[Teszt] Concrete Genie
Kapcsold jtk: Concrete Genie (ps4)
Eddig 28 hozzszls
Gamer365
2019. October 16.
Wednesday 07:45
Csak egy tlagos htf. vatos mozdulattal, lassan nyitom rsnyire a rozsds kontner fedelt. Tiszta a leveg - shajtom, majd keserdesen kuncogni kezdek a gondolatra. Tiszta, amennyire egy halpiac kzepn, ppen a kukbl elmszva az lehet. A falon szemben a szoksos grafitik egyike: Ash egy lzer. Alatta pedig egy kevsb megszokott emeletnyi magas, szrs, kk bartom nz rm mlabs, nagy szemekkel. Dzsinn. Vagy valami olyasmi. n rajzoltam, aztn ma letre kelt! Mert volt egy fzetem, aztn a vilgttorony szelleme s az ecse... - szval, jobban belegondolva: marhra nem tlagos ez a htf.



PixelOpus. Kezdjk el megtanulni ezt a nevet, mert a Sony kis belss fejlesztstdija gy ltszik komolyan gondolta a csicsergs oldalon is olvashat ars poeticjt. Gynyr, kreatv jtkokat kszteni, aminek szve van. Ha pedig furcsa debtl alkotsuk, a 2014-es Entwined nem volt kpes errl mindenkit meggyzni, akkor most knnyebben megrghat akci-kaland formba csomagolva taln sikerlni fog.

Trtnetnk fhse Ash, egy lmodoz s kedves mvszllek, aki Denska kiktvrosnak lktet, inspirl forgatagban n fel. Gyerekknt is mindenhov vidm, furcsa lnyeket rajzol, btran ksrletezve a sznekkel s a formkkal, szabadjra engedve kreativitst. Mra azonban sok minden megvltozott. Szlei rengeteget dolgoznak, gy mr egyfajta meneklst jelentenek inkbb a rajzfzet lapjai, a kisvros pedig egy baleset miatt nagyrszt lakatlan, beszrklt, nem tbb, mint nhny hulign fiatal jtsztere. Persze a “bully” csapat gyakran megtallja magnyos hsnk, egy alkalommal radsul becses firkafzett is darabokra tpik, lapjait pedig szthordja a szl az utckon s hztetkn. Itt kapcsoldunk be a jtkba, rszben azzal a cllal, hogy visszaszerezzk mind - mirt, a nv hallatn nem volt egyrtelm? Jhet a Pokemon fcmdal!



Fleg ha mr rejtlyes mdon letre keltek ezek a lapok. A Concrete Genie jszer kzponti eleme ugyanis, hogy a kisvros szinte minden ltez falra szabadon pinglhatunk. gy visznk jra sznt s letet a betontmbk kz, lemosva a fekets-lils masszaknt jelen lv sttsget. A fests vgtelenl egyszer, intuitv s varzslatos rzs. Alapbelltsknt a DualShock mozgsrzkel funkcijt hasznlja, csak kivtelesen mkdik is. Ezzel mr legalbb hrom olyan cm ltezik, ahol nem feleslegesen erltettk bele ezt az irnytsi mdot. Kreatv hajlamunk kilshez minden megtallt fzetlap egy j elem, amit a kontroller finom mozgatsval tudunk elhelyezni, mretezni, vltoztatni. Bizonyos mintk eltr alakot vesznek fel attl fggen, hogy mekkorra nveljk ket vagy hogy ppen milyen kompozciba helyezzk. Az alkotsunk radsul nem egy statikus darab. A falra kerl elemek mozognak s reaglnak egymsra, gy a hold vagy a nap fnye mskppen vilgtja meg a felhket, a villmls megcsillan a totemeken, a vz ellepi az alacsonyabban fekv terleteket s gy tovbb. Fantasztikus rzs, ahogy a szrke tglalabirintus lassan jra a vidm, sznes s kreatv otthonunkk vltozik.



Persze csak miutn megalkottuk az els dzsinneket is. A folyamat hasonl: a mr megszerzett elemekbl legzhatjuk ssze legvllalhatatlanabb szrs, bolyhos szrnyszlttnk, ami valahogy mgis piszkosul szerethet lesz, amikor letre kel a falakon. A kis lnyeink meglepen interaktvak. Felfedezik a rajzolt terleteket s reaglnak r. Lelnek a farnkre vagy a tbortz mell, kergetik a pillangkat, elfjjk a pitypangot, megeszik az almkat, megmrtznak a vizekben - egyszval vgtelenl desek. Ha hinyolnak valamit, akkor kis szvegbuborkban jelzik, gy knnyedn korriglhatjuk a szabad terleteken. Lelhetnk melljk, belecsaphatunk a tenyerkbe, megcirgathatjuk ket. A boldog dzsinni pedig nlklzhetetlen, mert feltlti az ecsetnket “super festkkel”, ami az egyetlen mdja a sttsg ltal uralt felletek felszmolsnak. St, a falakon kvl is hasznunkra vannak, hiszen a krnyezeti puzzle elemek elssorban a hrom klnbz varins ( tz, szikra s szl ) kpessgeire plnek. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, a ksztk lthatan egy keserdes feel-good rzst akartak fenntartani, gy kevs dolog fog megakasztani minket kalandunk sorn.



Krds, hogy ez mennyire jelent problmt. Ha kihvst keresel, ne fogj ecsetet a kezedbe. A jtk nem brlja az alkotsainkat. Bizonyos falakon lmpk vannak, az elrejutshoz ezekre a terletekre kell valamit festeni. Hogy az kt fszl vagy egy fl rn t igazgatott harminc rteges tjkp, az lnyegtelen. A vros felfedezshez Drake rutinjval mszunk prknyokat s ugrlunk hztetkn, de ha elszmoljuk a tvolsgot sincsen problma, egy pillanattal ksbb jra fent talljuk magunkat. Retorzi nincs. Hasonlan lgyszven kezeli a jtk az letnket megkesert klykkkel foly egyszer bjcskt is. Elcsalhatjuk ket, elfuthatunk ellk, de ha a kezk kz kerlnk, akkor is csupn a legkzelebbi kukig visznek.



Nincs frusztrci. Van viszont sikerlmny. A jtk a gyermeki nnket szltja meg, a kreativitsunk, a szprzknk, a kpessgnk arra, hogy meglssuk valamiben a rejtett rtket, a klnlegest. Hogy alkossunk. Hogy szeressnk. Hogy ktdjnk. Hogy vgl 6 vagy 10 ra utn gy tegyk le a keznkbl a kontrollert, hogy mosolygunk s taln picit hagymt is szeleteltek a kzelben. Ez pedig minden elemn ltszik. A trtnet meglehet egyszeren s fleg konfliktusnak feloldsban naivan nyl a “bullying” tmakrhez. Karakterei klissek, de mgis egy lnyeges perspektvt mutat meg rajtuk keresztl. A kzelebbrl inkbb kollzs szernek tn fests korltoz, de pont annyi teret is enged, hogy a vgeredmnyt a sajtunknak rezzk. Az aprcska, fokozatosan megnyl mini homokoz hamar kiismerhet, de elsre megvan benne a felfedezs rme. A jtk utols harmadban feltn j jtkmenetbeli elemek pedig szrnyen leegyszerstettek, de jkor hoznak be j lehetsgeket a vgjtkhoz s az opcionlis szabad kborlshoz.

A VR mdrl

A jtk rendelkezik egy b fl rs VR minitrtnettel is, br a megfogalmazst nem kell sz szerint rteni. Itt kt move kontroller segtsgvel akr trbe is thozhatjuk a megismert mintk egy rszt. Fkat, virgokat, tbortzet s mg kt tucat egyb elemet emelhetnk t a skbl trbe. Ha a kis “festkpacnk” elgedett, megnyit tovbbi ngy gynyren lemodellezett Denskai terletet ahol szabadon kilhetjk a kreativitsunkat a kt dimenzis falmintkkal s dzsinnekkel. Szoks szerint fantasztikus rzs belpni egy jtk vilgba s krlttnk rezni a mreteit, keznkbe fogni az esetet s Ash fzett, de ktlem, hogy egyszeri rdekessgnl tbbet nyjtana brkinek ezen a ponton.


Az alkots “flowjt” pedig a technikai oldal sem fogja zavarni. St. Meglep, de a jtk alatt az Unreal 4 motor mozgatja a fogaskereket, ami kellen stabil alapot nyjt. A mvszeti dizjn pedig szrnyen ers minden tren. A karakterek kidolgozottsga, a stop-motion mimika, a krnyezet egyedisge, a falra kerl kzzel rajzolt elemek s a btran hasznlt fnyeffektek is bmulatosan nznek ki. Egyedl azt sajnlom, hogy jelen llapotban nem tmogatja a HDR megjelentket, pedig sikt rte a kpernyre kerl ltvny. Van viszont remek fotmd, ahogy az a kzbeszrt sajt kszts prblkozsokon is ltszik. A szinkron meglepen kellemes, a zenk pedig ismt Sam Marshall ltal krelt, rendkvl tudatosan felptett, csodlatos dallamok.



Szval milyen jtk a Concrete Genie? Taln mr rjttetek. Gynyr, kreatv s mellette hatalmas szve van. Feltve, hogy te is kpes vagy gyermeki lelkesedssel s nyitottsggal llni hozz. Mert Denska vgtre is a jtkos keze nyomt fogja magn viselni. Mindent megjegyez. A siktorban megtett els suta ecsetvonsunktl az utols mremekig amit a csatorna faln hagytunk. ppen ezrt lehet klnleges s felejthetetlen.

sQr

[27] arpi0912
Oct 18., Friday 13:35 #28
Vlasz grosy (#27) zenetre
Bezzeg te fraszthatsz a hlyesgeddel engem....
[15] grosy
Oct 18., Friday 10:26 #27
Vlasz arpi0912 (#26) zenetre
Ne frassz mr...
[27] arpi0912
Oct 18., Friday 9:27 #26
Vlasz grosy (#25) zenetre
Mondja ezt az aki alapbl mellbeszlt itt az elejtl. Kr erlkdnd ezen tovbb, tudjuk milyen vagy.
[15] grosy
Oct 17., Thursday 14:44 #25
Vlasz arpi0912 (#24) zenetre
Tipikus mellbeszls, ennyi.
[27] arpi0912
Oct 17., Thursday 10:51 #24
Vlasz grosy (#22) zenetre
Ebbe a ki mit s honnan msol dolgoba nem megyek bele mert csak mg jobban szt offolnnk a tesztet, s amgy se fogadnl el semilyen rvet, meg amgy is volt ez mr tma itt. Engem nem zavar, hogy te ezt hiszed.
A mi jr a fejemben rszt mr ott buktad hogy South Park, amit utlok. De rtkelem a prblkozsod.
[16] skiz0
Oct 17., Thursday 10:02 #23
nagyon j kis teszt lett, gratula sQr kollega!
mindenflekppen kiprblom - plne, hogy nagyon minimlisan, de a festmnyek egy rsze emlkeztet a Psychonautsbl az ilyen gyjtenival lomkpekre - ami meg a szvem cscske :3
PSN: mucsacso
[15] grosy
Oct 17., Thursday 9:57 #22
Vlasz arpi0912 (#21) zenetre
Ne izgulj, ritkn srtdm meg
Nem hiszem, hanem tudom, hogy mindenhez kze van a Nintendo-nak, a D-padtl kezdve az analg-karon t, a rezg kontrollerig, a mozgsrzkels irnytsrl, vagy a Mini konzolok kiadsrl ne is beszljnk...gyakorlatilag mindenki tlk nylt mindent. A sony durvbban msol, mint az egsz Knai Npkztrsasg

Hidd el, hogy tudom mi jr a fejedben, mindig erre gondolsz
KATT!
[27] arpi0912
Oct 17., Thursday 8:19 #21
Vlasz grosy (#13) zenetre
Ennyire azrt nem kell megsrtdni Grosy. Neked lehet a nonplusz ultrt jelenti a Nintetndzs, nlam viszont ezeken kvl nem sokat r a tbbi. A tmrdek indie fos meg nem az n vilgom, hiba van kzte szmomra is 1-2 j, igaz azok ha jl emlkszek pont nem switchre vannak. Elmondom n is neked, hogy volt mr ilyen tletesen megvalstott cm korbban is. Elvakult vagy ha azt hiszed mindennek kze van a Nintendhoz. Vagy el tudod ezt fogadni vagy nem, de olvasva a vlaszod n az utbbira tippelek.
Az hogy mi jr a fejemben meg ktlem, hogy egy HR-es valaha is el tudn kpzelni.
[33] sQr
Oct 16., Wednesday 21:02 #20
Vlasz p34c3 (#19) zenetre
n mondjuk pont nem ilyen “tie-in” VR lmnyeket szeretnk ltni, hanem teljesen az alapjaitl felptett cmeket, mint az Astro Bot, Beat Saber vagy mondjuk a Statik. A Blood and Truth esetben voltak is ebbl add problmim, de a Ghost Giant tnyleg szvbl ajnlott, nagyon fontos s szp kis trtnet. rlk, hogy ha megtetszett. ^^,

De hogy kicsit visszakanyarodjunk, szerintem adj egy eslyt VR nlkl is a Concrete Genie-nek. Nagyon klnleges lmny. : ]
Twitter: sequeeer
[2] p34c3
Oct 16., Wednesday 20:50 #19
Vlasz sQr (#18) zenetre
Nem mondom, hogy olyan szinten elhanyagoljk, mint mondjuk a Vita-t, de azrt rltem volna, ha nhny nagyobb exkluzv cmkhz ksztenek legalbb egy fl-egy rs cscsminsg VR lmnyt, The Last Guardian VR mintjra. Tisztban vagyok vele, hogy a The Last of Us Part II esetben egy ilyen VR Demonak 1 %-nl is kisebb az eslye, de azrt remnykedem rkk.
Az emltett cmek kzl a B&T nekem is nagyon tetszett, valamint az Iron Man s a Dreams is hatalmas mknak nz ki. A Ghost Giant viszont teljesen elkerlte a figyelmemet eddig, de mivel szerelem volt els ltsra, azonnal meg is vettem. Ksznm, hogy felhvtad r a figyelmem!
[33] sQr
Oct 16., Wednesday 20:05 #18
Vlasz p34c3 (#17) zenetre
Nem is rtettem, hogy mirt merlt fel egybknt sokakban, hogy teljes egszben VR jtk lesz. Twitteren is volt aki krdezte.

Az pedig, hogy el van hanyagolva a VR szerintem picit tlzs. Volt idn egy exkluzv Blood & Truth s Ghost Giant, valamint ugye jv v elejn jn az Iron Man VR s a Dreams is - utbbi persze nem csak a headsetben jtszhat. Nyilvn n is odaadnm mindet egy Astro Bot folytatsrt, de nem lehet telhetetlen az ember. : ]
Twitter: sequeeer
[2] p34c3
Oct 16., Wednesday 19:11 #17
Majdnem megvettem a htvgn, de azt hittem, hogy az egsz jtkot lehet VR-ban jtszani. gy viszont, hogy csak egy rvid VR lmny van benne, mr annyira nem rzem srgsnek.
Kr, hogy ennyire el van hanyagolva a PSVR. Megrtem, hogy egy 5 millis platform nem tud versenyezni egy 100 millissal, de a Sony egy kicsit tbb zsetont is tolhatna (-ott volna) bele, szerintem bven lenne mibl. J lett volna erre az vre is egy Asto Bot kaliber exkluzv cm...
Oct 16., Wednesday 18:46 #16
Vlasz grosy (#15) zenetre
Ht ha az a a legjobb, ahol a legtbb a jtk. akkor igaz... egyben a legtbb fos is Switchre mlik, gy kell bnyszni, hogy tallj egy rtelmes cmet.
Nem kapok privt zeneteket az oldalon, ne is rj! :)
[15] grosy
Oct 16., Wednesday 18:36 #15
Vlasz theSickness (#14) zenetre
Persze tudom, csak nem akartam sszezavarni
Illetve a konzolok kzl jelenleg a Switch az indie fellegvr.
Oct 16., Wednesday 18:33 #14
Vlasz grosy (#10) zenetre
PC. Millird indie van rajta s ppen ezrt itt akadnak szp szmmal ilyen rzelmesebb alkotsok is.

Mondom ezt gy, hogy a PC gaming rettenten tvol ll tlem.
Nem kapok privt zeneteket az oldalon, ne is rj! :)
[15] grosy
Oct 16., Wednesday 17:17 #13
Vlasz arpi0912 (#12) zenetre
Tegyl meg magadnak egy szivessget n ne rj olyan demagg dolgokat komolyan, mint amilyeneket n szoktam viccbl. Aki ltalban "mrizik", ha a Nintendo jtkokat kell sszefoglalni, annak valjban halvny lila fingja sincs rluk. Elmondom, hogy a fenti cmnek tbb kze van a mai Nintendo-s cmek tletessghez s megvalstshoz, mint az ami a Te fejedben van.
[27] arpi0912
Oct 16., Wednesday 16:32 #12
Vlasz grosy (#10) zenetre
Nem hiszem, mert br szeretem a Mariokat s Liugi jtkokat (a Luigi's Manson 3-rt taln mg el is csbulnk az annyira tetszik) a tbbi Nintendo-s cm egyltaln nem mozgat meg bennem semmit. Hrtelen nem is jut ms eszembe ami olyan Nintendo jtk ami rdekelne ezeken kvl. Pldul toltam munkatrsam switchn a zeldt s ht... inkbb nem rom le a vlemnyem mert egybl rm rontanak a nintendo szamurjok s meglincselnek. Nekem ilyen Zeldara nincs idm s kedvem se.
Meglepdtem volna ha ez a jtk a top 10-ben nyitott volna brhol a vilgon. Nlam valahol az elz generci szmomra legjobb platformernek titullt Puppeteer-re emlkeztet. Az is mltnytalanul kevss fogyott, pedig csupa szv s llek volt az a jtk. Ennl is ezt rzem.
Egybknt ktlem, hogy ez a jtk azrt kszlhetett el mert buss hasznot remlt belle a sony, mikzben tnyleg alig volt marketingelve mg a megjelens eltti 2 htben se. Kisebb fajta csoda lenne ha ebbl 1 misi elmenne.
[36] kis
Oct 16., Wednesday 16:25 #11
Vlasz grosy (#10) zenetre
Ez j volt. Rgen nevettem ekkort.
[15] grosy
Oct 16., Wednesday 15:44 #10
Vlasz arpi0912 (#6) zenetre
Rossz a platform-vlasztsod, ha tbb ilyen cmre vgysz
Sajnos hiba a csodlatos a kivitel (szerintem gynyr s tletes ez a jtk, tipikus Nintendo cmnek val), az Eurpban mrvad brit listn a megjelense hetn nemhogy a legjobb 10-be nem jutott be, hanem csak a 35. lett.
[27] arpi0912
Oct 16., Wednesday 15:27 #9
Vlasz sQr (#8) zenetre
Utlag olvastam a vgn.
[33] sQr
Oct 16., Wednesday 13:51 #8
Vlasz arpi0912 (#7) zenetre
Ezt emeltem ki n is a cikkben. : ]
Twitter: sequeeer
[27] arpi0912
Oct 16., Wednesday 13:41 #7
Mg valami, alig vrom hogy patchben rkezzen hozz a HDR tmogats, mert ez a jtk szinte ordt ezrt. Csodlkozom, hogy megjelensre ezt nem implementltk.
[27] arpi0912
Oct 16., Wednesday 13:40 #6
rlk, hogy vannak mg nha ilyen jtkok. Egy kis relax, nyugalom szimpln j rzs maga a jtk. Brcsak a teljes ras jtkok fele ennyire ki tudna kapcsolni. 10k-rt btran ajnlanm mindenkinek.
[48] soliduss
Oct 16., Wednesday 11:48 #5
Vlasz backstab (#1) zenetre
??? csak 30 dod?? Dudget r? csekkolom is. Bakker tnyleg csak egy tizes.

Pedig hny meg hny kiad dobta volna r kapsbl a max rat.
[33] sQr
Oct 16., Wednesday 10:12 #4
Vlasz backstab (#1) zenetre
n is gy voltam vele. Az v egyik legkedvesebb cme szmomra. ^^,

Az r apropjn jegyeznk meg viszont valamit, amit csak tegnap realizltam. n vettem egy dobozos pldnyt magamnak, gy furcslltam a review anyagokban mindenhol feltn 5. brush csomagot. Platinum trfem van s nekem nem nyitotta meg, milyen furcsa bug - gondoltam. Elkezdtem jra a jtkot, de akkor sem volt sehol. Kiderlt, hogy nem hiba. Csak n voltam tjkozatlan. Az a 12 brush a Deluxe Edition sajtja, amit furcsa mdon nem tartalmaz a dobozos kiads. Szerencsre (?) kln 3k a digitlis piactren - dinamikus tma, OST s Artbook is jr hozz.
Twitter: sequeeer
Oct 16., Wednesday 10:02 #3
Vlasz kis (#2) zenetre
Basszus, ezt ki fogom prblni.
"This is our time to medicate..."
[36] kis
Oct 16., Wednesday 9:59 #2
Elkpeszten relaxl hatssal van rm. Egy pohr borral megspkelve meg egyenesen egy msik skon vagyok, brmennyire is tlznak s nagykpnek hat. Utoljra a Journey fogott meg gy.
[33] backstab
Oct 16., Wednesday 9:58 #1
Imdtam, de 8 ra helyett lehetett volna mondjuk 80.
Br valsznleg addigra kifulladna az tlet. Mindenesetre risi lmny volt, a 60 dollrt sem sajnltam volna rte. De mivel 30 dollr, nyoms, mindenki vegye meg, hogy tovbbra is kszlhessenek ilyen csods jtkok!
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
Concrete Genie adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: 10tacle studios
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens: 2019. Sep 08.
Kategria: Akci
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
8
Ami tetszett
- egyszer, intuitv, kell szabadsgot nyjt fests
- interaktv, imdni val, egyedi lnyek
- vgig szvet melenget s nhol facsargat hangulat
- gynyr, kvetkezetes mvszeti stlus
- tudatosan felptett, minden ecsetvonsra reagl dallamok
Ami nem tetszett
- igazbl inkbb matriczol, mintsem festegetsz
- egyes elemei taln tlsgosan leegyszerstettek
- kihvst nem szabad benne keresni ( br nem is hinyzott )
Olvasi rtkels: Mg nem rtkelte senki!
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

28 | [Teszt] Concrete Genie

jabb kls nzetes akci / kaland rkezett egy belss Sony stditl. De mi van, ha azt mondjuk, ez a jelens a kreativits trjai falova? Furcsa dzsinnekkel jtszottuk a tesztlabor faln, ilyen lett a meseszer vizualitssal br Concrete Genie!
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba