[AJÁNLÓ | MÁSODIK FEJEZET] A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

sQrNagy Csaba2023.03.10. 09:00

A Sony nagyrészt a már rendelkezésére álló, elavult és több szempontból erősen korlátozott technológiái megoldásaival lépett be a virtuális valóság piacára 2016-ban. Három év alatt így is sikerült ötmillió példányt értékesíteni, a tokiói óriás pedig úgy tűnik továbbra is látja egy VR mellékág létjogosultságát a portfóliójában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a következő generációs PlayStation VR2 modern alapokra helyezett kiváló hardvere, valamint a több mint 40 elérhető nyitócím. Ezekből szemezgettük néhány figyelemre méltó darabot a három részre tagolt ajánlónkba!

GRAN TURISMO 7
VR MODE

A Polyphony Digital sorozata tavaly már a 25. évfordulóját ünnepelhette a hetedik számozott felvonással, ami előkelő helyen végzett az olvasói szavazáson és a szerkesztőségi tagok listáján is többször feltűnt. Azonban csak most, egy évvel később élhetjük át vele először a versenyzés igazi élményét! Felejtsd el a Sport utólag beletuszkolt, erősen limitált próbakörét. Ez itt a teljes játék. Már a tervezőasztalon headsetre szabva. Minden kötöttség nélkül. Rendben, az osztott képernyős módot érthető okokból mellőznünk kell és a menüket is meghagyták a Cinema képernyőn változatlan formában. Bár egy teljes virtuális UI kétségtelenül izgalmasan hangzik, talán csak tovább lassította volna az egyébként is komótos navigációt. A Gran Turismo 7 VR módja hasonló okokból a mozgásérzékelős kontrollereket sem veszi igénybe, helyette a jól megszokott DualSense vagy a szimulátor szettünk nyújt alternatívát.

Új menüpontként tűnik fel viszont a VR Showroom, ahol tizenegy ismerős helyszínre guríthatjuk be a 450+ jármű bármelyiket, hogy komótosan körbejárjuk, beleüljünk és megcsodáljuk minden apró részletét - akár vásárlás előtt is! Az ember könnyen azon kapja magát például, hogy percek óta az izzók burájának mintázatát figyeli a finoman pulzáló index élethű fényében. Nézzük meg jól a vezetőülés kárpitját is, mert a pályára kiérve oda érkezik majd az állunk! A jelenlét érzése, a sebesség és a versenyhangulat valami egészen elképesztő. Sokkal könnyebben mérjük fel a féktávokat, érezzük a tapadásvesztést és korrigáljuk a hibákat. Kapcsolj ki minden HUD elemet a teljes immerzióhoz és pillanatok alatt elfelejted azt is, hogy egy műanyag kontrollert szorongatsz az alkantara kormány helyett. A Gran Turismo 7 ezzel az ingyenes frissítéssel egy igazi system seller. Ráadásul jó eséllyel már most a polcodon van!

KIADÓ SIE FEJLESZTŐ Polyphony Digital ÁR 23.990 Ft

DEMEO

A virtuális pince örökké változó D&D asztala! A Demeo egy körökre osztott digitális asztali szerepjáték, a megszokott sokszög dobókockával, változatos képességkártyákkal és procedurálisan generált katakomba kaparással. A 2021-es debütálásakor az egyetlen negatívumot a mérsékelt tartalom jelentette. Azóta azonban a négy választható hős mellé (őrző, varázsló, bérgyilkos és vadász) három másik karakter is érkezett (boszorkánymester, barbár és bárd). Az egyetlen játszható történet helyett pedig öt eltérő helyszínt, egyedi ellenfeleket, főgonoszt és játékmechanikákat hozó könyv áll a rendelkezésünkre induláskor! Hihetetlen érzés az aprólékosan kidolgozott, kiszámíthatatlan és meglepően interaktív játéktér fölé hajolni. A környezet és a különböző elemek ugyanis természetes módon reagálnak ránk. Az egyre terjedő mérges gáz berobbantható egy tűz alapú támadással, a lángok eloldhatóak jéggel vagy vízzel, a pókhálóban pedig lassabban mozognak hőseink.

Minden lépésünknek jelentősége van. Éppen ezért ha nem akarjuk kiadni a kezünkből az irányítást, akár egyedül is terelgethetjük magányos hősünket vagy négy fős csapatunk. A teljes cross-play támogatást nyújtó többjátékos mód viszont ismeretlenek között is egy üdítően támogató és türelmes közösségnek ad helyet az eddigi tapasztalatok alapján. Baráti társaságban nyilván még szórakoztatóbb, amit a hagyományos képernyőn is játszható PC és PlayStation 5 változatnak köszönhetően talán nem is kivitelezhetetlen. Kétségtelenül csorbul némileg az élmény, hiszen a rendkívül átgondolt és természetes VR interakciókat felváltja egy klasszikus felület - de a lehetőség adott. Én már csak a nemrég megnyitott zseniális közösségi teret (Heroes Hangout) várom és az idén érkező PVP módot (Battles), aztán soha nem hagyom el többet a virtuális pincét. Ott találkozunk!

KIADÓ Resolution Games FEJLESZTŐ Resolution Games ÁR 13.990 Ft

STAR WARS:
TALES FROM THE GALAXY'S EDGE

Batuu félhomályos kantinjának zenegépéből ismerős dallamok szólnak, miközben a nagydarab csapos apró csápokon lógó hat szemével kedvesen végigmér, majd elmélázva mesélni kezd tehetséges padawanokról, IG-88 droidok küldetéseiről és rohamosztagosok között elvegyülő álruhás hősökről. Chewie, hazaértünk! - dörmögöm néma főhősünk helyett, aki a Guavian Death Gang támadása után kerül a külső peremvidék bolygójára. Az eredeti kampányt és a Last Call kiegészítőt is finoman egybesimító kiadás minimum 6-8 óra játékidőt kínál - picit hullámzó minőségben, aránylag egyszerű folyosókra szorított lövöldözéssel és néhány multi-toolra építő primitív környezeti feladvánnyal. De kiválóan elkapott Star Wars hangulat kíséretében!

Minden John Williams által komponált új zenei betét, zaj, zörej, idegen beszéd és fegyverhang tökéletes. A történetben feltűnő ismerős szereplők (mint Dok-Ondar, R2-D2, C-3PO) és az összes kezünk ügyébe kerülő fegyver modellezése kiemelkedő, ráadásul a Sense kontroller is egészen élethű visszajelzést ad a ravasz meghúzásához. Az eredetileg Quest 2-re készített játékot egyébként is tisztességesen felpiszkálták az Enhanced Edition kiadással. Bár a mobilplatform alapok olykor kilógnak, legalább élvezhetjük az átdolgozott bevilágítási rendszert, javított textúrákat és modelleket, a magas natív felbontást és a tükörsima 90FPS-t. Ha gyerekkorunktól egy messzi-messzi galaxisba vágyunk, akkor ennél közelebb még garantáltan nem kerülhettünk hozzá!

KIADÓ Disney Interactive FEJLESZTŐ ILMxLAB ÁR 16.990 Ft

WHAT
THE BAT?

Te vagy Batty! A kezeid helyén baseballütőkkel születtél és melletted áll képzeletbeli elefánt barátod. Van még kérdés? Az üdítően elborult What The Golf fejlesztői áthozták a virtuális valóság szegmensébe is a 2019-ben bemutatkozott egyedi humort és korlátokat nem ismerő kreativitást, hogy több mint 100 mini pályán keresztül forgassák fel, de leginkább forgassák ki a mindennapi élet unalmas pillanatait. Legtöbbször ezek valóban csupán egy-két perces villanások, de a Triband csapata folyamatosan képes meglepni, játszadozni az elvárásokkal és egy maréknyi variáció után lökni tovább minden felvetett ötletet a következő játékmechanikáért. Wario büszke lenne!

Az erősen stilizált látvány minimalista, tűéles, és könnyen átlátható összképet nyújt - de nyilván nem ez fogja kihasználni a PlayStation 5 hardverének erejét. A szörnyű fülbemászó főcímdalt pedig imádva lehet gyűlölni. Az egyetlen probléma jelenleg, hogy túl hamar tűnik fel a rövidke stáblista - bár ott további pályákat ígérnek a későbbiekben. A Store adatlapja már előre jelezte a szűk négy óra játékidőt, tapasztalatom szerint viszont ez sem feltétlenül fogjuk elérni. Azt sem árt tudni, hogy az aktuális verzió kizárólag 2x2 méter helyigényű Roomscale módban működik, de már dolgoznak az alternatíván. Ha valami egyedi és könnyed VR élményre vágysz, esetleg hétvégére néha összegyűlik nálad egy kisebb baráti társaság, hívd meg Batty-t is!

FRISS: Időközben kijött a patch, ami orvosolja a roomscale problémákat. Most már álló módban is lehet a játékkal nyomulni.

KIADÓ Triband FEJLESZTŐ Triband ÁR 8.740 Ft

JURASSIC WORLD
AFTERMATH COLLECTION

Az Aftermath Collection két epizódra osztott története a Jurassic World és a Bukott birodalom közé ékelődik be egy belső nézetű, lopakodásra építő túlélő kalanddal. Sam, a biztonsági szakértő két évvel a filmbeli katasztrófa után hajt végre kényszerleszállást csapatával Isla Nublar szigetén. Társainktól elszakítva a 6-8 órás játékidő jelentős részét szellőzőkben kúszva, szekrényekben bujkálva és asztal alatt mozdulatlanná dermedve töltjük majd - két környezeti akadály egyszerű logikai kihívásának legyűrése között. Fegyverünk nem igazán lesz a cikázó Velociraptorok, Pteranodonok és Tirannoszaurusz ellen. Itt csak a türelmünkre és az agysejtjeinkre támaszkodhatunk!

A vastag fekete cel-shaded vonalakkal dolgozó, letisztult, képregényszerű művészeti iránynak jól áll a nagy felbontású és kontrasztos kijelző - szépen fedi el stílusával a mobilplatformos alapokat. A vizuális ingerek puritánságát ráadásul a kiemelkedő minőségű hanghatások is képesek némileg ellensúlyozni, amit olyan szinkronhangok egészítenek ki, mint Laura Bailey (Dr. Mia Everett), BD Wong (Dr. Henry Wu) vagy éppen Jeff Goldblum (Dr. Ian Malcom). Természetesen John Williams jól ismert dallamainak kíséretében. Ha a fegyverropogástól már cseng a fülünk, de a konstans feszültségről nem szeretnénk lemondani, akkor egy kis dinoszaurusz bújócska remek alternatíva.

KIADÓ Coatsink FEJLESZTŐ Coatsink ÁR 10.590 Ft

A PlayStation VR2 ajánlónak még közel sincs vége! Cikksorozatunk a fenti nyitócímek rövid bemutatásával folytatódik a képre kattintva. Engedd, hogy elragadjon az új valóság!

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Resident Evil 4 (Remake): érkezik a VR Mode!

Alig pár nap múlva már PlayStation VR2 headsettel a fejünkön is beléphetünk az idei év egyik legkiválóbb felújításának világába.

13 órája
1

Luto: PlayStation 5 próbakör

A “The Choice” anélkül ismertet meg az erős atmoszférával, a helyszín egy szeletével és a várható játékmenettel, hogy bármit elárulna a történetből.

13 órája

Game Pass: mozgolódás december első felében

Két új címmel bővül a Game Pass Core, a magasabb szintű előfizetésekbe pedig egész nagy dömping várható!

17 órája
1

Turok 3: Shadow of Oblivion - az N64 árnyékából kilépve

A Turok harmadik része soha nem lépett ki az N64 árnyékából, de a Nightdive-nak köszönhetően a Trilógia végre modern gépeken is elérhetővé vált. Tesztlaborba vittük a sokrétű harmadik epizódot.

18 órája
3

PlayStation Plus: a decemberi trió

Tákolt száguldás, megnyugtató takarítás és művészi űrutazás. Ez vár ránk az idei év utolsó kínálatában.

1 napja
11

Masszív Xbox jelenlét várható a Game Awardson

A tavalyi lagymatag felhozatal után idén ütős részvételt ígérnek a zöldek.

1 napja
8

Szépen teljesít a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

A CD Projekt RED a számok mellett ráadásul már a Witcher 4 teendőiben is lubickol.

1 napja
6

Újra felbukkant a Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition

Jövőre meg is jelenik. Közben a második rész körül továbbra is síri csend honol.

1 napja
10

Összefoglaló traileren a Batman: Arkham Trilogy

Kellemes extra tartalmat is hoz majd a trilógia újrakiadása.

1 napja
10

Márciusban érkezik a Dragon's Dogma II

A Capcom egy friss bemutató keretében fedte fel a régóta várt megjelenési dátumot.

2 napja
6

Újabb rekordokat döntöget a Star Citizen

Lélegzetelállító videón a StarEngine és a Squadron 42, miközben a Cloud Imperium Games már gigantikus összegnél jár.

2 napja
9

Mától ingyenes a Killer Instinct

A legendás bunyós sorozat free to play üzemmódba vált Xboxon és PC-n ráadásul újdonságokkal is vár!

2 napja
4

Blasphemous 2

A Vezeklő ismételten útnak indul, hogy megtisztítsa A Csoda rontása által bemocskolt világot. De vajon tud-e másodjára újat mutatni a stílusával nagyot villantó metroidvania?

2 napja
8

Bohóc-bárddal támadja a jóízlést a Gangs of Sherwood

A játék szokatlan launch trailert kapott. Ne kattints, ha bohócfóbiád van.

2 napja
5

A 25 éves Half-Life örökségét vetette dokufilmre a Valve

Az időközben "jóságos mikulás" fazonná alakult Gabentől várnánk már valami jó hírt a következő 25 évről is.

3 napja
4

Snoopy, Charlie Brown, karácsony és a játékos éjszakák: nagyot bővül a Pinball FX világa

A Pinball FX világa masszív kiegészítőket hoz nekünk a decemberi forgatagban.

3 napja

King Arthur: Legion IX - kiegészítőt kap a hazai taktikai szerepjáték

Haláli hangulat egy római légió szemszögéből.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
8

A PlayStation Portal nem nyerte el a Digital Foundry teljes tetszését

Sok a hiányosság a gép körül, ezt jelenti nekünk videós anyagában a pixelszámláló fejese.

4 napja
19

Tarol a Hogwarts Legacy Nintendo Switch portja

A briteknél a Nintendo gépén már most idei dobogós a játék.

4 napja
8

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