Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Gamer3652024.05.07. 16:00

Az ESET immáron harmadjára indít közérdekű, játékos tanulással színesített kampányt a kiberbiztonsági tudatosság témakörében. Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

Hiszen szinte mindannyiunkkal megtörtént már, hogy egy webes vásárlás után gyanús tranzakciók kezdődtek a bankkártyánk értesítőin. Tudjuk, hogy a legnagyobb cégeknél (így a gaming profiljainkat és jelszavainkat kezelő vállalatoknál) sincs feltétlen biztonságban a kényes információ rólunk. De az is gyakran előfordul, amikor támadások következtében kerülnek adataink rossz kezekbe. Esetleg a gyermeket gondatlan játékában, vásárlásában, kiberlétében éri valamilyen átverés vagy támadás… Ismerős helyzetek, ugye?

No de beszéljünk először kicsit magáról az ESET-ről, akikre fókuszál jelenlegi anyagunk is. A cégalapító mérnökök három évtizede kezdték új alapokra helyezni a digitális biztonság felhasználói oldalát. Az 1992-es pozsonyi indulás után az egész világ egyik legelismertebb kiberbiztonsági vállalata lett a szoftvercég. 13 kutatás-fejlesztési központjában több száz szakértő dolgozik a jelen és jövő „cybersecurity” kérdésein.

És hogy te honnan ismerheted az ESET-et? Például a NOD32, vagy más védelmi szoftverük használata közben találkozhattál a logójukkal.

Például a vírusvédelem is fontos része ennek a digitális tudatosságnak, melyet lehet ingyenes és fizetős védelmi megoldásokkal megközelíteni. Bár az ingyenes szoftverek is sokszor rengeteg funkcióval kecsegtetnek, általában minden komolyabb opció később megnyitható előfizetéssel érhető el. És ha az ember valamiért fizet, azért szolgáltatást, például ügyfélszolgálatot, frissítéseket, platformokon átívelő védelmet vár. Tegyük hozzá, joggal.

Hol van már az a kor, amikor a floppin havertól mentett GoldenAxe.EXE tette tönkre a DOS-os rendszerünket. Ma egy vírusirtó, elnézést, kiberbiztonsági szoftver sem csak arra jó, hogy a letöltött emailből megnyitott, fertőzött dokumentumot kiszúrja idő előtt, hanem ettől jóval többre. Például állandó, real-time védelemmel figyeli a böngészésünket, a levelezésünket. Vagy biztonságos böngészési funkciók mellett adatvédelmi bővítményt is kínál, hogy amíg online vásárolunk, videojátékos tranzakciókat végzünk, addig se kelljen a kéretlen eseményektől tartanunk. Korlátlan VPN, IP-titkosítás? Webkamera-hackelés elleni tiltások? Brute-force feltörések elleni falak, tűzfal, hálózatfigyelés? Esetleg direkte konfigurálható szülői kontroll a csemeték tartalomfogyasztása felett? Ezek mind-mind részét képezhetik egy ilyen szoftvercsomagnak.

Ha szeretnél a fenti kérdésekről többet is tudni, akkor érdemes meghallgatnod az ESET podcast epizódjait, melyek szórakoztató, informatív formában tálalja a digitális biztonság alapvető kérdéseit. A beszélgetéssorozat címe „Hackfelmetszők – Veled is megtörténhet!”, amely az általános figyelemfelhívás, edukáció mellett igyekszik tudatosítani, hogy a hackertámadások nem csak vállalatoknál, vagy kívülről „különlegesnek” (esetleg híresnek) gondolt magánemberekkel, hanem gyakorlatilag bárkivel megtörténhetnek.

A felvételeken az ESET kiberbiztonsági szakértői (olykor vendégekkel kiegészülve) a vírusok technikatörténeti vonatkozásai mellett olyan kérdéseket is feszegetnek, amelyekre sokszor nem is merünk mélységeiben belegondolni.

Gondoltátok volna például, hogy 5 milliárd internetező 26 milliárd eszközzel csatlakozik a hálózatra?

A fenti adat már statisztikailag is elővigyázatosságra inti az embert. De olyan adásokat is találhatunk, amelyek a céges/magán számítógépek dilemmáin, a biztonsági fásultságon, banki csalásokon, adattároláson, zsarolásokon, szülő-gyerek viszonyuláson, a ChatGPT alkalmazási területein kalandoznak. És természetesen a gamereket fenyegető veszélyekre is kitérnek a srácok.

Ebben az adásban például kifejezetten sokoldalú megközelítésben hallgathatjuk a gaming kiberbiztonságára vonatkozó aspektusait, olyan általános kitekintésekkel, amelyek a laikusok fejében is tisztázhatnak bizonytalan pontokat.

Néhány szót ejtsünk még az ESET Tudásbázisról is, amely gyakorlatilag mind otthoni felhasználók, mind pedig irodai munkakörben dolgozók számára biztosít érdekes tartalmakat.

Az otthoni kiberbarangolók között külön kiemelt figyelmet kapnak a szülők, a tinik és a gyerekek is, akik számára külön magyarázatokat és példákat hoz az ESET.

Fontos elem továbbá az általános felhasználók számára készített videók listája és a fogalomtár jelenléte. A biztonsági kisokos az egyes fogalmak tisztázásában is segíthet. (Nem lehet mindenki IT-szakértő, ugyebár.) Ilyen szempontból kicsit küldetésszerű is az ESET munkája, akik ezekkel a tartalmakkal az átlag felhasználó szintjére hozzák le a cybersecurity világát.

A tudástár amúgy a napról napra fejlődő mesterséges intelligencia (AI), generatív, nagy nyelvi modellek (LLM-félék, mint például a ChatGPT) alkalmazásának, biztonságos felhasználásának körülményeiről is lehet tájékozódni.

A cikk végéhez közelítve engedjétek meg, hogy a fentiek tükrében járjuk körbe a lehetőségeinket és ajánljuk az ESET szolgáltatásait.

Jó hír, hogy az ESET legtöbb otthoni szoftverét 30 napon át ingyenesen, teljes funkcionalitással, kötelezettségek nélkül kipróbálhatjuk. Emellett komoly háttere van a cégnek a hazai pályán. A magyar szakemberekből álló, felkészült terméktámogató csapatuk segíteni tud a zavarbaejtő, vagy csak nehezen kezelhető helyzetekben.

Az EHSE (ESET Home Security Essential) akár 24 órás védelemmel, észrevétlenül teszi a dolgát, és alapáron (nagyjából 1300 Ft-os havi áron) biztonságos bankolást, illetve adathalászat elleni és lopásvédelmet is kínál.

Az EHSP (ESET Home Security Premium) ezen annyit tud fokozni, hogy csomagjában (kb. 1650 Ft-os havidíjjal) Jelszókezelőt, az érzékeny fájlok titkosításának lehetőségeit és a legmodernebb fenyegetés-észlelést is kínálja.

Az EHSU (ESET Home Security Ultimate) csomag a legtartalmasabb mind közül. Az átfogó kiadásban extra VPN szolgáltatást is kínál az ESET, amivel más országok címeivel barangolhatunk. (Ez például jól jöhet különböző régiójú gaming store-ok böngészésekor.) Emellett olyan kellemes funkciókat is kapunk, mint példál a metaadat-törlő, amivel a digitális fényképeink adatait nullázhatjuk le szempillantás alatt. Ez a kiadás 5 eszközre havi négyezer forintos árban jön ki.

A mostani cikkünk apropóját képző kampány ideje alatt az ESET akcióval is készül: 20% kedvezményt ad az 1 éves, 5-10 eszközös ESET Home Security Ultimate előfizetésre.

A fenti szoftverek egyébként Windows, Win ARM, macOS, Android és iOS rendszerekkel is kompatibilisek. A cég pedig szereti külön kiemelni, hogy az ESET megoldások csak a kockázatot csökkentik, a gép sebességét nem – összehasonlítva a többi konkurens megoldással szemben minimum 60%-al kisebb számítási terheléssel ketyegnek, de több esetben akár a tízszeres nagyságrendű teljesítményjavulás is mérhető a szoftverek között, az ESET javára.

A cikkkünk szponzorált tartalom, köszönjük, hogy elolvastad!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

1 napja

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

1 napja
1

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

2 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

2 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

3 napja
6

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

3 napja
2

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

3 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

3 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

4 napja
1

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

4 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

4 napja

Dread Delusion – Morrowind rémálomföldén

Még szerencse, hogy az indie csapatok jóval bevállalósabbak az átlagnál, és nem restek bedobni játékosaikat a mélyvízbe, ahogy azt a korai hozzáférésből mostanában kilépő Dread Delusion példája is jól mutatja. Teszteltük a nagyon furcsa kinézettel bíró szerepjátékot.

4 napja
3

60 millióhoz közelít a PS5, rekorder a Helldivers 2

Üzleti évet zárt a Sony is és összességében elégedettek lehetnek az eredményekkel.

4 napja
15

Game Pass: mozgolódás május második felében

Premier áradat, nagy nevek és izgalmas független fejlesztések. Senua’s Saga: Hellblade II. Lords of the Fallen. Chants of Sennaar.

4 napja
2

Bemutatkozik az új Assassin's Creed, stratégiát vált a Square Enix – ez történt hétfőn

Továbbá: Sony Interactive Entertainment, Monster Hunter, Big Helmet Heroes, INDIKA, Fabledom, Shin Megami Tensei V.

5 napja
20

Heti megjelenések

6 napja
2

Final Fantasy 16: The Rising Tide

A Final Fantasy 16 második letölthető tartalma megérkezett, azt adva, amit vártunk tőle. De elég lesz ez a nagy többségnek? Teszteltük a Rising Tide-ot!

6 napja
3

Heading Out - kerék a nyakamon

Pár napon belül ez a második cikkünk egy lapozgatós könyvről, ami persze ferdítés, hiszen a Heading Out egy autós, narratív, roguelike kalandjáték akar lenni... aminek a lényegi része valójában egy lapozgatós könyvhöz hasonló rétegben nyer formát. Lássuk, mennyire váratlan élményként hatott a Saber gondozásában megjelent különleges csemege.

6 napja
2

Ian Livingstone - Az óriások árnyéka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal a sorozat atyjának, Ian Livingstone-nak új kötetével.

7 napja
3

God of War Ragnarök PC pletyka, Microsoft mobiljáték bolt - ez történt pénteken

Továbbá: Lightforge Games, Senua’s Saga: Hellblade II, Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – Sweep the Board!, CI Games, Marathon, Eternal Threads, The Rogue Prince of Persia.

8 napja
25

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==