John Wick Hex

StingerCsere Krisztián Gábor2019.10.27. 19:00

Augusztusi kölni kiruccanásunk alatt már a podcastekben is megemlékeztünk róla, de a Mike Bithellel történt személyes találka alkalmával kipróbált John Wick Hex miatt előzeteseinkben is szerepelt már a Keanu Reeves nevével fémjelzett akciósorozat játékos adaptációja. Ha követted a játék körüli eseményeket, akkor nagy valószínűséggel nem ér meglepetésként, hogy a Good Shepherd gondozásában készült egészen egyedi stílust képviselő akciójáték megjelent, így - egy második kör erejéig ismét elmerültünk a noire-art dizájnú neonkék kavalkádban.

A screenshotokat és a lenti trailert elnézve elég rendhagyó játékkal van dolgunk, már ami a stílust illeti: ránézésre egy akciójáték, de a Mike Bithellel történt személyes interjú alkalmával megtudtam, hogy a hivatalos elnevezés a „timeline strategy game”, amely egy, a gyors reagálású események időfüggő erőforrás-menedzsmentjére épülő akciójátékot takar. Bonyolult még elmondva is, de mihelyst alaposabban a játékra pillantasz, egyből leesik a tantusz - a John Wick Hex egy hexagon-rácsra felhúzott akciójáték, amelynek fő elemét John filmbéli tűéles koreográfiájának lemodellezése adja. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy mindent az idő múlásának rendelünk alá: egy bukfencet, egy fedezékbe húzódást, egy újratöltést, oldalra lépést, betárazást, célzást és közelharcot is.

A rendelkezésre álló idő, az ellenfelek mozgása, becsült támadása és minden egyes lehetséges esemény (legyen az akció, mozgásfázis, karaktermenedzsment, pl. gyógyítás, vagy bármi egyéb) egy ún. Idősíkon van ábrázolva, akár egy videóvágó szoftverben. Körökre osztottnak is nevezhetnénk, de valójában ez egy realtime sakkjátszma, ahol egy picit előre gondolkodva kell az elkövetkezendő néhány másodpercet, azaz az adott pályaszakaszon való előrenyomulást megtervezni. Nem minden alkalommal lesz ebben tömény akció, gyakran egy-egy helyes pozícionálással, fedezékbe vonulással, vagy helyezkedéssel sokkal nagyobb eséllyel szedünk le mi valakit, mint a többiek minket. Emellett a rendelkezésre álló lőszerre is gondolni kell, ugyanis a filmmel ellentétben az itt nem végtelen: az újratöltéskor elvész a maradék lőszer a tárból - igaz, megfelelő óvintézkedések mellett az ellenség stukkereit is elcsaklizhatjuk.

A játéktér elsőre nem nyilvánvaló, a beeső helyek, ajtókkal zárt helyszínek, vagy utcasarkok kitakarják a mögöttük levő teret, így csak sejteni lehet, hogy a kereszteződéseken túl mi vár főhősünkre: emiatt (és a taktikai stílus miatt) a játék egyfajta X-Com és Superhot variánsnak tekinthető, melyből előbbi a támadások variációinak felépítésére, míg utóbbi a gyors és feszes reagálású akciójelenetek megfelelője.

Jópofa dolog a játékban, hogy számos filmbéli szituáció visszaköszön benne: ez kifejezett kérés volt a Lionsgate Studios részéről, mely eredetileg azt az ötletet is elvetette, hogy a John Wick játék egy agyatlan shooter legyen. A „mit csinálna John Wick ebben a helyzetben” kérdés aztán egy rakás új ötletet fialt, ebből tevődik össze a játékmechanika flow-ja: John minden ellenfelébe két lőszert pumpál, úgy mozog és gondolkodik, mint a filmbéli jelenetekben és olyan koreográfiában gyilkol, amelyet legutóbb a Parabellum epizódban láthattunk. A környezet interaktív használata, vagy az ellenfelek ellökése némi időért cserébe (ez az első filmből az a jelenet, mikor John kifogy a lőszerből és ellenfelét meglökve némi időt nyer, hogy újratöltsön) mind azt támasztják alá, hogy az idő-menedzsmentre épülő taktikai akció stílus abszolút jó választás volt.

Még a gamescomos előzetesben említettem, hogy a játék illeszkedik a trilógia kánonjába: ez olyannyira igaz, hogy a sztori bár előzmény, de a bérgyilkosok pihenőzójánának kikiáltott Continental hotel tulajdonosát, Winstont és a jobbkezét, Charont kell kimenekíteni benne, akit a játék dark-neon noire világának titokzatos gonosza, Hex rabol el azért, hogy Johnt magához csalogassa. A dolog érdekessége, hogy a két karakter hangját az eredeti színészek, Lance Reddick (Charon) és Ian McShane (Winston) adja - ezzel is autentikusságot kölcsönözve az audio szekciónak.

A John Wick Hex egy egészen új és egyedi megközelítésben adja vissza a trilógiává avanzsáló filmsorozat elemi esszenciáját: ha kedveled az efféle valós idejű, de számos kombinációs lehetőséggel megáldott stratégiai elemeket tartalmazó akciójátékokat, akkor ez kőkeményen a te játékod - de akkor is tégy vele egy próbát, ha a filmért is odavagy, mert pontosan ugyanazt az élményt kapod vissza, csak ezúttal a stukker a te kezedben van. Keanu egyelőre PC-n bújik csak John szerepébe, de a konzolos irányítás passzintása után feltehetően konzolokon is tiszteletét teszi majd jövőre a játék.

8/10

***John Wick Hex | Platform: PC (tesztelt), érkezik várhatóan 2020 Q1: XO/PS4/Switch

Kiadó / Fejlesztő: Mike Bithell / Good Shepherd | Megjelenés: 2019. október 09. | Epic Store Link ***

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

8 perce

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 órája

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

4 órája
7

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

18 órája
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

18 órája
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

18 órája
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

18 órája
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

18 órája

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

19 órája
7

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

19 órája

Game Pass: március első fele

Egy kis űrkaland kíséretében főleg sportjátékokkal bővül a szolgáltatás a következő napokban. Néhány komolyabb távozó is akad.

19 órája
12

Tonic x Epic Games

Az óriásvállalat kezébe került ezzel a tavalyi év egyik sikercíme, a Fall Guys: Ultimate Knockout is. Épül az Epic metaverzum!

1 napja
6

Fantasian: a Final Fantasy alkotóitól

Hironobu Sakaguchi továbbgondolja a JRPG alapokat, több mint 150 valóban felépített dioráma között. Apple készüléleken.

1 napja
11

ScourgeBringer: PlayStation megjelenés

Egy villámgyors rogue-platformer érkezik PlayStation 4-re. Na meg. Dobpergés. PlayStation Vitára! Tudjátok. Volt olyan is...

1 napja
10

Aliens: Fireteam - új Aliens játék érkezik

Milyen az, amikor a Gears of War találkozik az Aliens franchise-al? Az Aliens: Fireteam egy koop TPS játék lesz, idei nyári megjelenéssel.

1 napja
13

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Ha poént akarnánk a játék címe köré fűzni, azonnal kiderülne tudatlanságunk a fantasy-szerepjátékok vonalán, úgyhogy megkímélünk titeket meg magunkat is. Cserébe viszont hoztunk egy tesztet az Earthblood című játékról.

1 napja
9

If on a Winter's Night: négy utazó

Kalandjáték brutálisan kidolgozott pixel art grafikával, négy utassal és egy maszkabállal, ami a szürreális világ táptalajából épít valami újat, valami innovatívat.

1 napja

The Sinking City: kalózváltozat van Steamen?

A Frogwares nyílt lapokkal játszik: részletes videón mutatja be, hogyan kerülhette meg őket a francia kiadó.

2 napja
5

Szünetel a Need For Speed fejlesztése

Az Electronic Arts minden fejlesztőt átvezényelt a DICE mellé. Idén az új Battlefield felvonás kap csak figyelmet.

2 napja
24

The Binding of Isaac: Repentance bejelentés

Érkezik a rendkívül népszerű roguelike katakomba kaparó utolsó kiegészítője, hatalmas tartalmi bővítésekkel.

2 napja
1