[Teszt] Chocobo GP

Chocobo GP

mcmackoGéczy Attila2022.03.20. 15:50

Emlékeztek, amikor minden játékból "kart" leágazást akartak csinálni, mi pedig éveken keresztül röhögtünk az Un-kart-ed, a World of Warkart és ehhez hasonló poénokon? A Chocobo Racing már 1999-ben megcsinálta a Final Fantasy gokart játékot, a Chocobo GP pedig 3DS-re akart eredetileg elkészülni, de végül egy Switch projekt formájában látott napvilágot. Akkor, amikor már nem olyan nagy divat a kart-formula.

A hányattatott sorsú fejlesztés esetében nem elég, hogy sokat kellett a következő Kawaii FF versenyátékra várnunk, de a Chocobo GP már a megjelenése környékén borzolta a kedélyeket a mikrotranzakciókra építő játékmenetével, illetve a tartalmi szervezésével. Számomra pedig az utóbbi idők egyik legnagyobb kérdőjele az egész program. Elmondom miért.

Azért is, mert alapvetően jó a Chocobo GP mechanikai alapozása, és ha az alapok jók, hát mi mehet félre?! Egy korrekt kart játékmenetet kapunk Square Enix-éktől, ahol a driftelős-boostolós dinamika mellett elementál-alapú Magicite varázslatok, karakterekre jellemző speciálok, na meg vidám, pompás látvány fogad minket minden sarkon. Semmi forradalmi nincs a fentiekben, mi több, szinte mindent láttunk már máshol - de alapvetően jó érzés egy látványos pályán nyomulni a kedvenc FF hőseinkkel. Emellett pedig ott van egy remek multiplayer mód, a címben is említett Grand Prix, amelyben 64 induló játékosból marad végül 8 - mindig az első négy versenyző jut tovább a következő körbe. A dolognak van egy olyan bája, mint a Super Mario Bros 35-nek, vagy a Tetris 99-nek volt (nem hiába, azokat is az Arika fejlesztette). Röviden: érezhetted, hogy ha jól csináltad a dolgokat. A tömegből ki tudtál emelkedni, ez pedig jutalomérzet szempontjából még mindig friss dolog a videojátékos palettán, pláne ebben a műfajban.

Ha csak a technikai oldalt nézem is remek dolgokat írhatok a Chocobo GP-ről. A játék parádésan néz ki, mozgásban pláne gyönyörű az összkép. A zene vidám, J-Rockos, de hozza magával a klasszikus Final Fantasy témákat is. Hogy siklik ki a pályáról valami, amiben a fő pontok így el vannak találva?

Azzal, amit a cikk elején is említettünk. A program felépítése nagyban emlékeztet arra, mintha épp valami ingyenes mobiljátékkal nyomulnánk. Háromféle valutát mikromenedzselhetünk, szezonokban vehetünk részt nevetségesen gyenge jutalmakkal, és nehezen elérhető hős-karakterekkel, a játék pedig ahelyett, hogy a core-élményt békén hagyná, minden szövetében tartalmazza ezeket az elemeket.

Oké, már most, a megjelenés után egy bő héttel is vannak, akik kimaxolták a szezonbérletet, és alapvetően a kozmetikára futnak ki a jutalmak, de azért a szerencsétlen Cloud karakterért szerintem a szó legszorosabb értelmében napokat kell grindelni, amire nekem már nincs ingerenciám. I'm too old for this shit. Úgy gondolom, hogy ha megveszek egy ilyesmi játékot, szeretem magam előtt látni az összes karaktert, az összes pályát. Akár a nulladik pillanatban is akarhatok egy helyi multit vagy egy gyors versenyt letolni akármelyik karakterrel. Akármelyik pályán. Na de nem a Chocobo GP-ben! Sajnos az egyszemélyes kampányon is végig kell küzdeni magunkat, ha a hősöket, terepeket ki akarjuk nyitogatni - de én nem egy unlock fesztiválra váltottam belépőt (ha már az ingyenes lite-változathoz képest van egy fullos kiadású játékom). Amúgy a sztorimód sem túl erős. Bár nagyon gyerekes a történet, a kihívás és a jutalomrendszer abszolút nem a kicsiknek való, és láttunk már ennél sokkal izgalmasabban szervezett kampányokat, akár az N64 korszakában is...

Szóval van egy alapvetően jól működő játékmenet, ott van a csecse küllem, az izgalmas multi-mód. És kapunk emellé egy gyengén szervezett tartalmi csomagot, amire ráerőltették a mikrotranzakciók rendszerét. A Chocobo GP így nem smakkol, a darabkái egyszerűen nem állnak össze. Nem lehet így jó hangulatban, pozitívan értékelni. És az a baj, hogy foltok, korrekciók sem szervezik át a játék vázát. Lehet érdemes lesz ránézni hónapok, szezonok után, vagy hátha átmegy az egész egy teljes F2P modellbe... De a mostani kiadás maximum csak a középmezőnybe pozicionálhatja magát. Szomorú Moogle vagyok, nem madár.

Pontosan
5
Platform: Nintendo Switch (tesztelt)
Kiadó: Square Enix | Fejlesztő: Arika
Megjelenés: 2022. március 10. | Ár: 50 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

12 órája

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

1 napja
24

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

2 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

3 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

3 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

4 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

4 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

4 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

5 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

5 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

5 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

5 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

6 napja
1

Heti megjelenések

6 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

6 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

8 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

9 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

9 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2024.04.25.
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2024.04.24.
13

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==