Apple vs Epic: mégis hová tűnt a Fortnite?

sQrNagy Csaba2020.08.13. 22:20

“A mai napon az Epic Games sajnálatos módon szembement az App Store irányelveivel. Ez minden fejlesztőre egyaránt vonatkozik és azért hoztuk létre, hogy a felhasználóinknak egy biztonságos környezetet biztosítsunk. Ennek következtében a Fortnite applikációjukat az áruház felületéről eltávolítottuk.”

Olvasható a szinte abszurdnak érződő nyilatkozat az Apple hivatalos közleményében. Hogy mégis mi történt? Az Epic Games ma egy szerveroldali frissítéssel saját belső IAP rendszert épített be a játékba, aminek segítségével közvetlenül tőlük lehetett V-bucks-ot vásárolni. A játékbeli valutákkal való kereskedésből tehát nem részesült az Apple, ami egyébként minden esetben 30%-ot jelent a platformholdernek. Az eset azonban valószínűleg abszolút tudatos provokáció volt, miután az Epic Games elnöke egyértelmű nemtetszését fejezte ki a Microsoft xCloud szolgáltatásának kiszorítása miatt a napokban. Ezt támasztja alá az is, hogy az Apple nyilatkozata után rögtön egy olyan több oldalas dokumentációt osztottak meg, amivel jogi útra kívánják terelni a kérdést. A lapok nem szűkölködnek az alábbihoz hasonló kijelentésekben:

“2020-ra az Apple pontosan azzá vált, ami ellen egykor létrejött: a behemóttá aki a teljes piacot az uralma alá akarja hajtani, kizárva a konkurenciát és elfojtva az innovációt. Az Apple ma nagyobb, erősebb, befolyásosabb és ártalmasabb mint az egykori monopolista riválisa.”

Ezek után a fenti “1984” (George Orwell / Michael Radford) ihletésű videó már nem is érződik annyira meglepőnek. Főleg az Apple híres Macintosh reklámja után. #FreeFortnite?

A generáció igazolatlan hiányzói

A nyolcadik konzolgeneráció lezárása után úgy gondoltuk érdemes lehet óvatosan megemelni a szőnyeg szélét és megnézni mit sepert alá az elmúlt pár évben a videojáték-ipar! Jelentjük az igazolatlan hiányzókat!

3 órája
9

Game Pass: január második fele

Egyre csak gyülekező japán bűnözők, régóta várt pixelharcosok, kiváló vadnyugati stratégák és a nagy Series X|S exkluzív.

7 órája
3

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning Switchre is

A Switch tulajok újabb 100+ órás szerepjátékkal gazdagodnak. Mondjuk a jó hírt? Erre nem is kell sokat várniuk!

7 órája

The Shore: Lovecraft szörnyei, sorakozó!

Érj partot, járj mezítláb a fekete vulkáni homokban, élvezd a szellőt, majd nézz farkasszemet Dagonnal meg egy Shoggoth-tal!

23 órája
8

Buried In Ice: a Dolog elszabadul

Újra játékot ihletett Carpenter remekműve. A cél ezúttal is túlélni az idegen lényt!

23 órája
6

Így rajtol az Everspace 2 korai hozzáférése

Kellemes trailert kapott a gyönyörű űrshooter.

24 órája

Gamer365 Ünnep (Chicken Police (X))

Az ünnepi hangulat sokszorosan fokozott - elrajtolt a nextgen, jön a karácsony, és végül itt az évek óta várt Gamer365 Next. Masszív nyereményjátékkal készültünk!

24 órája
394

Apex Legends: a múlt aranya

Dupla újdonsággal szolgál a Stories from the Outlands friss epizódja.

1 napja
1

Hitman III

Pár napon belül újabb megbízatásokat kap kedvenc kopasz bérgyilkosunk. Itt az utolsó mozgókép az eligazítás előtt.

1 napja
3

The Pedestrian: konzolos megjelenés

Napra pontosan egy évvel a PC-s debütálása után PlayStation konzolokra költözik az egyedi 2.5D logikai platformer.

1 napja
3

S.T.A.L.K.E.R. 2: információ-morzsák

A rövid, de hangulatos kedvcsináló trailer után most néhány új információt osztott meg velünk a kijevi fejlesztőcsapat.

1 napja
7

Ghosts ‘n Goblins Resurrection

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

1 napja
7

Override 2: Super Mech League

Szeretjük a mechákat, szeretjük a kaidzsukat is, így magától értetődő lehet, hogy szeretjük az Override-ot is, amely sorozattá válva a második epizódnál tart jelenleg. Tesztlaborba vittük a lelkes folytatást.

1 napja

Heti megjelenések

Egy kopasz ügynök visszatér, azonban rajta kívül is akad néhány friss megjelenés a héten.

1 napja
4

Everspace 2

Küszöbön az Early Access verzió, ezért bekuncsorogtuk magunkat a most zajló zárt bétába. Nem bántuk meg, ugyanis félkész stádiuma ellenére is nagyon biztató a gyors űrlövöldék koronázatlan királyának örököse, az Everspace 2!

2 napja
5

Star Wars Battlefront 2: túl sok új játékos

Megfektette a Star Wars: Battlefront 2 szervereket az Epic Game Store irányából (ingyenjáték, hééé!) beözönlő játékosok hada - az EA sietve kompenzál.

2 napja
6

Cyberpunk: így csúszott félre minden

A Bloomberg húsz CDPR fejlesztőt keresett meg, hogy kiderítsék: mi csúszott félre a Cyberpunk 2077 fejlesztése során? Válaszok következnek.

3 napja
30

Nyüzsgős traileren a Persona 5 Strikers

Minden fókusz az akción - ilyen lesz az Atlus új őrülete.

3 napja

Scott Pilgrim visszatért, baby!

Ráadásul nem akármilyen gyűjtői jön Brian Lee O'Malley képregényének játékfeldolgozása, izé, annak is a remaster kiadása mellé.

3 napja
7

Squadron 51: lődd a csészealjat!

Végre egy játék, ami a régi idők zsé kategóriás sci-fi filmjeit parodizálja!

3 napja
11