Digitális rezsi: fontos vagy fontoskodó az Xbox környezettudatos frissítése?

Digitális rezsi: fontos vagy fontoskodó az Xbox környezettudatos frissítése?

mcmackoGéczy Attila2023.01.15. 23:00

A minap az Xbox Wire blogja mutatta be részletesebben az Xbox platform szénkibocsátás-tudatosságának következő állomását, amely az Insider programban részt vevők számára már a legutóbbi frissítéssel elérhetővé vált. Karbonkibocsátás? Karbontudatosság? Zöld ötlettár, vagy zöldre mosott marketing? Körbejárjuk az Xbox legutóbbi update-bejelentése körüli kérdéseket!

Ha az Xbox konzol rá van kötve a konnektorra, csatlakozik az internethez, és rendelkezésre állnak a regionális szén-dioxid kibocsátási adatok, az Xbox az éjszakai karbantartási ablakban meghatározott időpontokra ütemezi a frissítéseit, ami alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet. Miért? Mert a villamosenergia nagyobb arányban származhat ilyenkor az elektromos hálózat alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású forrásaiból. (Ezt a Windows-nál is elsüttötte már a Microsoft).

A lépés csökkenti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget és a CO2-kibocsátást - állítja a vállalat. A lehetőséget az Insiderek már tesztelhetik a "Shutdown (power off)" módot beállítva. Így a gép 0.5 W környéki fogyasztásra áll be kikapcsolt állapotban.

Eszerint a konzol kikapcsolt állapotban kevesebbet fogyaszt, úgy, hogy közben a háttér frissítéseket-letöltéseket képes továbbra is kezelni, a megadott órákban. A távoli ébresztéstől azonban elbúcsúzhatunk. Kérdés persze, hogy a világ hálózatának hány százalékáról lehet karbon-tudatos információkat összeszedni valós időben.

A programban a sajtóközlemény egy további dolgot emelt ki: az Aktív órák fogalomrendszerét az Alvó mód használata mellett. Azok, akik továbbra is az Alvó módot választják a kikapcsoláshoz, megadhatják a konzol "aktív óráit". Az Xbox ebben az időszakban gyorsabban bekapcsol, illetve távoli felébresztésre is van lehetőség az aktív időszakban. A régi Xbox One gépeken ezt meg kell adnunk manuálisan, a Series gépek azonban megtanulják ezeket az aktív időszakokat a felhasználói szokások mentén.

Jó hír, hogy idővel az Xbox One konzolok is elérik majd ezeket az energiagazdálkodási lehetőségeket, köztük a teljes leállítás (energiatakarékos) módot. A funkció tesztelése jelenleg is zajlik, az Xbox One játékosok visszajelzését külön várja a cég.

A Microsoft szerint így a konzol az "Alvó módhoz" képest hússzor kevesebb energiát igényel. Ez komoly számnak tűnhet bármilyen mérnöki számítást is vegyünk figyelembe.

A sajtóközlemény azt is írja, hogy a Microsoft 2030-ra szeretné elérni a karbon-negatív, vízpozitív és hulladékmentes szintet, ezért az Xbox üzletág a termékek tervezési, építési és felhasználási folyamatait is igyekszik újragondolni, a játékosoknak szánt, energiatakarékos működési üzemmódokkal együtt.

FONTOS EZ?

Igen, az. Ez az első alkalom, ahol egy konzol gyártó megpróbál figyelmet szentelni annak, ami a világunk jövője szempontjából nagyon nem mellékes szempont: az energiatudatosságra.

Azt is érdemes látni, hogy itt a fejlesztések mögött ötletes megoldások sorakoznak fel, nem ám csak arról van szó, mint ahogy nyáron beszélték, hogy a frissítések a bootidőkkel, meg hasonló másodpercekkel variálnak. Itt tényleg számít, hogy égetsz-e folyamatosan egy 15W-os izzót, vagy csak 0.5 W-on áll készenlétben a konzolgéped.

Emellett az ember életében nem csak minden egyes fillér számít, hanem mi is egyetértünk abban, józan paraszti ésszel, hogy ha csak pár Wattal kevesebb a fogyasztásunk, az éves, vagy több éves szinten, esetleg velünk párhuzamosan több százezer, vagy több millió berendezést tekintve igenis tud szignifikáns jelentőségű lenni. Világszinten. De akár a környezetünket tekintve is.

Ha összefoglaljuk fejben a fenti információkat, akkor egy úttörő irányzat kibontakozását láthatjuk magunk mögött, ami a Game Pass után egy újabb "Elsők voltunk"-plecsnit hozhat a Microsoftnak. Pláne egy olyan környezetben, ahol évtizedes kérdés a konzolgépek gyártási és üzemeltetési körülménye, ugye Kiotó?

VAGY CSUPÁN FONTOSKODÁS AZ EGÉSZ?

Valahol az is. A marketing imádja mostanában a "greenwashing", azaz a zöldre mosott kommunikációt, persze nem a pejoratív megközelítés oldaláról. A tusfürdő mikroműanyag-mentes, az elvivős kajatároló már nem polisztirol, [persze attól még a papír alatt ott a műanyag is, amitől szegény teki ugyanúgy elpatkol.

A fenti törekvések bár előremutatóak, de lehet melléjük gyönyörű infografikákat, zöld leveles logókat meg hasonlókat tervezni. És a cég portfóliójában megjelenik a karbon-tudatosság, mint világmegváltó fogalom. A zöldre festés mellett pedig egy Series X (és persze a konkurencia gépei is) simán nagyot zabál menet közben, a mellé rakott tévét és házimozirendszert nem is számolva.

Az igazi változások eléréséhez tehát érdemes lesz a következő generációs, vagy a köz-generációs frissítésnél tovább optimalizálni a konzol fogyasztás/számítási teljesítmény igényeit is.

Lássuk továbbá, hogy nem elég az, hogy egy konzolgép nyolc év alatt egy tonna szénemisszióért lehet felelős, de mondjuk a felhő alapú játék, vagy a Game Pass szolgáltatások komoly szerverkapacitásokat igényelnek, és mondanunk sem kell, hogy egy Xbox One konzolon futó Cloud session mekkora többlet fogyasztással is tud járni. A Polygon és korábban a BBC is foglalkozott a dologgal. Utóbbiak cikkében például külön kiemelték, hogy a Cloud játék alapvetően 17%-al több energiát igényel, mint a helyi lokális fogyasztás (ami eleve 100+ Watt nagyságrendbe esik). Ha valaki tudományos mélységekbe szeretne leásni, érdemes elolvasni Marsden és tsai. cikkét is a témában.

Az Xbox közlemények elültetett fákkal és egyebekkel is példálóznak. Ezek egyelőre csak statisztikai varázslatok - tessék erdőt ültetni, és figyelni rájuk. A környezettudatosság nem csak a fák számában, de egy erdő ökoszisztémájában mérendők.

EGY NAGY LEVEGŐ... NAGY, TISZTA LEVEGŐ!

Badarság lenne a Microsoftra kenni a zöldesdi hátulütőit (hiszen épp ők kezdtek valami logikus átszerveződésbe), és érdemes látni, hogy esetleg ezekben az irányokban a többi cégnek is igazán fontos lesz a jövőben lépéseket tenni. Például a működés tiszta, zöld energiákra való állításával, az áramigény csökkentésével, a gyártás, a szervergéppark (és az otthoni eszközök) fogyasztásának további optimalizálásával.

Mit javasol az Xbox brand azoknak, akik nem részesei az Insider programnak? Azt, hogy maguk is mélyüljenek el a jelenlegi lehetőségekben, tehát nézzék át a menüben, hogy milyen lehetőségek vannak, és bátorítanak mindenkit a tudatosabb működésre és működtetésre.

Azok, akik nem tagjai az Insider programnak, de már a frissítés előtt szeretnék átállítani konzoljaikat, megtalálják ezeket az opciókat a Beállítások > Általános > Energiagazdálkodási lehetőségek menüponton belül. Ez segít energiát megtakarítani, és lehetővé tenni a környezettudatos frissítéseket Xbox konzolon.

Innentől már csak az a kérdés, hogy mi személyesen mit tartunk szignifikáns megtakarításnak és mit tartunk saját és a környezetünk szempontjából fontos és jelentős tudatos viselkedésnek. Valami azonban elindult. Ha nem is akarunk "fát ültetni", azért tegyük csak meg a magunk részéről felelős lépéseket, és nézzünk rá a fenti frissítésre, amint lehet.

További olvasnivaló: KATT!

Képek forrása: Xbox.com (Xbox Wire), Grist.org

További cikkeink a témában:

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Kaszál a Microsoft és a Remedy - ez történt kedden

Továbbá: Nintedo és EA üzleti jelentés, Don’t Kill Them All, Hades II, Wholesome Direct, Rocksmith+.

5 órája
6

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

21 órája

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

21 órája
1

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

21 órája
45

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

1 napja
7

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

1 napja
9

Heti megjelenések

2 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

2 napja

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

4 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

5 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

5 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

6 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

6 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

7 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

7 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

7 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

7 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

7 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

8 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

8 napja
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==