[Teszt] Teslagrad 2

Teslagrad 2

dragCsető Zsolt2023.04.27. 11:00

Az ifjú Teslamanta, Lumina útnak indul, hogy léghajóján felfedezze a messzi északi tájakat, ám a gonosz vikingek váratlan támadása keresztülhúzza számításait – a zuhanást is szerencsével sikerül csak túlélnie. Wyrmheim veszélyekkel teli földjén találja hát magát, ahol az elektromágneses mágia segítségével kell valahogyan túlélnie – meg persze visszajutnia családjához.

Indie fronton egyáltalán nem számít szokatlannak, ha egy-egy sikeres játék folytatására hosszú-hosszú éveket kell várni, az idén tízéves logikai platformer, a Teslagrad második részének ugyanakkor egy, az évek során igencsak továbbfejlődött műfajban kell maradandót alkotnia. A jópofa környezeti fejtörők ugyanis ezúttal is egy amolyan „metroidvania-light” formulán keresztül lettek keretbe foglalva, ez a zsáner pedig határozottan erős impulzusokat tartogatott a 2013-as eredeti megjelenése óta eltelt évtizedben. De ami talán ennél is fontosabb: sikerült-e az alapvetően szórakoztató és kreatív, léptékét tekintve ugyanakkor meglehetősen egyszerű koncepciót új szintre emelni?

A jó hír, hogy a Teslagrad központi eleme továbbra is szuperül működik. A mágneses trükközésre építő puzzle-szekvenciák sokkal inkább flow-szerűen épülnek egymásra, mintsem elakadós agytornaként, ami azért is jó, mert így a felfedezés élménye is végig megmarad. Ez utóbbi pedig szintén egy lelkesen dicsérhető pontja a játéknak, a Rain Games alkotása ugyanis kiváló érzékkel nyúl a környezeti történetmesélés eszközéhez. A skandináv mitológia és a steampunk vizuális stílus egyvelege telitalálat, a helyszíneken, az itt-ott bekapcsolható monitorokon, meg persze a felbukkanó karaktereken keresztül felépülő háttérvilág pedig nagyon erős atmoszférát teremt, ami végig fenntartja a játékos érdeklődését – még úgy is, hogy párbeszéd egy sornyi sincs a Teslagrad 2-ben. Maga az előrehaladás egyébként játékélmény szinten is kifejezetten szórakoztató: az irányítás és az egyre bővülő (és gyorsuló!) mozdulatrepertoár több mint rendben van. Egyedül a régiók közötti utazást megkönnyítő kábelek azok, amik a normál végigjátszásba jól illeszkednek ugyan (sőt, még látványosak és hangulatosak is, ahogy hozzátesznek egy kis monumentalitást az élményhez), az endgame fázisban azonban már kevésbé funkcionálnak jól a valódi gyorsutazási pontok híján.

Hogy mi a gond akkor a Teslagrad 2-vel? Nos, leginkább az, hogy ez nem Teslagrad kettő, sokkal inkább egy spinoff. Ha egyetlen szóban kellene megfogalmazni, hogy mi hiányzik a folytatásból, az az ambíció lenne. Az első rész sem volt már egy hosszú játék, a második felvonás azonban kevesebb mint három óra alatt letudható, ami mindenképp hagy kívánnivalót maga után – még úgy is, hogy utána vissza lehet térni az opcionális gyűjtögetnivalókhoz, amik egyébként a háttérsztorit is nagyon szépen bővítik. Nem tetszettek emellett a bossharcok sem, melyek – tényleges harcmechanikák híján – a környezeti puzzle elemeket próbálják beemelni a főellenfélcsatákba, a kép azonban nem teljesen áll össze. Alapból kétszer hibázhatunk csupán, ami sok kísérletnek korán véget vet (a checkpoint-rendszer szerencsére ultra módon baráti), de ami nagyobb baj, hogy bármennyire is jó az irányítás, akkora precizitása még sincs, hogy ezeknél az összecsapásoknál is úgy érezzük, végig uralunk mindent. Tegyünk még az egészhez itt-ott egy csipet randomfaktort, és végeredményként sajnos az jön ki, hogy a főnökök nem illeszkednek túlságosan jól a Teslagrad koncepciójába. Talán ha a fejlesztők bátrabbak lettek volna, és pont a harcok terén mertek volna nagyobbat álmodni a folytatásnál, akkor ezek a részek is jobban sültek volna el.

A Teslagrad 2 jó játék, a puzzle és a felfedezős részek szórakoztató, kreatív és hangulatos egyvelegével, tíz év alatt azonban ennél jóval több előrelépést várnánk el még egy indie cím esetében is. Hiába minőségi ugyanis az, amit kaptunk, egyben borzasztóan rövid és bátortalan is – pedig ha valami, akkor ez a világ bőven tartogatott muníciót egy nagyszabású folytatáshoz, így viszont könnyen lehet, hogy hamar elvész majd a feledés homályában.

PLATFORM PC, PS5 (tesztelt), PS4, Xbox Series, Xbox One, Switch
KIADÓ Modus Games FEJLESZTŐ Rain Games
MEGJELENÉS 2023. április 19. ÁR €19.50 / 7 090 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

29 perce

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

11 órája

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

19 órája
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

1 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

2 napja
19

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

2 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

2 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

Családi rejtély ügyében nyomoz Detective Pikachu

A dinamikus duó személyes érintettség miatt járja Ryme City utcáit.

7 napja

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