Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

V. Miki2021.05.14. 19:40

Néhány hónappal ezelőtt Kenny barátom az Atelier Ryza 2 tesztben kifejtette mennyire jó ma JRPG játékosnak lenni. Igaza volt! Ha a SNES/PS1-es aranykor vagy akár a PS2-es ezüstkor visszatéréséről nem is beszélhetünk, azért sokkal jobb a helyzet, mint 10 évvel ezelőtt.

Jönnek az új játékok és szinte nem telik el hónap, hogy ne kapnánk valamilyen régebbi darab felpumpált újrakiadását. Vitatkozhatunk ezek színvonaláról, de egy tény, a választás szabadsága ismét megvan és ennél többre nem is vágyhat egy JRPG-ket kedvelő játékos.

Az újrakiadások sorát gyarapítja a NIS legújabb PS4-re és Switch-re megjelent válogatása az Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack. A csomag a legendás JRPG széria három epizódját tartalmazza: az Atelier Sophie, Atelier Firis és az Atelier Lydie & Suelle címmel 2016 és 2018 között megjelent epizódokat. A sorozat 17., 18. és 19. részéről van szó, és itt álljunk meg egy pillanatra.

Valamikor 2006-ban elvesztettem a fonalat az Atelier sorozattal kapcsolatban. Ez bizony nem most volt. Akkoriban kezdtek megjelenni PS2-re az Atelier Iris sorozat epizódjai, amikre a mai napig meleg szívvel gondolok vissza. Egy vérbeli anime-s JRPG szériát ismertem meg, aminek még mai napig tetszetős a grafikája. Azóta sajnálatos módon kimaradt több mint egy tucat rész, nem követtem merre ment a széria szekere, és így, ennyi év után egészen sokkoló volt látni, hogy mennyit változott sorozat.

És most nem csak a grafikára vagy a JRPG-s elemekre (harcok, sztori) gondolok, hanem sz összhatásra, és az ezzel megszólítható játékosok körének megváltozására. Néhány perc játék után konstatáltam, hogy a Mysterious Trilogy epizódjainak, hát fogalmazzunk úgy, hogy nem én vagyok a célközönsége. Mondanom se kell mennyire bírom a japán dolgokat, de a mostani Atelier vonal csajos, tinis, japános, cukormázas, visítozós, kaaawwwaaaiii vonala kb. 5 perc alatt feküdte meg a gyomromat.

Vágyakozni kezdtem az elején említett választás szabadságára és aggódva gondoltam arra, hogy akkor miként lesz ebből teszt? Ám jött a segítség. Ha az emberfia olyan szerencsés, hogy mindjárt két kislánya is van, akkor ez sok mindenre képessé teszi. A lányok ugyanis, amikor meglátták a játékot, szó szerint extázisba estek az Atelier csajoktól, és egyenesen követelték, hogy játszunk együtt velük. Először én játszottam, aztán átadtam a kontrollert a kicsiknek, és csak terelgettem őket.

A játéknak van ugyanis egy spéci meseszerű bája, és hangulata, ami miatt kisebbeket is bátran le lehet melléjük ültetni. Így a tesztelés elment a családi program irányába. És ezzel meg is változott annak a bizonyosnak a fekvése.

A DELUXE KIADÁSOKRÓL

Az Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book DX Sophie felnövésének történetszálát kínálja extraként, amint a lány a nagyanyja örökségét próbálja átvenni. Az Atelier Firis: The Alchemist and the Mysterious Journey DX négy új járgányt és felderítést segíő tárgyat ad, hogy gyorsítsa a játékmenetet. Hét friss küldetést is kapunk egy új ellenfél megnyitása érdekében. Az Atelier Lydie & Suelle: The Alchemists and the Mysterious Paintings DX ellenfelek terén és missziók tekintetében is újít, valamint egy praktikus új festményt kapnak a játékosok, ami Lydie és Suelle karaktereit köti rá a világra.

Az összbenyomásom? Komplex és kellő mélységű harci rendszer, fülbe mászó zenék, anime-s nem is csúnya külső, sok-sok gyűjtögetés, és ennek tetejében vidám, japánosan humoros sztori. Végül is lehet, hogy nem az én igényeim kielégítése volt a cél, de mint JRPG-k, az egyes epizódok minden igényre próbálnak valamit nyújtani. Az biztos, hogy a hardcore Atelier fanok is elégedettek lesznek a DX kiadással, mert tonnányi extra tartalmat tömtek a már így sem rövid játékokba. Új sztori elemek, gyűjtögethető cuccok (alkímia ezerrel), új szereplők, új arcok és ruhák, a három játék több mint száz óra játékidőt ígér. Megéri? A választás szabadsága, mint mondottam adott. Csak élni kell vele.

Platform: PC, PS4, Switch | Kiadó / Fejlesztő: KOEI TECMO | Megjelenés: 2021. április 22. | Ár: egyben 90 EUR, epizódonként 40 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

3 perce

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

4 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

4 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

15 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

15 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

15 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

15 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

15 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

15 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

16 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

18 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

19 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

19 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

20 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

20 órája

Wholesome Direct 2021 nyár összefoglaló

Több mint 70 jókedvet sugárzó játékot mutattak be az év legvidámabb indie-válogatásában.

20 órája

Firegirl megmenti a rászorulókat!

A játék alcíme: Hack and Splash! Ez sok mindent elárul!

22 órája
1

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

1 napja
3

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

1 napja
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

1 napja
1