[AJÁNLÓ | ELSŐ FEJEZET] A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

sQrNagy Csaba2023.03.08. 20:05

A Sony nagyrészt a már rendelkezésére álló, elavult és több szempontból erősen korlátozott technológiái megoldásaival lépett be a virtuális valóság piacára 2016-ban. Három év alatt így is sikerült ötmillió példányt értékesíteni, a tokiói óriás pedig úgy tűnik továbbra is látja egy VR mellékág létjogosultságát a portfóliójában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a következő generációs PlayStation VR2 modern alapokra helyezett kiváló hardvere, valamint a több mint 40 elérhető nyitócím. Ezekből szemezgettük néhány figyelemre méltó darabot a három részre tagolt ajánlónkba!

HORIZON
CALL OF THE MOUNTAIN

A PlayStation Studios családjához 2021-ben csatlakozó brit Firesprite a The Persistence űrhajójának sötét folyosóit buja dzsungelekre és havas hegycsúcsokra cserélte a Guerrilla Games felügyelete alatt. A két masszív Horzion játék idővonala közé beékelt mellékszálban ugyan feltűnik Aloy és néhány ismerős karakter (mint Marad, a napkirály tanácsadója), a főszerepet azonban egy eddig ismeretlen ex-Árnyék Carja kapja. Ryas a hegymászás és az íj mestere, ami elég pontosan vetíti előre a várható játékelemeket is. A pályákra osztott, lineáris, de olykor alternatív és opcionális útvonalakat nyújtó felépítés a korlátai ellenére szépen követi végig vizuálisan is az előrehaladásunk - már a prológus után láthatjuk a fölénk magasodó havas csúcsokat, ahonnan 8-10 óra után majd visszatekintünk a Sandomot átszelő utunkra.

A belső nézetet használó kaland jelentős részét teszi ki így a hegymászás, amit a fokozatosan bővülő eszköztárunk igyekszik kiszolgálni - csákányok, kötelek, csáklyák. Karjaink a szilárd talajra érve sem pihenhetnek: a jól ismert masinák ellen ugyanis csak íjunkra és csúzlinkra támaszkodhatunk. A harc alatt a mozgás mesterségesen korlátozott (az aréna peremén tudunk körkörösen mozogni), de meglepően jól működik. Gyors és átlátható. Ráadásul a különböző nyilak és bombák, státuszeffektek és gyenge pontok is jelen vannak. Teljesen más érzés így megküzdeni ezekkel a hatalmas gépszörnyekkel! Ennek ellenére örültem volna, ha nem csak egy lopakodásra alkalmas szituációval találkozok. Valamint több, esetleg némileg komplexebb környezeti puzzle szekciót is el tudtam volna viselni. A Horizon Call of the Mountain egyértelműen a platform kirakatdarabja. Iszonyatosan csiszolt, fantasztikusan néz ki, kiválóan hozta át a színvilágát és stílusát Unreal motor alá, de azért koncepciójában és játékmenetében is érezhető, hogy a kezdő VR játékost tartották szem előtt.

KIADÓ SIE FEJLESZTŐ Firesprite / Guerrilla Games ÁR 23.990 Ft

KAYAK VR:
MIRAGE

A Better Than Life pár fős csapata az Antarktisz jégtáblái, Costa Rica pálmafái, Norvégia viharos tengere, valamint Ausztrália kanyonjai közé csábít egy realisztikus kajak szimulátorral. Bár a fizikai hatások lemodellezése mély és részletes, egy kis természetjáráshoz bárki számára ajánlható program az evezés! Az egész rendkívül intuitív, a mozdulataink meglepően természetesnek hatnak, a Sense kontrollerek visszajelzése pedig remek. A négy tenyérnyi helyszín legtöbbször túlzás nélkül fotórealisztikus látványt nyújt, ráadásul nappalai és éjszakai variáns, esetleg eltérő időjárási körülmény is rendelkezésünkre áll. A HDR képes OLED panel tündököl, míg a szemkövetésre építő Foveated Rendering technológia láthatatlanul dolgozik a háttérben. Az összkép egészen letaglózó.

Több oldalas feladatlistát azonban nem kapunk a mentőmellényhez. A játékmenet törzsét a szabad felfedezés adja, ahol a környezet nevezetességeit, a víz alá került roncsokat és a változatos élővilágot figyelhetjük meg. Madarak, halak, teknősök, kígyók, pingvinek, rákok és delfinek között evezhetünk a teljes kikapcsolódás látszólagos céltalanságával. Az abszolút kezdők az új Tour módot is választhatják, ami egy kötött pályán automatikusan végigúsztat az egyes helyszíneken. Mellette a kihívást kereső profik számára ott vannak az aszimmetrikus többjátékos mód versenyei, a kíméletlen online ranglista és a feloldható kozmetikai variációk. A lelkes holland stúdió szerint később további helyszínek és játékmódok várhatóak, de az árcédulájáért már a jelenlegi tartalommal is megdolgozik a Kayak VR: Mirage.

KIADÓ Better Than Life FEJLESZTŐ Better Than Life ÁR 8.359 Ft

MOSS
ÉS MOSS: BOOK II

Az egykori Bungie és Rockstar Games alkalmazottakból verbuválódott Polyarc kiváló akció-platformere sem hiányozhat a kötelező nyitócímek közül! A Moss világában egy rejtélyes Olvasó szerepét ölthetjük magunkra, aki közvetlenül terelgeti Quill névre hallgató főhősnőjét a kontrollerek mögül, miközben egy láthatatlan erőként egyúttal a történet és a játékmenet aktív részvevője is. Sziklákat mozgat, szerkezeteket forgat, felsegíti apró társát a csatatér padlójáról vagy lepacsiz vele egy nehéz szakasz után. A megközelítőleg 10-12 órán át tartó kétrészes kalandban ezúttal tartalmi változás nem történt a korábbi kiadásokhoz képest - hiába reméltünk egy Twilight Garden szintű új fejezetet.

Technikai oldalról viszont rengeteget fejlődött! A szélesebb FOV miatt nagyobb területet látunk be a javított textúrákkal és bevilágítással dolgozó pályarészekből. A 4K felbontásnak köszönhetően a környezet minden apró részletét megfigyelhetjük. A 90FPS képfrissítés pedig még inkább kisimítja a kiváló animációkat. Bár Quill irányítására a DualShock 4 is megfelelő eszköz volt, a Sense kontrollerekkel már sokkal természetesebben piszkálhatunk bele Olvasóként is az eseményekbe - ami főleg a második könyvben lesz hasznos. Fix nézőpontja és hibrid játékelemei miatt ezen a platformon is kitűnő első VR élmény lehet bárkinek ez a remekül felépített, szívmelengetően bájos, varázslatosan kinéző mese.

KIADÓ Polyarc FEJLESZTŐ Polyarc ÁR 13.599 Ft

TENTACULAR

Nem elég, hogy a családi házat kinőve évek óta a szabad ég alatt alszol és a város lakói folyton panaszkodnak rád az ügyetlenséged miatt, a tizenhatodik születésnapodon nővéred közli, hogy valójában örökbe fogadtak! Mondjuk gyanús is volt, hogy öt emelet magas vagy. A kezeid helyén gigantikus lila csápokkal! La Kalma low-poly szigetének törvénye szerint ráadásul ezzel a nappal felnőtté váltál, így azonnal munkába kell állnod! Nem lesz egyszerű. A pár szavas szövegbuborékokból viszont egy egészen kompetens felnövéstörténet és társadalmi kommentár formálódik.

A Tentacular leginkább a fizika törvényeivel játszadozik környezeti puzzle elemek, valamint ötletes logikai és változatos ügyességi feladatok között. Mosolyra húzza a szád, újra és újra meglep, olykor pedig próbára is tesz. A szándékosan suta csápjaid miatt leginkább a türelmedet. Majd a PlayGround módban hagyja, hogy szabadon építs, rombolj és kísérletezz, ezzel tolva ki némileg a nagyjából hat órás játékidőt. Ha nem lett volna már a felütésből egyértelmű: a Devolver Digital jó érzékkel választott ki a virtuális valóság szegmenséből is egy elborult humorú, kreatív és pofátlanul egyedi projektet.

KIADÓ Devolver Digital FEJLESZTŐ Firepunchd Games ÁR 8.740 Ft

PISTOL WHIP

Gun kata az EDM dübörgő dallamára! A koncepció egészen egyszerű: az automatikusan előre mozgó jelenetben kell a berohanó fegyvereseket eliminálni hűséges pisztolyunkkal. Vagy kettővel. Miközben oldalra lépve vagy guggolva kerülgetjük a környezeti akadályokat és a felénk célzott, lassan közeledő halálos lövedékeket. Lehetőleg ritmusra! Mindegy melyik John sziluettje ugrott be hirtelen, Preston (Equilibrium) vagy Wick - jó felé keresgélsz. A Pistol Whip pontosan az ott látott adrenalin pumpáló, elegáns, a zenével tökéletes összhangban mozgó tűzharcot nyújtja.

A Cloudhead Games játéka alapvetően nem új megjelenés, 2019 óta azonban jelentősen meghízott a folyamatos ingyenes tartalmi bővítéseknek köszönhetően. Mára a remek zenei anyag több mint 30 különböző jelenetet ölel fel, két teljes filmszerű kampányt játszhatunk végig (2089 és Smoke & Thunder), valamint több nehézségi fokozat, fegyvermodell, akimbo mode, napi, heti, havi kihívások, online ranglisták és számtalan játékmenet modifikáció biztosítja a változatosságot. A ritmusra pulzáló, kontrasztos, élénk low-poly világnak jól áll a HDR képes OLED kijelző, a Sense kontrollerek adaptív ravaszai pedig új réteget adnak az immerziónak - talán a definitív verzióját nyújtva az élménynek! A korábbi PlayStation VR vásárlóknak egy ingyenes frissítés formájában.

KIADÓ Cloudhead Games FEJLESZTŐ Cloudhead Games ÁR 10.590 Ft

A PlayStation VR2 ajánlónak még közel sincs vége! Cikksorozatunk a fenti nyitócímek rövid bemutatásával folytatódik a képre kattintva. Engedd, hogy elragadjon az új valóság!

Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

A négyes számú Resident Evil is remake formájában éled újra, tesztünk után pedig most néhány tippel is készültünk számotokra, hogy felkészülten vághassatok neki a kalandnak.

13 órája

Redemption Reapers

Tapasztalt japán nagyágyúkat bevetve támad a körökre osztott taktikai játékok piacán a Redemption Reapers, de úgy tűnik a rutin sem mindig garancia a minőségre.

15 órája
2

MindsEye: az EVERYWHERE metaverzumának úttörője

Leslie Benzies, a Rockstar Games egykori elnökének ambiciózus projektje újra megmutatta magát néhány látványos villanással.

15 órája
5

EDGE #383 pontszámok

Címlapon a Rockstar North egykori alkalmazottaiból verbuválódott Build a Rocket Boy debütáló alkotása, az Everywhere. De a pontszámok is érdekesek!

15 órája
2

Oculus Publishing: tíz évnyi VR tapasztalat

A Meta a belsős Oculus Studios csapatok mellett a külsős fejlesztőket és partnerstúdiókat is támogatja. Jelenleg több mint 150 címet.

16 órája

LEGO 2K Drive: megtörtént a hivatalos bejelentés

Több napi szivárgás után végre hivatalosan is leleplezték a LEGO Racers spirituális utódját! Ráadásul nem is kell rá sokat várni...

16 órája
3

PS5-re is megjelenhetett volna a Redfall

A Microsoftnak azonban más tervei voltak az Arkane játékával.

17 órája
6

Atari x Nightdive Studios felvásárlás

A mára francia kézbe került legendás vállalat felvásárolta a retro játékok felújítására és kiadására szakosodott stúdiót.

18 órája

Pixel Ripped 1978: az Atari virtuális világaiban

Az ARVORE sorozata trilógiává bővül, ráadásul mostantól nem kell fiktív retro címekre szorítkoznia. Megkapta az Atari támogatását!

19 órája
1

Júniusban érkezik a Crash Team Rumble

Napra pontos megjelenési dátum. Előrendelés. Pár perc gameplay. Na meg egy zárt tesztidőszak jövő hónapban!

19 órája

Layers of Fear: 11 perc gameplay

A Bloober Team és az Anshar Studios először enged betekintést a trilógiát lezáró folytatásba. Ami egy újragondolás is egyben.

20 órája

State of Unreal összefoglaló: a jövő valótlanul erős grafikát hoz majd

Fortnite, Hellblade 2, Project M... Csak azért nem írtuk, hogy "unreális grafikát", mert nem akartunk feleslegesen modoroskodni.

20 órája
7

Miasma Chronicles: irányítsd a sötét erőt!

Remek taktikai TPS-kalandjáték érkezik a Mutant Year Zero fejlesztőitől. Trailert is tudunk mutatni.

21 órája

Aliens: Dark Descent - fókuszban a taktikus játékmenet

Zsoldos csapatokkal a xenók csapatai ellen.

21 órája
1

Tovább zöldül az Xbox platform, köszönhetően az energiafogyasztást figyelő fejlesztői eszközöknek

A játék fejlesztése során lehet figyelni a felvett teljesítményt.

21 órája
8

A Valve bejelentette a Counter-Strike 2-t!

A következő generáció a Counter-Strike: Global Offensive ingyenes frissítéseként érkezik idén nyáron!

1 napja
11

Cuki animével hangolódhatunk a Resident Evil 4 megjelenésére

A minisorozat első részében Leon a Titokzatos Faluban kutakodik Ashley után.

1 napja
9

Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse

A 2008-ban Nintendo-exkluzívként Wii-re megjelent Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse végre Japánon kívül is debütál PC-n és a jelen generációs konzolokon, megvalósításában pedig felér egy időutazással a múltba. Visszatértem a holdkórosok szigetére!

1 napja
4

Game Pass: március utolsó heteinek kínálata

MLB The Show 23. Infinite Guitars. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. Jövő hónap elején pedig érkezik a Ghostwire: Tokyo is.

2 napja

Műfajteremtő címnek készül a Spellcraft

A One More Game stúdió első játéka nincs híján ambíciónak.

2 napja