[Vélemény] Így hozta el az Alan Wake 2 az idei év egyik legőszintébb pillanatát

Így hozta el az Alan Wake 2 az idei év egyik legőszintébb pillanatát

mcmackoGéczy Attila2023.12.09. 22:50

Az idei The Game Awards egyik legőszintébb pillanata - megrendezettsége ellenére - Sam Lake, azaz Sami Järvi Remedy-főnök mosolya volt. Valószínű nem volt néző, aki ebben a pillanatban nem mosolygott volna a boldog gyermekké változott Sammel, aki pályájának csúcsán, az év talán legnagyobb gamer showján egyszerre állt bele a kedves bohóckodásba, és egyszerre élvezte a popkult-pillanatot, amikor a gamervilág a vállára emelte.

Ez persze hosszas és tudatos építkezés eredménye.

A Remedy egyike a különutas csapatoknak, akiket nem hat meg a trend, akik nem adnak alább a "szerzői" játékkészítésből, annak ellenére, hogy az élvonalba és nem az indie-szintre célozzák termékeiket. A Max Payne széles közönség előtt tette kultikussá a csapatot, az Alan Wake, a Control és a most aktuális folytatás pedig a szerző (Lake) saját univerzumépítésének talán legfontosabb állomása. Ilyen szempontból, és sok másból is, a Remedy megérdemli a szeretetet és a közönség elismerését. Úgy látszik a mainstreamben is elsöprő sikert hoz, ha valaki mer a saját játékszabályai alapján pályára állni. És a főnök, valamint a mögötte álló tehetséges brigád, így is tesz folyamatosan!

A The Game Awards 2023-on lezajlott zene- és videojátéktörténeti pillanat pedig sok szempontból érdemes arra, hogy emlékezetünkbe véssük.

Jómagam elhallgatgatom a Poets of the Fall, bocsánat, Old Gods of Asgard zenéjét, de nem tartom őket kiemelkedőnek. Vannak északon, akik az Abba-metál vonalon jobb dalokat írnak, Marko hangja nem mer a középerőből elkalandozni, hangzásukat pedig mindig is sterilnek éreztem. (A harlekin maszk, szóval az meg örökre beégett agyam sötét regisztereibe... Bocsi fiúk, AZT a klipet nem bocsátom meg nektek.)

De az Asgard zenéje megint működik. Működött az első Alan Wake körüli hírverésben, valamint a játék során, a színpados pályán. Működött a Controlban, ahol a játék szerves egészévé vált az Ashtray Maze őrületében. És működik most az Alan Wake 2-ben is, a játék talán csúcspontjának tekinthető ... na de nem spoilerezek.

A musical-érzékenységgel összerakott rockdal nem csak a narratíva szerves része, de az Alan Wake 2-ben is megmutatja, hogyan tud egy DAL a történetmesélés és a játékmenet szerves részévé válni.

A The Game Awards 2023-as showjában, három díj után pedig azt is megmutatta, hogy a fél-playback, valamint a stílustól szokatlan táncitánci ellenére, egy színpadi előadást is elvisz a hátán.

A fenti jelenet gyönyörű példa arra, hogy miként válik egy finn, Európa furi-északi kultúrköréből érkező, alapvetően független fejlesztőcsapat önmaga lábán megálló művészete egy világot meghódító pillanattá. És hogy miként csillan meg a brandjét tudatosan építő Sam Lake szemében a gyerek, aki végigsegítette őt az útján. Sam, you were "breathtaking", mondná Keanu! Mi viszont csak újra és újra a play gombra tenyerelünk, mert nem bírunk betelni a pillanattal.

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

PlayStation Plus: a márciusi négyes

Ezúttal szinte minden műfajt sikeresen lefedtek a szolgáltatás belépő szintjén. Verekedünk. Vezetünk. Szomszédolunk. Boszorkányt üldözünk.

1 órája

The Mobius Machine

Az indie tengeren járva újra apró zsákmány akadt a horogra: a Moebius Machine egy parányi Metroidvania. Tesztlaborba vittük és megnéztük, mire jutunk egy ilyen koncepcióval.

7 órája
3

Perel a Nintendo, leépít a PlayStation – ez történt kedden

Továbbá: Pokémon Legends: Z-A, Pokémon TCG Pocket, F1 24, Rise of the Ronin, Paranormal Acticity: Found Footage, TMNT Arcade: Wrath of the Mutants, Balatro, Playdead, Rise of Industry 2, Reel Fishing: Days of Summer.

12 órája
6

Last Train Home: Legion Tales DLC - Retúrjegy

A Last Train Home a tavalyi év egyik indie gyöngyszeme volt, mely a Frostpunkból ismerős súlyos döntéseket vegyítette a modern világháborús RTS-ek mechanikáival és egy igencsak izgalmas történelmi háttérrel. Teszteltük a DLC-t.

1 napja
2

PlayStation Studios: a masszív leépítési hullám a Sony belsős csapatait is utolérte

Nagyjából 900 főtől válnak meg, ami a teljes munkaerő mintegy 8 százaléka. Több stúdió érintett.

1 napja
30

Leépít a Supermassive Games, bajban a Die Gute Fabrik – ez történt hétfőn

Továbbá: Ender Magnolia: Bloom in the Mist, Tekken 8, No Rest for the Wicked, Passkey, Reynatis, Stardew Valley, Sea Fantasy, Between Horizons, Taxi Life: A City Driving Simulator.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
2

Mario Vs. Donkey Kong

Az 1994-es Donkey Kong egy mágikus cím volt, ami a Game Boy Pocket és a Super Game Boy megjelenését követte. Utána jött tíz évre rá egy Game Boy Advance epizód, amit most a Nintendo felújított Switch platformra. Időhúzás vagy egy újabb zseniális téma a Nintendo-trezorból? Teszt!

3 napja
5

Vasárnap szervert költöztetünk

4 napja
7

Tomb Raider I-II-III Remastered: a gúlaidomú Lara visszatér

Gúlamellek? Pixeldzsungel? Támadó krokodilok által hirtelen ébredő fenyegetettség érzés? Ez csak a Tomb Raider lehet! Mi pedig ránéztünk, közel 30 év távlatában miként lifeg a Lara Copf!

4 napja
15

Suicide Squad eladások, Rise of the Ronin kaszabolás - ez történt pénteken

Továbbá: Prince of Persia: The Lost Crown, Bo: Path of the Teal Lotus, Dungeons of Hinterberg, Age of Mythology: Retold, Age of Empires II: Definitive Edition.

4 napja
5

Contra - Operation Galuga: demonstráció kibeszélő

5 napja
1

Még mindig Palworld, szülinapos PS VR2 - ez történt csütörtökön

Továbbá: Mortal Kombat 1, 2XKO, Unicorn Overlord, NieR: Automata, Elden Ring, Dead by Daylight.

5 napja
6

Egy éves lett a PlayStation VR2

Néhány izgalmas címmel és egy nagy bejelentéssel ünnepelték az évfordulót. Még idén kompatibilissé válhat PC-vel a headset!

6 napja
27

Megérkezett a Borderlands előzetese, újraindul az Elden Ring-őrület – ez történt szerdán

Továbbá: Final Fantasy VII Rebirth, The Forever Winter, Flintlock: The Siege of Dawn, Turbo Kid, The Plucky Squire, Prison Architect 2, Little Devil Inside, Beholder: Conductor, Wild Bastards, Harold Halibut, Marvel's Spider-Man 2.

6 napja
11

Kiderült, mikor költözik más konzolokra az első négy Xbox-játék

Jönnek a Grounded, a Hi-Fi Rush, a Pentiment és a Sea of Thieves PlayStation és Switch verziói.

6 napja
6

Ender Lilies-folytatás, Epic Mickey-újrázás – Nintendo Direct összefoglaló

A legújabb Nintendo Direct kiadás a külsős kiadók és fejlesztők portékájára fókuszált: lássuk, milyen újdonságokkal szolgált a szerda délutáni Partner Showcase adás, melynek tartalma nem csak a Switch-tulajok számára lehet érdekes!

6 napja
15

Keleti újhullám: Kína előretörése a játékiparban

Egyre többet látjuk a videójátékiparban Kína előretörését nem csak befektetési szinten, hanem a fejlesztői világban is. A szektor nagyságára már nem csak az E-sport figyelt fel, hanem a nagyobb videójáték cégek is egyre többször kacsintanak az ország felé. De honnan jön ez a nagy lendület?

6 napja
11

Nyár elején érkezik az Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Az első előzetes mellé néhány friss részletet is kaptunk a kiegészítőről.

6 napja
3

Képeken a Borderlands-film, gépfegyverrel írja át a történelmet a Kingmakers – ez történt kedden

Továbbá: Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Sifu, Gigantic: Rampage Edition, Killer Klowns from Outer Space, Need for Speed Unbound, Temtem: Swarm, Dragon Ball Z: Kakarot.

7 napja
5