[Teszt] Kingdom Hearts: Integrum Masterpiece

Kingdom Hearts: Integrum Masterpiece

mcmackoGéczy Attila2024.06.30. 21:30

Disney-vel átitatott Final Fantasy? Disney mesegyűjtemény, amelyet meglocsoltak az ezredforduló Square Enix zsenialitásával? Egy kicsit mindkettő? A Kingdom Hearts még PlayStation 2 platformon kezdte a menetelését és a mai napig rengeteg platformot járt be, a felújításokkal és újrakiadásokkal számolva. Most júniusban Kingdom Hearts Integrum Masterpiece néven egy csomagban, és persze külön-külön is, megjelent a három HD kiadvány, bennük minden földi jóval, Steamen. Előkaptuk a Deck-et, és rájöttünk arra, hogy a Kingdom Hearts széria számára talán 2024-ben nincs is jobb platform, mint a dekli.

Furcsa lesz a cikk folytatása, mert az árazással fogom folytatni. Az Integrum Masterpiece egy száz Eurót kóstáló pakkos formájában jelent meg, amely darabonként is, 50-60-60 Eurós címkével kínálja a Kingdom Hearts HD 1.5+2.5 Remix, a HD 2.8 Final Chapter és a Kingdom Hearts III + Re Mind csomagokat, így, szépen sorjában. Ha a cikket frissen olvasod van egy jó hírem, ugyanis 69 Eurós akcióban mindhárom csomag behúzható (később ez 100 EUR-ra növekedik) július 11-ig, és hidd el, ennyire jó dealt rég csináltál már ilyen kaliberű tartalommal. A kiadó felhívta a figyelmünket, hogy Epic-en a csomagok már régen elérhetőek (a harmadik részt teszteltük is ezen az ágon), ám sok PC-s számára ez a kiadás jelenti a megérkezést; természetesen a Deck játékosok számára így már natív a szoftveres hozzáférés. Jó tudni, hogy a Nintendo-változat Switchen pedig csak cloud rendszeren keresztül működik. Igen, a régi epizódok is.

És hát a Kingdom Hearts játékok egyébként sem kétestés elfoglaltságot jelentenek, hanem egyfajta sajátos JRPG szemléletet hoznak, dagályos sztorival, sokféle tennivalóval és változatossággal, amire azóta is kevés példa akad. A Square akció-JRPG megfejtésének és a franchise-ok közötti multiverzum-koncepció mágiájának korai képviselői ezek a termékek. A Square évtizedekkel megelőzte a popkultúrát azzal, hogy átfogó és értelmes meseverzumot csinált fővonalas Disney franchise-ok közötti átjárással, mindezt pedig a népszerűségének tetőfokán járó Final Fantasy karakterekkel és áthallásokkal locsolta meg. A többi pedig már történelem, na meg animés takácskodás, ahol a szálak rendszerben, mégis ide-oda hurkolva bonyolítják a narratívát.

KINGDOM HEARTS -HD 1.5+2.5 ReMIX

Tudjátok, elindítom az első Kingdom Hearts epizódot, és még mindig sodródok a klasszikus jelenetekkel. Annak ellenére, hogy az "onboarding" részt, a felvezető szakaszt már kismilliószor végigpötyögtem életemben (eleinte még a natív platformon, majd a különböző verziók tesztelésekor), de mindig csoda kézbe venni az irányítást és sorra venni a Disney karaktereket. Akár nulláról indítod, akár újrázod, szerintem a KINGDOM HEARTS -HD 1.5+2.5 ReMIX- a legjobb deal az egész újrakiadásból. Ez a pakkos ugyanis egyszerre hozza az első-második rész végső "MIX" kiadását, na meg a paklizós Re: Chain of Memories GBA játék 3D-re húzott változatát (amit a mai napig imádok, az eredeti 2D változattal egyetemben). Emellé jár két HD átvezető gyűjtemény "358/2 Days" és a "Re:coded" néven. Na meg ott a Birth By Sleep, ami PSP-n maga volt a csoda! Ez négy iszonyat jó játék, amelyek persze itt-ott már döcögnek, máshol száraznak, vagy akár régiesnek is hathatnak, de magukkal ragadnak és visznek előre, mint a gép. A prezentációjuk is kiállta az idő próbáját, még akkor is, ha a PS2 alapok messziről látszanak. Ráadásul Steam Deck-en mindegyik cím csodálatosan illeszkedik a "kézben tartva jobban nézünk ki, mint valaha" feelinghez. Furcsa ugyan, hogy az átvezetők fix 30 FPS-sel futnak, és ezután váltunk gond nélkül a 800p/60FPS megfejtésre, de gondolom a motor így tudja időzítések és egyebek tekintetében levezényelni az in-game motorban tárolt animációkat.

KINGDOM HEARTS HD 2.8 Final Chapter Prologue

A csomag középső része szerintem az úgynevezett "filler", azaz a töltelék. A Dream Drop Distance a Nintendo 3DS-re készült epizód, amely így visszatekintve szerintem nem éri el a Birth By Sleep szintjét, de persze örvendetes, hogy nem maradt ki, és hogy elérhető, játszható. A Back Cover egy filmecske, amely a Foretellers történetét meséli el. A 0.2 Birth By Sleep - a Fragmentary Passage pedig a Kingdom Hearts III felvezetéseként szerintem egy fontos és már korszerű mozzanatnak tekinthető. De ha innen nézzük, érthetetlen, hogy egy 3 órás morzsa, egy animáció és a 3DS epizód hogyan kerülhet többe, mint az 1.5+2.5-ös csomag. Mindegy, ha még nem fáradtunk bele a furcsa verziószámozásokba (amelyeket és az idétlen címadást a végtelenig tekerte az évek során Tetsuya Nomura és Shinji Hashimoto sorozata), akkor elmondjuk azt is, hogy a jelenlegi kiadásokban a japán és angol szinkronokat is kiválaszthatjuk (igaz ez mindhárom csomagra), így a kép ilyen szempontból is teljességet sugároz.

KINGDOM HEARTS III + Re Mind

Végül támad a harmadik epizód, a KINGDOM HEARTS III + Re Mind (DLC) egységben, amely hosszú idő, és kézikonzolos kitérők után modernizálta a sorozatot. És huh, de jól esik vele most is játszani! Az Epic-es kiadványhoz köthető tesztemnél kicsit harsányabb és kritikusabb voltam, de most a nyári feeling és a Deck szabadsága elkapott, a KH III pedig kiváltképp jól esett a lelkemnek. Az Unreal 4 motorral készült játék esetében a teljesítménnyel sem volt gond, mert 720p med/high beállításokkal 50-60 közötti képfrissítést kaptam, olykor bizony stutter makogásokkal megszaggatva. Vannak jelenetek, ahol akár 40-ig is lemegy a számláló, és ekkor kezdtem el hiányolni azokat a pontokat, amiket egy Steam specifikus kiadványnál beletehetett volna utólag is a Square Enix portolásért felelős csapata. Jelesül, a KHIII megjelenésekor is létezett már DLSS, azóta hódít az FSR, az Intel XeSS, amely utóbbi két lehetőség azért Deck-en lassan minimumkövetelménynek számít. (Lehet ezért nincs is verifikálva a harmadik csomag? Ki tudja...) Szóval fejlődés nincs, de ami van, az még ma is helyt állna friss megjelenésként.

Ha szereted a nagy utazásokat, a Kingdom Hearts: Integrum Masterpiece egy kiváló lehetőség arra, hogy újra vakációra menj Sorával és az évek során méretesre duzzadt társulatával. Ha pedig csak kokettáltál eddig a Square Enix és a Disney közös, nagymúltú akció-JRPG sorozatával, most itt a lehetőség, hogy beleásd magad a kalandokba. Steam Deck-en pedig szinte újjászületik a Kingdom Hearts-élmény, és a nyárra keresve sem találhattam volna ennél jobb csomagot a hordozható gőzgépre. Ahogy Sora újra és újra tátott szájjal éli át a naplementét barátaival Destiny Island gyönyörű partjain, úgy élem át én is a középiskolás emlékeket 2002-ből. Az egyetemi buszozást a GBA társaságában. Azt, ahogy öcsém játssza újra PlayStation 2-n a fő epizódokat. Ahogyan PS3-on érkeznek a HD kiadványok... Mindezt már a kezemben, natívan futtatva. Ezekért a pillanatokért jó játékosnak lenni.

A tesztkódot a Cenegától kaptuk - köszönjük a lehetőséget!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

1 órája

Heti megjelenések

13 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
1

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

4 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==