[AJÁNLÓ | ELSŐ FEJEZET] A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

sQrNagy Csaba2023.03.08. 20:05

A Sony nagyrészt a már rendelkezésére álló, elavult és több szempontból erősen korlátozott technológiái megoldásaival lépett be a virtuális valóság piacára 2016-ban. Három év alatt így is sikerült ötmillió példányt értékesíteni, a tokiói óriás pedig úgy tűnik továbbra is látja egy VR mellékág létjogosultságát a portfóliójában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a következő generációs PlayStation VR2 modern alapokra helyezett kiváló hardvere, valamint a több mint 40 elérhető nyitócím. Ezekből szemezgettük néhány figyelemre méltó darabot a három részre tagolt ajánlónkba!

HORIZON
CALL OF THE MOUNTAIN

A PlayStation Studios családjához 2021-ben csatlakozó brit Firesprite a The Persistence űrhajójának sötét folyosóit buja dzsungelekre és havas hegycsúcsokra cserélte a Guerrilla Games felügyelete alatt. A két masszív Horzion játék idővonala közé beékelt mellékszálban ugyan feltűnik Aloy és néhány ismerős karakter (mint Marad, a napkirály tanácsadója), a főszerepet azonban egy eddig ismeretlen ex-Árnyék Carja kapja. Ryas a hegymászás és az íj mestere, ami elég pontosan vetíti előre a várható játékelemeket is. A pályákra osztott, lineáris, de olykor alternatív és opcionális útvonalakat nyújtó felépítés a korlátai ellenére szépen követi végig vizuálisan is az előrehaladásunk - már a prológus után láthatjuk a fölénk magasodó havas csúcsokat, ahonnan 8-10 óra után majd visszatekintünk a Sandomot átszelő utunkra.

A belső nézetet használó kaland jelentős részét teszi ki így a hegymászás, amit a fokozatosan bővülő eszköztárunk igyekszik kiszolgálni - csákányok, kötelek, csáklyák. Karjaink a szilárd talajra érve sem pihenhetnek: a jól ismert masinák ellen ugyanis csak íjunkra és csúzlinkra támaszkodhatunk. A harc alatt a mozgás mesterségesen korlátozott (az aréna peremén tudunk körkörösen mozogni), de meglepően jól működik. Gyors és átlátható. Ráadásul a különböző nyilak és bombák, státuszeffektek és gyenge pontok is jelen vannak. Teljesen más érzés így megküzdeni ezekkel a hatalmas gépszörnyekkel! Ennek ellenére örültem volna, ha nem csak egy lopakodásra alkalmas szituációval találkozok. Valamint több, esetleg némileg komplexebb környezeti puzzle szekciót is el tudtam volna viselni. A Horizon Call of the Mountain egyértelműen a platform kirakatdarabja. Iszonyatosan csiszolt, fantasztikusan néz ki, kiválóan hozta át a színvilágát és stílusát Unreal motor alá, de azért koncepciójában és játékmenetében is érezhető, hogy a kezdő VR játékost tartották szem előtt.

KIADÓ SIE FEJLESZTŐ Firesprite / Guerrilla Games ÁR 23.990 Ft

KAYAK VR:
MIRAGE

A Better Than Life pár fős csapata az Antarktisz jégtáblái, Costa Rica pálmafái, Norvégia viharos tengere, valamint Ausztrália kanyonjai közé csábít egy realisztikus kajak szimulátorral. Bár a fizikai hatások lemodellezése mély és részletes, egy kis természetjáráshoz bárki számára ajánlható program az evezés! Az egész rendkívül intuitív, a mozdulataink meglepően természetesnek hatnak, a Sense kontrollerek visszajelzése pedig remek. A négy tenyérnyi helyszín legtöbbször túlzás nélkül fotórealisztikus látványt nyújt, ráadásul nappalai és éjszakai variáns, esetleg eltérő időjárási körülmény is rendelkezésünkre áll. A HDR képes OLED panel tündököl, míg a szemkövetésre építő Foveated Rendering technológia láthatatlanul dolgozik a háttérben. Az összkép egészen letaglózó.

Több oldalas feladatlistát azonban nem kapunk a mentőmellényhez. A játékmenet törzsét a szabad felfedezés adja, ahol a környezet nevezetességeit, a víz alá került roncsokat és a változatos élővilágot figyelhetjük meg. Madarak, halak, teknősök, kígyók, pingvinek, rákok és delfinek között evezhetünk a teljes kikapcsolódás látszólagos céltalanságával. Az abszolút kezdők az új Tour módot is választhatják, ami egy kötött pályán automatikusan végigúsztat az egyes helyszíneken. Mellette a kihívást kereső profik számára ott vannak az aszimmetrikus többjátékos mód versenyei, a kíméletlen online ranglista és a feloldható kozmetikai variációk. A lelkes holland stúdió szerint később további helyszínek és játékmódok várhatóak, de az árcédulájáért már a jelenlegi tartalommal is megdolgozik a Kayak VR: Mirage.

KIADÓ Better Than Life FEJLESZTŐ Better Than Life ÁR 8.359 Ft

MOSS
ÉS MOSS: BOOK II

Az egykori Bungie és Rockstar Games alkalmazottakból verbuválódott Polyarc kiváló akció-platformere sem hiányozhat a kötelező nyitócímek közül! A Moss világában egy rejtélyes Olvasó szerepét ölthetjük magunkra, aki közvetlenül terelgeti Quill névre hallgató főhősnőjét a kontrollerek mögül, miközben egy láthatatlan erőként egyúttal a történet és a játékmenet aktív részvevője is. Sziklákat mozgat, szerkezeteket forgat, felsegíti apró társát a csatatér padlójáról vagy lepacsiz vele egy nehéz szakasz után. A megközelítőleg 10-12 órán át tartó kétrészes kalandban ezúttal tartalmi változás nem történt a korábbi kiadásokhoz képest - hiába reméltünk egy Twilight Garden szintű új fejezetet.

Technikai oldalról viszont rengeteget fejlődött! A szélesebb FOV miatt nagyobb területet látunk be a javított textúrákkal és bevilágítással dolgozó pályarészekből. A 4K felbontásnak köszönhetően a környezet minden apró részletét megfigyelhetjük. A 90FPS képfrissítés pedig még inkább kisimítja a kiváló animációkat. Bár Quill irányítására a DualShock 4 is megfelelő eszköz volt, a Sense kontrollerekkel már sokkal természetesebben piszkálhatunk bele Olvasóként is az eseményekbe - ami főleg a második könyvben lesz hasznos. Fix nézőpontja és hibrid játékelemei miatt ezen a platformon is kitűnő első VR élmény lehet bárkinek ez a remekül felépített, szívmelengetően bájos, varázslatosan kinéző mese.

KIADÓ Polyarc FEJLESZTŐ Polyarc ÁR 13.599 Ft

TENTACULAR

Nem elég, hogy a családi házat kinőve évek óta a szabad ég alatt alszol és a város lakói folyton panaszkodnak rád az ügyetlenséged miatt, a tizenhatodik születésnapodon nővéred közli, hogy valójában örökbe fogadtak! Mondjuk gyanús is volt, hogy öt emelet magas vagy. A kezeid helyén gigantikus lila csápokkal! La Kalma low-poly szigetének törvénye szerint ráadásul ezzel a nappal felnőtté váltál, így azonnal munkába kell állnod! Nem lesz egyszerű. A pár szavas szövegbuborékokból viszont egy egészen kompetens felnövéstörténet és társadalmi kommentár formálódik.

A Tentacular leginkább a fizika törvényeivel játszadozik környezeti puzzle elemek, valamint ötletes logikai és változatos ügyességi feladatok között. Mosolyra húzza a szád, újra és újra meglep, olykor pedig próbára is tesz. A szándékosan suta csápjaid miatt leginkább a türelmedet. Majd a PlayGround módban hagyja, hogy szabadon építs, rombolj és kísérletezz, ezzel tolva ki némileg a nagyjából hat órás játékidőt. Ha nem lett volna már a felütésből egyértelmű: a Devolver Digital jó érzékkel választott ki a virtuális valóság szegmenséből is egy elborult humorú, kreatív és pofátlanul egyedi projektet.

KIADÓ Devolver Digital FEJLESZTŐ Firepunchd Games ÁR 8.740 Ft

PISTOL WHIP

Gun kata az EDM dübörgő dallamára! A koncepció egészen egyszerű: az automatikusan előre mozgó jelenetben kell a berohanó fegyvereseket eliminálni hűséges pisztolyunkkal. Vagy kettővel. Miközben oldalra lépve vagy guggolva kerülgetjük a környezeti akadályokat és a felénk célzott, lassan közeledő halálos lövedékeket. Lehetőleg ritmusra! Mindegy melyik John sziluettje ugrott be hirtelen, Preston (Equilibrium) vagy Wick - jó felé keresgélsz. A Pistol Whip pontosan az ott látott adrenalin pumpáló, elegáns, a zenével tökéletes összhangban mozgó tűzharcot nyújtja.

A Cloudhead Games játéka alapvetően nem új megjelenés, 2019 óta azonban jelentősen meghízott a folyamatos ingyenes tartalmi bővítéseknek köszönhetően. Mára a remek zenei anyag több mint 30 különböző jelenetet ölel fel, két teljes filmszerű kampányt játszhatunk végig (2089 és Smoke & Thunder), valamint több nehézségi fokozat, fegyvermodell, akimbo mode, napi, heti, havi kihívások, online ranglisták és számtalan játékmenet modifikáció biztosítja a változatosságot. A ritmusra pulzáló, kontrasztos, élénk low-poly világnak jól áll a HDR képes OLED kijelző, a Sense kontrollerek adaptív ravaszai pedig új réteget adnak az immerziónak - talán a definitív verzióját nyújtva az élménynek! A korábbi PlayStation VR vásárlóknak egy ingyenes frissítés formájában.

KIADÓ Cloudhead Games FEJLESZTŐ Cloudhead Games ÁR 10.590 Ft

A PlayStation VR2 ajánlónak még közel sincs vége! Cikksorozatunk a fenti nyitócímek rövid bemutatásával folytatódik a képre kattintva. Engedd, hogy elragadjon az új valóság!

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Komplett kiadást kap a Horizon Forbidden West

A DLC-n túl más extra is lesz a PS5-re és PC-re érkező pakkban.

5 órája

Mega Man X Dive (Offline)

A Mega Man X sorozat sok szempontból az örökös kedvencek közé tartozik. A Capcom generációkon át formálta a felturbózott Kék Bombázó receptet, de valahol talán az X1-2-3 környékén volt a csúcson...

21 órája

Ingyen rettegés: kódot oszt a Man of Medan PC verziójából a Bandai Namco

A sokktóberre való készülődés első állomása a Dark Pictures első epizódja lehet.

1 napja

NBA 2K24

Az idei NBA 2K játék borítóján Kobe Bryant látható, és nehéz nem párhuzamot vonni a sorozat és a játékos között. Kobe egy zseni volt, az első játékos Jordan után akinél komolyan lehetett arról beszélni, hogy veszélyeztetheti a levegő urának GOAT (Greatest Of All Time) státuszát...

1 napja
2

Megjelent a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

A DLC-hez launch trailert is kapunk.

1 napja
7

Switchre jönne a Red Dead Redemption 2?

Egy hivatalos brazil oldalon tett bejegyzés borzolta fel a kedélyeket.

1 napja
6

Samba De Amigo: Party Central

A Sonic Team Samba de Amigo szériája egészen 1999-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor jelent meg a japán játéktermekben, majd egy évvel később otthoni gépen, avagy Sega Dreamcast-re a rumbatökös ritmusjáték.

1 napja
1

Októberben távozik Kamiya a PlatinumGames-től

A társalapító 15 év után hagyja ott a stúdiót.

2 napja

Heti megjelenések

2 napja
3

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

5 napja
10

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

5 napja
15

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

5 napja
4

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

6 napja
5

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

6 napja
7

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

6 napja
5

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

6 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

7 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

8 napja
41

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

8 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

8 napja

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