[Teszt] Civilization VI - a komplett konzolos élmény

Civilization VI - a komplett konzolos élmény

mcmackoGéczy Attila2019.12.04. 23:44

Gyakorlatilag kétszer írtam már a CIV6-ról, egyszer a Switch port okán a szebb napokat látott Guruban, másszor pedig a PC-s kiegészítő miatt ragadtam billentyűzetet. Az alapjátékot, a kiegészítőt, mi több a Nintendo átiratot is imádom. Épp ezért volt furcsa a minden kiegészítőt magába foglaló teljes-fullos Xbox One kiadás első órája után zavarodottan felállni a kanapéból. Valószínű kicsit fáradtan, kicsit munkától terhes fejjel ültem le a játék elé, ahogy a konzolhoz általában szoktam. De egy kis szellőztetés után visszaültem, nyilván nem adtam fel. Két óra után pedig úgy menedzseltem a kis birodalmamat, mintha mi sem történt volna. Újra nyeregben éreztem magam.

Oké, a Switch kiadást tartom talán a konzolos optimumnak, az irányítást tekintve mindenképpen. A Nintendo gépén játszható kiadásnak van egy nagy előnye: az érintőképernyő. Ahogy a kontrollert a kezembe vettem, valószínű folyton annak hiányát próbáltam kompenzálni (tudat alatt) az X kiadással való ismerkedésem elején. De, ahogy fentebb is írtam, nem volt nehéz átlendülni a nehezén. A program kétfele szedi a menüket L és R gombokra, a terepen való mozgás analóggal történik, a D-Paddal a menükben tudunk operálni fel-le és jobbra-balra. Nyilván az egér+billentyűzet kombinációt nem veri a megoldás, de szokható. Esetleg a nagyobb terepeken való átsuhanás viszonylagos darabossága az, ami talán olykor kiveri az emberben a türelmetlenség visszatartásáért felelős biztosítékot. Na meg az olykor hosszan pepecselő ellenfél lépései.

Tartalmilag kicsit felemás a kép. A játék már három+ éve megjelent pécén, így önmagában nem tekinthető igazi újdonságnak. A konzolos kiadás ára viszont a friss megjelenések közé teszi a programot, a maga 16.500 Ft-os online árával. Most jön a feketeleves. A 2K nem igazán akart jó fejként egy komplett csomagot kínálni, inkább 1.500-3.000 Ft-ért veszegethetjük a civilizációs expanziókat, vagy 12.500-ért behúzhatjuk az alapjáték mellé az expanziós csomagot, amiben a Rise and Fall és a Gathering Storm is megtalálható. Magyarul közel 30.000 Ft-ot kell kicsengetni a teljes élményért. Simán beleférhetett volna a két fő DLC az alapjáték mellé ennyi pénzért - de őszinte leszek, nem modelleztem le a piaci szcenáriókat (sic!), hogy melyik leosztásban tud a 2K nagyobbat szakítani.

Ki gondolná, a CIV6 Xbox One-on is szép, letisztult grafikával érkezik. A karakterek látványosak, a terep él-lélegzik - ha van valaki melletted, aki szereti nézni, hogy játszol, ketten is lazán órákra elmerültök a megnyugtató, hömpölygő civilizációban. A betűméret, a HUD, az ergonómia Sid Meier mérnöki pontosságú munkáihoz illeszkedően van tálalva, a zene és hangkeverés pedig kellemes ambienciával árasztja el a nappalit - feltéve, hogy az ismétlődő (akár több tíz, száz órán át pörgő) dallamoktól nem kap hülyét a közösség, ami megosztja veled a játékos teredet. Ha technikai kötözködésbe akarunk belemenni, kicsit szidhatjuk a töltési időket; de fogalmazhatunk úgy is, a játék már a betöltésekor türelemre és hosszú távú játszadozásra hív. Apropó, ha OLED TV-d van, érdemes megjegyezni, hogy a HUD fix elemei azért jelenthetnek némi fejfájást - sajnos kevésszer vált a kép teljes keretében átalakuló, alternatív nézetbe, így ha ezer órákra tervezel a játékkal pajkoskodni, lehet érdemes addig átköltöznöd a régi LCD tévédre.

Úgy gondolom a Civilization VI méltó a sorozat hírnevére, ennyi átirat, kiegészítő és frissülés után csak erősödik a gondolat az emberben - hogy a túrósba tudták ezek a zsenik annak idején ilyen ügyesen lefektetni ezeket az alapokat? A CIV úgy igazán ritkán változott az alapjaiban, de mégis annyit alakult, hogy hatodjára is érdemes legyen tetemes mennyiségű kört belefektetni. Most már nagykonzolon is. Valószínű, hogy ha először találkozol a CIV mechanikákkal, akkor nem lesz egyszerű a rétegelt játékmenet kiismerése, de a program segít, ahol tud, és az ember-gép interfész is átgondolt, megszokható, szerethető. Jöhet még egy kör?

Az alapjátékról itt olvashattok: KATT!

A Switch portról itt találtok teszet: KATT!

A Gathering Storm kiegészítőről szóló anyagunkat itt találjátok: KATT!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szünetel a PSVR 2 gyártása, összefog a GOG és a Luna – ez történt hétfőn

Továbbá: Hi-Fi Rush, Sand Land, Lies of P, Mutsumi Inomata, Balatro, Fatal Fury: City of the Wolves, Animal Well, Rusted Moss.

3 órája
4

Bang-on-Balls: Chronicles - nálad a mémlabda

Nagyot gurít az Exit Plan, a Bang-On Balls egy támogató és elégedett közönséget tudhat maga mögött. A memejátékból lett platformer jópofasága előtt mi is meghajoltunk, most hogy kijöttek a konzolos verziók. Teszt.

1 napja
1

Heti megjelenések

1 napja
15

Unicorn Overlord - a Vanillaware ismét megcsinálta

A cég, ami egy lapra tett mindent - a Vanillaware következő játéka a stratégiai JRPG-k következő generációját hozza el. Kérdés, hogy minőségében azt kapjuk-e amit vártunk. Azaz kérdés ez? Hiszen mégiscsak a Vanillaware-ről van szó. Teszt!

1 napja
3

Üdvözöl a Dragon's Dogma II, jön a The Smurfs: Village Party – ez történt pénteken

Továbbá: Selfloss, Phantom Fury, Planet of Lana, Into the Dead: Our Darkest Days, Wild Bastards, Until Then, Phantom Spark, Double Dragon Gaiden: Rise of the Dragons, Squirrell with a Gun, Sacre Bleu, Surmount.

3 napja
8

Bemutatkozott a MotoGP 24, új Dungeons & Dragons a láthatáron – ez történt csütörtökön

Továbbá: Empire of the Ants, Shadows of the Damned: Hella Remastered, The Devil Within: Satgat, Crow Country, Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes, Saviorless, Moonglow Bay, OTXO, Gigantic: Rampage Edition.

4 napja
2

PlayStation Game Catalog: a márciusi felhozatal

Marvel’s Midnight Suns. NBA 2K24. Resident Evil 3. Izgalmas friss címekkel és klasszikusokkal bővül az előfizetés katalógusa.

5 napja
12

Visszatér a Summer Game Fest, kivált a Saber Interactive – ez történt szerdán

Továbbá: Prince of Persia: The Lost Crown, PS5 rendszerfrissítés, V Rising, Resident Evil 4, Ereban: Shadow Legacy, Deceit 2, Paper Trail, Reggie, His Cousin, Two Scientists and Most Likely the End of the World, Sea of Stars, Venture to the Vile, Terra Memoria, Crypt of the NecroDancer.

5 napja
1

Slave Zero X - pixelszeletelő

A Slave Zero X őse egy PC/Dreamcast mecha TPS, ami szinte mára teljesen feledésbe merült. A mostani cím pedig egy japán stílusjegyekkel megáldott, scrollozós hack and slash, ami mintha csak Saturnról maradt volna rajtunk. Hogy kerültünk ilyen messzire a forrástól? Teszt!

6 napja
6

Stig Asmussen új stúdiója, noir nyomozás a jövőből - ez történt kedden

Továbbá: Emptyvessel, The Last Case of Benedict Fox Definitive Edition, TopSpin 2K25, Street Fighter 6, F1 Manager 2024, Children of the Sun, Grandia HD Collection.

6 napja
9

MultiVersus megjelenés, Capcom Highlights bejelentések - ez történt hétfőn

Továbbá: Destiny 2, Final Fantasy XVI, Forza Motorsport.

7 napja
8

Snufkin: Melody of Moominvalley - Múmintavasz

Múminék ritka szereplők a videójátékok világában. Most egy norvég csapat gondolta, hogy itt az idő kicsit előtérbe hozni az északi mesevilágot. És milyen jól gondolták! Teszt!

8 napja
8

Heti megjelenések

8 napja
3

Hivatalos az új Mario animációs film - MAR10 Day hírcsokor

Ha március 10., akkor MAR10 Day - a Nintendo készült is néhány említésre méltó bejelentéssel.

8 napja
6

Geometry Survivor

A Geometry Survivor címe rögtön két játékot is megidéz – de jutott-e saját elképzelés is vajon az inspirációs források mellé? Tesztlaborban a vibrálóan színes auto-shooter.

9 napja
5

Alakul a Watch Dogs mozifilm, bezár a Deviation Games – ez történt pénteken

Továbbá: Epic Games vs. Apple, Activision Publishing, The Night Wanderer, Thorgal, Outcast – A New Beginning, Ikonei Island, Reigns: Beyond, Dave the Diver.

2024.03.09.

Lysfanga: The Time Shift Warrior – Az idő nem játék

A Quantic Dream csapata 2019 óta már nemcsak fejlesztőként, hanem kiadóként is jelen van a piacon, és bár eddig mindössze néhány külsős játékkal rukkoltak elő, a mostani címüket is érdemes górcső alá venni.

2024.03.08.
3

Nosztalgiázik az EA, még mindig ígéretesnek tűnik a Fallout sorozat - ez történt csütörtökön

Továbbá: Overwatch 2, Rise of the Ronin, Marvel's Spider-Man 2, Helldivers 2, Snufkin: Melody of Moominvalley.

2024.03.08.
12

Elhunyt Akira Toriyama

A Dragon Ball alkotója 68 éves volt, munkássága komoly nyomot hagyott a populáris kultúrában.

2024.03.08.
17

Új bejelentések az Xbox Partner Preview-n, megint balhézik az Apple és az Epic- ez történt szerdán

Továbbá: Ghost of Tsushima Director's Cut, Valiant Hearts: Coming Home, Princess Peach: Showtime!, ABYSS X ZERO.

2024.03.07.
15

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==