Shuhei Yoshida: a BAFTA idei Fellowship díjasa

Shuhei Yoshida: a BAFTA idei Fellowship díjasa

sQrNagy Csaba2023.03.16. 12:00

A Brit Film- és Televíziós Akadémia a lenti rövid interjú kíséretében jelentette be, hogy idén Shuhei Yoshida kapja a legnagyobb presztízsű Fellowship díjukat. A BAFTA 1971 óta létező életműdíját már több mint tíz alkalommal vehette át valaki a játékiparban végzett tevékenységéért. Először Will Wright, a Maxis (SimCity, The Sims) alapítója, majd többek között Shigeru Miyamoto (Nintendo), Gabe Newell (Valve), John Carmack (id Software), Tim Schafer (Double Fine) és Hideo Kojima (Kojima Productions). Utoljára 2021-ben ért hasonló megtiszteltetés valakit a játékipar területén, akkor Siobhan Reddy, a Media Molecule (Little Big Planet, Tearaway, Dreams) stúdiójának vezetőjét szólították színpadra.

Az 59. életévében járó Shuhei Yoshida jelenleg a Sony Interactive Entertainment független fejlesztésekért felelős részlegének vezetője. Igazi játékipari veterán. 1993-ban már tagja volt az első PlayStation konzolon dolgozó csapatnak. Ő segített elhozni a platformra például a SOCOM U.S. Navy SEALs, a Jak and Daxter és a Twisted Metal: Black játékokat, majd producerként felügyelte többek között a Gran Turismo, az Ape Escape és a The Legend of Dragoon munkálatait. 2007-ben a SIE America elnöki székében is megfordult, majd egy év után előléptették a SCE Worldwide Studios vezetőjévé. Az Independent Developer Initiative élén 2019 óta segíti a PlayStation korábban meglehetősen viharos kapcsolatát az indie stúdiókkal.

Shuhei Yoshida 2023. március 30-án veheti majd át a díjat a BAFTA éves díjátadó ceremóniáján Londonban.

Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

A négyes számú Resident Evil is remake formájában éled újra, tesztünk után pedig most néhány tippel is készültünk számotokra, hogy felkészülten vághassatok neki a kalandnak.

13 órája
1

Redemption Reapers

Tapasztalt japán nagyágyúkat bevetve támad a körökre osztott taktikai játékok piacán a Redemption Reapers, de úgy tűnik a rutin sem mindig garancia a minőségre.

15 órája
2

MindsEye: az EVERYWHERE metaverzumának úttörője

Leslie Benzies, a Rockstar Games egykori elnökének ambiciózus projektje újra megmutatta magát néhány látványos villanással.

15 órája
5

EDGE #383 pontszámok

Címlapon a Rockstar North egykori alkalmazottaiból verbuválódott Build a Rocket Boy debütáló alkotása, az Everywhere. De a pontszámok is érdekesek!

16 órája
2

Oculus Publishing: tíz évnyi VR tapasztalat

A Meta a belsős Oculus Studios csapatok mellett a külsős fejlesztőket és partnerstúdiókat is támogatja. Jelenleg több mint 150 címet.

16 órája

LEGO 2K Drive: megtörtént a hivatalos bejelentés

Több napi szivárgás után végre hivatalosan is leleplezték a LEGO Racers spirituális utódját! Ráadásul nem is kell rá sokat várni...

17 órája
3

PS5-re is megjelenhetett volna a Redfall

A Microsoftnak azonban más tervei voltak az Arkane játékával.

18 órája
6

Atari x Nightdive Studios felvásárlás

A mára francia kézbe került legendás vállalat felvásárolta a retro játékok felújítására és kiadására szakosodott stúdiót.

18 órája

Pixel Ripped 1978: az Atari virtuális világaiban

Az ARVORE sorozata trilógiává bővül, ráadásul mostantól nem kell fiktív retro címekre szorítkoznia. Megkapta az Atari támogatását!

19 órája
1

Júniusban érkezik a Crash Team Rumble

Napra pontos megjelenési dátum. Előrendelés. Pár perc gameplay. Na meg egy zárt tesztidőszak jövő hónapban!

20 órája

Layers of Fear: 11 perc gameplay

A Bloober Team és az Anshar Studios először enged betekintést a trilógiát lezáró folytatásba. Ami egy újragondolás is egyben.

20 órája

State of Unreal összefoglaló: a jövő valótlanul erős grafikát hoz majd

Fortnite, Hellblade 2, Project M... Csak azért nem írtuk, hogy "unreális grafikát", mert nem akartunk feleslegesen modoroskodni.

21 órája
7

Miasma Chronicles: irányítsd a sötét erőt!

Remek taktikai TPS-kalandjáték érkezik a Mutant Year Zero fejlesztőitől. Trailert is tudunk mutatni.

21 órája

Aliens: Dark Descent - fókuszban a taktikus játékmenet

Zsoldos csapatokkal a xenók csapatai ellen.

21 órája
1

Tovább zöldül az Xbox platform, köszönhetően az energiafogyasztást figyelő fejlesztői eszközöknek

A játék fejlesztése során lehet figyelni a felvett teljesítményt.

22 órája
8

A Valve bejelentette a Counter-Strike 2-t!

A következő generáció a Counter-Strike: Global Offensive ingyenes frissítéseként érkezik idén nyáron!

1 napja
11

Cuki animével hangolódhatunk a Resident Evil 4 megjelenésére

A minisorozat első részében Leon a Titokzatos Faluban kutakodik Ashley után.

1 napja
9

Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse

A 2008-ban Nintendo-exkluzívként Wii-re megjelent Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse végre Japánon kívül is debütál PC-n és a jelen generációs konzolokon, megvalósításában pedig felér egy időutazással a múltba. Visszatértem a holdkórosok szigetére!

1 napja
4

Game Pass: március utolsó heteinek kínálata

MLB The Show 23. Infinite Guitars. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. Jövő hónap elején pedig érkezik a Ghostwire: Tokyo is.

2 napja

Műfajteremtő címnek készül a Spellcraft

A One More Game stúdió első játéka nincs híján ambíciónak.

2 napja