[Teszt] Sword Art Online: Hollow Realization Deluxe
Eddig 2 hozzszls
mcmacko
2019. July 05.
Friday 11:05
j ht, jabb jrakiads Switchre. Ezttal a Sword Art Online sorozatot rte utl a vgzete. Maga a teszt rdemi rsze eltt viszont illik ejteni nhny szt az alapanyagrl, lvn egy light novel/manga/anime sorozat (sokadik) feldolgozsrl, illetve folytatsrl van sz. 2012-es megjelensekor meglepen nagyot durrant a Sword Art Online. Aki egy kicsit otthonosabban mozog ebben a kzegben, azoknak nem akkora meglepets, amikor egy-egy knyv/manga/anime sorozat komolyabban nyl egy-egy nagyobb llegzetvtel tmhoz. A SAO kiemelked figyelmet kapott mind a kritikusoktl, mind az olvasktl s a nzktl. Taln ezt a megklnbztetst annak ksznheti, hogy egy olyan tmt piszklt meg, ami a mindennapok rsze, viszont valahogy a mainstream mdiban nem esik kell mlysgben sz rla. Nevezetesen a jtkfggsg valamint az MMORPG-k vilgt, tovbb az online terek szemlytelensgt s az ott "elkvetett" cselekedetek kvetkezmnynlklisgt jrta krbe, elg szpen kivitelezett animcival.Ennek ksznheten elg szp rajongi bzis gylt kr, gy nem kerlhette el a npszer sorozatok sorst: jtkadaptci kszlt belle, eddig sszesen 15 jtkfeldolgozst kapott a franchise.Ezek egyike a tesztnk alanya, ami a konzolos sorozat harmadik (negyedik?) darabja, ami trtnetben az anime utn jtszdik. Aki mg mindig tudja kvetni, mirl is beszlek, az folytassa nyugodtan a teszt olvasst!

Mivel folytatsrl beszlnk, az egyszeri jtkos gy rezheti, hogy nagyon sok mindenbl kimaradt, amikor in medias res egy MMO-ba csppen a fhsnk s mindenkit ismersknt ksznt. Tny, hogy a jtk trtneti szempontbl elismeretet kvetel, de hla az gnek nem mondatja fel a sorozat illetve a tbbi mdium teljes biblijt, "megelgszik" azzal, ha valaki az anime els szrijt ismeri. A problma ezzel taln annyi, hogy annak ismerett meg is kveteli.Adott teht egy jtkos, aki egy VR-MMORPG-be rkezik. A cucc egy olyan rendszernek az jrzsa, amiben korbban bennragadtak jtkosok. A fejleszt az eldt gy alkotta meg, hogy ha valaki beloggolt, akkor nem hagyhatta el a virtulis teret. A jtkbeli hall vals hallt is jelentett, ugyanis a VR sisak megsttte az agyt annak, aki botor mdon figyelmetlenl jtszott, vagy ppen megksrelte eltvoltani azt a fejrl. A egyetlen kit a fboss leverse volt, aminek abszolvlsa utn szabadultak az emberek. A rendszerre vgl felhztk az j rszt, aminek a Sword Art Origin nevet adtk. Ide esnk be mi, Kirito nev fszereplnk brben, majd rgi jtkostrsaink dvzlst kveten elg hamar rdbbennk, hogy valami megint nem kerek a VR vilgban. A trtnet teht meglehetsen fordulatosra sikerlt, nem gondoltam volna, hogy a Sword Art alapszitucijbl s vilgbl ki tudnak mg egy kalandot csavarni, de sikerlt. (az anime anno klnbz VR vilgok krl bonyoltotta a sztorit miutn az alapkonfliktust, azaz magt a szkst feloldottk).Jtkmenet tekintetben kvzi egy MMO-t kapunk, klnbz terletekkel, grind-al, mobokkal valamint egy olyan sszetett skill fval, amitl garantltan megnylik az ember arca, amikor elszr megltja. Ezen fell a klasszikus JRPG receptet mondja fel a program, egy akcijtk harcrendszerre hajaz megoldssal megspkelve, ami elg tisztessgesre sikerlt. Nem egy egyszer cooldownos, auto-attack-os rendszerre kell gondolni, hanem egy ritmusosabb, kitrsre s idztsre alapul megoldst vlasztottak a fejlesztk. A jtk vgre mr azrt egy kiss unalmass vlik, de nem vltja ki azt a fsultsgot, mint a legtbb MMO harcrendszere.

Kln jpofa dolog, hogy azzal, hogy "jtkosokkal" vagyunk krbevve, illetve mindenki tisztban van azzal, hogy ez egy jtk, egy olyan atmoszfrt teremtenek, ami egy offline jtkban a legkzelebb vihet ahhoz az rzshez, hogy egy MMO-val jtszunk. NPC-ket, damage-t emlegetnek, vals letk dolgaikrl beszlnek, ami szokatlan, egyben de sznfoltja a jtknak, mivel nem a klasszikus klisket vonultatja gy fel a sztori. Egy kevsb kzssgi jtkosnak tkletesen bemutatja, milyen lehet egy sszeszokott csapatban egy ilyesmi online szerepjtkkal jtszani.Maga a prezentci egy kiss vegyes kpet fest. A harcok szpen vannak felptve, j nhny ris monsztba is bele akaszthatjuk a kardunkat de a kisebb ellenfelekkel vvott csatk sem statikusak. Kidolgozottsgra s ltvnyra nem lesz komoly panasz, az ellenfelek vltozatosak, terletbl pedig szintn marknsan elklnl vlasztkot kapunk. Akkor mirt mondtam azt, hogy vegyes a kp? A trtnetet elmozdt prbeszdek miatt, amiket egy visual novel-hez hasonlan lltottak ssze. Nem lenne ezzel komoly baj, de egy olyan jtkban aminek az alapanyaga pont a dgs s ltvnyosan megkoreograflt harcok s ltvny miatt (is) tnt ki a kzpszerbl, taln egy kis extra energiabefektets elfrt volna. Aprsg, de engem zavart.

A jtk hosszra nem lesz panasz. hossz s fordulatos fszl, rengeteg mellkkldets jn majd velnk szemben, amik az MMO-k hagyomnyait kvetik (gyjts ssze mind, verd le, hozd el), a flelmetes mret skillrendszer, valamint egy randiszim is a program rsze, amiben a szvnk vlasztottjt abajgathatjuk, randiztathatjuk s simogathatjuk.

Minimlis emltst rdemel az online rsze a jtknak, ahol PVP csatkat zavarhatunk le, vagy coopban jtszhatunk, de mivel a SAO lnyege pont a mr ismert karakterekkel val csrte, narratv szempontbl sok rtelmt nem lttam.Kicsit bajban vagyok, hogy kinek is tudnm ajnlani a programot. Egy ilyen nagyobb llegzetvtel jtkban a karakterek kztti kapcsolat s maga a vilg felptse s megismerse mindig hangslyos szerepet kap. Azzal viszont, hogy mi egy ksbbi ponton kapcsoldunk be a kalandba, a megismers s felfedezs rme egy kicsit csorbt szenved. A szereplk s a trtnet is visszautal sok mindenre, gy az az rzs kerlgetheti az embert, hogy valamibl kimaradt, ez pedig a narratvra elg ersen rnyomhatja blyegt. Azzal, hogy ennyire pt az elzmnyek ismeretre rajongi oldalrl vigyorogva tudok csettinteni a nyelvemmel, de egy Sword Art szznek nem mernm nyugodt szvvel ajnlani. sszessgt tekintve egy ers hatost btran kiosztok neki, viszont aki nem ismeri a sorozatot, mindenkpp ptolja legalbb az els szrit mieltt nekill a jtknak.

6/10

Shifty Fox

[22] Shifty Fox
Jul 10., Wednesday 8:10 #2
Vlasz Rehynn20 (#1) zenetre
A Homeland nem tudta hol kell megllni. Azrt abban a sztoriban nagyon nem volt 6 vadnyi puskapor. 2, max 3,de nagyon jindulattal.

A Sword Art-ba meg kezdj bele. Legfeljebb lenyomod az els etapot. Kerek sztorit kapsz, ha meg bejn akkor folytatod. Viszont messze nem olyan degradld sztori mint egy tlagos shounennl, csak k...va lassan folytattk aztn a rajongk egy rsze tovbblt.
GT: Shifty Fox | PSN ID: Shifty_The_Fox | Switch friend code: SW-6856-1226-1116 "One sword keeps another in the sheath."
[2] Rehynn20
Jul 09., Tuesday 22:53 #1
Nem tudom eldnteni, hogy elkezdjem-e ez a sorozatot. Kicsit olyannak ltom a feedback-et, mint a Homelandnl, vagyis az elejn mindenki hype-olta, most meg mr inkbb konszenzusos szjhzs van, gyhogy inkbb ki is hagytam az egszet.