[Teszt] The Duck Detective: The Secret Salami – Kacsamese

The Duck Detective: The Secret Salami – Kacsamese

Charlie_FirpoPapp Dávid2024.06.05. 10:30

Állandóan késő buszjáratok, egy elorzott ebéd, pár rúd szalámi, némi irodai feszültség és egy rejtélyes ügy, ami összeköti őket. Elő a nagyítóval és a jegyzetfüzettel, mert a Happy Broccoli Games alkotásában bizony egy szövevényes bűnügy felgöngyölítése vár ránk - libák és csirkekopók helyett ezúttal kacsákkal!

Mit nekünk Columbo, Poirot vagy Sherlock Holmes, ha van helyettük egy ballonkabátos nyomozókacsánk, aki sztárdetektíveket megszégyenítő módon oldja meg az olyan komoly eseteket, mint a…titkos szalámi rejtélye? Na jó, rendőrből lett tollas magánkopónk talán nem a legismertebb/legsikeresebb a szakmában, van egy apróbb kenyérmorzsa függősége, és a válási papírjain még meg sem száradt a tinta, de ezek egyike sem tántorítja el attól, hogy az igazság nyomába eredjen. A The Duck Detective: The Secret Salamiban a BearBus irodaházába hívják imádnivalóan komor szárnyasunkat, hogy nyakon csípjen egy elvetemült ebédtolvajt, azonban a kutakodás során még nagyobb titkok kerülnek a felszínre. A nyomozást már az elején több tényező nehezíti, így az irodába való bejutás sem mondható sétatotyogásnak, de ahhoz is fel kell kötnünk az úszóhártyánkat, hogy kitaláljuk, egyáltalán ki is pontosan megbízónk.

A játékban a nyomozás alapvetően két részre bontható, melyek egyike az információ, vagyis pontosabban szavak begyűjtése zöld kis naplónkba párbeszédek, vagy tárgyak megvizsgálása útján. Ha ezekből az összes szükséges jelzőt, nevet és igét összeszedtük, akkor jöhet a második rész, vagyis a megfejtés, aminél kvázi szókirakósként kell a megfelelő szavak behelyettesítésével megtalálnunk a választ az aktuális kérdésre. A társalgás mellett az egyes szereplő külsőségeit és a tereptárgyakat is meg kell vizsgálnunk, sőt az újabb nyomok és nevek további kérdéseket nyitnak meg a már kifaggatott karaktereknél.

A játékmenet tehát kellemesen egyszerű, és az egyes feladványok sem agyzsibbasztó nehézségűek, azonban a The Duck Detective: The Secret Salami igazi báját szerethető, mókás karakterei és vicces párbeszédei adják, no meg persze a hozzájuk párosuló, imádnivaló látványvilág. Az alapvetően 3D-s játéktérben ugyanis – kicsit régi társasokat idézve – gyönyörűen megrajzolt, 2D-s papírfigurákkal masírozhatunk, kényünk kedve szerint döntve fel a teli kukákat. A The Duck Detective: The Secret Salami nem mondható kifejezetten nehéznek, de ha mégis elakadnánk, akkor szerencsére kérhetünk egy kis rávezetést, sőt a játékot kezdhetjük eleve akár egy több segédletet biztosító fokozatban is.

Mindent összevetve a berlini vidám brokkolik egy igazán magával ragadó kis kalandot raktak össze, tele szerethető karakterekkel, amiket varázslatos grafikai stílussal keltettek életre. A The Duck Detective: The Secret Salami egy minden tekintetben könnyed, szórakoztató és sajátos alkotás, ami ráadásul remek belépő cím lehet a műfajjal ismerkedőknek. Egy apróság azonban mégis beárnyékolja ezt a pozitív élményt: a játék szavatossága. Nyilván nem a hosszától lesz jobb egy játék, azonban a papíron 2-3, a valóságban viszont inkább 1.5 órás játékidejével kacsanyomozónk kalandja fájóan rövidnek érződik főleg, miután az ember úgy megszereti karaktereit. A játékos már pont belemelegszik és várná a következő abszurd ügyet, amikor hirtelen elkezd legördülni a stáblista és szembesül a szomorú ténnyel, hogy Tapsi Hapsit idézve: „Ez van, srácok!”. Mindezek ellenére szívből ajánljuk ezt a mókás kacsamesét mindenkinek, és csak remélni tudjuk, hogy később számíthatunk egy – remélhetőleg némileg tartalmasabb – folytatásra.

PLATFORM PC (tesztelve), PlayStation, Xbox, Nintendo Switch KIADÓ | FEJLESZTŐ Happy Broccoli Games MEGJELENÉS 2024. május 23. ÁR 10 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

20 perce

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

10 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==