Xbox Series X: itt a hivatalos hardverspecifikáció

Gamer3652020.03.16. 15:40

Az Xbox hivatalos csatornáján tűnt fel két rövid mozgókép, ami az Xbox Series X képességeit igyekszik demonstrálni. A fentebb látható videón egy Xbox One X ellen eresztik össze, ahol a State of Decay 2 töltőképernyőjét bámulhatjuk. Az újgenerációs masina esetén mondjuk ez mindössze 8 másodpercig fog tartani, miközben a One X még több, mint 40-et dolgozik tovább - úgy, hogy az adott cím egyáltalán nincs optimalizálva jelenleg Series X-re. A lentebb látható második anyag ezután az új "Quick Resume" funkciót mutatja be, amivel egyszerre több játék is párhuzamosan készenlétben tartható és néhány másodperces töltéssel váltogathatunk szabadon közöttük.

Ha ez nem lenne elég, időközben a Digital Foundry is eltölthetett néhány órát az új masinával a Microsoft redmondi bázisán, így elsőkézből tudtak beszámolni a gép méretéről, a technológiai újításokról és a végleges specifikációkról. Nézzük ezeket kivonatolva.

+ Méretek 15.1cm x 15.1cm x 30.1cm

+ Súly 4.45kg

+ Kimenetek HDMI 2.1 | 3 USB 3.2 | Ethernet | Háttértár bővítő

A "Háttértár bővítő" nem véletlen. A Microsoft a Seagate-el szerződött le egy speciális kiegészítő létrehozására, ami opcionálisan további 1TB SSD tárhelyet jelent. Fontos megjegyezni, hogy ez saját formátumú NVMe SSD-t fog tartalmazni - a saját szabványra azért volt szükség, hogy az illesztett kiegészítő biztosan képes legyen lépést tartani a minimum sávszélességgel, amit az Xbox elvár egy ilyen kiegészítőtől.

Apró kellemetlenség, hogy nem lesz külön digitális audio (Toslink) kimenet, így az csak HDMI-n keresztül oldható meg.

Végleges specifikáció fontosabb elemei

+ CPU 8x Zen 2 Cores 3.8GHz (3.6GHz SMT)

+ GPU 12 TFLOPS | 52 CUs at 1.825GHz | RDNA 2

+ Memória 16GB GDDR6

+ Memória sávszélesség 10GB - 560GB/s | 6GB - 336GB/s

+ Háttértár 1TB NVMe SSD

+ Optikai meghajtó 4K UHD Blu-ray

A szakértők kihangsúlyozták, hogy ez papíron ugyan "csak" kétszerese TFLOPS-ban mérve az Xbox One X teljesítményének, de több ponton (memória sávszélesség, háttértár írási / olvasási sebessége) annak többszöröse a két gép közötti generációs ugrás. Külön kitértek a Ray-tracing támogatásra, ami alapesetben akár a teljes grafikus teljesítményt felemésztené, de a hardveres rásegítésnek köszönhetően ilyenkor egy 25 TFLOPS-os kombinált teljesítmény leadására képes a gép. A megcélzott felbontás és képfrissítés 4K/60FPS, de az Xbox Series X képes a 120FPS támogatására is.

Az sem újdonság, hogy a Microsoft a teljes Xbox One felhozatalt támogatni fogja a következő generációban. Most viszont a gyakorlatban is láthatták, hogy ez nem csupán a gyakran 900p-s felbontást használó anyagok natív 4K renderelését jelenti, de a mesterséges intelligencia segítségével HDR támogatást is kaphatnak régebbi címeink.

Ryan Whitaker (vezető dizájner) rövid interjúban beszélt az új kontrollerről is. Továbbfejlesztett ergonómia, szélesebb platformtámogatás, alacsonyabb input lag és könnyebb megosztások kerültek a középpontba - a frissített D-pad mellett.

+ Az átdolgozott kontroller | Részletes bemutató

Ha a fentiekről részletesebben és sokkal szakmaibb hangon is szeretnétek hallani, akkor a teljes exkluzív anyagot itt érhetitek el:

+ Első benyomások, méretek, összehasonlítás | DF Direct: Hands-On

+ Részletes specifikáció és demók | DF Direct: Complete Specs

Cyberpunk: így csúszott félre minden

A Bloomberg húsz CDPR fejlesztőt keresett meg, hogy kiderítsék: mi csúszott félre a Cyberpunk 2077 fejlesztése során? Válaszok következnek.

9 órája
4

Nyüzsgős traileren a Persona 5 Strikers

Minden fókusz az akción - ilyen lesz az Atlus új őrülete.

22 órája

Scott Pilgrim visszatért, baby!

Ráadásul nem akármilyen gyűjtői jön Brian Lee O'Malley képregényének játékfeldolgozása, izé, annak is a remaster kiadása mellé.

23 órája
3

Squadron 51: lődd a csészealjat!

Végre egy játék, ami a régi idők zsé kategóriás sci-fi filmjeit parodizálja!

23 órája
5

TOHU: álomszép kaland január végére

Kézzel rajzolt, rajzfilmes stílusú, és ráadásul eszméletlenül hangulatos így első blikkre a Fireart játéka.

23 órája
1

Fantasian: egy darab screenshot

De nem akárkitől - magától Hironobu Sakaguchi mestertől!

23 órája

Samurai Shodown: tavaszi szamurájok

Tavaszi szél katanát áraszt - márciusban jön a következő generációs Samurai Shodown kiadás.

1 napja
2

Persona 5 Strikers

Rövid időre betekintést kaptunk a hamarosan megjelenő új Persona felvonásba, a Persona 5 Strikers-be. Első tapasztalatainkról pedig be is számolunk.

1 napja
3

Quixotic - Highway Violence

A Quixotic a hazai synthwave szcéna leígéretesebb előadója, így ő lesz az, akivel búcsúztatjuk a közepesen izgalmas csütörtök estét.

1 napja
12

Gamer365 Ünnep (Spellbreak - Chapter Pass (multi))

Az ünnepi hangulat sokszorosan fokozott - elrajtolt a nextgen, jön a karácsony, és végül itt az évek óta várt Gamer365 Next. Masszív nyereményjátékkal készültünk!

1 napja
370

Sunlight: napsütéses kerek erdő

Sétaszim Edvard Munch norvég festőművész ihletésével.

2 napja
2

New Pokémon Snap: megjelenési dátum

Április végén vehetjük magunkhoz a fényképezőgépet és indulhatunk a Lental régió felfedezésére. A virtuális szafari azonban nem lesz olcsó mulatság.

2 napja
3

Riders Republic: csak 2021 végén

Az utolsó kanyarnál végül kicsúszik a februárra tervezett Ubisoft extrémsport őrület. Valamikor az év végére állhat majd talpra.

2 napja
3

Resident Evil Showcase: egy hét múlva

A Capcom új mozgóképes anyagokkal készül a Resident Evil Village projektjéből, de további híreket is belengetett azért a sorozattal kapcsolatban.

2 napja
2

Nioh 2: bemutatkozik a PC változat

Hamarosan PC-re is megérkezik a Team Ninja nagyszerű akciójátéka. A The Complete Edition ráadásul már minden DLC-t tartalmaz!

2 napja

The Medium: élőszereplős trailer

Díjnyertes lengyel stúdió és rendező segített életre kelteni a játék hátborzongató, dimenziókon átívelő atmoszféráját. Lássuk hogyan sikerült!

2 napja
3

Cyberpunk: bocsánatkérés & jövőkép

Videóban kér bocsánatot a vezetőség, és felvázolják a játék helytepofozására szőtt terveket - sok mindent terveznek, de nextgen verziót nem mostanában kapunk.

2 napja
56

Twin Mirror

Beragadt tesztek rovatunk legújabb alanya a Dontnod még decemberben megjelent kalandja, a Twin Mirror, amelynek végigjátszása után érthetővé vált a játék körüli csend. Sajnos ez most nem igazán sikerült.

3 napja
8

Hogwarts Legacy: csak 2022-ben!

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a kiadó több időt adott az ambíciózus Harry Potter szerepjáték fejlesztésére. Jövőre nyithat ki a Roxfort kapuja!

3 napja
4

Returnal: információ-morzsák

A Housemarque ezúttal szintén egy külső nézetű akciójátékot készít. De az arcade gyökereket és a töltény-poklot azért nem felejtette el!

3 napja
1