Pokémon: Let's Go, Pikachu! / Eevee!

dragCsető Zsolt2018.12.08. 14:00

A Game Freak már évtizedek óta megbízhatóan szállítja a Pokémon RPG-ket a Nintendo hordozható platformjaira, és bár maga a formula hosszú távon is megunhatatlannak bizonyult, mégis joggal merült fel a játékosok részéről az igény, hogy talán ideje lenne próbát tenni végre az otthoni konzolokon is. Végül egészen 2018-ig és a Nintendo Switch-ig kellett várnunk erre, most azonban végre beteljesült sokak álma a Pokémon: Let's Go, Pikachu! / Let's Go, Eevee! páros megjelenésével, melyek lényegében az éppen húszéves Pokémon Yellow modernkori újraértelmezései.

Az alapfelállás és a játék felépítése többé-kevésbé változatlan: útnak indulunk otthonunkból, hogy Pokémonokat gyűjtsünk, összeszedjük a Gym-jelvényeket és megállítsuk a folyton gonoszkodó Team Rocketet. És bár a húszéves alapok szinte folyamatosan érződnek a Game Freak legújabb alkotásán, az eddigieknél sokkal modernebb prezentáció, illetve néhány megsüvegelendő dizájndöntés mégis képesek frissességet vinni a receptbe. Ezek közül a legfontosabb, hogy búcsút intettek a véletlenszerű harcoknak. Abszolút régimódi japán RPG-ről lévén szó, ez komoly változás, ugyanakkor nem kétséges, hogy abszolút a játék javára vált: a gameplay feszesebb és változatosabb ezáltal, ráadásul sokkal fókuszáltabban tudunk haladni a céljaink felé. Hiába tehát a szokásos sablon, mégis úgy érezhetjük, ez most kicsit megint egy másik játék.

Félreértés ne essék, a fentiek ellenére így is szívesen le fogunk csapni a fűben bujkáló zsebszörnyekre a városokat összekötő utakon. Ugyanakkor most már előre tudjuk, hogy mi vár ránk - nem kell megvívnunk a századik harcot a Rattaták és a Zubatek ellen például. Sőt, igazából senki ellen sem, a Let's Go, Pikachu! / Let's Go, Eevee! páros ugyanis már csak a rivális edzők ellen dob bennünket harcba, ha egy bóklászó lénybe botlunk, akkor egy Pokémon GO ihletésű minijáték indul el, amiben nem csatázni kell, hanem el kell kapni az adott szörnyet egy pontos dobással. A kötelező (hacsak nem handheld módban játszunk) mozgásérzékelős megoldás sajnos nem mondható túl precíznek és kiszámíthatónak, néha meg fogunk szenvedni egy-egy Pokémon elkapásával, így érdemes sok Pokélabdát magunknál tartani. Ugyanakkor még így is egy baromi jó újításról beszélhetünk, több okból is. Egyrészt gyorsabb és színesebb, mint az eddigi játékokban alkalmazott csatázás. Másrészt nem merülhet fel a "véletlenül lenyomtam a Pokémont, amit el akartam kapni" probléma, hiszen nem kell legyengíteni a szörnyeket (itemeket azért lehet használni). Harmadrészt pedig - és talán ez a legfontosabb - igazából a fejlődés egyik legjobb módjáról van szó, hiszen a sikeres elkapásokért is jár XP, sőt, a pontos dobásokat vagy éppen ugyanazon Pokémon sorozatos elfogását is külön díjazza a játék. A random harcok elvetésével párban ez egy sokkal élhetőbb, modernebb és szórakoztatóbb szisztéma, amire már nagyon nagy szüksége volt a franchise-nak.

Az egyéb funkciókat és mellékes tevékenységeket tekintve már nem beszélhetünk igazán lényeges újdonságokról, sőt, amikor azt mondtam, hogy a húszéves Pokémon Yellow modernkori újraértelmezéséről van szó, akkor főleg ilyen tekintetben állta meg a helyét a kijelentés. Az elmúlt évek handheld epizódjai folyamatosan igyekeztek új Pokémonokkal, új játékelemekkel és online funkciókkal színezni az eredeti formulát, itt azonban többé-kevésbé ennek a lecsupaszított formáját kapjuk meg, méghozzá az alap 151 Pokémonnal - igaz, a Mega Evolution formák azért visszatértek. Egy-két tetszetős újítás azért akad: HM-ek helyett például most teljesen külön képességként kapják meg a szörnyek azokat a mozdulatokat, amiket a kalandozás során is tudunk hasznosítani, ami nagy könnyedség, hiszen nem foglalnak helyet. De az is hasznos, hogy közvetlenül a menüből tovább tudjuk küldeni a professzornak az elkapott Pokémonokat, amiért cserébe különleges cukrok járnak, amikkel növelni lehet cimboráink statjait.

Lényeg a lényeg, a kétség kívül dicsérendő változtatások ellenére különösebben innovatívnak nem mondanám a Let's Go, Pikachu! / Let's Go, Eevee! párost, hiszen nem több annál, mint aminek elsőre is látszik: a klasszikus Pokémon RPG-k otthoni konzolra költöztetett változatánál. Szerencsére azonban vannak annyira időtállóak az alapok, hogy egy szórakoztató mérföldkőnek nevezhessük ezt a két új játékot a franchise történetében, ami ráadásul mind élményben, mind prezentációban egy sokkal modernebb csomag, mint eddig bármelyik rész. Ha valamire, akkor erre mindenképpen lehet alapozni a jövőben!

A Pokémon: Let's Go, Pikachu! / Let's Go, Eevee! olyan értelemben biztonsági játéknak tekinthető a Game Freak és a Nintendo részéről, hogy tartalmilag és összetettségét tekintve nem igazán mutat túl a franchise klasszikus epizódjain. Ám ha valaki éppen most szeretne megismerkedni a szériával, annak ez a tökéletes alkalom, hiszen nem elég, hogy az új páros a lehető legerősebb formában tálalja nekünk Pokémon-esszencia legjellegzetesebb szeletét, de a némileg modernizált játékmenetnek köszönhetően könnyebben fogyasztható, mint eddig bármikor.

***Pokémon: Let's Go, Pikachu! / Let's Go, Eevee! | Platform: Switch

Kiadó: Nintendo | Fejlesztő: Game Freak | Megjelenés: november 16.***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

11 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

18 perce

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

22 perce

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

36 perce
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

1 órája
1

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

1 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

5 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

5 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

16 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

16 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

16 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

16 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

16 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

17 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

19 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

20 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

20 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

21 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

21 órája