[Első benyomások] The Great Ace Attorney Chronicles

The Great Ace Attorney Chronicles

dragCsető Zsolt2021.07.26. 14:00

Soha nem volt könnyű dolga annak, aki tartani szerette volna a lépést az Ace Attorney-szériával, a Capcom ügyvédes kalandjátékai ugyanis rendre komoly késéssel jelentek csak meg angol nyelvterületen. Már amikor egyáltalán megjelentek, a The Great Ace Attorney: Adventures, illetve annak folytatása, a The Great Ace Attorney 2: Resolve ugyanis egyáltalán nem voltak elérhetőek eddig a szigetországon túl. A kulcsszó azonban az „eddig”, a két szóban forgó cím ugyanis egy méretes, The Great Ace Attorney Chronicles névre hallgató csomagban most mifelénk is elhajózott, méghozzá PC, PS4 és Switch platformokra. Miután egy tényleg brutális szavatosságú, két komplett játékot, tíz ügyet és nagyjából 60 órányi játékidőt kínáló kollekcióról van szó, ezért a teljes értékű tesztre egy kicsit még várnotok kell, ám addig is olvashattok első, megjelenés előtti benyomásainkról.

Egy igazán különc spinoffról van szó, mely a játékmenet tekintetében egyértelműen a klasszikus vonalba tartozik ugyan, időben azonban egy évszázadnyit repül visszafele, egészen a viktoriánus korig. Mondhatnánk azt is, hogy Meidzsi-kor, ha már Japán a kiindulási pont, nem véletlen azonban a brit kapcsolódás, a The Great Ace Attorney Chroniclesben ugyanis Angliába utazva kell megoldanunk különféle bűntényeket, ami egészen sajátos hangulatot és körítést kölcsönöz a játék számára. Magukat a karaktereket (élükön az új főhőssel, Ryunosuke Naruhodóval, aki Phoenix Wright egyik felmenője) egy szokás szerint fantasztikusan jól megírt „cold open” ügyben vezetik fel nekünk, melyben ifjú ügyvédvárományosunk maga kerül a bíróság elé, így az izgalmak szó szerint az első perctől megvannak – azzal semmiképp sem lehet vádolni Shu Takumi legújabb alkotását, hogy túlságosan lassan indul be.

Az új kor és az új karakterek mellett tehát a játékmenet a régi: első körben bizonyítékokat és információkat kell gyűjtenünk, majd a tárgyalóteremben meg kell találnunk azokat az ellentmondásokat és hazugságokat a szemtanúk vallomásaiban, melyek az igazság irányába billenthetik a cselekményt. Egy-két aprósággal azért igyekeztek feldobni a fejlesztők a már jól bevált receptet: a vallomások alatt például előfordulhat, hogy egy másik karakter gyanúsan kezd viselkedni, így áthelyezhetjük rá a fókuszt. De ott van Herlock Sholmes karaktere is, aki (Conan Doyle inspirációs forrásként szolgáló, ikonikus figurájához hasonlóan) a dedukció mestere, az esetleges ellentmondásokat azonban nekünk kell kiszűrnünk az erre fókuszáló szekvenciák során.

Akinek még nem volt dolga a szériával, az jobb, ha tisztában van azzal, hogy ezek sokkal inkább vizuális novellák, mintsem hagyományos kalandjátékok. Ez értelemszerűen rengeteg szövegdobozt és olvasást jelent, ám ha valami, akkor ez a játék tökéletes beugrónak számít, nem elég ugyanis, hogy a cselekmény izgalmas és valóban fordulatos, de a poénok és a karakterek is mind emlékezetesek és jól kitaláltak. Mindegyiküknek van egyfajta jellegzetessége, amely mind a szövegkönyvön, mind a grafikai dizájnon keresztül markánsan átjön, és bár a gyilkosság komoly dolog, az Ace Attorneyból szokás szerint nem hiányoznak az olyan elemek sem, mint a karikatúra vagy az önreflexió. Sokszor ez az egész a megtévesztés része is egyben, ebben a csavaros bűnténysorozatban ugyanis sosem lehetünk biztosak abban, hogy ki bújik álarc mögé, ki mond igazat és ki hazudik. Az első pár óra alapján tehát kétségünk sincs afelől, hogy a legújabb dupla-epizódban minden megvan, ami miatt a korábbi Ace Attorney-játékokat szeretni lehetett, méghozzá újszerű és egyedi körítéssel. Hogy az izgalmak hosszú távon is megmaradnak-e, illetve hogy a visszatérő gyermekbetegségeket (mint például amikor nem logikus, hogy melyik bizonyíték felmutatása gördíti előre a cselekményt) mekkora mértékben sikerült visszaszorítani, az kiderül későbbi tesztünkből.

The Great Ace Attorney Chronicles | Platform: PS4 (tesztelt), PC, Switch | Kiadó / Fejlesztő: Capcom | Megjelenés: 2021. július 27.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tcGF0cmVvbi1tcHVcIj5cbjxhIGhyZWY9XCJodHRwczpcL1wvcGF0cmVvbi5jb21cL2dhbWVyMzY1XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcmliYm9uLnBuZ1wiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxzdHlsZT5cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tcGF0cmVvbi1tcHUgaW1ne1xuXHR0cmFuc2l0aW9uOiBhbGwgLjNzO1xuXHRwb3NpdGlvbjphYnNvbHV0ZTtcblx0dG9wOjA7IGxlZnQ6MDtcbn1cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1IGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigycHgpO1xuXHR0cmFuc2Zvcm06IHNjYWxlKDEuMSk7XG59XG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMCk7XG5cdHRyYW5zZm9ybTogc2NhbGUoMSk7XG59XG48XC9zdHlsZT4iLCJpbWFnZXMiOltdLCJ1cmwiOiIifQ==

Amikor az Angry Video Game Nerd és a Commodore 64 találkoznak

A Nerd éppen a C64 felhozatalt szemelte ki a következő bemutató témájaként.

9 órája

PlayStation-re is jön az art of rally

Direkt írtuk kisbetűvel, bár ez az oldal layoutján nem látszik, így van a hivatalos neve a játéknak.

12 órája
1

Lost Judgment

A Lost Judgment a Yakuza széria mellékága, amely a japán alvilági viszontagságok helyett, egy magánnyomozó életébe enged bepillantást. A második rész folytatja az előd hagyományait, és az anyasorozat rajongóit sem hagyja lógva. Teszteltük a játékot.

13 órája
1

A Netflix új játékában is véresen hentel Kate a méregzsák

A Kate: Collateral Damage az akciódús filmet követi stílusban és játékmenetben.

14 órája
1

Októberben korai hozzáférésben játszható a Shelter alkotói által készített Book of Travels

A játék amúgy a TMORPG címkét kapta a játék zsánerének meghatározásánál.

14 órája

A hét egyik legjobb trailerét hozza a The Plane Effect

A melankolikus narratív kalandjáték igényes videóval ünnepli a megjelenést.

19 órája
3

Samudra: tengeri szeméthegyekre hívja fel a figyelmet a gyönyörű 2D platformer

A játék az Unity ösztöndíjas fejlesztéseként szeptember végén érkezik.

20 órája

A Heroes stílusát keveri zsiványkodással a The Dragoness

Command of the Flame alcímmel készül a játék, amiből demót is tudunk mutatni.

21 órája
3

Konzolokra is megjelent a Gaijin sztalker-pótléka, a Shadow of Kurgansk

Bár a játék inkább kuriózumnak tűnik, mint trónkövetelőnek.

1 napja
1

Szuper összehasonlító traileren az Alan Wake Remastered

A friss változat csap össze az Xbox 360 kiadással.

1 napja
6

Lost in Random

Az EA Originals által felkarolt egyedi játékok sorába tökéletesen simul be a Lost in Random, melyben Tim Burton stílusa elegyedik a valós idejű és körökre osztott harcok keverékével.

1 napja
8

Perfect Dark: Crystal Dynamics x The Initiative

A modern Tomb Raider trilógia és a Marvel's Avengers alkotói segítenek be a Microsoft sztárstúdiójának a Perfect Dark fejlesztésének további munkálataiban.

1 napja
8

Switch Online: N64 és Genesis címekkel?

Feltéve, hogy előfizetünk az Expansion Pack névre keresztelt új előfizetési csomagra. Indulás a tervek szerint még idén októberben.

1 napja
11

A Super Mario Bros. szinkronhangjai

Az animációs film jövő év végén kerülhet a mozikba. Most pedig azt is megtudhattuk, hogy kik kölcsönzik majd a hangjukat kedvenc karaktereinknek.

1 napja
8

Splatoon 3: a Mammalianok visszatérnek

Friss mozgóképpel jelentkeztek az Inkling kutatólaborból, a vizsgált lények pedig szőrösek. Nagyon. Jövőre trilógiává bővül a sorozat!

1 napja

Metroid Dread: a rettegés hangjai

Természetesen a pár napon belül érkező 2D metroidvánia sem maradhatott ki a műsorból. Sounds of Dread címmel hozott új kedvcsináló mozgóképet.

1 napja

Triangle Strategy megjelenési dátum!

A HD-2D látványvilágával érkezik a Final Fantasy Tactics szellemi örököse jövő év márciusában! A próbakör visszajelzéseire reagáltak.

1 napja
1

Hyrule Warriors: Guardian of Remembrance kiegészítő

Alig több, mint egy hónap múlva érkezik az Age of Calamity második tartalmi bővítése új történetszállal. karakterekkel és helyszínekkel.

1 napja

Voice of Cards: a NieR alkotójától

The Isle Dragon Roars alcímmel és Yoko Taro kreatív irányításával érkezik egy kártyákra építő új szerepjáték. A próbakör már most elérhető!

1 napja

Monster Hunter Rise: Sunbreak bejelentés

Masszív kiegészítőt kap az idén márciusban megjelent Switch exkluzív szörnyvadászat jövő nyáron! Itt vannak az első információk.

1 napja