Judgment (Remastered)

Gamer3652021.04.28. 23:20

Alapítása után három évvel a Yagami Detective Agency az új konzolgenerációra is kiterjesztette működési területét. Megéri ezért visszatérni Kamurocho szűk utcáiba vagy csak az újonnan idelátogató turistákat akarják megszólítani?

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, az utóbbi pont lesz érvényes a Judgment újramesterelt (Az újraszenszejelt durván modoros poén lett volna, nem?) változatára. A játék természetesen meglehetősen erős alapokra építkezik (Erről Nesh is mesélt nekünk korábban már...), de annyi Yakuza megjelenés volt mostanában a Kiwami címekkel együtt, és olyan tempóban jött egyik cím után a másik, hogy aki már egyszer lenyomta a Judgmentet, az nem feltétlen akar azonnal újrázni majd.

A remaster alapok miatt biztosan nem. Kapunk 1440P-s, vagy ahhoz nagyon hasonló felbontást, némileg újrahuzalozott pilácsolást, élesebbre rajzolt textúrákat, mívesebb arckifejezéseket és szebben toccsanó tócsákat. A legjobb az egészben persze az, hogy emellé 60 FPS képfrissítés is társul, ami tényleg meghatározó élményfaktor a játékmenet közben. A Judgmentet öröm látni stabil, röccenésmentes grafikával szaladni (mindkét nextgen gépen), és a játékosra úgy általában is rátör a vágy, hogy bárcsak ilyen pihe-puhán futna minden más is. Jobb az átélhetőség, a harcok reszponzívabbak, a folytonosság feledteti a 4k hiányát is. Ez mind szép és jó, de ugyanakkor emiatt tényleg nem fogjuk újra elővenni a játékot, akármilyen jól mutat is a következő generációhoz drágán beszerzett tévénken.

így azt lehet mondani, hogy a Judgment következő generációs kiadása tényleg azoknak szól, akiknek 2019-ben kimaradt a detektíves jaku-mellékág. A harc közben jakuza-szív dobog a nyakunkban, a mellékszálak szintén a Ryu Ga Gotoku csapatra jellemző módon jelennek meg, a kalandelemek és a nyomozós mechanikák pedig univerzálisan vonzóak lehetnek. A Judgment persze japános, nagyon is az. Archaikus is olykor, és lassú, mint egy szappanopera. De a képeket, és a jakuzás sorozatot elnézve, egy percig is vártunk valami mást a játéktól?

SQR CSATANGOL
Egy turista Kamurocho utcáin

Valahogy elment mellettem a Yakuza sorozat első néhány része még a PlayStation 2 aranykorában, amikor pedig pótlásra adtam volna a fejem, már a hatodik számozott epizódban osztották a pofonokat a sötét sikátorokban. A Judgment így pont a legjobbkor érkezett, hogy új belépési pontként megnyissa a hátsóajtót Kamurocho utcáira. Aztán a dobozos példányom fenn is maradt a polcon érintetlenül, de ez egy másik történet. Az újgenerációs kiadás is egyértelműen a hozzám hasonló kóborlókat célozza meg: nincs lehetőség ingyenes frissítésre és a mentett állásokat sem vihetjük át a leköszönő konzolunk kattogó háttértáráról. Minket az sem fog zavarni, hogy a szépiás, túlszaturált, sötétebb részeket elveszítő vizuális stílust belesimították a fősodorba egy realisztikusabb bevilágítással és színpalettával. Nem fog feltűnni, hogy a flipper helyett egy Outrun kabinet van az irodában, vagy hogy a Puyo Puyo masinákat Virtua Fighter 2 gépekre cserélték. Mert a nyüzsgő környék és a neonfények pillanatok alatt beszippantanak. Takayuki Yagami egy rendkívül izgalmas karakter és bár a történet óvatosan teszi meg az első lépéseket, néhány fejezet után már tempósan fűzi egymás után a csavarokat, folyamatosan fenntartva a feszültséget és a kíváncsiságunk. Te is most lépnél először Kamurocho betontömbjei közé? Akkor ennél jobb alkalom nem adódhat! Főleg a közelgő második rész bejelentése előtt...

Ha a zárógondolat mögé még egy dolgot biggyeszteni kéne, az a következő volna: a SEGA talált még bőrt ezen a játékon is, de nem bánjuk. PS-en simán kaphatott volna egy ingyenes frissítést az eredeti játék. X-en persze tapsolunk, hogy ez a leágazás is elérhető, és a PS-es tábornak is egy óriási vigasza lehet: a Judgment nyomott áron kerül a boltokba. Ez pedig jó hír, legalább nem kell a jakuzák elkobzott kincsét rászánni arra, hogy nextgenen szórjuk az ítéletet...

Platform: PlayStation 5 (tesztelt), Xbox Series X|S (tesztelt), Stadia Kiadó: SEGA Fejlesztő: Ryu Ga Gotoku Studio Megjelenés: 2021. április 23. Ár: 13,000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

26 perce

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

9 órája
6

Before Your Eyes

10 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

14 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

14 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

15 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

15 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

16 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

16 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

16 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

17 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

18 órája
6

Heti megjelenések

22 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11