Stadia Connect: összefoglaló
Eddig 20 hozzászólás
sQr
2020. July 15.
Wednesday 08:30


Újabb Stadia Connect műsorral jelentkezett a Google, ami a fenti beépített lejátszó segítségével teljes terjedelmében visszanézhető. A felhozatal lassan, de biztosan bővül tovább, ráadásul néhány érdekes új exkluzív címet és együttműködést is bejelentettek. Bár a szolgáltatás hazánkban hivatalosan továbbra sem elérhető, talán nem árt fél szemmel figyelni mit csinál az amerikai tech óriások egyik legnagyobbika. Nézzük röviden!

Only on Stadia | Exkluzív fejlesztések+ Outcasters | 2020 ősze

A Splash Damage egy nyolc játékosra tervezett, vidám és villámgyors multiplayer projekttel jelentkezett a Google főhadiszállásán. Az Outcasters őrült trükkös lövéseivel még idén ősszel elkezdhetjük idegesíteni a barátainkat.+ Orcs Must Die! 3 | Elérhető!

A Robot Entertainment régóta készülő Orcs Must Die! folytatása végre révbe ért és már elérhető a Stadia felhasználók számára. Még több ork. Még több fegyver. Még több csapda. Még több fejlesztés! Ezzel csábít a különleges "toronyvédő" játék legfrissebb darabja.

First on Stadia | Ideiglenes exkluzívok+ Super Bomberman R Online | 2020 ősze

A Konami a kifutóban lévő trendnek megfelelően 64 fős Battle Royale móddal bővíti a népszerű Bomberman sorozatot, amit először a Google platformján próbálhatunk majd ki. A készítők ezen kívül részletesebb személyre szabhatóságot és a Crowd Play funkciók támogatását ígéri - utóbbi a Stadia saját rendszere a streamer és a nézői közötti interakcióra a játékon belül.+ One Hand Clapping | Már elérhető korai hozzáféréssel

A Handy Games aprócska 2D puzzle / platformerje szintén a Stadia felhasználók számára érhető el mától először. Nem árt tudni, hogy ez csak egy 15-20 perc alatt végigvihető töredéke a 2021 második felében érkező teljes játéknak.

Now on Stadia | A kínálat máshol is elérhető darabjai+ Dead by Daylight | 2020 szeptember
+ PUBG Season 8 | Július 30.
+ Hitman / Hitman 2 | Szeptember 1.
+ Hitman 3 | 2021. január
+ Serious Sam 4 | Augusztus
+ Outriders | 2020 vége
+ WWE 2K Battlegrounds | Szeptember 18.
+ PGA Tour 2K21 |Augusztus 21.
+ NBA 2k21 | 2020 ősze
+ Sekiro: Shadows Die Twice | 2020 ősze
+ Hello Neighbor | Szeptember 20.
+ Hello Neighbor: Hide & Seek | 2020 vége

További exkluzív projektek

Kiderült az is, hogy a Stadia Games and Entertainment három további stúdióval kötött megállapodást platform exkluzív fejlesztésekre. A jövőben így a Harmonix (Guitar Hero, Rock Band, Fuser), az Uppercut Games (APOCH, Danger Dodgers, City of Brass) és a Supermassive Games (Until Dawn, The Dark Pictures Anthology) már biztosan a Google számára dolgozik valamin.

[24] CeXzer
Jul 17., Friday 7:34 #20
Válasz carville (#19) üzenetére
És ez atomstabil? Mert nekem a YouTube (ami ugye nem real time streamel és Google) is megakad néha. Mostanában annyira nem gyakran, de előfordul itthon is, mobilneten meg igen gyakori, persze attól függően, hol vagyok éppen. Nem igazán tudom mit tehetnek, hogy optimálisan legyenek a körülmények, nem fog senki egy Google szerver melle költözni csak hogy stadián vehesse meg ugyanannyi penzert a játékokat.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[37] carville
Jul 16., Thursday 12:40 #19
Válasz Kuresz (#3) üzenetére
Meg kell teremteni az optimális körülményeket hozzá, és 5-7 évvel előbbre hozod azt a jövőt.
Ez a lag kérdés azért is tud vesszőparipa lenni, mert a probléma könnyen megérthető, a megoldás már kevésbé. Ezért akinek nem élvezhető a szolgáltatás, könnyen rávágja hogy nem rajta múlik, a szolgáltatás szar ahogy van. Ez nem így van.
Megpróbálom rövidre fogni.
Azt az időablakot, mire megjelenik a képernyőn az utasításod eredménye (avagy a lag) több tényező befolyásolja, mindegyik mértékegység "ms" (milisecundum).
- Maga a gamepad input lagja
- Mennyi időbe telik a CPU/GPU-nak létrehozni egy adott képkockát (ez olyasmi amivel nagyon sokáig még csak nem is foglalkoztak, de az online streammel való összehasonlításban nagyon fontos)
- A használt kijelző válaszideje
- Online játékokban a szerver-kliens közti kommunikáció kapcsolata

És a fenn említett állandó latencyk mellé jön be game streaming esetében két újabb késést eredményező tényező
- Az idő, ami alatt a gamepad-tól feldolgozott utasítást a számítógéped eljuttatja a game streamelő szerverre.
- És annak az ideje, mire visszakapod a képkockát a game streamingtől. Ezután tudja csak a számítógéped azt feldolgozni, majd továbbítani a kijelződre.

Erre akkor könnyű rávágni, hogy +2 új tényező, tehát mindig lassabb lesz, kész, vége, lehet pánikolni. Valóságban viszont közel sem olyan latency hatékonyan játszanak otthon az emberek, mint amire maximálisan képesek lennének --> ezért game streaming esetében behozható az a hátrány, amit az új tényezők okoznak. És nem szabad továbbrontani sem a game streaminget abszolút szemét hardverrel sem, csak mert tud videót lejátszani és ezért úgy gondolod ennyi elég.

Nem tudok első gomblenyomástól a kijelzőn történő megjelenésig az összes latency típusról azonos körülményekben végzett, hiteles, számszerű összehasonlítást bemutatni az otthoni renderelés és a game streaming viszonylatában, de talán egyszer utánajárok egy ilyennek is. Csak egy-egy tényezőt érintő részleges példákat fogok írni:
- 2020-ban a gamerek jelentős hányada wireless gamepad-et használ. Steam Link alatt mért adatok nekem erre 13-15 ms input lagot írt. Vezetékes gamepadre szemrebbenés nélkül kiírja a 0 ms-et. Aki hajlandó vezetékes gamepaddel használni a game streaminget, máris nyer 15 ms-et.
- Assassin's Creed Originsben van erre belső benchmark ezért tudtam lemérni, hogy a saját laptopomon 26-30 ms GPU latencyvel tudom játszani. GeForce Now-ról 12-17 ms a GPU latency, egyszerűen mert ennyivel jobb a hardver amit nyújtanak. Ez egy újabb 14 ms spórolás.
- A magyarhonból legjobban használható EU3-as GeForce Now szerverrel való kapcsolatom pedig 30 ms. Vagyis egy vezetékes kontrollerrel és az Nvidia saját gépével gyakorlatilag már le is győztem az internet lagját.
- Path of Exile számomra legközelebbi frankfurti gateway-e az Nvidia EU3 szerveréről konkrétan 1 ms. Erre az egyetlen magyarázatom az, hogy akkor az Nvidia EU3 szervere is Frankfurtban van. Mindenesetre otthonról a PoE Frankfurt nekem 30-40 ms, ami azonos vagy akár 10-zel alacsonyabb mint az Nvidia EU3 elérése nekem. Ennek már hálózati routing okai lehetnek, a gyakorlaton nem változtat, ugyanazt az online játékot kicsivel kevesebb összesített laggal elérem streamelve, mintha helyi klienssel én magam csatlakoznék a frankfurti PoE gatewayhez. Ebben pedig az összes online játéknak nagy potenciál van, ehhez viszont tudatos együttműködésre van szükség a game streaming szolgáltatóval.

Emiatt nem olyan reménytelen, és 5-7 éves távlati dolog a game streaming, mint ahogy egyesek hallásból gondolják. Ez egy teljesen legit megoldás ma is, ami nem lecseréli a saját hardvert, hanem annak nyújt alternatívát, és a vásárlóknak nyújt döntési lehetőséget.
Az Assssin's Creedre visszatérve, én magam is csökkenthetem a GPU-m input lagját egyszerűen azzal, hogy veszek minimum 300 ezer forintért egy új GPU-t és hozzá házat, hogy külső GPU-ként használjam a gemer laptopomhoz. Támogatná. És akkor megint igaz lesz, hogy az új GPU-val összehasonlítva összességében több lag lesz Geforce Now-on keresztül, mintha otthonról játszanék. Ehelyett most választhatom azt is, hogy kb 2000 forintért előfizetek a GeForce Now-ra, és a jelenlegi kiindulás pontomról nézve 298 ezer forinttal olcsóbban elértem ugyanazt a hatást. Ez az alternatíva az új hardvernek, nem egyértelmű helyettesítője.

Mindig kevesebb latency-vel fog járni az elérhető legerősebb hardveren offline, saját gépen, mindent vezetékkel megoldani, és komoly kompetitív dolgokhoz az elérhető legalacsonyabb latency szükséges. A teljesen átlagos játékos viszont nem így játszik, hanem wifin és bluetooth gamepaddel lassú hardveren olyan latencyt enged meg magának, akár egy FPS-ben is, akár kompetitív módon játszott FPS-ben is, hogy párba állítva a game streaming megfelelő körülmények közt alternatíva lehet.
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
[10] Daniel San
Jul 16., Thursday 10:09 #18
Kb 2 hete vpn-en keresztül előfizettem a Stadiára (első 2 hónap ingyenes). Megfelelő nettel meglepően jókat tudok játszani. Ha Magyarország is bekerülne a támogatott országok közé, akkor tuti évekig nem vennék konzolt.
[37] carville
Jul 16., Thursday 9:53 #17
Válasz soliduss (#13) üzenetére
Inkább GeForce Now. az Nvidia Shield a szexi mini tégla, amiről (is) elérheted a Geforce Now-t.
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
[12] nonkeat
Jul 15., Wednesday 21:09 #16
Alakul. Muszáj nekik piacon lenni, mert a háttérből már közelít a Project X. Valószínűleg így is jobban megéri nekik az elején veszteséggel haladni előre, de haladni, mint kijönni a piacra lépéshátrányban és tömni a pénzt a felzárkózásba.

Felfoghatjuk béta tesztelésnek is, publikusan, úgy hogy fizetünk nekik érte.
Some are like water, some are like the heat Some are a melody and some are the beat
Jul 15., Wednesday 20:21 #15
Válasz soliduss (#13) üzenetére
Mert onnan nem láttak pénzt bejönni. Pedig szerintem is jobb a Stadia "online shop" koncepciójánál.
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
Jul 15., Wednesday 20:20 #14
Válasz multishoot (#4) üzenetére
Esetleg ha a Google időben kapcsol, és az Android TV-re ráoptimalizálják a rendszert, van még esélye. Plusz természetesen az előfizetéses modell, esetleg ingyenes verzió, de reklámokkal pályatöltéskor meg elhalálozáskor.
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
[48] soliduss
Jul 15., Wednesday 15:15 #13
Válasz Kuresz (#12) üzenetére
Tényleg... az nvidia pajzs. Az minden volt ami a google akart lenni.... erre amikor kilépett volna a rivalda fénybe egyszer csak mindenki beintett nekik és bumm... csúszik is lassan lefele a levesbe. Pedig ott minden működött a teszt fázisban....
[41] Kuresz
Jul 15., Wednesday 15:08 #12
Válasz FooLman (#9) üzenetére
Mint az nvidia shield.
"Minden multi cím exkluzív mert x-en olyan minőséget ad ami pron is elérhetetlen."
[24] CeXzer
Jul 15., Wednesday 14:38 #11
Válasz FooLman (#9) üzenetére
A kiadók csak egyik szereplői ennek a biznisznek és ők sem csak a Google-el kötnek üzletet. De ez egy tökjó dolog lesz egyszer, amikor majd jól működik. Egyelőre a hdmi-t nem cserélném le Steam linkre semmi pénzért, pedig mennyivel egyszerűbb lenne.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[48] soliduss
Jul 15., Wednesday 14:10 #10
Válasz FooLman (#9) üzenetére
A kalózkodás mindig is volt és lesz, a kiadók nem fognak egymással puszipajtások lenni.... a fix hardware az nem biztos ,hogy jó... mert hisz a technológia fojamatosan fejlődik. A Google sem a 28 . századból vásárol pc-ket
[11] FooLman
Jul 15., Wednesday 13:43 #9
Valószínűleg az lesz a jövő. A kalózkodás megszűnik, a kiadók totálisan kontrollálhatják, hogy ki mikor mihez férhet hozzá. Nem kell többet szórakozni a különböző konfigokkal, ergó a fejlesztés is olcsóbb lesz.
Egyelőre úgy néz ki, a google kicsit leelőzte a valóságot. Persze a bejön relatív hamar, akkor ők már jó helyzetben lesznek.
Ha meg nem, hát volt pár termék ami így járt... (Apple newton, MS Pocket PC, Dreamcast Online)
...ami gáma bugzik, az láma efix marad...
[48] soliduss
Jul 15., Wednesday 12:22 #8
én még mindig nem értem, hogy nézhette ezt be egy ekkora tech óriás.

De + pont, hogy több konferencián legalább megemlítették, hogy jön a játék stadia-ra.... ergo még nem halott .
[73] zaz
Jul 15., Wednesday 12:17 #7
Még mindig nem értem,ki a célközönség.
psnid: zaz_hun gamertag:kovacskati PSN:zaz-hun Gamecenter:zaz-hun
moderator sQr
Jul 15., Wednesday 11:50 #6
Válasz multishoot (#4) üzenetére
Elvileg ugye a szolgáltatás mellett szólna, hogy bárhonnan, bármilyen platformról
elérheted - ahol van megfelelő internetelérés. Amit Te hiányolsz, annak első jele a Stadia Pro előfizetést, amivel néhány játékot ingyen megkap az ember - bár ezek főleg indie címek ahogy nézem. Idővel mondjuk szerintem elkerülhetetlen lesz egy áremelés és az egész könyvtár bevonása ebbe a modellbe. Akkor talán életképessé válik hosszú távon is.

Nem nekem. Én még mindig dobozokat szeretnék a polcon látni amíg lehet és nem játszom telefonon / iPad-en semmit, csak ami oda való.
Twitter: sequeeer
[24] CeXzer
Jul 15., Wednesday 11:44 #5
Aszondják azért exkluzív az OMD 3, mert a google nélkül nem jött volna létre. Ezzel kapcsolatban azért vannak fenntartásaim, inkább így már most visszajöhetett a fejlesztési költség a Robotnak, ha nem adnak el később semmit, akkor is, vagy valami hasonló, azért az előző 3 cím is létrejött a Google nélkül, ha pedig annyira nem érte meg, hogy nem maradt semmi erőforrásuk, akkor nem kell erőltetni.
Mindenesetre az első 2-t szerettem, de hogy Stadián nem fogok a 3-al akkor sem játszani, az tuti.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[46] multishoot
Jul 15., Wednesday 11:41 #4
Szerintem ebben egész addig nem lesz számottevő potenciál, amíg meg kell venni a játékokat. Netflix vagy gamepass rendszerben látnék benne valami vonzót, de minden másra csak jobb alternatíva van:
- PS4-PS5: szuper gép, VR, rengeteg exkluzív
- Xbox-ok: olcsó, vagy erős gép, gamepass
- Switch: hordozható, nagyszerű exkluzívok
- mobil: mindig az embernél van, el lehet rajta szüttyögni
- PC: STEAM, EPIC, variálhatóság, sok olcsó vagy ingyenes cím.

Hova fér be a Stadia?
Egyre jobban. [Rühiblokker user]
[41] Kuresz
Jul 15., Wednesday 11:13 #3
Válasz syabi01 (#1) üzenetére
Ez igaz az összes fps-re is.

Nincs ennek jövője még további 5-7 évig szerintem.
Míg nem oldják meg a lag problémát, feleslegesen erőltetik.
"Minden multi cím exkluzív mert x-en olyan minőséget ad ami pron is elérhetetlen."
[11] mcwolf
Jul 15., Wednesday 11:08 #2
Vergődik a hulla 👻
Jobb megtenni és megbánni, mint megbánni, hogy nem tettem meg
[6] syabi01
Jul 15., Wednesday 11:05 #1
Sekiro? Ott azért nem árt, ha tű pontos az irányítás. Kíváncsi vagyok a felhasználói visszajelzésekre.
Friss hírek

1084 | [Maradj otthon és nyerd meg!] West of Dead (PS4)

Mindannyiunk életén nyomot hagy a jelenlegi helyzet. A felelős játékos otthon marad és pozitívan tekint a jövőbe, mi pedig a Gamer365-nél azon fáradozunk, hogy jó kedvvel töltsük együtt az időt, és ne lankadjon játékos kedv. Ron Pearlman jön, és lekapja az arcodat! West of Dead - PS4!

31 | Gamer365 Podcast 2020 június - The Last of Us 2 távSpeciál

Bár felvettük már pár napja, most már elérkezettnek látjuk az időt - valószínű te is a végére értél már a Last of Us 2-nek, ha a játék érdekelt, és rajtatartottad a szemed a megjelenésen. Spoileresen beszélgetünk az idei év egyik legizgalmasabb játékáról.

10 | The Last of Us Part II - innen indulj!

A Last of Us Part II az év talán egyik legjobban várt megjelenése, amelyet hihetetlen várakozás, felfordulás és fogadtatás övezett. Összeszedtük nektek egy helyre a legfontosabb tartalmainkat, ha a játékkal kapcsolatban szeretnél információhoz jutni, vagy a fórumtársakkal kibeszélni a látottakat.

pc,xbox1,ps4 3 | Atomic Heart: Plyush bemutatkozik

Valamint Mick Gordon a Doom után itt is belekapaszkodik a húrokba.

pc,xbox1 60 | Halo Infinite: csak 2021-ben!

pc,xbox1,ps4 1 | Utolsó trailer: Hyper Scape

Az Ubisoft battle royale kezdeményezése konzolokon is elstartolt.

1 | Októberben Switchre jön az Oddworld

New 'n' Tasty előzetest is tudunk mutatni a dátum mellé.

pc,xbox1,ps4 1 | DiRT 5: egy héttel később érkezik

Csak egy apró kisodródás, nem zuhantunk a mélybe.