[Teszt] Wolfenstein: Youngblood
Kapcsold jtk: Wolfenstein: Youngblood (ps4)
Eddig 6 hozzszls
liquid
2019. August 17.
Saturday 20:08
A Wolfenstein szria „modern”, a The New Ordertl szmtott trtnetben mr tallkozhattunk mellkggal: a TNO elzmnyeknt funkcionl The Old Blood sokak szerint a MachineGames fle Wolfensteinek eddigi cscspontja volt. A Youngblood hasonl spin-off – de vajion hasonl minsget is kpvisel, mint a remek TOB?

A vlasz: nem. A tesztnek vge, kint st a nap, a nyrbl htra van mg kt ht, mire vrtok?Aki esetleg mgis itt maradt: a Youngblood nem rossz jtk, de szmos sebbl vrzik. Kezdjk rgtn magval a sztorival s a karakterekkel. A trtnet paprvkony, s (egy csavaron kvl) semmi olyasmit nem knl, amit vagy ne lehetne egy kilomterrl ltni, vagy klnsebb kzvetlen kvetkezmnye lenne – az egsz inkbb tnik egyfajta elnyjtott feltsnek a ksbbi, jelentsgteljesebb esemnyekhez, mint magban, a sajt lbn is stabilan megll sztorinak.

A karakterekkel hasonl a helyzet. Lehetett szeretni vagy utlni a korbbi rszekben Blazkowicz egzisztencialista bels monolgjait, vagy a rltebbnl rltebb mellkszereplket, az azonban nehezen volt vitathat, hogy egyediek voltak. Most, (a sztori szerint) hsz vvel az azta fiatal nkk cseperedett Blazkowicz ikerlnyok meglehetsen idegest teremtsek, akik elvileg tizenkilenc vesek, de inkbb tnnek kt bekszlt kilencvesnek, akiknek amfetaminos nyalkt s automata fegyvereket hozott ajndkba a Mikuls. Magyarn szlva: nagyon (nagyon) nehz azonosulni velk, emlkezetes egyb karakterek pedig gyakorlatilag nincsenek.A sztori feltse szerint Blazko vratlanul (s titokzatos mdon) eltnik, a csajok pedig elindulnak megkeresni a nci megszlls alatt ll Neu-Prizsba, ebbl pedig tetemes mennyisg brutlis gyilkolszs kerekedik – ahogy azt megszokhattuk, s elvrjuk. A klnbsg annyi, hogy a lnyok egytt szeretnek gyilkolszni, a Youngblood minden elemben kooperatv jtk, annak minden elnyvel s htrnyval.

Kezdjk az elnykkel: kettesben minden jobb, legyen az mozizs, fzcskzs, szex, vagy germn harcirobotok lzerfegyverekkel val megstse. A koop rmk itt is jl mkdnek, a gunplay olyan, amilyet a szritl eddig megszokhattuk, az ellenfl-varici j (nhny j belpvel) a harcok pedig roppant ltvnyosak. Mg nmi interakcira is lehetsg van a kt karakter kztt: a pep szignlok (gyakorlatilag: buffok) segtsgvel harc kzben klnfle tmeneti bnuszokkal ruhzhatod fel a trsad.
A Youngblood az ltalunk ltott / prblt platformokon jl futott (a jtk PS4 s Xbox konzolokon hatvan FPS-t cloz meg, teszi ezt a dinamikus felbontsvltogats nha elg agresszv hasznlatval), s Neu-Prizs is csinos hely, eszttikai fronton nem rheti sz a hz elejt.A problma a jtk szerkezetvel van. Miszerint: a Youngblood ersen kldets-alap, ezeket a hub-kzpontknt funkcionl prizsi katakombkban tudjuk felvenni, hogy aztn a nagyvros egyes kerleteiben teljestsk. Ami mg rendben is volna, ha a Youngblood a f-kldetsek rovsra nem erltetn mr-mr eszetlen mennyisgben azokat a mellk-misszikat, amik egyrszt jval kevsb izgalmasak, msrszt knnyen elfordul az, hogy ennek ksznheten jra s jra (s jra) ugyanarra a tucatszor ltott terletre kell visszatrned, s majdnem ugyanazt csinlnod, mint fl rja.

De mi van, ha nincs koop partner? Elvileg ilyenkor sincs nagy baj, ott az AI, akik lelkesen beugrik brmelyik lny helyre, amg nem akad koop partnered. De milyen az AI? Amolyan hromponthatos: nem j, de nem is tragikus. (Mindenki szves elnzst krem, muszj volt.) A harcokban mg egsz jl teljest, de ha az jralesztsedrl van sz (ilyet is lehet), mr jval kevsb hatkony, nha kifejezetten bosszant, ahogy ott toporog pr mterre tled, s nem csinl semmit. Ami gond, mert ilyenkor meghalsz, egy misszi sorn pedig hrom darab (megosztott!) letetek van, ha ezek elfogynak… gy bizony, vissza az elejre.s mi van akkor, ha valaki nem lvldzni, hanem (ahogy eddig erre lehetsg volt) osonkodni, s csendben gyilkolni hajt? Nos, szmukra van egy rossz hrnk: ez a lehetsg, br tovbbra is ott van, a Youngblood esetben jval visszafogottabban alkalmazhat. A YB koopra van tervezve, a plyk kevsb linerisak, ellenflbl tbb van, s szeretnek csoportokban elhelyezkedni – ennek oltrn pedig a fejlesztk (knyszeren?) beldoztk a hatkony lopakods intzmnyt. Adnak ugyan egy kpessget. amivel tmenetileg lthatatlann vlhatunk, de ez maximum arra j, hogy nmileg elodzzuk az elkerlhetetlenl bekvetkez fegyveres vrfrdt.

A Youngblood, mint sok ms jtk manapsg, kicsit RPG is akar lenni, s nem vagyok benne biztos, hogy a jvben erltetni kne ezt a vonalat. A plykon sszeszedhet pnzbl eszkzlt tbblpcss fegyver modifikci / fejleszts mg ok, de a jtkba a nyaknl berngatott XP, s a hromg skill-fa szinte csak azrt szerepel, hogy legyen ilyen is, javarszt olyan „kpessgeket” pakoltak mg, amiket a korbbi rszekben vagy alapbl megkaptunk, vagy a jtk sorn megszerezhettnk.Ismtlem nmagam: a Youngblood nem rossz jtk, de a szria eddigi leggyengbb epizdja. A jtkmenet tern ami jdonsgot knl, azok olyan „jdonsgok”, amik szerepeltek mr sok ms jtkban. A sztori feledhet, a kldets-struktra pedig nha fjan repetitv. Ha szereted a sorozatot, brod ezt a tpus tzharcot, s van egy hasonlan gondolkod haverod, mg gy is rdemes belevgni – az amgy budget-r alapverzinl tz eurval drgbban knlt Deluxe kiads Buddy Pass lehetsgnek ksznheten neki nem kell megvennie kln a jtkot.

[16] eandre
Aug 19., Monday 0:26 #6
5pont sztem:/
[2] nekszt
Aug 18., Sunday 17:30 #5
Kszi a tesztet! n vgig nagyon lveztem a jtkot! Nem zavart, hogy a csajok vgig “fullba toljk a kretnt”! 😀 Ha nem veszed komolyan a jtkot akkor szerintem remekl lehet szrakozni vele! s ez igaz az elz rszekre is! Rszemrl jhet meg folytats azt is szvesen vgig jtszom!
...
[3] Lacek92
Aug 18., Sunday 13:31 #4
Nem az a baj, hogy kldetsalap kicsit rpg akar lenni, hanem hogy szarul csinlja. Tlem lehet egy jtk csegyenes, mint az Uncharted, legazs-felfedezs, mint a Dark Souls, vagy full open world, mint a Skyrim, n csak egyet vrok: minsget. Na az itt nem sok van. Tbbet vrtam tle... megy cserbe (god bless dobozos jtkok!)
[29] lacapaca
Aug 18., Sunday 12:44 #3
n remnykedtem benne. Az LMBTQ mizria, meg a tbbi f.szsg sem rdekelt, s az sem, hogy Blazkowicz mellkvgnyra lett pakolva. De ez a jtk mindent megtestest, amit nem szerettem volna benne ltni. Akr Ubisoft log is lehetne rajta.
Remlem vettk a jelzseket (nehz lenne nem, jelenleg az egyik leggylltebb jtk user score alapjn) ez nem az az irny, amit ennl a cmnl erltetni kne.
Mondjuk a W2 sikertelensge utn szerintem fogalmuk sincs mi lenne a j irny.
Hmmm...Bugattit sem azrt vesz az ember, hogy azon morfondrozgasson, hogy egy Trabant jobban megrn-e. 4 Velorex utn meg amgy is jr.
Aug 18., Sunday 12:43 #2
Sajnos mr a msodik rsz is meredeken velt lefel. Ettl fggetlenl ez is kap egy eslyt, de nem szaladok most megvenni.

Az AI mennyire hajlamos megletni magt? Az ilyen ktelez koop jtkoknl olyankor akarom a legjobban bevgni a kontrollert a tvbe, mikor az idita AI miatt kell jrakezdeni.
[16] skiz0
Aug 18., Sunday 11:42 #1
Vrhat volt sajnos az elejtl fogva, hogy nem lesz egy nagy ereszts.. màr sajnos a 2. rsz is elg laposks lett szerintem..
Mondjuk szerintem ezrt is raktk nyrra a megjelenst, mert mskor mg ennyi eslye se lett volna
PSN: mucsacso
Wolfenstein: Youngblood adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: Bethesda Softworks
Fejleszt: Arkane Studios
Megjelens: 2019. Jul 25.
Kategria: Akci
Online jtkmd: Van

A szerkesztsg rtkelse:
6
Ami tetszett
- Csinos, s jl is fut;
- Neu-Prizs gynyr tud lenni;
- Izgalmas tzharcok (megfelel koop partnerrel);
Ami nem tetszett
- Repetitv kldetsek;
- Nehezen szerethet fhsk;
- Feledhet sztori;
- Butcska koop AI;
- Visszafogottan alkalmazhat lopakods;
Olvasi rtkels: 5.5 (2 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

6 | [Teszt] Wolfenstein: Youngblood

A Wolfenstein szria „modern”, a The New Ordertl szmtott trtnetben mr tallkozhattunk mellkggal: a TNO elzmnyeknt funkcionl The Old Blood sokak szerint a MachineGames fle Wolfensteinek eddigi cscspontja volt. A Youngblood hasonl spin-off – de vajion hasonl minsget is kpvisel? A vlaszrt kattints!
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba