[HARMADIK FEJEZET] A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

sQrNagy Csaba2023.03.13. 11:00

A Sony nagyrészt a már rendelkezésére álló, elavult és több szempontból erősen korlátozott technológiái megoldásaival lépett be a virtuális valóság piacára 2016-ban. Három év alatt így is sikerült ötmillió példányt értékesíteni, a tokiói óriás pedig úgy tűnik továbbra is látja egy VR mellékág létjogosultságát a portfóliójában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a következő generációs PlayStation VR2 modern alapokra helyezett kiváló hardvere, valamint a több mint 40 elérhető nyitócím. Ezekből szemezgettük néhány figyelemre méltó darabot a három részre tagolt ajánlónkba!

RESIDENT EVIL VILLAGE
VR MODE

A CAPCOM a Resident Evil 7 virtuális valóságba terelésével az egyik legmaradandóbb élményt nyújtotta, amit a kezdetleges PlayStation headsettel a fején átélhetett az ember. A hagyományos kontrollerre támaszkodó irányítás dacára pillanatok alatt képes volt berántani a Baker ház dohos falai közé. Nem véletlenül reménykedtünk, hogy a kis kelet-európai falu hasonló emlékekkel gazdagíthat majd 2021-ben. A Village azonban türelmesen kivárta a közelgő generációváltást, néhány játékelemet egészen a tervezőasztalig dobva vissza a holtidőben. Erről tanúskodik az is, hogy a VR mode külön oktató területtel indít az új funkciók és virtuális valóságra szabott megoldások bemutatásához! Az inventory például teljesen átalakult, főleg a fizikailag Ethan karakterén helyet kapó gyors elérésekkel. Nélkülözhetetlen késünk a bal alkarunkra került, míg a zseblámpáért a kabátunkat kihajtva a jobb oldali belsőzsebbe kell nyúlnunk.

Az immerziót tovább erősíti, amikor ösztönösen magunk elé kapjuk a kezünk, vagy a gyógyító folyadék kupakját lepattintva mi öntjük azt a sebre. A fegyverhasználat sokkal immerzívebb a manuális tárazással és a Sense kontroller élethű visszajelzéseivel, ráadásul mostantól akár mindkét kezünkbe foghatunk egy mordályt a plusz önbizalom reményében. Amire szükségünk is lesz! Bár a képernyők előtt a Village alapvetően inkább akció központúnak érződött, headsettel a fejünkön a sötét erdőn és a faluszéli házon átbotorkáló bevezető is teljesen más élmény már. Képzeld el akkor Beneviento házát! Az egyetlen komoly kritikám az átvezetők előre tárolt mozgásait és illúzióromboló perspektívaváltásait érheti, de erre is kínál alternatívát a játék. Ha egy kizárólag VR-ra készülő projekt nem is fog soha AAA büdzsét kapni, a hasonló hibrid megoldások sikeresen emelhetik a szegmens vonzerejét. Egy biztos: megérte rá várni!

KIADÓ CAPCOM FEJLESZTŐ CAPCOM ÁR 16.990 Ft

PAVLOV

A Pavlov VR a 2017-es korai változata óta töretlen népszerűségnek örvend SteamVR platformon. Nem véletlenül! A kompetitív online lövöldék gyökereit úgy sikerült ugyanis virtuális valóságba ültetnie, hogy a realisztikus fegyverkezelésével teljesen új színezetet kapott a megszokott játékmenet. Ezért újoncként mielőtt a csatatérre lépsz, érdemes tenni azért egy kitérőt a lőtér felé: a játék 65 modern kori és második világháborús fegyverének mindegyike másként viselkedik ugyanis a kezeid között! Nem csupán a visszarúgásuk és pontosságuk egyedi, de kibiztosításuk, tüzelési módjuk és a tárazásuk folyamatait is meg kell tanulni. Itt minden manuális, ráadásul különböző optikákkal, markolatokkal és hangtompítóval tovább módosítható.

A PlayStation VR2 változat fegyverenként drasztikusan változó adaptív triggerekkel és haptikus visszajelzéssel emelte tovább a realizmust - fejlövésnél még a HMD ütését is érezni fogjuk! Mivel a natív 90FPS eléréséhez nem volt szükség a Foveated Rendering optimalizálására, ezért a szemkövetés pusztán játékbeli karaktermodellünkre tükrözi, hogy éppen merre nézünk. Jelenleg tíz eltérő környezet biztosít helyszínt a lövöldözésnek, a klasszikus játékmódok (Team Deathmatch, S&D, King of the Hill, Gun Game) mellett pedig olyan különlegességeket is találunk, mint a zombihordás túlélés, az aszimmetrikus 9v1 szörnyvadászat vagy az Among Us ihlette zseniális Trouble in Terrorist Town. A tartalom így már most hosszú időre elegendő szórakozást nyújt teljes cross-play támogatással, de az ígéretek szerint hamarosan a felhasználói modok is megérkeznek. Találkozunk a csatatéren!

KIADÓ Vankrupt Games FEJLESZTŐ Vankrupt Games ÁR 8.740 Ft

THE LAST
CLOCKWINDER

A platform legzseniálisabb logikai játéka, koncepcionális szinten VR környezetre tervezve! A hangjegyzetek és rádióbeszélgetések által görgetett sci-fi / steampunk történet főszereplője Jules, aki hosszú évek után tér vissza egy kolosszális fa belsejében kialakított óratoronyba. Az ősidők óta működő mechanikus szerkezet számos különleges növény utolsó mentsvára, így kérdés nélkül elkezdünk dolgozni a helyreállításán - átvéve a stafétabotot gyermekkori mentorunktól. Ehhez a gyümölcstermelést kell automatizálnunk és optimalizálnunk a saját mozdulatainkat végtelen ciklusban lekövető kis robotokkal! Először például letépjük a gyümölcsöt és átdobjuk a tároló felé, ahol utána elkapjuk a saját magunk által felénk dobott termést és lepréseljük. Aztán mindez kiváló ütemben válik fokozatosan egyre komplexebbé.

Az irányítás végtelenül egyszerű: az egyik gombbal elindítjuk a mozdulataink rögzítését, a másikkal töröljük a nem megfelelően teljesítő vagy feleslegessé vált robotot. Az időzítés és az összehangolás fontos! Mechanikus barátaink egy, kettő vagy négy hosszúságú ciklust képesek ismételni. Természetesen idővel további gyümölcsfajták is feltűnnek, mindegyik egyedi karakterisztikákkal. Az egyik mondjuk felrobban, ha sokáig tartod kézben, míg a másikat csak terelni lehet, mint egy héliumos lufit. Ha a rendszer működésbe hozása önmagában nem jelent elég kihívást, akkor a szobák tábláin látható feltételeket is megcélozhatjuk a 6-8 órás játékidő kitolásához - adott gyümölcs egy perc alatt, adott számú klónt használva. A Studio Ghibli stílusú látvány és a zongorára építő zenei anyag csak erősíti a szívmelengetően kreatív hangulatot. Kihagyhatatlan!

KIADÓ Cyan Ventures FEJLESZTŐ Pontoco ÁR 8.740 Ft

ZOMBIELAND:
HEADSHOT FEVER RELOADED

A füstös játéktermek lézerpuskás kabinetjeinek méltó szellemi utódja! A Zombieland 2. – A második lövés eseményei után játszódik, de abszolút nem előfeltétele a filmek ismerete. Karakterünk az Új fiú, aki az ismert karakterek között készül a Zombieland Invitational kihívásaira. Abigail Breslin (Little Rock) visszatért szinkronhangnak, a többieknek pedig találtak hasonló orgánumot - például Tallahassee karakterének Woody Harrelson testvérét. A játékmenet végtelenül egyszerű: az egyre nehezedő, fix pontok között mozgó pályákon kell a lehető leggyorsabban végigérni. Minél több pontot szerezve és opcionálisan teljesítve a kitűzött másodlagos célokat.

Ehhez egy végtelen lőszerrel rendelkező pisztoly és egy erősen limitált másodlagos fegyver (sörétes puska, UZI) áll a rendelkezésünkre, amit a lassan gyűjtögetett TP-ért cserébe fejleszthetünk és bővíthetünk. Ohh. Persze az nem Tapasztalati Pont, hanem ToalettPapír! A különleges zombifajták és interaktív környezeti elemek színesítik a játékmenetet, valamint két egymást követő fejlövés után beüt az adrenalin mód és minden lelassul néhány pillanatig körülöttünk. Ideális esetben ez az állapot szinte folyamatosan fenntartható, ami az online ranglisták előkelőbb helyeihez mindenképpen szükséges lesz. A Reloaded kiadás a remek Sense támogatáson kívül új pályákat, remix változatokat, lőtéri próbatételeket és bővített fegyverarzenált hozott. Na meg egy erősen feljavított, újraanimált, sokkal karakteresebb cel-shaded látványvilágot! Kétségtelenül a definitív változatát nyújtva a nosztalgiának.

KIADÓ XR Games FEJLESZTŐ XR Games ÁR 8.740 Ft

UNPLUGGED
AIR GUITAR

Az ezredforduló ritmusjátékainak modern újragondolása a virtuális valóság eszközeivel - bár a Quest 2 kézkövetése nélkül. Ahol Russell John Parrish, akarom mondani Satchel, a Steel Panther szörnyen laza frontembere életre kel a backstage poszterén és megtanít hogyan legyél igazi rocksztár! A picit kínos szövegkönyv belesimul a hangulatba az erőltetett poénjaival, főleg mert a 45 számra rúgó zenei anyag egészen kiváló! A válogatásalbumok hátoldalán olyan előadók tűnnek fel, mint a The Offspring, Weezer, The Clash, Tenacious D vagy Ozzy Osbourne. Jelentős részét azonban csak fokozatosan tudjuk megnyitni az egyre nehezedő feladatokkal - így bár három nehézségi fokozat van, a játék idővel rákényszerít hogy nagyobb kihívást keressünk. Ami mindenképpen gyakorlást igényel!

A tremolókarra ráfogva magunkra igazíthatjuk a hangszert, majd a domináns kezünkkel pengetünk, míg a másikkal a virtuális gitár nyakán tudjuk lefogni a felénk tartó akkordokat. A kontrolleres irányítás előnye, hogy a pozíciójának köszönhetően valóban olyan picit, mintha a fogólapnak szorítanánk a húrokat. Hátránya viszont, hogy nehezebb fokozaton a kontroller dőlésszögére támaszkodva hoz be újabb rétegeket, amit kétségtelenül szokni kell. Idővel persze kitörünk a helyi lebujból és egyre nagyobb arénákat oldunk fel, valamint különböző gitárokat és pengetőket is vehetünk. Természetesen az online ranglisták sem hiányozhatnak, bár meglehetősen furcsa döntés, hogy a nézők őrjöngésével is lehet pontokat szerezni a szám végén - potenciálisan megduplázva addigi teljesítményünk. Az Unplugged: Air Guitar viszont ezen a platformon is egy kitűnő szellemi örökös és üdítő alternatívája az ütős hangszereket középpontba állító társainak - mint a szintén ajánlott Drums Rock és a Ragnarock.

KIADÓ Vertigo Games FEJLESZTŐ Anotherway ÁR 7.090 Ft

A PlayStation VR2 ajánlónak még közel sincs vége! Cikksorozatunk a fenti nyitócímek rövid bemutatásával folytatódik a képre kattintva. Engedd, hogy elragadjon az új valóság!

Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

A négyes számú Resident Evil is remake formájában éled újra, tesztünk után pedig most néhány tippel is készültünk számotokra, hogy felkészülten vághassatok neki a kalandnak.

12 órája

Redemption Reapers

Tapasztalt japán nagyágyúkat bevetve támad a körökre osztott taktikai játékok piacán a Redemption Reapers, de úgy tűnik a rutin sem mindig garancia a minőségre.

14 órája
2

MindsEye: az EVERYWHERE metaverzumának úttörője

Leslie Benzies, a Rockstar Games egykori elnökének ambiciózus projektje újra megmutatta magát néhány látványos villanással.

15 órája
5

EDGE #383 pontszámok

Címlapon a Rockstar North egykori alkalmazottaiból verbuválódott Build a Rocket Boy debütáló alkotása, az Everywhere. De a pontszámok is érdekesek!

15 órája
2

Oculus Publishing: tíz évnyi VR tapasztalat

A Meta a belsős Oculus Studios csapatok mellett a külsős fejlesztőket és partnerstúdiókat is támogatja. Jelenleg több mint 150 címet.

16 órája

LEGO 2K Drive: megtörtént a hivatalos bejelentés

Több napi szivárgás után végre hivatalosan is leleplezték a LEGO Racers spirituális utódját! Ráadásul nem is kell rá sokat várni...

16 órája
3

PS5-re is megjelenhetett volna a Redfall

A Microsoftnak azonban más tervei voltak az Arkane játékával.

17 órája
6

Atari x Nightdive Studios felvásárlás

A mára francia kézbe került legendás vállalat felvásárolta a retro játékok felújítására és kiadására szakosodott stúdiót.

17 órája

Pixel Ripped 1978: az Atari virtuális világaiban

Az ARVORE sorozata trilógiává bővül, ráadásul mostantól nem kell fiktív retro címekre szorítkoznia. Megkapta az Atari támogatását!

19 órája
1

Júniusban érkezik a Crash Team Rumble

Napra pontos megjelenési dátum. Előrendelés. Pár perc gameplay. Na meg egy zárt tesztidőszak jövő hónapban!

19 órája

Layers of Fear: 11 perc gameplay

A Bloober Team és az Anshar Studios először enged betekintést a trilógiát lezáró folytatásba. Ami egy újragondolás is egyben.

19 órája

State of Unreal összefoglaló: a jövő valótlanul erős grafikát hoz majd

Fortnite, Hellblade 2, Project M... Csak azért nem írtuk, hogy "unreális grafikát", mert nem akartunk feleslegesen modoroskodni.

20 órája
7

Miasma Chronicles: irányítsd a sötét erőt!

Remek taktikai TPS-kalandjáték érkezik a Mutant Year Zero fejlesztőitől. Trailert is tudunk mutatni.

21 órája

Aliens: Dark Descent - fókuszban a taktikus játékmenet

Zsoldos csapatokkal a xenók csapatai ellen.

21 órája
1

Tovább zöldül az Xbox platform, köszönhetően az energiafogyasztást figyelő fejlesztői eszközöknek

A játék fejlesztése során lehet figyelni a felvett teljesítményt.

21 órája
8

A Valve bejelentette a Counter-Strike 2-t!

A következő generáció a Counter-Strike: Global Offensive ingyenes frissítéseként érkezik idén nyáron!

1 napja
11

Cuki animével hangolódhatunk a Resident Evil 4 megjelenésére

A minisorozat első részében Leon a Titokzatos Faluban kutakodik Ashley után.

1 napja
9

Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse

A 2008-ban Nintendo-exkluzívként Wii-re megjelent Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse végre Japánon kívül is debütál PC-n és a jelen generációs konzolokon, megvalósításában pedig felér egy időutazással a múltba. Visszatértem a holdkórosok szigetére!

1 napja
4

Game Pass: március utolsó heteinek kínálata

MLB The Show 23. Infinite Guitars. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. Jövő hónap elején pedig érkezik a Ghostwire: Tokyo is.

2 napja

Műfajteremtő címnek készül a Spellcraft

A One More Game stúdió első játéka nincs híján ambíciónak.

2 napja