OUYA: Az új konzol

WarhawkLusztig Zsolt2012.07.11. 06:05

Kezdjük a legfontosabbal: az Ouyat fejlesztő Boxer8 szerint konzoluk nem a Nintendo / Microsoft / Sony hármassal akarja felvenni a versenyt. Inkább egy olyan területet akarnak kiaknázni, melyet a "nagy" hármas - egyelőre - messziről elkerül. Ezek pedig a kis csapatok által fejlesztett, letölthető, jellemzően free-to-play játékok világa. Mondhatnánk, hogy mobiljátékok a tévé képernyőn, de ez se fedné le teljesen az igazságot.

Az Ouya egy piciny set-top-boxként érkezik meg hozzánk. Apró, de jól kinéző dobozra gondoljunk, ezt garantálja az, hogy a Herman Miller SAYL szék, a Jawbone Jambox vagy az XO laptop kinézetéért felelős Yves Behar tervező felel a kinézetéért. Az apró doboz belseje se hasonlít egy tradicionális konzoléhoz: Tegra3 processzor, 1GB RAM, 8GB flash memória a fő alkatrészek, mellettük Bluetooth 4.0 LE, 802.11 b/g/n hálózati chipek, egy USB 2.0 port és egy SD kártya olvasó kap helyet. Az Android Ice Cream Sandwichet futtató konzol tehát nem próbál beszállni a nyers erő versenyébe, bár azt azért tudni kell, hogy hasonló specifikációval ha nem is "nextgen", de igencsak látványos játékokat lehet létrehozni. (Gondoljunk csak a Real Racing 2-re, vagy a Shadowgun, Dead Trigger párosra)

Az Ouya igazi különlegesség azonban az, hogy már a kezdetektől a nyitottságra épül, ahogy a fejlesztők mondják, "hackelésre született". A konzol könnyen és garanciavesztés nélkül rootolható lesz, illetve fizikailag is könnyen hozzáférhető lesznek a nyomtatott áramkörök. Ha pedig ez nem lenne elég, minden gép egy olyan szoftverrel érkezik, mely segítségével könnyedén visszaállítható a gyári állapotba, illetve minden vásárló megkapja a gép SDK-ját is. Innentől pedig a felhasználókra van bízva, hogy mit tesznek a masinával, a hozzáértők könnyedén fognak tudni új, saját rendszert, de akár saját hardver elemeket is hozzáadni.

Jól látható, hogy az Ouya sok tekintetben egy asztali mobiltelefonnak is tűnhet, van azonban egy dolog, ami miatt egy világ fogja őket elválasztani: az irányító. Hiszen ettől asztali, az asztali konzol, így természetesen az Ouya mellé is jár egy kábel nélküli kontroller. Az irányító már-már szabványos felépítéssel rendelkezik, két analóg kar, egy D-pad, nyolc gomb (négy a tetején, négy ravasz környéki), illetve egy dedikált rendszergomb. A szintén gondosan megtervezett irányítóban nem lesz gyorsulásmérő és rezgőmotor, lesz viszont rajta egy érintésérzékeny felület, mely az ilyen megoldással jobban irányítható (pl mobiltelefonról "átportolt") játékoknál nagy segítség lehet. Ahogy a gép is, az irányító is szabadon szétszedhető, módosítható. Sőt, ha sokan érdeklődnek iránta, a Boxer8 hajlandó a hardver dizájn dokumentumokat is megosztani.

Elérkeztünk a legfontosabb kérdéshez: milyen játékokat várhatunk az Ouyara? Nos, ez az, amit pontosan nem tudunk megmondani. Az Android rendszer miatt az természetes, hogy a robotos rendszeren futó játékok itt is elindulnak, azonban külön erre a gépre bejelentett, exkluzív játékok még nem lettek megnevezve - ami nem meglepő, hiszen azért eléggé a gép életének elején járunk. Az biztos, hogy az indie szcéna nagy nevei pozitívan vélekednek a konzolról, Notch, Adam Saltsman, Brian Fargo, Jenova Chen vagy Jordan Mechner is beállt az ötletet dicsérők sorába. Biztos, hogy nem kapunk Halot, Unchartedet vagy Zeldát erre a gépre, azonban a könnyed, szabad megjelenés és a mostanában olyan sokszor hallott kiadót megkerülő értékesítési modell sok kis csapatnak kívánatos lehet. A játékosok oldalára fontos információ, hogy az Ouyara megjelenő összes játék alapból free-to-play lesz. Teljesen ingyenes? Nem, szabadon kipróbálható, és teljesen a fejlesztőre van bízva, hogy ezt az ingyenességet a játék végéig biztosítja, vagy esetleg demo verziót kapunk, előfizetést két, vagy mikrótranzakciókkal próbál bevételt szerezni. Az Ouya a játékok mellett néhány "nappali" szolgáltatással is rendelkezni fog, első körben a twitch.tv integráció lett bejelentve, de egy ilyen szabadon hekkelhető gépnél a határ igazából csak a csillagos ég.

Már csak egy kérdés maradt, mikor és mennyiért kaphatunk egy ilyen gépet? A Boxer8 szerint az első masinák következő év márciusában kerülhetnek le a gyártósorról, melyeket első körben természetesen az "előrendelők", a Kickstarter kampányuk támogatói kapnak meg. Az Ouya ára pedig igazán barátságos, 99 dollár lesz. A konzolt övező érdeklődést jól mutatja, hogy a tegnap indult, 950ezer dollárt igénylő Kickstarter kampánya egy nap alatt az igényelt összeg dupláját hozta össze, és már most kétmillió dollár felett van a támogatók által biztosított összeg.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

12 perce

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

8 órája
6

Before Your Eyes

10 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

14 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

14 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

14 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

15 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

15 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

16 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

16 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

16 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

18 órája
6

Heti megjelenések

22 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11