Őszi AnimeCon 2006
Eddig 27 hozzászólás
Oldern
2006. October 10.
Tuesday 21:00
Minden kezdet nehéz...
Az időpont október hetedike, a helyszín valahol az Oktogon és a Széchenyi fürdő metróállomások között. A cikkíró elméjében a múltba tekint: az animés közösségek által régen szervezett conok az ország elszánt és maroknyi anime rajongóját hívták csatasorba, teljes menetpompában - a mostani con viszont egyenesen a Petőfi Csarnokban kerül megrendezésre. A helyszínnel semmi gond nincs, sőt: bármilyen kisebb hely bejelentése esetén a con maga teljes ignorálásra került volna, az elmúlt két rendezvényen jelen levő elképesztő zsúfoltság csak rossz tapasztalatokat hozott, így az írónak ezt az élményt esze ágában sem volt megismételni. Ezúttal nagy a helyszín, a szervezők szeirnt 2500 embert engednek be. Pár perc múlva kilenc, itt nem lesz semmi probléma.

A helyszín gyanúsan csendes: a gyalog megtett pár perces út során egy emberrel nem találkoztunk: vagy ENNYIRE eltévedtünk volna, vagy már mindenki ott várt a kapunyitásra. Sajnos ez utóbbi elmélet kerül beigazolódásra, amikor is egy kanyar után feltűnik egy (s mint később kiderült, kettő!) kőkeményen több száz emberből álló sor: ez lenne azok számára fenntartva, kik elővételben vásároltak jegyet. Egy óra türelem, akkor kezdődik a móka: a táskában lapuló DS szerencsére csak pár pillanat erejéig kerül elő, a díszes kompánia szerencsére nem sznob vásárlók hada, hanem hozzánk hasonló őrültek, kik szintén képesek néha egy japán dalra fakadni az utcán, a villamoson vagy bárhol: és most itt elnézzük nekik - és vica versa.

Animésnek lenni jó, most jó csak igazán. Van egy hely, ahová tartozunk, mindannyian, függetlenül attól, mi a kedvenc szériánk.

Koreai manga magyarországon - íme "hősünk"
Hogy hány ember várakozott ott kilenc óra tájt? Baromi sokan, legalább ezer főre tessék gondolni - a "csak kétezerötszázan jöhetnek be" kijelentés megtette a magáét, erről senki nem akart lemaradni. A nyitás után megkezdődik a hajsza - van, aki az előadóteremben elhelyezett székeket próbálja minél előbb elfoglalni, míg van aki az itt debütáló Usagi Yojimbo, Princess Ai, Shin Angyo Oshi (Árnybíró) - Vagy épp Warcraft mangákra hajt: az utóbbi címekben pontosan annyi a közös, hogy mind ékes magyar nyelven, nevetségesen alacsony áron kapható, és ez még csak a kezdet. Természetesen nem ez volt az egyetlen kiárusított termék, rengeteg importált német, angol és természetesen japán manga, anime, artbook és figura várt arra, hogy gazdákra találjon: pár óra múlva gyakorlatilag teljesen lecsupaszították a kínálatot a rajongók. És ez így van rendjén. (Cikkírónk egy régóta áhított Bus Gamer Pilot Editionnel és természetesen két magyar kötettel lett gazdagabb).

Roy és brigádja, Winry-vel kiegészülve

A történések négy helyszínen folytak: a nagy teremben zajlott le többek között a cosplay vetélkedő is - s hogy mi az a cosplay? Az, kérem szépen, az igazi rajongók sajátja. Azoké, akik nem letöltik, hanem megveszik, nem csak olvassák, hanem írnak hozzá, róla, nem csak megnézik, hanem mögé néznek - azoké, akik felvállalják őrületüket, pont úgy mint a conon vörös "Nintendo rehabilitation team" feliratú pólóban rohangáló konzolos úriember. Ezek az emberek pénzt és időt nem kímélve öltöztek be kedvenc sorozatuk általuk éppen kultivált szereplőibe. És itt senki nem nézte őket hülyének (na jó, nyilván hülyének nézték őket valamilyen szinten, de ez most irreveláns: kivételesen ez a jelző nem pejoratív értelemben értendő) - a versenyen szépen egyesével (csoportosával, respektíve) vonultak fel a szereplők, akik vagy egy pár szót mondtak a karakterről, akit megszemélyesítenek, vagy pedig kőkemény monológokkal próbálták elszórakoztatni a nézőket: több-kevesebb sikerrel.

A győztes hölgy, amúgy Yuuko az XxXHolic-ból...
De nem a cosplay volt az egyetlen szórakozás: lehetett konzoljátékokkal játszani ( igen: konzoljátékok. Egy ősrégi, nem szuperáló NES, egy Mario All-Starst meghajtó SNES, egy Sonic-al duruzsoló MEGADRIVE - és három darab Naruto Narutimate Hero-val küzdő PlayStation 2), érdekes élmény volt, s bár mindig akadt valaki, aki a Sonic-ot nyüstölte, szegény ősi NES-t (kurrensgen? :) senki nem méltatta figyelemre, az extrém alacsony színválaszték megtéveszthette a népet. Félre a tréfával: rengeteg magát animésnek valló egyed vállalkozott arra, hogy videójátékozásra adja a fejét: ez remek dolog, mindenképpen az. A másik szoba érdekesebb volt: karaokezni lehetett. Japán számokat (többnyire) - a cikk írójának régóta dédelgetett álma hogy egy Buck-Tick féle Dress előadását csodálhassa (?) meg a világ , de ezúttal eme dal hiányában inkább csak szemlélőként vett részt a mókában: egyik pillanatban még békésen énekelte a csodálatos Motherland (Fullmetal Alchemist harmadik ending, ha valakinek nem ugrana be) feldolgozást a bátor vállalkozóval, míg két perccel később sikítva menekült a POKÉMON főcímdalt éneklők zajai elől. Nem, nem a Nintendo aranybányájával van a gond: egyszerűen túl kontrasztos volt a váltás. A vetítőteremben, amikor éppen nem cosplay vagy beszéd volt, változó minőségű amv-ket (Anime music Video: egy tetszőlegesen választott zene ritmusára megszerkesztett videófilmről van szó, melyhez a képanyagot természetesen egy anime szolgáltatja.) mutattak, volt köztük pár nagyon szép és jó - egy Bikini féle Közeli helyeken előadás Wonderful Days módjára például mindig izgalmas élmény -, de volt néhány gyengébb eresztés is. Mindenesetre érdekes volt hallani, milyen elképesztő hangerővel üvöltött fel örömében az az ezernyi ember, mikor Dragon Ball, Pokémon, Sailor Moon vagy épp Inuyasha került terítékre. Nosztalgia mindenek felett, és szerencsére itt sokan nem feledkeztek meg a kezdetekről, délután három órai idősávban (respektíve hétvégén délelőtt) sugárzott klasszikusokról.

Animésnek lenni jó: jó cosplayezni, jó karaokezni, jó őrült sikolyokkal a pulthoz vetni magunkat, ha kedvencünket látjuk megvásárolható formában.

És mi volt még? Elképesztő tömeg, cosplay, mosolygó emberek hada, go-partik, cosplay, testfestés, japán írásoktatás, cosplay. Jah, és elképesztő tömeg.

Igen, sokan voltak. Nem kicsit, nagyon.
"Jó volt a con. Lesz még rengeteg, Egyre többen leszünk - nem tudom, hogy növekedhet még ez a létszám, de fog. A lényeg, hogy évente háromszor lesz lehetőségünk arra, hogy egy egész napon keresztül önfeledtül mosolyogjunk a most már több ezer hozzánk hasonló őrülttel - elszánt, elkötelezett és végletekig hűséges, de őrült barátainkkal. Van még mit tanulni nekünk, konzoljátékosoknak, kik ilyen elképesztő dühhel, felizgatott harcikutyák módjára ugrunk egymásra a fórumokon. Nekünk is kellene egy con. Mikor lesz részünk benne?”

Az időpont október hatodika, valamikor este tájt, a helyszín a cikkíró lakása. Bár az izgalmasnak igérkező afterpartyt kihagyta, ettől függetlenül lelkesen várja az első fotókat, az első beszámolókat, miközben olvasgat a fellángolásnak köszönhetően ismét szimpatikusnak tűnő sorozatokról. Ez a con kifejezetten jóra sikeredett, a mangakiadás pedig reményteli helyzet: már csak egy dolog van hátra, hogy anyagi úton adózzanak a rajongók kedvenceik előtt. Ha ez megtörténik, nyert ügyünk van, hátradőlhetünk.

[20] kakasu
Feb 28., Sunday 10:50 #27

[2] AGY
May 04., Friday 22:29 #26
Magyarul picit furcsán hatottak a mondataik
[6] NightDave
Dec 09., Saturday 11:42 #25
Az anmék kurva jók főleg amikro az a+-on mentek felirattal
Somewhere Over The Rainbow
Dec 07., Thursday 23:03 #24
Válasz Fatman (#23) üzenetére
Én is meg akartam állni, de engem meg toloncoltak...
NEVER SAY GIVE UP! https://supermario4ever.wordpress.com 3DS Friend Code: 5000-5278-9408
[24] Fatman
Dec 07., Thursday 21:51 #23
Válasz supermario4ever (#21) üzenetére
Elájult valaki igen. Ottvoltam így beragadtam az egyik sarokba egy tíz percre A többi bolond meg még így is tovább akart menni átgázolva azon a szerencsétlenen...
"Bring us the DLC and wipe away the debt."
Dec 07., Thursday 13:53 #22
Mellesleg tök menö volt NES-szel játszani. A bolhapiacon vettem egy NES játékot, és ott próbáltam ki a tulaj engedélyével ^^
NEVER SAY GIVE UP! https://supermario4ever.wordpress.com 3DS Friend Code: 5000-5278-9408
Dec 07., Thursday 13:50 #21
Válasz Rolne (#14) üzenetére
Állítólag ott valaki el is ájult a nagy tömegben. De tényleg borzalmas volt...
NEVER SAY GIVE UP! https://supermario4ever.wordpress.com 3DS Friend Code: 5000-5278-9408
[1] gregsha
Dec 06., Wednesday 9:26 #20
Magyarországon is megvetette a lábát a manga és az anime , igaz olyan hatalmas rajongótábora még talán nincs mint, keleten , de határozottan kialakult egy réteg.Kíváncsi vagyok , hogy a divat lecsendesülésével (mert , valamilyen szinten divat a Japánhoz és mindenhez ami japán való vonzódás) hány ilyen cosplayes anime rajongó marad?Mindazonáltal szurkolok nekik , hiszen üde színfoltok ők .
[23] Peti
Oct 15., Sunday 22:56 #19
miket kibírnak találni manapság
[23] Rolne
Oct 14., Saturday 8:12 #18
Válasz Grifter (#17) üzenetére
Viszont amúgy ez még nem ok a másik problémámra, a karaoké és a cosplay egybe rakására. Pláne úgy hogy a cosplay 3 óra helyett (ezt ígérték, de nekem már előre is röhejesnek tünt) 1 órás lett, így simán meg lehetett volna csinálni.
[6] Grifter
Oct 13., Friday 19:58 #17
Válasz Rolne (#16) üzenetére
...hiszen így a belső termekből tűz esetén esélyed sem lett volna kijutni, max. a füstmérgezést megelőzően taposnak halálra.
"If the wishes were fishes nobody ever get hungry" Faraday's Law
[23] Rolne
Oct 13., Friday 19:24 #16
Válasz Grifter (#15) üzenetére
Ja ok, akkor nem szóltam : )
[6] Grifter
Oct 13., Friday 17:21 #15
Válasz Rolne (#14) üzenetére
Ez a MAT-osok elmondása szerint a PeCsa-nak köszönhető, tűzvédelmi okokból lettek oda telepítve az árusok.
"If the wishes were fishes nobody ever get hungry" Faraday's Law
[23] Rolne
Oct 13., Friday 13:16 #14
Én is kint voltam, és valszeg majd egy másik oldalra én is írók róla cikket. Oldern, ez viszont télleg egy jó erős cikk volt. Nekem a legnagyobb problémám az volt az egésszel, hogy méééér kellett a Karaokét és a Cosplayt egy időre rakni? (Plusz volt egy folyosó, ahol 2 asztal volt a két szélén, a legjobb árusokkal, és ennek kösszönhetően LEHETETLEN volt szinte átmenni ott.)
Oct 12., Thursday 19:24 #13
A galád, nem megemlítette a BusGamer-t? Nembaj, most az egyszer megbocsá'tok XD
"It's as if Lady Gaga made a video game." - El Shaddai
[37] carville
Oct 12., Thursday 17:42 #12
Válasz SunDragon (#9) üzenetére
Azért gyere el legközelebb is. Elviszlek kocsival. De úgy hogy utánna 2 hétig rémálmaid lesznek. XD
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
[6] Grifter
Oct 12., Thursday 16:43 #11
Hát, szervezni azt még lehet rajta mit, tagadhatatlan. De legalább a helyszín végre 'befogadó képes' volt.
"If the wishes were fishes nobody ever get hungry" Faraday's Law
[56] Oldern
Oct 12., Thursday 16:24 #10
Válasz SunDragon (#9) üzenetére
A régebbi conokon voltak érdekes előadások, programok, de a nagy tömeg óta már nem jellemző ez : szerintem hamarosan kikerül a cosplay a központi szerepből (nincs vele gond, de nem nagy móka ha CSAK erről szól a con), s megint lesznek programok a cosplay mellett.
This Cannot Continue
[7] SunDragon
Oct 12., Thursday 15:37 #9
Én a változatos programokat hiányoltam. A Karaokie és a táncszőnyeg meg olyan apró teremben voltak, hogy alig fértünk el. Így eléggé lvezhetetlen volt. A Cosplay viszont nagyon tetszett. Gourry volt nálam a favorit!
Szerintem az a legnagyobb király, aki önmagán tud uralkodni!
[37] carville
Oct 12., Thursday 14:47 #8
Ehh érdekes jelmezek voltak. Ugye azt nem röhögték ki aki utcai ruhában ment?
NES-t viszont érdekes lett volna élőben látni, remélem jövőre is kinn lesz, mer' akkor talán elvonszolom magamat Pestre megnézni milyen is ez az AnimeCon. 8-)
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
[56] Oldern
Oct 12., Thursday 12:03 #7
Válasz *Okami-chan* (#6) üzenetére
Nope ^^
This Cannot Continue
Oct 12., Thursday 11:49 #6
Válasz *Okami-chan* (#5) üzenetére
Jahh Oldi remélem, végül becsajoztál volt egy-két khm khm...jó csajszi én is forgolódtam rendesen
Szíj Melindát a Playboyba
Oct 12., Thursday 11:47 #5
Válasz Oldern (#3) üzenetére
Állati jó volt főleg a sorban állás veled XDD
Szíj Melindát a Playboyba
[56] Oldern
Oct 12., Thursday 11:37 #4
Válasz Oldern (#3) üzenetére
Igen, az az Ash az nagyon gázos volt, főleg az anti-Naruto dumájával ^^
This Cannot Continue
[56] Oldern
Oct 12., Thursday 11:37 #3
Válasz *Okami-chan* (#2) üzenetére
Neheem baj most már : )

Azért jó móka volt , nem? ^^
This Cannot Continue
Oct 12., Thursday 11:35 #2
Basszus akkor ezért kellettek volna képek Oldi-chan fasza lett a cikk azért egy-két Cosplay-es elég ratyi volt, pl. a Pokemon-os Ash aki, bezsebelte a 3. helyet? Vagy, a pizsamába öltözött (hülye)gyerek, aki meg a 2. helyezetett zsebelte be S röhej komolyan....

Jahh amúgy itt van a lényeg AnimeCon képek: KATT!
Szíj Melindát a Playboyba
[12] Lenny
Oct 12., Thursday 9:52 #1
Őrültek!
" Ha a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét , akkor lesz béke. " [Jimi Hendrix]