[Teszt] Panzer Dragoon Remake - Switch

Panzer Dragoon Remake - Switch

dracoo2020.05.30. 15:12

A távoli jövő legendája éled újjá hamvaiból, zsigeri ütemre tajtékzik, haragja elsöpri mind, aki útjába áll, a bolygó színéről. A biológiai fegyverként létrehozott szörnyetegekkel vívott nagy háború után, a megmaradt emberiség kisebb-nagyobb törzsekbe szerveződve próbál túlélni.

Legsikeresebb közülük a Birodalom, amely egy titokzatos fekete torony felfedezésének köszönhetően ősi fegyverek birtokába jut - amiket eleinte a veszélyes lények pusztítására, később azonban hódító álmokat követve, a többi nép ellen használ. Hősünket (Keil Fluge) egy nap vadászat közben támadás éri, amit csak hajszál híján él túl, egy kis (nagy!) segítséggel. Az események végén viszont megmentője halálos sérülést szenved, így ráhagyja a fegyverét és a paripáját, ami, mondanunk sem kell: egy

PÁNCÉLBA ZÁRT SÁRKÁNY*

Majd' egy emberöltővel korábban odáig voltam, meg vissza a Sega Saturn-ért (részint, mert sohasem volt birtokomban, részint, mert a rá megjelent játékok egytől-egyig varázslatosnak tűntek). Számomra ez a masina a szent grál, amit egyszer egészen biztosan beszerzek, a klasszikusokkal egyetemben. A sors fintora, hogy a Saturn talán az első szögek egyike volt a Sega hardver-részlegének koporsójában, dacára a kezdetben logikus lépéseknek (gyk. a megacd és a 32x keresztezése és továbbfejlesztése), nem tudott felnőni az elvárásokhoz a Playstation korában. Míg kétdimenziós teljesítménye bámulatos volt, az iparág nem ezen az úton haladt tovább, s noha a kezdeti 3d játékok közül kevesen állták ki az idő próbáját (tényleg csak elenyésző számú játékkal tudnék ma is hosszabban foglalkozni), a Saturn-ra fejlesztőknek komoly fejtörést okozott a gép korlátozott ereje ilyen téren. Többek között ezért is bravúros a Team Andromeda teljesítménye, mely később a második PD (Zwei) és a feledhetetlen PD:Saga (Azel RPG) esetében még inkább beérett.

Szerettem volna újra kipróbálni az eredeti játékot. Lehetőségeim szűkösek, de nem reménytelen a helyzet, a PC verziót talán nehezebb működésre bírni, ha ugyan, az emuláció számomra ésszerűbb. Egy valódi Saturn masina beszerzése és karbantarása (különösen a lemezmeghajtó tekintetében) drága és körülményes. Az emuláció ugyan nem drága, de szintúgy körülményes. Legegyszerűbben Xbox-on juthatunk az első PD emulált változatához, igaz, ehhez az Orta beszerzése és végigjátszása szükséges. És nem is vagyok biztos abban, hogy a teljes játék ott van, mert... Elindítottam, és több fronton is beletörött a bicskám. Nehéz volt és csúnya. Nyilvánvalóvá vált, hogy igen, ezért van szükség a remake-re. Sokkal befogadhatóbb verzió az új. Viszont a mellékes körülmény, hogy az Orta a mai napig kellemes élményt nyújt, rengeteg olyan áramvonalas megoldással, amit a PDR készítői is alkalmazhattak volna.

Az első Panzer Dragoon PC-s portjához volt szerencsém még régebben, bár az idomított krumpli sebességével megáldott akkori konfigurációm bevallom, nem váltotta meg a világot: továbbra is a Saturn-ról álmodtam végtelen éjszakákon át. Aztán, egy emberöltővel később, megjelenik a remake (ezúttal Switch-re, és az ígéretek szerint később a Pc-PS4-XOne triumvirátusra), én pedig nem tehetek mást: még aznap este beszerzem. Másnapra végigjátszom. És hát... Azt kaptam, amit vártam? Néhol többet, néhol kevesebbet.

Kezdem azzal, ami a legszembetűnőbb, a látvánnyal. A remake szinte kottára az eredeti játék tartalmát hozta mai szintre emelve a grafikát és a hangot. A PD minden egyes eleme az átvezetőktől kezdve a pályákig, karakterekig bezárólag modern külsőt kapott, erre bizony szükség is volt és nagyon szépen sikerült. Üröm az örömben viszont, hogy az ellenfelek néha nagyon beleolvadnak a környezetükbe. A kamerakezelés is elbírt volna egy valamivel nagyobb látószöget, s erre mindjárt kitérek külön, kényelmetlen mindig távolabbra állítani, a sorozat jellegzetességének számító negyedfordulat pedig rengetegszer megzavarja a játékost. Az alkalmazott stílus inkább a PD:Orta irányába tolódott, ez bár ízlés dolga, de milyen fantasztikus lehetett volna egy rajzfilmesebb, erősebb kontrasztokkal operáló megvalósítás (példaként a jövőbeni kedvencem, a Sable említhető ebben a stílusban). Érdekes azonban, hogy az Orta így is kiváló epizód, s ha a fejlesztők alkalmazzák az ott látottakat, valószínűleg jobban járunk. Mégis, a látvány bámulatos, csak így sajnos nem több szolgai másolatnál, minden egyediséget nélkülöz.

Folytatom a játékmenettel. A PDR nem könnyű játék, sőt, de mindenképp könnyebb, mint eredetije. Rendelkezik néhány megakasztó nehézségi tüskével, melyek közül a legszembetűnőbb a negyedik pálya főellenfele. Nála látszik leginkább, hogy az irányítás nem tökéletes, sárkányunk képes a térbeli kitérésre, de limitált mértékben, azaz, ha nem a megfelelő pillanatban reagálunk, akkor sikertelenül próbáljuk elkerülni a sebződést. Életerő-töltő dolgok nincsenek, minden pályát maximumon kezdünk, de mire a végén a boss-hoz érünk megizzadunk az akadályok kerülgetésében - gyakorlatilag betéve kell tudnunk a terepet ahhoz, hogy több esélyünk legyen ellenük. És igen, ez a negyedik pálya csapdákkal kikövezett, szűkös belső tereivel a legnehezebb. Furcsa megvalósítás, a PDR legvégső harca könnyebb, mint a játék közepe? Gyanítom, hogy a büdzsé korlátozásai miatt nem sok erőforrás jutott finomhangolásokra, tesztelésre (a célzás érzékenysége például menüből állítható, 60-70% körül az optimális), amit utólag igyekeznek orvosolni. És ha már célzás, a célkereszt túl pontatlannak tűnik, vagy épphogy túl pontos, ezért nem hatékony. A lézeres célpont-befogás nehézkes (az első patch óta jobb, de közel sem tökéletes, a második foltozás viszont sokkal elfogadhatóbbá tette), a klasszikus gomb-kiosztást pedig jobb elfelejteni, szerencsére a modern használja az analóg karokat. Switch specifikus, hogy a joy-conokal kényelmetlen hosszú távon az irányítás - hardver híján a pro kontrollert nem próbáltam, de feltételezem, hogy kevésbé megterhelő, és a jövőbeni portok vezérlői (különösen az xbox-é) sokat lendítenek a komfortérzeten. A nyakunkon lévő Stadia-kiadás kezelhetőségét érdeklődve várom, noha túl sok a kételkedés bennem a koncepció miatt ahhoz, hogy személyesen is kipróbáljam.

A legutóbbi patch nemrég landolt a Switch-en (a Limited Run gondozásában érkező fizikai verzió már tartalmazza), és mind tartalmilag, mind kezelhetőség szempontjából rendbeteszi a Panzer Dragoon Remake-et. A megjelenéskor lemaradt eredeti zenék újrakeverése is választhatóvá válik, nem beszélve a performance mód 60 FPS-es tükörsima szárnyalásáról. A célzás problematikusságát is javították, a célbefogás könnyebb lett, a visszacsatolás (hang és rezgés) egyértelműbb. Kapunk továbbá egy extra score-attack szekvenciát, ahol próbára tehetjük ügyességünket. Üdvözlendő lépések ezek, bár azt hiszem, így kellett volna megjelennie; szerencsére ezek ingyenes frissítések, igaz, két hónap késéssel. Mindenesetre most végre a foltok után kijelenthetjük, a Panzer Dragoon Remake: remek.

Tekintve, hogy nyomott áron jelent meg, apróbb hiányosságai dacára a PDR kipróbálására ösztönzöm az olvasót, mert inkább pozitív irányba lendül a mérleg nyelve. Ha régen kimaradt ez a klasszikus, azért, ha volt szerencséd hozzá, azért. A Panzer Dragoon nagymúltú sorozat, remek alapokkal. A Zwei ugyan jobb (és abból is készül remake), az Orta talán még jobb (szerencsére bekerült a visszafele kompatibilis játékok listájába Xbox-on, tehát X360-on, One-on és majd Series x-en is játszható lesz), de a sztori, ez az egész csodálatos álomvilág elvarázsol az első rész esetében. Ő a modernkori rail-shooterek egyik korai, megkerülhetetlen képviselője. Elmondhatatlanul örülök, hogy a SEGA, még ha így, kiszervezve is, de lát fantáziát ebben a szériában, halvány reménysugarat ébresztve a rajongók szívében. Remélem, lesz folytatás, lesz PD:Saga Remake? Saga2 ? Egy komolyabb shooter? Ha ez, és a következő rész újrája sikeres, talán vállalják a kockázatot. Én, mint rajongó, ezt szeretném. A PDR csiszolatlan ugyan, de attól még drágakő. És feledhetetlen élmény.

* gyenge kísérlet szóviccre

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Eladó a Gearbox, leépít a Sega - ez történt csütörtökön

Továbbá: Nine Sols, Predator: Hunting Grounds, Don't Nod, Visions of Mana, The Triple-i Initiative, Witcher 4.

7 órája
4

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

1 napja
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
8

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

2 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

2 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

3 napja
9

Heti megjelenések

4 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

5 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

6 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

7 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

8 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

8 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

8 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

9 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

9 napja
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==