Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Kenny2021.01.26. 15:00

JRPG rajongónak lenni olyan most, mint a PS2 éra idején – jobbnál-jobb szerepjátékok kényeztetnek el minket. Ebben a generációban számos csodás játék jelent meg, kezdve a YS VIII-tól egészen a Dragon Quest XI-ig, szóval nincsen okunk panaszra. Tesztünk tárgya az Atelier sorozat újabb darabja. Ez a széria is hosszú múltra tekint vissza, mivel az első rész még PS1-en és Sega Saturn-on született meg 1997-ben. 22 főrésszel és közel 50 mellékszállal/remake leágazással büszkélkedhet, melyek főként a Sony platformján jelentek meg. A legutóbbi rész - az Atelier Ryza - Switch-re és PS4-re jött ki, és ez lett a széria zászlóshajója, ugyanis ezzel érték el a legnagyobb sikert – több mint félmillió példányban fogyott ugyanis. Előbbi platformon annyira jól fogadták, hogy közel 10 régebbi részt is kiadtak rá, így aki most ismerkedik a szériával és időmilliomos, az bepótolhatja a lemaradást. Az Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy az említett sikercím közvetlen folytatása.

A széria összetételében kicsit eltér a megszokott JRPG recepttől. Itt a történet kibontakozása sokkal lassabb, nincsenek benne világrengető történések, nincsen apokaliptikus hangulat, sőt a hatalmas drámai fordulatokat is felejtsük el. Egy nyugodt idillikus középkori világban játszódó, főként a gyűjtögetésre, keresgélésre, felfedezésre és kraftolásra fókuszáló mesét kapunk. Kicsit olyan érzés játszani vele, mintha az Animal Crossing-ot kereszteznék a Dragon Quest-el. A kaland 3 évvel az előd után játszódik. Főszereplőnk Ryza egy levelet kap barátjától, aki elhívja a fővárosba, Ashra-am Baird-be. Beköltözik, nyit egy műhelyt (Atelier jelentése franciául), és felfedezi a környéket, valamint felkutatja a közelben lévő titokzatos romokat is. A korábbi részből számos barátunk visszatér, akik mind külsőjükben, mind személyiségben sokat változtak. Természetesen lesznek itt is fordulatok és szépen kibontakozik a mese narratív ága is, de nem ezen van a hangsúly. A karakterek nagyon szerethetőek - olyan, mintha velük élnénk mindennapjainkat ebben a kitalált világban. Sorra kapjuk a megbízatásokat, így soha nem fogunk unatkozni.

Fő helyszínünk a varázsüsttel felszerelt műhelyünk. Itt majdnem ugyanannyi időt töltünk el, mint az összes helyszínen együttvéve. A világtérképen számos dolog gyűjthető. Kövek, gyümölcsök, kristályok, gombák, halak – szinte minden felszedhető. Ezeket vagy puszta kézzel, vagy speciális szerszámmal (fejsze, sarló) tudjuk megszerezni, de a harcok után is kapunk materiákat. Ezekből az elemekből az üstben főzhetünk és fejleszthetünk ki mindent, legyen az egy szerszám, egy fegyver, vagy a továbbjutást segítő eszköz. Ilyen például a lasszó, amellyel elérhetetlen helyekre tudunk elszökkenni, vagy a búvárkodáshoz szükséges varázsital. A tárgyakat receptek alapján készítjük, melyet a történet előrehaladtával kapunk meg. A főzés nem nehéz, sőt ebben a részben annyira egyszerűsítették, hogy automatikusan is megtörténik egy gombnyomásra. Természetesen, ha magunk keverjük össze az elemeket, mi válogatjuk össze őket, akkor jobb minőségű eszköz a jutalmunk. A kraftoláson túl természetesen megvan a szokásos JRPG forgatókönyv is. Rengeteg helyszínt járunk be, legyen szó sötét erdőtől, romos labirintuson át. Számos mellékküldetést is kapunk, amivel a városlakókkal való kapcsolatunkat javíthatjuk.

A játék másik nagy erőssége a harcrendszere. Keveredik benne a körökre osztott és a real time mechanika. Könnyű megtanulni és számos lehetőséget rejt. Egyszerre immáron 4 karakter lehet a csatatéren. Sima támadásokkal AP pontokat kapunk, amivel speciális ütéseket tudunk bevinni. A jól irányzott kombókkal taktikai pontok a jutalmunk, illetve azok használatával tudunk core pontokat szerezni, mellyel quick time event keretében a tárgyakat tudjuk használni. Egy csík mutatja ki-mikor következik, és így fel tudunk készülni a védekezésre is. Hatalmas láncokba kapcsolhatjuk támadásainkat, közben kedvünk szerint válthatunk a karakterek között is - izgalmas, taktikus, egyszer sem untam a harcot.

A játék kinézetére sem lehet egy rossz szavam sem. Szép a művészi tervezés, így mind a karakterek megjelenítése, mind a városok, helyszínek is pompásan festenek. Technikai oldalról persze lehet páran fanyalognak majd, ugyanis Switch volt az alap platform. Nincsen benne bravúros technikai megoldás, sőt PS4-en is csak 30fps-el fut a játék. Egyedül a felbontásban van különbség (Switch-en 900p, Ps4-en 1080p). Jó hír, hogy PS5-re is megjelenik (ingyenes patch elérhető a PS4 verziót megvásárlóknak), és ott már 60fps és 4k lesz a technikai oldal érdeme, bár bevallom engem egy ilyen kalandozós játéknál nem zavar az alacsonyabb ráta.

Pontosan
8
Platform: PC, PS4 (tesztelt), PS5, Nintendo Switch
Kiadó: Koei Tecmo | Fejlesztő: Koei Tecmo, Gust
Megjelenés: 2021. január 26. | Ár: 60 EUR

Halo Infinite: a Spartan új ruhája

Gőzerővel folyik a munka Joseph Staten irányításával. Master Chief következő kalandja ma már teljesen más arcát mutatja.

15 órája
4

Star Wars Pinball: irány a VR!

Mando fejére is VR sisak kerül! Nyolc asztal, köztük két teljesen új leosztás, három fő platform - komoly csomaggal készül a Zen Studios.

16 órája

Idén tutira jön a Tormented Souls

A PQube horror játéka idén már minden bizonnyal megjelenik - nextgen és fizikai kiadásokat is kap az indie Resi-Silent HIll követő!

16 órája

Space Otter Charlie: hódító űrvidrák

Márciusban a kvantumfizika és az űrakciózás határait egy DOS-os időket idéző kabalfigura, Space Otter Charlie fogja feszegetni.

17 órája

PS Plus: a márciusi kínálat

Ezúttal négy címmel gazdagítja az előfizetőket a Sony. A négy cím között pedig bomba robban, visszafojtott rengéshullámmal.

18 órája
10

Átalakul a Japan Studio

Az Astro kalandokért felelős Team ASOBI lesz a japán részleg középpontja. A támogató csapatokat átmozgatják.

19 órája
1

Mortal Shell: Enhanced Edition bejelentés

4K. 60 FPS. Feljavított textúrák. Kell még indok arra, hogy ismét magadra öltsd egy nagy harcos elesett tetemét?

19 órája

Ghosts ‘n Goblins Resurrection

A Nintendo hibridje nyitotta fel Arthur lovag sírját 35 év elteltével. A páncél újként csillog, a kérdés, hogy mennyire bűzlik.

19 órája

Bomb Rush Cyberfunk: csak 2022-ben!

A Jet Set Radio szellemi örököse csak jövőre érkezhet, akkor viszont már úgy néz ki konzolokra is begurul!

20 órája
3

Narita Boy: megjelenési dátum

A '80-as évek varázslatos Digitális Királysága egy kedves szerelmi történetet és narratív-központú játékmenetet ígér.

20 órája
2

The Nioh Collection

A Team Ninja hack ’n’ slash öröksége finoman fonódik össze a soulslike formula által elindított újhullámos akció-szerepjáték elemekkel. A kollekció így őrzi meg az utókornak.

20 órája

Hot Wheels Unleashed: gyermeki lelkülettel

A Hot Wheels márkanév a Milestone versenyjáték-iparos talján csapattal fonódik össze az új bejelentésben. Trailert is tudunk mutatni.

22 órája
2

Kena: Bridge of Spirits megjelenés!

Három percen keresztül igyekszik elvarázsolni az Ember Lab mesés kalandja, majd a végén bedob egy dátumot is az utolsó képkockákra.

1 napja
13

Returnal: gameplay bemutató

A Housemarque három percben igyekszik összefoglalni álomprojektjének alapjait. Új irányvonal, a régi alapokra építve. Prémium kategóriában.

1 napja
6

Final Fantasy VII R Intergrade: bejelentés

Kiegészítő tartalommal karöltve érkezik a tavalyi év egyik legkiemelkedőbb szerepjáték élményének újgenerációs változata. Yuffie beköszön!

1 napja
9

Deathloop: Deja Vu trailer

Mintha láttuk volna már ezt valahol? Az Arkane Lyon csapata viszont ügyesen keveri újra az elemeket ahhoz, hogy ismét valami egyedit kapjunk.

1 napja

Oddworld: Soulstorm megjelenés!

A PlayStation Plus előfizetők egyik áprilisi játékaként debütál majd hamarosan Abe legújabb szökése. Újabb részletes bemutatót is kaptunk.

1 napja
6

Solar Ash: gameplay bemutató

A Hyper Light Drifter alkotói kilépnek a harmadik dimenzióba és egy nagyszabású akció-platformer kalandra csábítanak még az idei évben.

1 napja

SIFU: bejelentés

Az Absolver fejlesztőinek következő projektje sem távolodik el a keleti kultúrától. A kung-fu harcos bosszútörténete pofonokban gazdagnak ígérkezik.

1 napja
4

Ma este State of Play!

Nagyjából félórás műsorral készül a Sony. A középpontban néhány új bejelentés és a júniusban bemutatott külsős és indie címek lesznek.

1 napja
44