Astro's Playroom

sQrNagy Csaba2020.11.23. 16:00

Törökülésben gubbasztok a televízió előtti szőnyegen, akárcsak tizenévesen. A szemem ismét hasonló gyermeki lelkesedéstől csillog, bár a képernyő átmérőjén kívül a szakállam és a pocakom mérete is nőtt némileg azóta. Valamit szórakozottan motyogok az orrom alatt, miközben lenézek az ölemben tartott kontrollerre. Esőcseppeket érzek. A kezeim között. Ha becsukom a szemem, pontosan megtudom mondani hol és milyen erővel csapódnak be a gombok és a analóg karok mellett vagy az érintőfelület síkjában. Őrület, de a következő generáció legizgalmasabb újításait nem biztos, hogy a képernyődön kell keresned!

A SIE Japan stúdióján belül 2012-ben megalakult Team ASOBI rendkívül érdekes utat járt be csupán egyetlen generáció alatt. Hét éve minden PlayStation 4 a csapat AR mini-játék gyűjteményével érkezett, majd a PSVR megjelenésekor is a vállukra szakadt az új technológia kötelező demonstrálása. A maréknyi kezdetleges koncepció között megbújó Robots Rescue azonban hamar váratlan népszerűséget szerzett magának, így két évvel később a stúdió végre teljes értékű játékkal jelentkezhetett. Astro pedig nem csupán a virtuális valóság savanykás állóvizét pezsdítette fel vidám és innovatív platformerével, de jónéhány játékos szemében új kabalafigurára talált vele a brand is.

Ezért okozott némileg csalódást a bejelentés, hogy a kapitányt a következő generáció hajnalán visszazavarják a kényszerű és száraz techdemók korlátai közé egy előre telepített, ingyenes DualSense bemutatóba. Az Astro's Playroom viszont szerencsére sokkal több ennél! Egy rendkívül szerethető, stílusos és precíz 3D ugrálós játék, ami méltó módon emlékezik meg a PlayStation elmúlt 25 évéről és ünnepli azokat a karaktereket és sorozatokat, amelyek itt találtak otthonra vagy innen indultak platformhódító útjukra.

A Rescue Mission alapjaira építő látványvilág és Kenneth Young játékos dallamai ismét pillanatok alatt beszippantanak. Kellően egyedi, üdítően színes és könnyen szerethető. Hasonló minőség általában csak a japán irodaház szomszédos, “N” logós szobáiból kerül a kezünkbe. A vizuális stílusjegyeket tovább erősítették, kreatívan hozva létre organikusnak tűnő formákat a különböző mechanikai eszközökkel. A fémmadarak szárnyában propellerek bújnak meg, a pálmafák törzse kábelkötegekből fonódik össze, a virágok pedig ismerős iksz, négyzet, háromszög és kör szimbólumokban nyílnak. Mindez természetesen natív 4K és 60 képkocka kíséretében folyik le a képernyőről.

Új konzolunk fantázia színezte belseje lesz kalandozásunk központja, ahonnan a négy különböző alkotóelemet reprezentáló világ bármelyikébe eljuthatunk. A Hűtőforrások, a GPU-dzsungel, az SSD-sztráda és a Memóriamező egyenként négy-négy pályát tartogat, ami tovább nyolc időre teljesíthető kihívással egészül később ki. Mindegyikben a hagyományos és a robothacukás szintek váltják egymást. Előbbi esetében Astro mozgáskultúrája megmaradt a két gombra korlátozott szinten, amit néhány felvehető eszköz igyekszik színesíteni a nagyrészt ismerős ellenfelek püfölése és a könnyed ugrándozás között. Aztán az adott pontokon jöhetnek a speciális öltözetek és járművek, hogy igazán megdolgoztassák a kontrollert a kezeink között.

Mert a bájos külső alatt a Playroom azért még mindig elsősorban egy lenyűgöző technológiai demonstráció, ami a DualSense lehetőségeivel brillíroz minden lépésünknél. Szó szerint! Mindegy milyen felületre tesszük például fém lábainkat, érezni fogjuk a különbséget. A homok apró szemcséi, a jég karcossága vagy a sártenger ragacsossága tökéletesen elkülönül egymástól. A szél süvítése és a zápor cseppjei kilépnek a képernyőről és csupán a kontrollert kézben tartva is pontosan megtudjuk mondani az erejüket és az irányukat is. Felejtsd el a hagyományos ERM megoldások megszokott, lapos berregését! Ez egy teljesen új világ. Főleg ha közben az adaptív triggereket is munkára fogjuk. A rugós-ruházat például fokozatosan keményedik meg az ujjunk alatt, mintha valóban összenyomnánk a gyűrűző fémet, majd elengedve visszarúg - amit lágyan kísér a kontroller élethű utórezgése. El tudod képzelni? Pedig ezen a ponton csak a bemelegítő köröket jártam a későbbi lehetőségeket tekintve. A felfedezés örömét és a rácsodálkozást viszont már meghagyom Neked!

De ha éppen nem a technológiai erőfitogtatásával nyűgözött le Astro, akkor a nosztalgikus gyűjtögetnivalók, az apró részletek és kikacsintások miatt nem tudtam letörölni a vigyort az arcomról. A központi részről elérhető, kezdetben üresen tátongó PlayStation Laboratórium ugyanis lassan megtelt a pályákon talált mintegy 50 konzolvariációval és kiegészítővel, a kirakós darabok street art alkotássá álltak össze a falon, a nyüzsgő robotok pedig pillanatok alatt otthonossá tették a teret. Tényleg leírhatatlan az a törődés, tisztelet és aprólékosság, amivel a készítők visszaemlékeztek az elmúlt 25 évre. Érdemes nyitott szemmel járni a pályákon, mert közel 80 játékot idéznek meg a kis beöltözött robotfigurák - ha karnyújtásnyira vannak, gonosz módon csaphatunk is rajtuk egyet az egyedi és roppant szórakoztató animációk előcsalásához.

Az Astro's Playroom tökéletes bemutatója a DualSense egyedi és innovatív képességeinek. Valljuk be: valahol szükségünk is volt egy hasonló előrelépésre, hiszen a félgenerációs konzolok némileg elcsorbították a generációváltás élét. Szerencsére ezen kívül nem csak egy rendkívül szórakoztató, könnyed és vidám platformer, de méltó nosztalgiatúra és a platform lelkes ünneplése is. A múltról mesél és a jövőbe mutat, kiválóan ágyazva meg a kezdődő konzolgenerációnak. Csak azt remélem, hogy ebben egy pár órás pack-in játéknál nagyobb szerepe lesz Astro kapitánynak is, aki az ígéretek szerint hamarosan visszatér! [ 8 ]

Fejlesztő: SIE Japan Studio, Team ASOBI! | Kiadó: SIE | Platform: PlayStation 5 | Megjelenés: 2020. november 19. | Ár: Ingyenes

Game Pass: január második fele

Egyre csak gyülekező japán bűnözők, régóta várt pixelharcosok, kiváló vadnyugati stratégák és a nagy Series X|S exkluzív.

3 órája
1

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning Switchre is

A Switch tulajok újabb 100+ órás szerepjátékkal gazdagodnak. Mondjuk a jó hírt? Erre nem is kell sokat várniuk!

4 órája

The Shore: Lovecraft szörnyei, sorakozó!

Érj partot, járj mezítláb a fekete vulkáni homokban, élvezd a szellőt, majd nézz farkasszemet Dagonnal meg egy Shoggoth-tal!

20 órája
8

Buried In Ice: a Dolog elszabadul

Újra játékot ihletett Carpenter remekműve. A cél ezúttal is túlélni az idegen lényt!

20 órája
6

Így rajtol az Everspace 2 korai hozzáférése

Kellemes trailert kapott a gyönyörű űrshooter.

20 órája

Gamer365 Ünnep (Chicken Police (X))

Az ünnepi hangulat sokszorosan fokozott - elrajtolt a nextgen, jön a karácsony, és végül itt az évek óta várt Gamer365 Next. Masszív nyereményjátékkal készültünk!

21 órája
391

Apex Legends: a múlt aranya

Dupla újdonsággal szolgál a Stories from the Outlands friss epizódja.

1 napja
1

Hitman III

Pár napon belül újabb megbízatásokat kap kedvenc kopasz bérgyilkosunk. Itt az utolsó mozgókép az eligazítás előtt.

1 napja
3

The Pedestrian: konzolos megjelenés

Napra pontosan egy évvel a PC-s debütálása után PlayStation konzolokra költözik az egyedi 2.5D logikai platformer.

1 napja
3

S.T.A.L.K.E.R. 2: információ-morzsák

A rövid, de hangulatos kedvcsináló trailer után most néhány új információt osztott meg velünk a kijevi fejlesztőcsapat.

1 napja
7

Ghosts ‘n Goblins Resurrection

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

1 napja
6

Override 2: Super Mech League

Szeretjük a mechákat, szeretjük a kaidzsukat is, így magától értetődő lehet, hogy szeretjük az Override-ot is, amely sorozattá válva a második epizódnál tart jelenleg. Tesztlaborba vittük a lelkes folytatást.

1 napja

Heti megjelenések

Egy kopasz ügynök visszatér, azonban rajta kívül is akad néhány friss megjelenés a héten.

1 napja
4

Everspace 2

Küszöbön az Early Access verzió, ezért bekuncsorogtuk magunkat a most zajló zárt bétába. Nem bántuk meg, ugyanis félkész stádiuma ellenére is nagyon biztató a gyors űrlövöldék koronázatlan királyának örököse, az Everspace 2!

1 napja
5

Star Wars Battlefront 2: túl sok új játékos

Megfektette a Star Wars: Battlefront 2 szervereket az Epic Game Store irányából (ingyenjáték, hééé!) beözönlő játékosok hada - az EA sietve kompenzál.

2 napja
6

Cyberpunk: így csúszott félre minden

A Bloomberg húsz CDPR fejlesztőt keresett meg, hogy kiderítsék: mi csúszott félre a Cyberpunk 2077 fejlesztése során? Válaszok következnek.

3 napja
30

Nyüzsgős traileren a Persona 5 Strikers

Minden fókusz az akción - ilyen lesz az Atlus új őrülete.

3 napja

Scott Pilgrim visszatért, baby!

Ráadásul nem akármilyen gyűjtői jön Brian Lee O'Malley képregényének játékfeldolgozása, izé, annak is a remaster kiadása mellé.

3 napja
7

Squadron 51: lődd a csészealjat!

Végre egy játék, ami a régi idők zsé kategóriás sci-fi filmjeit parodizálja!

3 napja
11

TOHU: álomszép kaland január végére

Kézzel rajzolt, rajzfilmes stílusú, és ráadásul eszméletlenül hangulatos így első blikkre a Fireart játéka.

3 napja
1