[Teszt] Anno 1800: a konzolos változat

Anno 1800: a konzolos változat

mcmackoGéczy Attila2023.04.05. 09:39

Már gyerekként is vonzódtam a városépítős játékokért - a klasszikus Sim City-be számtalan órát pakoltunk az első, valamire való PC-men. Az EGA monitor óta azonban eltelt néhány év, és már konzolon is megvetette lábát a műfaj. Az Ubisoft nemrég próbálkozott a Settlers revitalizálásával, ami szintén várományos tétel konzolokon. Most viszont az 2019-ben dobbantott Anno 1800 jelent meg a nappali gépeire, ami a műfaj szélesebb közönség számára történő értelmezésében is segíthet.

Az Anno 1800 PC-re már korábban megjelent, számtalan tartalommal bővült (ezek egy része konzolon sajnos nem lesz majd elérhető), és ma is jó szájízzel gondol rá a közönsége. Az Anno széria egyedisége az iparosodás, a kolonizáció és más történelmi témák vaskos beemeléséből, valamint a tengeri kereskedelem, hajózás fontos mechanikáiból fakad. Aztán a rétegek tovább épülnek a diplomáciával, minimális 4X kikacsintásokkal, harci elemekkel, multiplayer-lehetőségekkel, és az Anno 1800 esetében a komoly narratívával.

Valószínű ezért gondolhatták, hogy az Anno 1800 konzolon is működőképes lesz, mivel a játék folyamatosan mesél, a megjelenített világ karakterei csacsognak, küldetéseket adnak, tolják előre a kb. 20 órás kampány szekerét. Ez remek dinamikát ad az egyjátékos módnak, és szamárvezetőt a birodalomépítéshez. A játék nehézsége vállalható (a legkönnyebb módon van terünk hibázni, stratégiai baklövéseket kijavítani), de a "hajóra szállás", az úgynevezett onboarding elég nyögvenyelős. Nehézkes, bár szokható a kontrolleres irányítás, és a játék nem segít túl sokat az UX felfedezésében. Az Anno 1800 első órája bizony hegymenet lesz azoknak, akik nem elég elszántak. Szerintem sokan itt le is fognak morzsolódni a játékról...

Pedig megéri maradni. A sztori íve szépen építkezik - riválisok, segítők, és egy idővel (nagyot) nyíló világ bontakozik ki a szemünk előtt, ami aztán sandbox módban tovább játszható. A mechanikák is fokozatosan nyílnak meg. Nincs erőltetett RTS-fókusz, lehet időt lassítani-gyorsítani, és a birodalom épülése-szépülése, mondhatni szintlépéseinek követése is egy örök örömforrás.

Sajnos PC-n nem láttam a játékot, de techikailag a Series X nem mindig állt a helyzet magaslatán. Apró belassulások mellett volt egy olyan textúra-bug, amitől a képernyő cikázó lebernyegekkel lett megzuhantva - ez jellemzően ott jött elő, ahol sok minden történt egyszerre a képernyőn. Ezt egy "quick resume"-ból való kilépés-belépés megoldotta, de sokat görcsöltem a problémával. A látvány is összességében szép, részleteiben jó és hangulatos. De ugyanaz az érzésem most is, mint a PC-s Settlers-nél, hogy screenshotokon baromi jól fest a játék, viszont élőben olyan az egész, mintha még mindig a 10-15 évvel ezelőtti megoldások szépítésével, na meg a mennyiségi megjelenítéssel akarnak a grafikusok csatát nyerni. A hangok leginkább a hangulati alapozást segítik. A játék zenéit kifejezetten kedveltem, a szinkron viszont az euro-karakterek ripacskodásához illeszkedett, ami nekem, mondjuk így, nem kedvencem.

Egy nehézkesen induló, de idővel aztán kellemes kikapcsolódássá váló élményt kaptam az Anno 1800 konzolos portjától. Az a helyzet, hogy a kiadás főleg a kizárólag konzolon játszó játékosoknak készült. PC-n egész egyszerűen szebb, könnyedebb és kézreállóbb tud lenni egy ilyen játék. Tehát ha választani kellene, hosszú távon biztos a PC kiadás mellett maradnék. Viszont a konzolosoknak meg nincs sok választásuk, ha a műfajon belül szeretnének játszani. Kijelenthetjük, városfejlesztő barátaim, az Anno 1800-al nem fogtok zavaros vizekre hajózni.

PLATFORM PC, PS5, Xbox Series
KIADÓ UBISOFT FEJLESZTŐ BLUE BYTE MEGJELENÉS 2023. március 16. ÁR 14-16.000 Ft

A cikk illusztrálásához a játék hivatalos artwork ábráit használtuk, a játékmenet részleteit a trailerben tudjátok megtekinteni.

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

1 órája
4

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

12 órája

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

20 órája
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

1 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

2 napja
19

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

2 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

2 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

Családi rejtély ügyében nyomoz Detective Pikachu

A dinamikus duó személyes érintettség miatt járja Ryme City utcáit.

7 napja

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