[Teszt] Paper Mario: The Thousand Year Door - a Nintendo Switch változat

Paper Mario: The Thousand Year Door - a Nintendo Switch változat

mcmackoGéczy Attila2024.06.06. 21:11

Az első Super Mario RPG számomra elsöprő élményt jelentett, ami a mai napig élénken él az emlékeimben. Ehhez igazából az ezt követő Paper Mario (64) és a Superstar Saga tudott felkapaszkodni, a GameCube-ra megjelent A Thousand Year Door már elment mellettem. Na, ne mondjátok, hogy nem próbálkoztam. Freeloaderes NTSC változatot szereztem belőle, a látványát, vicces stílusát imádtam... de valahogy egy olyan pillanatban jelent meg, amikor a klasszikus JRPG-k tengerében szó szerint lubickolni lehetett. Tekerd előre 2024-ig az időt, amikor szintén nem vagyunk híján JRPG-knek, de valahogy ez a tradicionális, körökre osztott megoldás sokkal jobban csúszik. Még úgy is, hogy az első Super Mario RPG újragondolása szinte hónapokkal ezelőtt jött ki a piacra.

A Paper Mario: The Thousand Year Door mit sem vesztett húsz év alatt a bájából. Játékmenetében vastagon ott van a kétezres évek JRPG szemléletének a magja, a mechanikáiban tetten érhető a klasszikus korlátokat feszegető fejlesztői lelkesedés. Sztorijában egyszerre "Máriós" és mesés. JRPG-khez méltó módon komoly is tud lenni, az író nem felejtette el beletenni a szívét. Ívét tekintve pedig egy nagy utazást élhetünk át, amely minden fordulatában kínál egy új hangulatot, új karaktert, vagy csak szimplán egy új világképet. Magyarul, mindent tud a játék, amit egy jó kis JRPG-től elvárunk. És érezzük a GameCube vibe-ot is. Azokban a pillanatokban, amikor száz figura lepi el a képernyőt, azonnal bekapcsol az emlék: ez mekkorát is szólt 2004-ben!

A szokásos JRPG megoldásokhoz képest érkező Nintendós többlet a mechanikákban is keresendő. Mivel a Paper Mario játékok mindig is híresek voltak a papírmasévilág trükkjeinek a kihasználásáról, már a második cím a sorban csak úgy durrogtatta az ötletpetárdáit. A világ felépítéséből fakadóan rengeteg titok (és sajnos/szerencsére ebből fakadó backtracking) színesíti a terep felfedezésének lehetőségeit. A bővülő képességekkel újabb szakaszok nyílnak meg, amolyan light-szekvencialitással. A kartondoboz-színház, amelyben a harcok játszódnak, egy jópofa közönségbúgató mechanikát hoz a rendszerbe, amivel a speciális támadásaink (amolyan limit breakjeink) töltődnek. És ne feledkezzünk meg a Mario RPG-ben debütált időzített gombnyomásokról, melyek a körökre osztott csatákat színesítik ügyességi részekkel. A pályák egyébként is tartalmaznak némi platformingot, és most is vannak badge-k meg egyéb gyűjtögetnivalók, amelyek a későbbi Mario szerepjátékokat is jellemezték.

Technikai oldalról addig nem lesz gondunk, amíg nem kezdünk el a részletekben áskálódni. A játék 720p alatt fut handheld módban, de a renderer így is teszi a dolgát. Az újszerű effektek, csillogó falak, felületek ezzel együtt nagyon jó kis összképet adnak, olyan meseszerű az egész látvány. Az SSR és SSAO effektusok csodálatos fényeket és árnyékokban eltűnedező mélységet adnak a világnak. A textúrák és a díszletek is apró felújításon estek keresztül, ami nagyon jót tesz a régi mosottas képhez képest. Mindezt ugyan csak 30 FPS-t tudja a játék, de engem ez nem izgatott fel. Nagy tévén... Eh, én már rég elengedtem, hogy nagyképernyőn játsszak Nintendo Switch játékokat, ott ez a látvány 900p-ben már döcögős. Ami a felújításban még tetszett, az a felhasználói felület, ami szerintem egy erős szinttel jobb, mint amit a Mario RPG-nél összehoztak. Kivéve a szövegablakokat. A duma gyorsan pörög, de nekem hiányzott a text gyorsabb lepörgetésének a lehetősége. Ugyanígy az audio szekcióval sem voltam maradéktalanul kibékülve. A zene kaphatott volna egy teljes frissítést, és egy fővonalas szerepjátékból már nekem nagyon hiányzik a szinkron, még akkor is, ha Mario amúgy elejétől a végéig kukulásban van.

Akárcsak Peach legutóbbi kalandjánál, vagy a Super Mario RPG felújításánál, így a Paper Mario: The Thousand Year Door-nál is bejött a papírforma. Közel hibátlan, piszokmód szórakoztató, kedves, vidám játékokkal lett ismét gazdagabb a Switch könyvtár. És bár lehet, hogy a Nintendo friss újdonságot már nem tartogat nekünk a generációban utolsókat rúgó masinájára, még simán ellennénk pár hasonló szellemben fogant repetával.

PLATFORM Nintendo Switch KIADÓ | FEJLESZTŐ Nintendo| Intelligent Systems MEGJELENÉS 2024. május 23. ÁR kb. 20.000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

36 perce

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

10 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==