Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

dragCsető Zsolt2023.09.19. 15:51

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

A Microsoft idei bírósági körei miatt már az év eddigi részében sem voltunk híján a szivárgásoknak, ma reggel pedig újabb gigantikus adagra ébredhettünk - és ezzel még finoman fogalmaztunk. Nézzük, mi mindenre derült fény a netre kikerült hivatalos dokumentumokból.

XBOX: ÚJ KONZOL ÉS SERIES X FRISSÍTÉS

Hardveres fronton három fontos mérföldkőre derült fény. A legkorábbi a Sebile kódnéven futó új kontroller, mely a kiszivárgott tervek szerint 2024 májusában kerül majd piacra, méghozzá 69,99 dolláros áron. A minőségi és összeszerelési előrelépés mellett funkcionális fejlődés is várható természetesen, melyek közül a legfontosabbak a haptikus visszajelzés és a giroszkóp lesznek, de kényelmesebb és csendesebb is lesz az új irányító, mint a mostani.

Szintén jövőre várható az Xbox Series masinák generációközi frissítése. Az Ellewood kódnéven futó új Series S 2024 augusztusában érkezik a tervek szerint, 1 TB-os háttértárral, míg a Brooklinra keresztelt új Series X 2024 októberében követi őt - itt a 2 TB-os háttértár mellett a leglényegesebb változás az lesz, hogy ez a változat is teljesen digitálissá válik, lemezmeghajtó nélkül.

A kiszivárgott prezentációs fájlban az Xbox következő generációjáról is szó esik, melyet a 2028-as naptári évre terveznek, erős cloud alapú megközelítéssel (Cloud Hybrid Games), ami - legalábbis az elnevezés alapján - a lokális és a felhőalapú számítási kapacitás egyfajta összehangolását jelentheti majd.

SZIVÁRGÓ BETHESDA MEGJELENÉSI NAPTÁR

A bírósági dokumentumokból egy nagy adag be nem jelentett Bethesda címről is lehullott a lepel. Ők lennének azok:

 • Oblivion Remaster
 • Starfield DLC
 • Doom Year Zero
 • Project Kestrel
 • Project Platinum
 • Fallout 3 Remaster
 • Ghostwire Tokyo folytatás
 • Dishonored 3

GAME PASS: MENNYI AZ ANNYI?

Mennyit fizet a Microsoft a kiadóknak, hogy a játékaik bekerüljenek a Game Pass szolgáltatásba? Egy 2022 májusi levelezésből erre vonatkozóan is találunk információkat - az alábbi becslések születtek a Microsoft részéről:

 • Red Dead Redemption 2 - 5 millió dollár / hó
 • Suicide Squad - 250 millió dollár
 • Star Wars Jedi Survivor - 300 millió dollár
 • Mortal Kombat 1 - 250 millió dollár
 • Baldur's Gate 3 - 5 millió dollár
 • Gotham Knights - 30 millió dollár
 • Assassin's Creed Rift - 100 millió dollár
 • Grand Theft Auto V - 12-15 millió dollár / hó
 • Dying Light 2 - 50 millió dollár
 • LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - 35 millió dollár
 • Dragon Ball: The Breakers - 20 millió dollár
 • Return to Moneky Island - 5 millió dollár
 • Wreckfest 2 - 10-14 millió dollár
 • Just Dance - 5 millió dollár
 • Blood Runner - 5 millió dollár
 • Glitch Busters - 5 millió dollár

FELVÁSÁRLÁS: WARNER, VALVE, NINTENDO (!)

Sokak szerint a legszaftosabb része a szivárgásnak az a levelezés, melyben Phil Spencer Xbox-főnök a felvásárlási tervekről beszél - fontos, hogy ez még 2020 augusztusából, vagyis a ZeniMax/Bethesda-féle ügylet előttről származik. Az emailből kiderül, hogy előbbi mellett a Warner felvásárlása is komoly megfontolás alatt volt, de szóba kerültek olyan óriások is, mint a Valve (!) vagy a Nintendo (!!).

Utóbbi megszerzését persze Spencer sem látta reálisnak rövid távon, nem gondolja ugyanakkor lehetetlennek hosszabb távon gondolkodva:

A Nintendo megszerzése egy karrier fénypont lenne számomra, és őszintén hiszem, hogy egy jó lépés lenne mindkét vállalat számára. Csupán sok idő kell ahhoz, hogy a Nintendo belássa: az ő jövőjük nem saját hardveren íródik majd. Jó sok idő... :)

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

9 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

1 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

2 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

3 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

4 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

5 napja
9

Heti megjelenések

6 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

8 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

9 napja
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

Astor: Blade of the Monolith

Bármelyik elemét is nézzük, az Astor igencsak attraktív és csalogató képet sugároz magáról. A figurák jellegzetesek és megkapóak, a környezet és az art style mesébe illő, a leírásban hangoztatott akció-rpg műfaj pedig az élvezetes harcok, illetve egy jól felépített fejlődési rendszer ígéretét hordozza. Valóban csábítóan hangzik, de vizsgáljuk meg behatóbban, hogy mi is lapul a maszk mögött.

2024.06.13.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==