[AJÁNLÓ | ELSŐ FEJEZET] A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

sQrNagy Csaba2023.03.08. 20:05

A Sony nagyrészt a már rendelkezésére álló, elavult és több szempontból erősen korlátozott technológiái megoldásaival lépett be a virtuális valóság piacára 2016-ban. Három év alatt így is sikerült ötmillió példányt értékesíteni, a tokiói óriás pedig úgy tűnik továbbra is látja egy VR mellékág létjogosultságát a portfóliójában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a következő generációs PlayStation VR2 modern alapokra helyezett kiváló hardvere, valamint a több mint 40 elérhető nyitócím. Ezekből szemezgettük néhány figyelemre méltó darabot a három részre tagolt ajánlónkba!

HORIZON
CALL OF THE MOUNTAIN

A PlayStation Studios családjához 2021-ben csatlakozó brit Firesprite a The Persistence űrhajójának sötét folyosóit buja dzsungelekre és havas hegycsúcsokra cserélte a Guerrilla Games felügyelete alatt. A két masszív Horzion játék idővonala közé beékelt mellékszálban ugyan feltűnik Aloy és néhány ismerős karakter (mint Marad, a napkirály tanácsadója), a főszerepet azonban egy eddig ismeretlen ex-Árnyék Carja kapja. Ryas a hegymászás és az íj mestere, ami elég pontosan vetíti előre a várható játékelemeket is. A pályákra osztott, lineáris, de olykor alternatív és opcionális útvonalakat nyújtó felépítés a korlátai ellenére szépen követi végig vizuálisan is az előrehaladásunk - már a prológus után láthatjuk a fölénk magasodó havas csúcsokat, ahonnan 8-10 óra után majd visszatekintünk a Sandomot átszelő utunkra.

A belső nézetet használó kaland jelentős részét teszi ki így a hegymászás, amit a fokozatosan bővülő eszköztárunk igyekszik kiszolgálni - csákányok, kötelek, csáklyák. Karjaink a szilárd talajra érve sem pihenhetnek: a jól ismert masinák ellen ugyanis csak íjunkra és csúzlinkra támaszkodhatunk. A harc alatt a mozgás mesterségesen korlátozott (az aréna peremén tudunk körkörösen mozogni), de meglepően jól működik. Gyors és átlátható. Ráadásul a különböző nyilak és bombák, státuszeffektek és gyenge pontok is jelen vannak. Teljesen más érzés így megküzdeni ezekkel a hatalmas gépszörnyekkel! Ennek ellenére örültem volna, ha nem csak egy lopakodásra alkalmas szituációval találkozok. Valamint több, esetleg némileg komplexebb környezeti puzzle szekciót is el tudtam volna viselni. A Horizon Call of the Mountain egyértelműen a platform kirakatdarabja. Iszonyatosan csiszolt, fantasztikusan néz ki, kiválóan hozta át a színvilágát és stílusát Unreal motor alá, de azért koncepciójában és játékmenetében is érezhető, hogy a kezdő VR játékost tartották szem előtt.

KIADÓ SIE FEJLESZTŐ Firesprite / Guerrilla Games ÁR 23.990 Ft

KAYAK VR:
MIRAGE

A Better Than Life pár fős csapata az Antarktisz jégtáblái, Costa Rica pálmafái, Norvégia viharos tengere, valamint Ausztrália kanyonjai közé csábít egy realisztikus kajak szimulátorral. Bár a fizikai hatások lemodellezése mély és részletes, egy kis természetjáráshoz bárki számára ajánlható program az evezés! Az egész rendkívül intuitív, a mozdulataink meglepően természetesnek hatnak, a Sense kontrollerek visszajelzése pedig remek. A négy tenyérnyi helyszín legtöbbször túlzás nélkül fotórealisztikus látványt nyújt, ráadásul nappalai és éjszakai variáns, esetleg eltérő időjárási körülmény is rendelkezésünkre áll. A HDR képes OLED panel tündököl, míg a szemkövetésre építő Foveated Rendering technológia láthatatlanul dolgozik a háttérben. Az összkép egészen letaglózó.

Több oldalas feladatlistát azonban nem kapunk a mentőmellényhez. A játékmenet törzsét a szabad felfedezés adja, ahol a környezet nevezetességeit, a víz alá került roncsokat és a változatos élővilágot figyelhetjük meg. Madarak, halak, teknősök, kígyók, pingvinek, rákok és delfinek között evezhetünk a teljes kikapcsolódás látszólagos céltalanságával. Az abszolút kezdők az új Tour módot is választhatják, ami egy kötött pályán automatikusan végigúsztat az egyes helyszíneken. Mellette a kihívást kereső profik számára ott vannak az aszimmetrikus többjátékos mód versenyei, a kíméletlen online ranglista és a feloldható kozmetikai variációk. A lelkes holland stúdió szerint később további helyszínek és játékmódok várhatóak, de az árcédulájáért már a jelenlegi tartalommal is megdolgozik a Kayak VR: Mirage.

KIADÓ Better Than Life FEJLESZTŐ Better Than Life ÁR 8.359 Ft

MOSS
ÉS MOSS: BOOK II

Az egykori Bungie és Rockstar Games alkalmazottakból verbuválódott Polyarc kiváló akció-platformere sem hiányozhat a kötelező nyitócímek közül! A Moss világában egy rejtélyes Olvasó szerepét ölthetjük magunkra, aki közvetlenül terelgeti Quill névre hallgató főhősnőjét a kontrollerek mögül, miközben egy láthatatlan erőként egyúttal a történet és a játékmenet aktív részvevője is. Sziklákat mozgat, szerkezeteket forgat, felsegíti apró társát a csatatér padlójáról vagy lepacsiz vele egy nehéz szakasz után. A megközelítőleg 10-12 órán át tartó kétrészes kalandban ezúttal tartalmi változás nem történt a korábbi kiadásokhoz képest - hiába reméltünk egy Twilight Garden szintű új fejezetet.

Technikai oldalról viszont rengeteget fejlődött! A szélesebb FOV miatt nagyobb területet látunk be a javított textúrákkal és bevilágítással dolgozó pályarészekből. A 4K felbontásnak köszönhetően a környezet minden apró részletét megfigyelhetjük. A 90FPS képfrissítés pedig még inkább kisimítja a kiváló animációkat. Bár Quill irányítására a DualShock 4 is megfelelő eszköz volt, a Sense kontrollerekkel már sokkal természetesebben piszkálhatunk bele Olvasóként is az eseményekbe - ami főleg a második könyvben lesz hasznos. Fix nézőpontja és hibrid játékelemei miatt ezen a platformon is kitűnő első VR élmény lehet bárkinek ez a remekül felépített, szívmelengetően bájos, varázslatosan kinéző mese.

KIADÓ Polyarc FEJLESZTŐ Polyarc ÁR 13.599 Ft

TENTACULAR

Nem elég, hogy a családi házat kinőve évek óta a szabad ég alatt alszol és a város lakói folyton panaszkodnak rád az ügyetlenséged miatt, a tizenhatodik születésnapodon nővéred közli, hogy valójában örökbe fogadtak! Mondjuk gyanús is volt, hogy öt emelet magas vagy. A kezeid helyén gigantikus lila csápokkal! La Kalma low-poly szigetének törvénye szerint ráadásul ezzel a nappal felnőtté váltál, így azonnal munkába kell állnod! Nem lesz egyszerű. A pár szavas szövegbuborékokból viszont egy egészen kompetens felnövéstörténet és társadalmi kommentár formálódik.

A Tentacular leginkább a fizika törvényeivel játszadozik környezeti puzzle elemek, valamint ötletes logikai és változatos ügyességi feladatok között. Mosolyra húzza a szád, újra és újra meglep, olykor pedig próbára is tesz. A szándékosan suta csápjaid miatt leginkább a türelmedet. Majd a PlayGround módban hagyja, hogy szabadon építs, rombolj és kísérletezz, ezzel tolva ki némileg a nagyjából hat órás játékidőt. Ha nem lett volna már a felütésből egyértelmű: a Devolver Digital jó érzékkel választott ki a virtuális valóság szegmenséből is egy elborult humorú, kreatív és pofátlanul egyedi projektet.

KIADÓ Devolver Digital FEJLESZTŐ Firepunchd Games ÁR 8.740 Ft

PISTOL WHIP

Gun kata az EDM dübörgő dallamára! A koncepció egészen egyszerű: az automatikusan előre mozgó jelenetben kell a berohanó fegyvereseket eliminálni hűséges pisztolyunkkal. Vagy kettővel. Miközben oldalra lépve vagy guggolva kerülgetjük a környezeti akadályokat és a felénk célzott, lassan közeledő halálos lövedékeket. Lehetőleg ritmusra! Mindegy melyik John sziluettje ugrott be hirtelen, Preston (Equilibrium) vagy Wick - jó felé keresgélsz. A Pistol Whip pontosan az ott látott adrenalin pumpáló, elegáns, a zenével tökéletes összhangban mozgó tűzharcot nyújtja.

A Cloudhead Games játéka alapvetően nem új megjelenés, 2019 óta azonban jelentősen meghízott a folyamatos ingyenes tartalmi bővítéseknek köszönhetően. Mára a remek zenei anyag több mint 30 különböző jelenetet ölel fel, két teljes filmszerű kampányt játszhatunk végig (2089 és Smoke & Thunder), valamint több nehézségi fokozat, fegyvermodell, akimbo mode, napi, heti, havi kihívások, online ranglisták és számtalan játékmenet modifikáció biztosítja a változatosságot. A ritmusra pulzáló, kontrasztos, élénk low-poly világnak jól áll a HDR képes OLED kijelző, a Sense kontrollerek adaptív ravaszai pedig új réteget adnak az immerziónak - talán a definitív verzióját nyújtva az élménynek! A korábbi PlayStation VR vásárlóknak egy ingyenes frissítés formájában.

KIADÓ Cloudhead Games FEJLESZTŐ Cloudhead Games ÁR 10.590 Ft

A PlayStation VR2 ajánlónak még közel sincs vége! Cikksorozatunk a fenti nyitócímek rövid bemutatásával folytatódik a képre kattintva. Engedd, hogy elragadjon az új valóság!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2 órája
3

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

15 órája
8

Astor: Blade of the Monolith

Bármelyik elemét is nézzük, az Astor igencsak attraktív és csalogató képet sugároz magáról. A figurák jellegzetesek és megkapóak, a környezet és az art style mesébe illő, a leírásban hangoztatott akció-rpg műfaj pedig az élvezetes harcok, illetve egy jól felépített fejlődési rendszer ígéretét hordozza. Valóban csábítóan hangzik, de vizsgáljuk meg behatóbban, hogy mi is lapul a maszk mögött.

22 órája

Visszatér a Summer Game Fest, 25 millió felett az Elden Ring – ez történt szerdán

Továbbá: Lifeless Moon, Limited Run Games Showcase, Visions of Mana, Goodnight Universe, Ara: History Untold

1 napja
7

SteelSeries Arctis Nova 5 - hangos mindenes

A Nova széria folytatásaként a SteelSeries elhozta az Arctis Nova 5 fejhallgatót, amely sok pontban a tradíciókat folytatja. Más ponton viszont ott újít, ahol az előd hiányosságait valóban ki kellett egészíteni. Körülbelül egy hónapig nyúztuk a készüléket, most pedig tesztben mondjuk el a véleményünket!

1 napja

PlayStation Game Catalog: a júniusi felhozatal

Monster Hunter Rise. Crusader Kings III. After Us. Anno 1800. Valamint újabb PlayStation VR2 érkező, ráadásul a ma debütáló DLC-vel együtt!

1 napja
5

Bemutatkozott a Dragon Age: The Veilguard játékmenete, rekordot döntött a Resident Evil Village – ez történt kedden

Továbbá: Mixtape, Sumo Group, Marvel's Spider-Man 2, Amerzone: The Explorer's Legacy, Conscript, Exo One.

2 napja
11

Echostasis – Könnycsepp az esőben

Mi van akkor, ha az emberiség és az androidok kapcsolatában valójában nem a gépek, hanem mi vagyunk a szörnyetegek?

2 napja

Ubisoft Forward 2024 nyár - egyenesen Los Angelesből

A forró Xbox bemutató után az Ubisoft is folytatja a klasszikus E3-hangulat megidézését.

3 napja
44

PC Gaming Show 2024 - nyári dömping

10 éves a PC Gaming Show, ennek örömére pedig a PC Gamer és a stream szervezői 70+ trailert gyűjtöttek össze. Jól olvastátok, több mint hetvenet!

4 napja
4

Heti megjelenések

4 napja
3

Xbox Games Showcase

A Microsoft igyekezett visszahozni a klasszikus E3 konferenciák hangulatát, ami a belsős és külsős címek együttesével sikerült is.

4 napja
153

Call of Duty: Black Ops 6 Direct

Az Xbox Showcase után közvetlenül egy félórás külön műsort szenteltek az idei Call of Duty epizódnak. Lássuk mit tudtunk meg!

4 napja
3

Future Games Show Summer Showcase 2024

A mennyiségre és a minőségre sem lehetett panasz a Future Games Show nyári műsorában.

5 napja
2

Future of Play Direct 2024

Az indie címek szerelmesei újabb digitális adásból szemezgethettek: több mint 20 címet láthattunk a nagyjából félórás adásban.

5 napja

Day of the Devs 2024 - támadnak az indie-k

A jóféle indie játéknak nem kell a cégér, de mégis, sokszor kell az a figyelemfelhívás a fejlesztőknek, amit az E3 utáni világban kapnak a különböző műsorokban való részvétellel. A 2024-es Day of the Devs-et szemlézzük.

5 napja
2

Devolver Direct 2024: boldog szülinapot, Volvy!

A Devolver Digital ismét megcsinálta a saját kis Direct eseményét - a Devolver Direct 2024 Volvy születésnapjáról szólt. A szokásos elmebeteg stílusban.

6 napja
1

Summer Game Fest 2024

Lezajlott az idei Summer Game Fest műsor, mely az előzetes előrejelzéseknek megfelelően inkább az idei címekre és a kisebb stúdiók címeire koncentrált.

6 napja
32

Wizardry: Proving Grounds of the Mad Overlord

43 éves játékokat viszonylag ritkán szoktak remake-elni, de ha a Wizardryhoz hasonló klasszikusról van szó, akkor inkább azon csodálkozunk, miért kellett erre ennyit várni.

6 napja
4

Címet váltott a Dragon Age, PlayStationre is jöhet a Halo remaster – ez történt csütörtökön

Továbbá: Atlas Fallen, Akimbot, Everafter Falls, Naheulbeuk's Dungeon Master, Frogun Encore, Nintendo Switch Online.

7 napja
14

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==