[Teszt] Trifox

Trifox

ne5hVáradi Dániel2022.11.29. 16:30

A Glowfish Interactive mottója szerint egy elkötelezett csapat igyekszik magas minőségű játékokat (is) készíteni fiataloknak és időseknek egyaránt. Ismerjük azonban a 9-99 éves korig megcélzott termékek hátulütőjét: igazából nem szólnak senkinek. Egy ekkora méretű célközönséget lehetetlen megfelelően lefedni és nem túl nagy meglepetés, hogy ez jelen irományunk alanyának, a Trifoxnak sem sikerült.

Első pillantásra a Trifox egy egyszerű gyerekjátéknak tűnik, ami jó belépő lehetne a fiatalabb korosztály számára, hogy némileg komplex mechanikákkal ismerkedjenek. A történet kellően bugyuta, amiben egy feltaláló róka kerül összetűzésbe egy farkasfalkával, attól pedig nem kell tartani, hogy a szövegkönyv túl bonyolult lenne, lévén szinkron nem került a játékba. Ebből könnyen kikövetkeztethetően az események sem túl bonyolultak, a központi bázisról indulva különböző portálokon keresztül juthatunk el az egyes pályákra, egy-egy csokort pedig főellenfélharc zár. Egyszerű felépítés, a dolgok azonban hamar átbillennek egy jóval mélyebb és nagyobb kihívást kínáló produktumba.

A Trifox karakterfejlesztésének lehetőségei jóval túlmutatnak azon, amit egyszerű felütéséből gyaníthatnánk, rókánkból ugyanis néhány pillanat alatt varázsolhatunk beat 'em up harcost vagy helyezhetjük egy twin stick shooter kellős közepébe. Ennek alapja a figura számára elérhető három képességfa, melyek mindegyike másik kasztot hivatott szemléltetni. A harcos-mágus-mérnök triumvirátus mentén ugyanis ha nem is végtelen, de tisztes számú lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy megalkossuk a minden helyzetben verhetetlen Szmörét.

Erre pedig szükség is lesz, ugyanis a Trifox a könnyed bemelegítő pályák után pillanatok alatt kapcsol kíméletlenebb fokozatba, már az első "világ" végén összeakadhatunk olyan szakaszokkal, ahol másodpercek alatt elhúzhatják a nótánkat, ha nem a megfelelő leosztással indultunk neki. A több fázissal rendelkező bossfightokról nem is beszélve, amiknél jobban feltűnhet, hogy a kimérten adagolt gyógyító elixírek miatt könnyen válhat nehézkessé az életerő egészséges szinten tartása.

A már említett, három ágon történő fejlesztés egyébként a Trifox egyértelműen legjobb eleme, az egyes képességeket bármikor lecserélhetjük, amit egyébként tanácsos is, mivel a fokozatosan megnyíló újabb és újabb mozdulatokkal könnyűszerrel alakíthatunk ki hatékony kombinációkat. Vagy mozdulhatunk el végletes irányba és koncentrálhatunk teljesen egy ág szisztematikus kiaknázására. És bár ez tűnhet az egyszerűbb megközelítésnek, hiba lenne nem kombinálni a három ág legjobb tulajdonságait.

A pályák felépítése némileg kölcsönöz a karakterfejlesztés sokoldalúságából, néhány rejtett kincs és opcionális feladvány gondoskodik róla, hogy a maximalisták többször is nekifussanak a teljesítésüknek, ezzel némileg növelve a játékkal eltölthető órák számát. Sajnálatos módon azonban a kötött kamera nem mindig asszisztál megfelelően a "minden kő alá belesni" mentalitásnak, előfordulhat, hogy pusztán a szerencsén múlik, hogy észrevesszük-e a titkos zugokat és rejtett járatokat.

Ez, illetve a korábban már említette nehézségi tüskék gondoskodnak róla, hogy a fiatalabb korosztály türelme idő előtt elfogyjon, akik pedig vennék a fáradtságot, hogy elmélyedjenek a három kaszt képességeinek kombinálgatásával, azok számára pedig elszomorító lehet a tudat, hogy már azelőtt lehet igazi, minden helyzetre alkalmas leosztást összehozni, hogy az összes skillt megnyitnánk.

A Trifox remek példája a "sokat akar a szarka" felállásnak, a Glowfish ugyanis nem tudta igazán belőni, kiknek is szánja a játékát. Az egyenetlen nehézségi ív sokak kedvét elveheti és nem segít rajta az sem, hogy a húzóerőnek számító kasztkombinálás sem a legegyenlőbb variációkat tartalmazza. A hibák egy része betudható a csapat tapasztalatlanságának, a jövőben azonban jobban járnak, ha fókuszáltabb közönséget akarnak megszólítani.

PLATFORM PC, PS4, PS5 (tesztelt), One, Series S/X, Switch
KIADÓ Big Sugar FEJLESZTŐ Glowfish Interactive
MEGJELENÉS 2022. október 14. ÁR ~7000 Ft

A Last of Us és Mario találkozik az SNL friss-fergeteges paródiájában

Az HBO filmsorozatát és a játékadaptációkat is parodizálja a legújabb SNL-kisfilm. Főszerepben Pedro Pascal!

15 órája
1

Még egy demót kap a Wo Long: Fallen Dynasty

Egy héttel a megjelenés előtt újra belekóstolhatunk a három királyság harcaiba.

17 órája

Dread Templar

A Dread Templar minden előnye és hátránya egyaránt a letisztult és egyszerű koncepciójából ered. De most ennyire nem szaladunk előre, lássuk, mi lett a boomer shooter játékból!

1 napja

Deliver Us Mars: itt a megjelenési trailer

A játék már elérhető szinte minden fő platformon.

1 napja

Suffer the Night: jön a sápadt ember

Játék-a-játékban elemek, na meg egy krézi főgonosz a frissen bejelentett horrorban.

1 napja

Wordless: szótlan maradsz a trailer után

Indie csoda, 2D platforming, akció és egyedi látvány kombinációja.

1 napja

Resident Evil 4 Remake: 12 perc gameplay

Hosszabb betekintés a március végén megjelenő játék ötödik fejezetébe.

1 napja
1

Csúszik a The Last of Us Part I PC-verziója

Néhány héttel tovább kell várni a számítógépes átiratra.

1 napja
2

Elképesztő mérföldkövet lépett át az It Takes Two

Több mint 10 millió példány fogyott már kooperatív platformer-kalandból.

1 napja
4

Game Informer: Resident Evil 4 (Remake)

Ismét a Game Informer szállít friss információkat és rengeteg mozgóképet egy régóta várt megjelenéshez. Hírünk folyamatosan frissül!

2 napja
11

A Gran Turismo 7 virtuális kagylóülésében

Néhány szerencsés elvihette egy órás próbakörre a Polyphony Digital simcade versenyjátékát PlayStation VR2 headsettel a fején.

2 napja
6

Mikrotranzakciók nélkül jön a Wild Hearts

A megjelenés után pedig ingyenes DLC-kkel fog bővülni.

2 napja
2

The Excavation of Hob’s Barrow

A ködös Albionban játszódó point and click horror-kaland folklór és természetfeletti elemekkel, némi száraz angol humorral és kimértséggel, méretes pixelekbe csomagolva. Teszteltük a rettentően hangulatos The Excavation of Hob’s Barrow-t.

2 napja
7

The Day Before: 10 perc vágatlan gameplay

Az orosz Fntastic hányatott sorsú nyílt világú MMO túlélő-lövöldéje görcsösen igyekszik bizonyítani, hogy nem csak pénznyelő.

2 napja
5

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe: vár Magoland!

Az új trailer a multiplayer minijátékokat mutatja be.

2 napja
2

A Knockout City is lehúzza a rolót

A barátokkal azonban továbbra is kidobósozhatunk majd, méghozzá privát szervereken keresztül.

2 napja
2

PlayStation 5: teszt alatt az új rendszerfrissítés

Integrált Discord Voice Chat. VRR támogatás 1440p alatt. Hozzáférhetőség és kényelmi funkciók továbbfejlesztése.

3 napja
6

Atomic Heart: gameplay áttekintő

Az orosz Mundfish stúdió régóta készülő ígéretes projektje pár napon belül megjelenik, így kaptunk hozzá egy útikönyvet!

3 napja
3

Érkezik a Shadow Warrior 3: Definitive Edition

4K és 60FPS grafikai opciók. New Game+. Survival játékmód. Hero nehézségi fokozat. Teljes DualSense támogatás.

3 napja

Gameplay bemutatót kapott az Exekiller

Közel öt percen át mozog a lengyel stúdió debütáló alkotása. Portyázik a retro futurisztikus fejvadász!

3 napja
2