Assetto Corsa (PS4, One)

dragCsető Zsolt2016.09.27. 13:45

A szimulátor műfaj konzolokon hosszú évekig egyet jelentett a Gran Turismo és a Forza Motorsport szériákkal. A jelenlegi generációban azonban végleg megváltozott minden, hiszen megjelentek az új kihívók: a Project CARS kapásból multiplatform címként robbant be a köztudatba, most pedig a Kunos Simulazioni alkotása, a PC-n méltán népszerű Assetto Corsa is átköltözött konzolokra. Az új kihívók és a szélesebb választék nagyobb merítést kínálnak a műfaj szerelmesei számára is, ugyanakkor érdekes tanulsággal is szolgál a jelenség - de ne rohanjunk ennyire előre...

Az Assetto Corsa szimulátorként szemlélve napjaink talán legprofibb alkotása. Hiszen mit várunk egy ilyesfajta címtől? A valóság mímelését természetesen, azt, hogy minél élethűbb fizikával és vezetési élménnyel kápráztasson el bennünket. Az AC márpedig mindegyik említett címnél előrébb jár ilyen tekintetben, hiszen a járművek viselkedése talán soha nem volt ennyire aprólékos. Legyen szó a legkülönfélébb terhelésváltásokról, a gumik viselkedéséről, a kerékvetőkről vagy éppen a nagy sebességnél történő dolgokról, az AC olyan nüanszokat fed fel, melyek a nyers szimuláció tekintetében minden eddiginél magasabbra helyezik az olasz fejlesztők remekművét. Ám ahogy anno a Project CARS esetében, úgy az Assetto Corsánál sem tehetjük meg, hogy egyszerű programként vizsgáljuk. Ez ugyanis elviekben egy videójáték. Annak viszont már nem feltétlenül a legjobb...

Az Assetto Corsa ugyanis videójátékként szemlélve már jóval felejthetőbb. Lélektelen, unalmas és mentes bármiféle inspirációtól: hiányzik belőle az a kreatív hozzájárulás, ami egyszerű termékből tényleges alkotást varázsol. Egy videojátékot végig kell játszani, le kell győzni, az AC azonban nem ad erre lehetőséget: hiába van benne karrier mód, az nem több egyre magasabb szintű versenyek és időfutamok egymásutánjánál. Nincs mögötte valódi cél és valódi motiváció, hiszen az első pillanattól minden nyitva áll előtted. Mint ahogy a Special Events menüpont sem több véletlenszerűen összeválogatott autók, pályák és versenytípusok kombinációjánál. Hiába érhető már el tehát konzolokon is az AC, valójában éppen az hiányzik bele, ami annak idején a konzolos szimulátorok egyik legfőbb sajátossága és erőssége volt: az, hogy a tartalom nem csak segítette, de egyben motiválta is a játékos előrelépését és fejlődését.

A tartalom lényegi részével - vagyis a pályákkal és az autókkal - egyébként nincs nagy probléma: 11 helyszín 31 nyomvonala, illetve 21 gyártó 102 modellje található meg az AC-ban, igaz, némelyikük szezonbérlet mögé bújtatva. Nem kiemelkedő, közel sem az, mégis pont ideális: a kellő változatosságot azért biztosítja, ugyanakkor érezhetően jutott kellő idő arra is, hogy kidolgozzák az egyes járművek vezetési sajátosságait, illetve az aszfaltcsíkok is kellő precizitással legyenek reprodukálva. A versenyeket, illetve az élmény egészét tekintve azonban már hagy kívánnivalót maga után az AC: a napszakokat és az időjárási viszonyok terén nem tud semmi extrát felmutatni, az ellenfelek nemtörődömsége pedig szintén levesz a futamok élvezeti értékéből. Nem is beszélve a prezentációról: a nyers grafikai színvonallal - egy-két belassulástól eltekintve - még nincs is nagy baj, de a menük elrendezése és kezelése, valamint a futamok tálalása meglehetősen amatőr szintű.

Az Assetto Corsa egy lélektelen szimulátor, annak azonban kiemelkedő - és éppen ez teszi nehéz esetté. Akkor ugyanis, amikor egyedül körözöl vele a pályán, nem nagyon van nála jobb: élethűbb, mélyebb, valósághűbb, mint bármelyik másik riválisa. Videójátékként azonban mentes mindazoktól, ami egy Gran Turismót vagy Forzát szórakoztatóvá és igazán szerethetővé tesz, és mint ilyen, bizonyítja, hogy ez utóbbi címek létjogosultsága még akkor sem kérdőjelezhető meg napjaink felhozatalában, ha egyébként színtiszta szimuláció tekintetében már konzolon sem számítanak a legjobbnak.

Ha a legvalósághűbb fizikával rendelkező autóversenyt keresed konzolokon, akkor az Assetto Corsánál jó helyen jársz, hiszen ilyen tekintetben alighanem új etalont állított fel a Kunos Simulazioni csapata. Videójátékként azonban akad nála tartalmasabb, mélyebb, kreatívabb, szebb és hangulatosabb is. Hogy számodra melyik fontosabb, azt már neked kell eldöntened.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

1 órája

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

2 órája
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

2 órája
1

Dinamikus időjárással és napszakváltozással jön az Elden Ring

A Bandai Namco pedig már most nagy terveket dédelget a játékkal kapcsolatban.

7 órája
3

Minden egy helyen

Bár az E3 idén is kicsit rendhagyó formában zajlik, bejelentések azért akadnak bőven. Ezeket gereblyézzük most egy helyre.

16 órája

Itt az első hosszabb animáció a The Cuphead Show-ból

Rajzfilmes stílusú játék, amiből végül tényleg rajzfilm készül.

17 órája
2

Gamer365 Podcast #202106

17 órája

A Netflix egy komolyabb kedvcsinálót mutat a Witcher második szezonjából

Cirivel a főszerepben. + Witchercon!

19 órája

Tribeca Games Spotlight

A Tribeca Festival az idén már elhagyta a nevéből a “Film” tagot és teljesen megnyitotta a kapuit a narratív videojátékok előtt.

21 órája
5

Szépen csendben megjelent a Star Wars Jedi: Fallen Order nextgen változata

Ez az E3-időszak első komolyabb árnyék-megjelenése.

22 órája
4

Iskolát menedzselhetsz a Two Point Campus kampuszán

Ha Sintér iskolaigazgató babérjaira törnél...

1 napja
2

Suliba és skate-parkba invitál a Hot Wheels Unleashed

Friss gameplay videókon dübörögnek a zsebjárgányok!

1 napja
2

Wholesome Direct 2021 nyár

Szombat este 19:00 órakor indul a Wholesome Direct, ahol főszerepbe emelik a jókedvet és a kellemes hangulatot.

1 napja

Korai nyílt bétával támad augusztusban a Back 4 Blood zombiserege

Trailert is tudunk mutatni a henteléshez!

1 napja

Nyáron bontja szárnyait a Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin

Új előzetes igyekszik meghozni a kedvet a jövő hónapban érkező JRPG-hez.

1 napja

A túlvilág rémével támad a The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

A sorozat következő darabja a megjelenési dátum mellé egy gyűjtői kiadást is kapott.

1 napja

Ősszel mesél a Tales of Arise

Szeptemberben szervezhetjük a csapatot, hogy megóvjuk Elde Menancia békéjét.

1 napja
1

Eleven és Hopper is feltűnik a SMITE Stranger Things bővítményében

Megmondták, hogy a Netflix új utakat keres a játékok felé, nem?

1 napja
2

Még idén megküzdünk a gonosz halottakkal az Evil Dead: The Game-ben

Multiplayer akció Ash főszereplésével. Groovy!

1 napja

Metálcsigák taktikusan: bejelentették a Metal Slug Tactics-et

A '90-es évek egyik ismert szériája újult erővel tér vissza.

1 napja
11