[AJÁNLÓ | ELSŐ FEJEZET] A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

sQrNagy Csaba2023.03.08. 20:05

A Sony nagyrészt a már rendelkezésére álló, elavult és több szempontból erősen korlátozott technológiái megoldásaival lépett be a virtuális valóság piacára 2016-ban. Három év alatt így is sikerült ötmillió példányt értékesíteni, a tokiói óriás pedig úgy tűnik továbbra is látja egy VR mellékág létjogosultságát a portfóliójában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a következő generációs PlayStation VR2 modern alapokra helyezett kiváló hardvere, valamint a több mint 40 elérhető nyitócím. Ezekből szemezgettük néhány figyelemre méltó darabot a három részre tagolt ajánlónkba!

HORIZON
CALL OF THE MOUNTAIN

A PlayStation Studios családjához 2021-ben csatlakozó brit Firesprite a The Persistence űrhajójának sötét folyosóit buja dzsungelekre és havas hegycsúcsokra cserélte a Guerrilla Games felügyelete alatt. A két masszív Horzion játék idővonala közé beékelt mellékszálban ugyan feltűnik Aloy és néhány ismerős karakter (mint Marad, a napkirály tanácsadója), a főszerepet azonban egy eddig ismeretlen ex-Árnyék Carja kapja. Ryas a hegymászás és az íj mestere, ami elég pontosan vetíti előre a várható játékelemeket is. A pályákra osztott, lineáris, de olykor alternatív és opcionális útvonalakat nyújtó felépítés a korlátai ellenére szépen követi végig vizuálisan is az előrehaladásunk - már a prológus után láthatjuk a fölénk magasodó havas csúcsokat, ahonnan 8-10 óra után majd visszatekintünk a Sandomot átszelő utunkra.

A belső nézetet használó kaland jelentős részét teszi ki így a hegymászás, amit a fokozatosan bővülő eszköztárunk igyekszik kiszolgálni - csákányok, kötelek, csáklyák. Karjaink a szilárd talajra érve sem pihenhetnek: a jól ismert masinák ellen ugyanis csak íjunkra és csúzlinkra támaszkodhatunk. A harc alatt a mozgás mesterségesen korlátozott (az aréna peremén tudunk körkörösen mozogni), de meglepően jól működik. Gyors és átlátható. Ráadásul a különböző nyilak és bombák, státuszeffektek és gyenge pontok is jelen vannak. Teljesen más érzés így megküzdeni ezekkel a hatalmas gépszörnyekkel! Ennek ellenére örültem volna, ha nem csak egy lopakodásra alkalmas szituációval találkozok. Valamint több, esetleg némileg komplexebb környezeti puzzle szekciót is el tudtam volna viselni. A Horizon Call of the Mountain egyértelműen a platform kirakatdarabja. Iszonyatosan csiszolt, fantasztikusan néz ki, kiválóan hozta át a színvilágát és stílusát Unreal motor alá, de azért koncepciójában és játékmenetében is érezhető, hogy a kezdő VR játékost tartották szem előtt.

KIADÓ SIE FEJLESZTŐ Firesprite / Guerrilla Games ÁR 23.990 Ft

KAYAK VR:
MIRAGE

A Better Than Life pár fős csapata az Antarktisz jégtáblái, Costa Rica pálmafái, Norvégia viharos tengere, valamint Ausztrália kanyonjai közé csábít egy realisztikus kajak szimulátorral. Bár a fizikai hatások lemodellezése mély és részletes, egy kis természetjáráshoz bárki számára ajánlható program az evezés! Az egész rendkívül intuitív, a mozdulataink meglepően természetesnek hatnak, a Sense kontrollerek visszajelzése pedig remek. A négy tenyérnyi helyszín legtöbbször túlzás nélkül fotórealisztikus látványt nyújt, ráadásul nappalai és éjszakai variáns, esetleg eltérő időjárási körülmény is rendelkezésünkre áll. A HDR képes OLED panel tündököl, míg a szemkövetésre építő Foveated Rendering technológia láthatatlanul dolgozik a háttérben. Az összkép egészen letaglózó.

Több oldalas feladatlistát azonban nem kapunk a mentőmellényhez. A játékmenet törzsét a szabad felfedezés adja, ahol a környezet nevezetességeit, a víz alá került roncsokat és a változatos élővilágot figyelhetjük meg. Madarak, halak, teknősök, kígyók, pingvinek, rákok és delfinek között evezhetünk a teljes kikapcsolódás látszólagos céltalanságával. Az abszolút kezdők az új Tour módot is választhatják, ami egy kötött pályán automatikusan végigúsztat az egyes helyszíneken. Mellette a kihívást kereső profik számára ott vannak az aszimmetrikus többjátékos mód versenyei, a kíméletlen online ranglista és a feloldható kozmetikai variációk. A lelkes holland stúdió szerint később további helyszínek és játékmódok várhatóak, de az árcédulájáért már a jelenlegi tartalommal is megdolgozik a Kayak VR: Mirage.

KIADÓ Better Than Life FEJLESZTŐ Better Than Life ÁR 8.359 Ft

MOSS
ÉS MOSS: BOOK II

Az egykori Bungie és Rockstar Games alkalmazottakból verbuválódott Polyarc kiváló akció-platformere sem hiányozhat a kötelező nyitócímek közül! A Moss világában egy rejtélyes Olvasó szerepét ölthetjük magunkra, aki közvetlenül terelgeti Quill névre hallgató főhősnőjét a kontrollerek mögül, miközben egy láthatatlan erőként egyúttal a történet és a játékmenet aktív részvevője is. Sziklákat mozgat, szerkezeteket forgat, felsegíti apró társát a csatatér padlójáról vagy lepacsiz vele egy nehéz szakasz után. A megközelítőleg 10-12 órán át tartó kétrészes kalandban ezúttal tartalmi változás nem történt a korábbi kiadásokhoz képest - hiába reméltünk egy Twilight Garden szintű új fejezetet.

Technikai oldalról viszont rengeteget fejlődött! A szélesebb FOV miatt nagyobb területet látunk be a javított textúrákkal és bevilágítással dolgozó pályarészekből. A 4K felbontásnak köszönhetően a környezet minden apró részletét megfigyelhetjük. A 90FPS képfrissítés pedig még inkább kisimítja a kiváló animációkat. Bár Quill irányítására a DualShock 4 is megfelelő eszköz volt, a Sense kontrollerekkel már sokkal természetesebben piszkálhatunk bele Olvasóként is az eseményekbe - ami főleg a második könyvben lesz hasznos. Fix nézőpontja és hibrid játékelemei miatt ezen a platformon is kitűnő első VR élmény lehet bárkinek ez a remekül felépített, szívmelengetően bájos, varázslatosan kinéző mese.

KIADÓ Polyarc FEJLESZTŐ Polyarc ÁR 13.599 Ft

TENTACULAR

Nem elég, hogy a családi házat kinőve évek óta a szabad ég alatt alszol és a város lakói folyton panaszkodnak rád az ügyetlenséged miatt, a tizenhatodik születésnapodon nővéred közli, hogy valójában örökbe fogadtak! Mondjuk gyanús is volt, hogy öt emelet magas vagy. A kezeid helyén gigantikus lila csápokkal! La Kalma low-poly szigetének törvénye szerint ráadásul ezzel a nappal felnőtté váltál, így azonnal munkába kell állnod! Nem lesz egyszerű. A pár szavas szövegbuborékokból viszont egy egészen kompetens felnövéstörténet és társadalmi kommentár formálódik.

A Tentacular leginkább a fizika törvényeivel játszadozik környezeti puzzle elemek, valamint ötletes logikai és változatos ügyességi feladatok között. Mosolyra húzza a szád, újra és újra meglep, olykor pedig próbára is tesz. A szándékosan suta csápjaid miatt leginkább a türelmedet. Majd a PlayGround módban hagyja, hogy szabadon építs, rombolj és kísérletezz, ezzel tolva ki némileg a nagyjából hat órás játékidőt. Ha nem lett volna már a felütésből egyértelmű: a Devolver Digital jó érzékkel választott ki a virtuális valóság szegmenséből is egy elborult humorú, kreatív és pofátlanul egyedi projektet.

KIADÓ Devolver Digital FEJLESZTŐ Firepunchd Games ÁR 8.740 Ft

PISTOL WHIP

Gun kata az EDM dübörgő dallamára! A koncepció egészen egyszerű: az automatikusan előre mozgó jelenetben kell a berohanó fegyvereseket eliminálni hűséges pisztolyunkkal. Vagy kettővel. Miközben oldalra lépve vagy guggolva kerülgetjük a környezeti akadályokat és a felénk célzott, lassan közeledő halálos lövedékeket. Lehetőleg ritmusra! Mindegy melyik John sziluettje ugrott be hirtelen, Preston (Equilibrium) vagy Wick - jó felé keresgélsz. A Pistol Whip pontosan az ott látott adrenalin pumpáló, elegáns, a zenével tökéletes összhangban mozgó tűzharcot nyújtja.

A Cloudhead Games játéka alapvetően nem új megjelenés, 2019 óta azonban jelentősen meghízott a folyamatos ingyenes tartalmi bővítéseknek köszönhetően. Mára a remek zenei anyag több mint 30 különböző jelenetet ölel fel, két teljes filmszerű kampányt játszhatunk végig (2089 és Smoke & Thunder), valamint több nehézségi fokozat, fegyvermodell, akimbo mode, napi, heti, havi kihívások, online ranglisták és számtalan játékmenet modifikáció biztosítja a változatosságot. A ritmusra pulzáló, kontrasztos, élénk low-poly világnak jól áll a HDR képes OLED kijelző, a Sense kontrollerek adaptív ravaszai pedig új réteget adnak az immerziónak - talán a definitív verzióját nyújtva az élménynek! A korábbi PlayStation VR vásárlóknak egy ingyenes frissítés formájában.

KIADÓ Cloudhead Games FEJLESZTŐ Cloudhead Games ÁR 10.590 Ft

A PlayStation VR2 ajánlónak még közel sincs vége! Cikksorozatunk a fenti nyitócímek rövid bemutatásával folytatódik a képre kattintva. Engedd, hogy elragadjon az új valóság!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

10 órája
14

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
6

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

7 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==