[HARMADIK FEJEZET] A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

A PlayStation VR2 nyitókínálat legjobb játékai

sQrNagy Csaba2023.03.13. 11:00

A Sony nagyrészt a már rendelkezésére álló, elavult és több szempontból erősen korlátozott technológiái megoldásaival lépett be a virtuális valóság piacára 2016-ban. Három év alatt így is sikerült ötmillió példányt értékesíteni, a tokiói óriás pedig úgy tűnik továbbra is látja egy VR mellékág létjogosultságát a portfóliójában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a következő generációs PlayStation VR2 modern alapokra helyezett kiváló hardvere, valamint a több mint 40 elérhető nyitócím. Ezekből szemezgettük néhány figyelemre méltó darabot a három részre tagolt ajánlónkba!

RESIDENT EVIL VILLAGE
VR MODE

A CAPCOM a Resident Evil 7 virtuális valóságba terelésével az egyik legmaradandóbb élményt nyújtotta, amit a kezdetleges PlayStation headsettel a fején átélhetett az ember. A hagyományos kontrollerre támaszkodó irányítás dacára pillanatok alatt képes volt berántani a Baker ház dohos falai közé. Nem véletlenül reménykedtünk, hogy a kis kelet-európai falu hasonló emlékekkel gazdagíthat majd 2021-ben. A Village azonban türelmesen kivárta a közelgő generációváltást, néhány játékelemet egészen a tervezőasztalig dobva vissza a holtidőben. Erről tanúskodik az is, hogy a VR mode külön oktató területtel indít az új funkciók és virtuális valóságra szabott megoldások bemutatásához! Az inventory például teljesen átalakult, főleg a fizikailag Ethan karakterén helyet kapó gyors elérésekkel. Nélkülözhetetlen késünk a bal alkarunkra került, míg a zseblámpáért a kabátunkat kihajtva a jobb oldali belsőzsebbe kell nyúlnunk.

Az immerziót tovább erősíti, amikor ösztönösen magunk elé kapjuk a kezünk, vagy a gyógyító folyadék kupakját lepattintva mi öntjük azt a sebre. A fegyverhasználat sokkal immerzívebb a manuális tárazással és a Sense kontroller élethű visszajelzéseivel, ráadásul mostantól akár mindkét kezünkbe foghatunk egy mordályt a plusz önbizalom reményében. Amire szükségünk is lesz! Bár a képernyők előtt a Village alapvetően inkább akció központúnak érződött, headsettel a fejünkön a sötét erdőn és a faluszéli házon átbotorkáló bevezető is teljesen más élmény már. Képzeld el akkor Beneviento házát! Az egyetlen komoly kritikám az átvezetők előre tárolt mozgásait és illúzióromboló perspektívaváltásait érheti, de erre is kínál alternatívát a játék. Ha egy kizárólag VR-ra készülő projekt nem is fog soha AAA büdzsét kapni, a hasonló hibrid megoldások sikeresen emelhetik a szegmens vonzerejét. Egy biztos: megérte rá várni!

KIADÓ CAPCOM FEJLESZTŐ CAPCOM ÁR 16.990 Ft

PAVLOV

A Pavlov VR a 2017-es korai változata óta töretlen népszerűségnek örvend SteamVR platformon. Nem véletlenül! A kompetitív online lövöldék gyökereit úgy sikerült ugyanis virtuális valóságba ültetnie, hogy a realisztikus fegyverkezelésével teljesen új színezetet kapott a megszokott játékmenet. Ezért újoncként mielőtt a csatatérre lépsz, érdemes tenni azért egy kitérőt a lőtér felé: a játék 65 modern kori és második világháborús fegyverének mindegyike másként viselkedik ugyanis a kezeid között! Nem csupán a visszarúgásuk és pontosságuk egyedi, de kibiztosításuk, tüzelési módjuk és a tárazásuk folyamatait is meg kell tanulni. Itt minden manuális, ráadásul különböző optikákkal, markolatokkal és hangtompítóval tovább módosítható.

A PlayStation VR2 változat fegyverenként drasztikusan változó adaptív triggerekkel és haptikus visszajelzéssel emelte tovább a realizmust - fejlövésnél még a HMD ütését is érezni fogjuk! Mivel a natív 90FPS eléréséhez nem volt szükség a Foveated Rendering optimalizálására, ezért a szemkövetés pusztán játékbeli karaktermodellünkre tükrözi, hogy éppen merre nézünk. Jelenleg tíz eltérő környezet biztosít helyszínt a lövöldözésnek, a klasszikus játékmódok (Team Deathmatch, S&D, King of the Hill, Gun Game) mellett pedig olyan különlegességeket is találunk, mint a zombihordás túlélés, az aszimmetrikus 9v1 szörnyvadászat vagy az Among Us ihlette zseniális Trouble in Terrorist Town. A tartalom így már most hosszú időre elegendő szórakozást nyújt teljes cross-play támogatással, de az ígéretek szerint hamarosan a felhasználói modok is megérkeznek. Találkozunk a csatatéren!

KIADÓ Vankrupt Games FEJLESZTŐ Vankrupt Games ÁR 8.740 Ft

THE LAST
CLOCKWINDER

A platform legzseniálisabb logikai játéka, koncepcionális szinten VR környezetre tervezve! A hangjegyzetek és rádióbeszélgetések által görgetett sci-fi / steampunk történet főszereplője Jules, aki hosszú évek után tér vissza egy kolosszális fa belsejében kialakított óratoronyba. Az ősidők óta működő mechanikus szerkezet számos különleges növény utolsó mentsvára, így kérdés nélkül elkezdünk dolgozni a helyreállításán - átvéve a stafétabotot gyermekkori mentorunktól. Ehhez a gyümölcstermelést kell automatizálnunk és optimalizálnunk a saját mozdulatainkat végtelen ciklusban lekövető kis robotokkal! Először például letépjük a gyümölcsöt és átdobjuk a tároló felé, ahol utána elkapjuk a saját magunk által felénk dobott termést és lepréseljük. Aztán mindez kiváló ütemben válik fokozatosan egyre komplexebbé.

Az irányítás végtelenül egyszerű: az egyik gombbal elindítjuk a mozdulataink rögzítését, a másikkal töröljük a nem megfelelően teljesítő vagy feleslegessé vált robotot. Az időzítés és az összehangolás fontos! Mechanikus barátaink egy, kettő vagy négy hosszúságú ciklust képesek ismételni. Természetesen idővel további gyümölcsfajták is feltűnnek, mindegyik egyedi karakterisztikákkal. Az egyik mondjuk felrobban, ha sokáig tartod kézben, míg a másikat csak terelni lehet, mint egy héliumos lufit. Ha a rendszer működésbe hozása önmagában nem jelent elég kihívást, akkor a szobák tábláin látható feltételeket is megcélozhatjuk a 6-8 órás játékidő kitolásához - adott gyümölcs egy perc alatt, adott számú klónt használva. A Studio Ghibli stílusú látvány és a zongorára építő zenei anyag csak erősíti a szívmelengetően kreatív hangulatot. Kihagyhatatlan!

KIADÓ Cyan Ventures FEJLESZTŐ Pontoco ÁR 8.740 Ft

ZOMBIELAND:
HEADSHOT FEVER RELOADED

A füstös játéktermek lézerpuskás kabinetjeinek méltó szellemi utódja! A Zombieland 2. – A második lövés eseményei után játszódik, de abszolút nem előfeltétele a filmek ismerete. Karakterünk az Új fiú, aki az ismert karakterek között készül a Zombieland Invitational kihívásaira. Abigail Breslin (Little Rock) visszatért szinkronhangnak, a többieknek pedig találtak hasonló orgánumot - például Tallahassee karakterének Woody Harrelson testvérét. A játékmenet végtelenül egyszerű: az egyre nehezedő, fix pontok között mozgó pályákon kell a lehető leggyorsabban végigérni. Minél több pontot szerezve és opcionálisan teljesítve a kitűzött másodlagos célokat.

Ehhez egy végtelen lőszerrel rendelkező pisztoly és egy erősen limitált másodlagos fegyver (sörétes puska, UZI) áll a rendelkezésünkre, amit a lassan gyűjtögetett TP-ért cserébe fejleszthetünk és bővíthetünk. Ohh. Persze az nem Tapasztalati Pont, hanem ToalettPapír! A különleges zombifajták és interaktív környezeti elemek színesítik a játékmenetet, valamint két egymást követő fejlövés után beüt az adrenalin mód és minden lelassul néhány pillanatig körülöttünk. Ideális esetben ez az állapot szinte folyamatosan fenntartható, ami az online ranglisták előkelőbb helyeihez mindenképpen szükséges lesz. A Reloaded kiadás a remek Sense támogatáson kívül új pályákat, remix változatokat, lőtéri próbatételeket és bővített fegyverarzenált hozott. Na meg egy erősen feljavított, újraanimált, sokkal karakteresebb cel-shaded látványvilágot! Kétségtelenül a definitív változatát nyújtva a nosztalgiának.

KIADÓ XR Games FEJLESZTŐ XR Games ÁR 8.740 Ft

UNPLUGGED
AIR GUITAR

Az ezredforduló ritmusjátékainak modern újragondolása a virtuális valóság eszközeivel - bár a Quest 2 kézkövetése nélkül. Ahol Russell John Parrish, akarom mondani Satchel, a Steel Panther szörnyen laza frontembere életre kel a backstage poszterén és megtanít hogyan legyél igazi rocksztár! A picit kínos szövegkönyv belesimul a hangulatba az erőltetett poénjaival, főleg mert a 45 számra rúgó zenei anyag egészen kiváló! A válogatásalbumok hátoldalán olyan előadók tűnnek fel, mint a The Offspring, Weezer, The Clash, Tenacious D vagy Ozzy Osbourne. Jelentős részét azonban csak fokozatosan tudjuk megnyitni az egyre nehezedő feladatokkal - így bár három nehézségi fokozat van, a játék idővel rákényszerít hogy nagyobb kihívást keressünk. Ami mindenképpen gyakorlást igényel!

A tremolókarra ráfogva magunkra igazíthatjuk a hangszert, majd a domináns kezünkkel pengetünk, míg a másikkal a virtuális gitár nyakán tudjuk lefogni a felénk tartó akkordokat. A kontrolleres irányítás előnye, hogy a pozíciójának köszönhetően valóban olyan picit, mintha a fogólapnak szorítanánk a húrokat. Hátránya viszont, hogy nehezebb fokozaton a kontroller dőlésszögére támaszkodva hoz be újabb rétegeket, amit kétségtelenül szokni kell. Idővel persze kitörünk a helyi lebujból és egyre nagyobb arénákat oldunk fel, valamint különböző gitárokat és pengetőket is vehetünk. Természetesen az online ranglisták sem hiányozhatnak, bár meglehetősen furcsa döntés, hogy a nézők őrjöngésével is lehet pontokat szerezni a szám végén - potenciálisan megduplázva addigi teljesítményünk. Az Unplugged: Air Guitar viszont ezen a platformon is egy kitűnő szellemi örökös és üdítő alternatívája az ütős hangszereket középpontba állító társainak - mint a szintén ajánlott Drums Rock és a Ragnarock.

KIADÓ Vertigo Games FEJLESZTŐ Anotherway ÁR 7.090 Ft

A PlayStation VR2 ajánlónak még közel sincs vége! Cikksorozatunk a fenti nyitócímek rövid bemutatásával folytatódik a képre kattintva. Engedd, hogy elragadjon az új valóság!

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Komplett kiadást kap a Horizon Forbidden West

A DLC-n túl más extra is lesz a PS5-re és PC-re érkező pakkban.

5 órája

Mega Man X Dive (Offline)

A Mega Man X sorozat sok szempontból az örökös kedvencek közé tartozik. A Capcom generációkon át formálta a felturbózott Kék Bombázó receptet, de valahol talán az X1-2-3 környékén volt a csúcson...

21 órája

Ingyen rettegés: kódot oszt a Man of Medan PC verziójából a Bandai Namco

A sokktóberre való készülődés első állomása a Dark Pictures első epizódja lehet.

1 napja

NBA 2K24

Az idei NBA 2K játék borítóján Kobe Bryant látható, és nehéz nem párhuzamot vonni a sorozat és a játékos között. Kobe egy zseni volt, az első játékos Jordan után akinél komolyan lehetett arról beszélni, hogy veszélyeztetheti a levegő urának GOAT (Greatest Of All Time) státuszát...

1 napja
2

Megjelent a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

A DLC-hez launch trailert is kapunk.

1 napja
7

Switchre jönne a Red Dead Redemption 2?

Egy hivatalos brazil oldalon tett bejegyzés borzolta fel a kedélyeket.

1 napja
6

Samba De Amigo: Party Central

A Sonic Team Samba de Amigo szériája egészen 1999-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor jelent meg a japán játéktermekben, majd egy évvel később otthoni gépen, avagy Sega Dreamcast-re a rumbatökös ritmusjáték.

1 napja
1

Októberben távozik Kamiya a PlatinumGames-től

A társalapító 15 év után hagyja ott a stúdiót.

2 napja

Heti megjelenések

2 napja
3

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

5 napja
10

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

5 napja
15

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

5 napja
4

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

6 napja
5

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

6 napja
7

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

6 napja
5

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

6 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

7 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

8 napja
41

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

8 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tcGF0cmVvbi1tcHVcIj5cbjxhIGhyZWY9XCJodHRwczpcL1wvcGF0cmVvbi5jb21cL2dhbWVyMzY1XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcmliYm9uLnBuZ1wiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxzdHlsZT5cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tcGF0cmVvbi1tcHUgaW1ne1xuXHR0cmFuc2l0aW9uOiBhbGwgLjNzO1xuXHRwb3NpdGlvbjphYnNvbHV0ZTtcblx0dG9wOjA7IGxlZnQ6MDtcbn1cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1IGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigycHgpO1xuXHR0cmFuc2Zvcm06IHNjYWxlKDEuMSk7XG59XG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMCk7XG5cdHRyYW5zZm9ybTogc2NhbGUoMSk7XG59XG48XC9zdHlsZT4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcmliYm9uLnBuZyIsIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LWJnLnBuZyIsIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LXJtLnBuZyJdLCJ1cmwiOiIiLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvIiwiaWQiOjV9