[Teszt] Alan Wake Remastered

Alan Wake Remastered

sQrNagy Csaba2021.10.10. 10:00

Tudnod kellett volna, hogy csupán az első gondolat igazán a tiéd. Az a néhány felelőtlenül leütött kósza karakter, amit ott hagysz hanyagul egy üres papíron. Aztán a sorok szétszaladnak. A történet önálló életre kel. Még talán formálhatod. Terelgetheted. Megpróbálhatod kétségbeesetten vezetgetni az írógép betűkarjai között, de a szabadon engedett fantáziád már egy önző és veszélyes szörnyeteg. Könnyedén maga alá tipor, csak hogy a felszínre kapaszkodjon.

Az Alan Wake több mint egy évtizeddel ezelőtt gyakorlatilag a fejlesztői pokolban formálódott az Xbox 360 egyik kultikus exkluzív megjelenésévé. A finn Remedy Entertainment pszichológiai akció-thrillere hét éven keresztül igyekezett az eredeti koncepció nyílt világú felépítéséhez igazodni, majd lavírozni a Microsoft javaslatai és egyre szorító határidői között, csak hogy végül pont a Red Dead Redemption megjelenésének hetében debütáljon - visszafogott eladási adatokkal. A pozitív hangvételű kritikák és szakmai elismerések után azért szerencsére több mint hárommillió példányt adtak a játékosok kezébe és néhány év alatt tisztességes méretű rajongótábort gyűjtött maga köré. De hogy milyen volt 2010-ben először átélni ezt a rendkívül emlékezetes történetet, arról beszéljen inkább Liquid mesterünk, ha már az oldal archívumából lehetőségem volt leporolni az eredeti kritikáját. Nosztalgiának sem utolsó olvasmány, de ha valaki most készül először Bright Falls kisvárosába látogatni, akkor egyenesen kötelező útikalauz. Már csak azért is, mert tökéletesen kiegyensúlyozza a továbbiakban kizárólag a Remastered kiadást érintő morgásaimat.

A nemrég megjelent felújítás ugyanis az angol D3T Studio nevéhez köthető, akik tíz éves fennállásuk alatt többek között a Mafia II: Definitive Edition és a Shenmue I & II ráncfelvarrásán dolgoztak - ami nem feltétlenül a legjobb ajánlólevél. Kiindulási pontként az Alan Wake 2012-ben debütáló PC-s verziója szolgált, a stúdió pedig teljese egészében megtartotta az akkori belsős fejlesztésű grafikus motort és technológiai hátteret, csupán igyekezett minimálisan modernizálni és részletesebb elemekből építkezni rá. A Northlight elődje viszont úgy tűnik ma sem egy könnyen futtatható darab. Az eredeti Xbox 360-as kiadás enyhén mosottas 540p-s felbontását például csak 900 pixelig képes emelni egy generációval később az Xbox One verzió, megtartva a 30 FPS-es képfrissítést. De a jelenlegi konzolok is mindössze az 1440p / 60FPS kombinációig jutnak, amivel valószínűleg nem feszegetik a masinák tűréshatárát. Gyanítom, hogy a korosodó váznak köszönhető az is, hogy a HDR egyik platformon sem támogatott. A tesztelt PlayStation 5 és Series X változatok képe azért egy 4K megjelenítőn is még kimondottan jól mutat és a hatvan képkocát pörgető képfrissítés rendkívül stabil minden szituációban. Kivéve az átvezetők alatt, hiszen azok minden platformon 30 FPS-re vannak korlátozva. Vessünk egy pillantást a száraz adatokra…

  • PlayStation 4 | 1080p / 30fps
  • PlayStation 4 Pro (Performance Mode) | 1080p / 60fps
  • PlayStation 4 Pro (Quality Mode) | 1296p / 30fps / 4 x MSAA
  • Xbox One | 900p / 30fps
  • Xbox One X (Performance Mode) | 1080p / 60fps
  • Xbox One X (Quality Mode) | 1440p / 30fps / 4 x MSAA
  • PlayStation 5 | 1440p / 60fps / 4X MSAA
  • Xbox Series X | 1440p / 60fps / 4 X MSAA
  • Xbox Series S | 1080p / 60fps

A poligon-hízáson átesett új karaktermodellek szinte minden esetben remekül sikerültek, ráadásul az eredeti megjelenés sokat kritizált aszinkron szájmozgása is rengeteget javult velük. Az arcjátékuk sajnos továbbra is kicsit élettelen és az animációk is darabosabbak a megszokottnál - de ha két generációt nem is, egyet azért sikeresen léptek előre. Alan modelljével viszont nehezen tudok megbarátkozni, hiába hozták közelebb az őt megformáló Ilkka Villihez. Ettől azért lényegesen magasabb minőséget képviselt amikor nemrég viszontláttuk.

A környezetet kidolgozottságában néhány apróságtól eltekintve egyértelmű az előrelépés. Az erdő sűrűbb, mint valaha, szinte minden helyszínt új tereptárgyakkal gazdagítottak, a már meglévőket pedig jelentősen átdolgozták. Az anyagok, különböző felületek, textúrák minősége kiemelkedő és rengeteget dob az összképen. Modernizálták a bevilágítási rendszert és finomítottak az effekteken is, ami nyilván ismét központi szerepet játszik a fény és a sötétség harcában. Hiányzik azonban a testesebb köd néhány jelenetnél, ami nem csak a technikai limitációkat fedte el tíz éve, de az atmoszférateremtés egyik kulcspontja is volt. Bátrabban is használhatták volna. Bár a Remedy mindig élen járt a fizikát szimuláló rendszerek beépítésében, azért vártam némi fejlődést a környezeti interakciók terén is. Legalább annyit, hogy ne csak a nagyobb bokrok középpontjai reagáljanak valamilyen szinten főhősünk mozgására.

Ha pedig már a mozgást említettem: némi frusztrációval konstatáltam, hogy még mindig egy ülőmunkában elkényelmesedett írót alakítunk és Alan továbbra is pillanatok alatt kifullad öt méter kocogás után. Játékmenet terén még minimális változtatásokra sem számíthatunk, a fejlesztőcsapat szerint ugyanis minden ismert hiányossága és hibája hozzátartozik az eredeti élményhez - ezt igyekeztek hűen visszaadni. Én azért egy szófogadóbb operatőrt és néhány “quality of life” előrelépést örömmel fogadtam volna. Szerencsére a korai letölthető tartalmak kísérletező korszakából átmentették a két legfontosabb DLC-t, így a The Signal és a The Writer alcímet kapott epizódok tisztességesen tesznek… ha nem is pontot, de legalább pontosvesszőt a történet végére. Az önállóan futtatható American Nightmare viszont sajnos már nem része a Remastered kiadásnak és új tartalmat is csupán a fejlesztői kommentár jelent - ahol Sam Lake, a játék írója és egyben a Remedy kreatív vezetője oszt meg velünk érdekes háttérinformációkat.

Látszólag szintén érintetlen maradt a játék audio része, ami a zene anyagot tekintve mindenképpen örömteli hír. Petri Alanko dallamai letaglózó erővel kísérik az eseményeket, az epizódok zárásakor felcsendülő licencelt számok pedig kiváló érzékkel vannak beemelve a Poets of the Fall, a Depeche Mode, Nick Cave, Roy Orbison vagy éppen David Bowie életművéből. Egyszerűen hibátlan válogatás. Ugyanez azonban nehezen mondható el a hangokról. A remaster úgy tűnik mindössze egyetlen csatornát használ az átvezetők alatt és játék közben sem éreztem, hogy eredményesen helyezné el körülöttem a környezeti zajokat - hiába a fejhallgató és a PlayStation 5 szimulált térhangzása. A sztereó élmény a televízió hangrendszerével funkcionális, de erőtlen és néhol gondok akadnak a hangszintek keverésével is.

Nem ad túl sokat hozzá az élményhez a DualSense támogatás sem. A bal ravasz némileg felkeményedik a zseblámpa intenzívebb fényével, a jobb oldali trigger pedig próbálja eltérően szimulálni a pisztoly vagy a sörétes puska elsütő billentyűjét. A haptikus visszajelzésért felelős motorok mindeközben ritkán mocorognak a tenyerünkben és hasonlóan kihasználatlan maradt az Xbox Series X sokak által kedvelt Quick Resume funkciója is. Bár töltési idők jelentős részét eddig is elfedték az átvezető jelenetekkel, ezen a téren legalább mérhető némi javulás.

Az Alan Wake Remastered tehát messze nem egy hibátlan felújítás. Azt is megkockáztatom, hogy az alapul szolgáló eredeti PC verzióval a digitális könyvtárukban akár figyelmen kívül is hagyhatják a billentyűzetet és egeret preferáló játékosok. Az Xbox rajongók ködös emlékeihez viszont már eredményesebben simul hozzá és nem szabad elfelejteni, hogy PlayStation platformon most először veszhetünk el Bright Falls erdejében. Számukra ez egy kihagyhatatlan kaland. Még a rozsdásodó játékmechanikák és a csiszolatlan új külső ellenére is.

Platform PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One, PC ( Epic Games Store ) Kiadó Epic Games Publishing Fejlesztő Remedy Entertainment / D3T Studio Megjelenés 2021. október 5. Ár ~ 8700 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Cotton 100%: SNES és MD újrakiadások jönnek

Emellett PS4 és Switch változatokat is kap a pamutboszi 1994-es játéka.

9 órája

Gleylancer

Hogy mit keres 2021 piacán egy 1992-es MegaDrive shooter? Friss közönséget! A Ratalaika jóvoltából jött vissza a pixelmúltból a játék, amit tényleg érdemes lehet minden shoot 'em up rajongónak újra, vagy elsőre végigpörgetni. Teszt!

9 órája

Jövő héten újra State of Play!

Ismét új adással jelentkezik a PlayStation műsora, ami ezúttal a külsős fejlesztők korábban már látott és eddig be nem jelentett alkotásaira koncentrál.

14 órája

Advance Wars 1+2: csak 2022 tavaszán

A Re-Boot Camp alcímmel ellátott felújítás nem tudta tartani a decemberi megjelenési dátumot. Leghamarabb jövő év tavaszán láthatjuk.

14 órája
1

CD Projekt x The Molasses Flood

A botrányok ellenére egyre növekedő lengyel fejlesztő és kiadó rátette a kezét a The Flame in the Flood és a Drake Hollow fejlesztőire.

14 órája

NetEase Games x Grasshopper Manufacture

Kínai tőkével megy tovább a No More Heroes fejlesztőcsapata. A nyilatkozatok szerint a stúdió működését nem befolyásolja.

15 órája

Focus Entertainment x Douze Dixiemes

A francia kiadóóriás nem áll meg! A Dotemu és a Streum On Studio után most felvásárolta a Shady Part of Me helyi fejlesztőcsapatát is.

15 órája

Among Us: év végén minden konzolra!

Az őrült népszerűségnek örvendő apró független fejlesztés végre az otthoni konzolokra is megérkezik. Készülhetnek a barátok és az ellenségek!

15 órája

Gran Turismo 7: a startvonalnál

Kazunori Yamauchi áhítattal mesél az autóskultúra területeiről és arról, hogyan igyekeznek mindezt átültetni a jövő év elején megjelenő következő részbe.

15 órája
2

Megjelenési dátumot kapott a Grand Theft Auto: The Trilogy - Definitive Edition

Nem egyszerre érkezik a digitális és a lemezes változat a gyűjteményes kiadásból.

1 napja
23

Fény derült a következő The Dark Pictures játék címére

A Man of Medan, a Little Hope és a House of Ashes után jön a The Devil in Me.

1 napja

Elindult a Behind the Beyond Kickstarter kampánya

A csapat szerény, de esszenciális összegért kalapol a közösségi finanszírozós felületen.

1 napja

Jövő év elején jöhet a King Arthur egypontnullás verziója

A sötét lovagsztori megjelenési dátuma mellé egy friss trailert is kaptunk.

1 napja
1

Panorama Cotton: ál 3D-ben is tarol a pamutboszi

Október végén jelenik meg a klasszikus shooter újrakiadása.

1 napja
1

Ilyen lett volna eredetileg a Mass Effect 3 sokat vitatott befejezése

Most először, tíz évet követően megtörténik a nagy leleplezés...

1 napja
5

Life is Strange: True Colors Wavelengths DLC

Röviddel az alapjáték megjelenése után gyorsan megérkezett a Life is Strange: True Colors DLC-je is.

1 napja
3

A múlt hamvaira épít az Apex Legends új szezonja

A Titanfall 2 ismert pilótájával és egy veszélyes vadállatokkal teli szigettel jön az új etap.

2 napja

Új játékmódot hoz a Doom Eternal 6.66-os frissítése

Fény derült a jövő héten érkező ördögi update részleteire: a fő attrakció a Horde Mode lesz.

2 napja

Több módon lesz bővíthető az újgenerációs Xbox

A Microsoft bejelentette, hogy érkeznek a 2 TB-os és 512 GB-os Expansion Cardok az Xbox Series X és S masinákhoz.

2 napja
6

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes - tűzben edzve

A Supermassive sorozata új rémmesével zörgeti rá az ajtót az októberi szezonra. A House of Ashes egy ősi sumér templom titkait kínálja véres, sötét és akcióval teli formában. Teszteltük az epizódot!

2 napja
7