Spirit of the North: Enhanced Edition

sQrNagy Csaba2020.12.29. 15:00

Az észak-karolinai székhelyű Infuse Studio aprócska csapatát mindössze három fő alkotja és kezdetben kizárólag Unreal motorhoz gyártott különböző asset csomagokra specializálódtak. A játékfejlesztés gondolatával két éve kacérkodnak a srácok, a tavaly debütáló első projektjük pedig pont olyan lett, mint amit két fiatal grafikustól és egy lelkes újonc zeneszerzőtől várhattunk. Annak minden pozitív és negatív vonzatával.

A Spirit of the North a mostanában népszerű északi / skandináv mitológiába kapaszkodik bele, azonban viking inváziók és harcos istenek helyett egy Journey, Abzu és Rime nyomdokain járó kalandra csábítva. Le is járjuk majd mind a négy lábunk. Vörös szőrbe burkolódzó főszereplőnk ugyanis egy átlagosnak tűnő névtelen róka, akit az északi fény őrzője ragad mancson és vezet végig az Izland inspirálta kietlen vidéken. A havas hegyormok és füves völgyek között egy elveszett civilizáció romjait találjuk, aminek sekélyes és nyúlfarknyi történetét elnagyolt kőtáblák igyekeznek felvázolni. Narráció és dialógus természetesen nincs. Ez a róka annyit sem mond, hogy Ring-ding-ding-ding-dingeringeding!

A felhasználói felület hasonlóan puritán és minimalista. A képernyőn semmilyen felesleges információ nem jelenik meg, a következő úti célhoz nincs lebegő nyíl az orrunk előtt. Nem mintha szükség lenne rá. A fel-alá rohangálást csak néhány pontatlanabb ugrálós szekció és egyszerűbb környezeti puzzle feladvány töri meg a kreativitással nehezen vádolható emeld a vízszintet, súlyozd le a kapcsolót, aktiváld a kaput variációkban. Ha eddig ismeretlen akadályt görget elénk a játék, akkor a közelben teljesen véletlenül biztosan kapunk egy megoldáshoz szükséges új képességet. Opcionálisan lehetőségünk van esetleg még a szétszórt varázsbotokat visszavinni a sámánja nyughelyéhez, ezzel újabb prémeket nyerve főhősünknek. Jelentősebb kihívást egyik sem okoz majd, de ez bevallottan egy könnyed kikapcsolódást nyújtó alkotás.

Erről leginkább a változatos és kimondottan pofás környezet gondoskodik, ahol egyértelműen látszik a készítők tapasztalata. A háborítatlan természet végtelenbe nyúló tájait nézve és a romos épületek ingatag kőfalai között kóricálva a Spirit of the North könnyedén rácáfol a stúdió létszámára. A hó szépen formálódik a mancsunk alatt, a sűrű zöld aljnövényzet finoman lengedez, a mágia megjelenése pedig ezernyi részecskeeffekttel pakolja tele a képernyőt. Picit talán steril, de rendkívül hangulatos az összkép. Az Enhanced Edition ehhez adja még hozzá a 4K és 60FPS kombinációt, valamint az időközben ingyenes frissítés formájában bekerült fotómódot. Talán négylábunk sutácska, olykor komikusan darabos animációja ront némileg az összképen és a felismerés, hogy a múltról inkább csak a kőtáblák mesélnek. A környezet ritkán.

Hatalmas feladat nehezedett azonban a zenei anyag vállára, hiszen dialógusok és mimika hiányában az események érzelmi töltetét csak a dallamok ágyazhatják meg. Joseph Gifford zongoraszólói és nagyzenekari munkája viszont bár kellemes alapot nyújt a kalandozáshoz, a kritikus pontokon képtelen dinamikusan alkalmazkodni a jelenetekhez vagy az idegek kisimításán túl bármilyen érzelmet megmozgatni a játékosban. Pedig valójában ez az, amitől egy Journey végén könnybe lábadt a szemünk, vagy amitől az Abzut emlegetve mosolyra húzódik a szánk. Ami elfedi a primitív játékelemeket. Amitől a végtelen mászkálásból varázslatos utazás lesz.

A Spirit of the North mindezek ellenére ígéretes első lépés egy ilyen aprócska független csapattól. Még akkor is, ha az Enhanced Edition nem nyúl bele semmilyen szinten a botladozó alapokba, inkább az erősségeire építve kínál egy szépen fésült négylábút a 3-4 órás utazáshoz. A téma kiváló hátteret biztosított, a műfaj alapvetően hálás lehetőség egy kisebb költségvetés kiaknázásához és az sem probléma, hogy az inspirációs források messziről is tisztán látszanak. A végeredmény viszont inkább érződik egy tisztességes iparosmunkának, mintsem szerelemprojektnek. Lelketlenül pedig nem lehet lelket simogatni.

Pontosan
6
Platform: PlayStation 5
Kiadó: Merge Games | Fejlesztő: Infuse Studio
Megjelenés: 2020.11.26. | Ár: 8.740 Ft

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

11 órája
5

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

14 órája

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

19 órája
6

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

1 napja
6

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

1 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

1 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

1 napja
2

RIDE 4: next gen kétkerekezés

A friss trailer felsorolja az eredeti cím érdemeit, és bevonja a képbe a következő generációs frissítéseket is.

1 napja

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

1 napja
14

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

1 napja
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

1 napja

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

1 napja

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

1 napja

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

1 napja
16

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

1 napja
7

Sunlight

Félórás meditatív élmény egy senkinek sem könnyű időszakban – elmentünk virágot szedni a Krillbite festményszerű erdejébe, hogy átéljük, mit nyújt a Sunlight.

2 napja
1

Genshin Impact 1.3: minden szikrázik!

A Genshin világában is hamarosan beköszönt a kínai Holdújév, rengeteg lampionnal , és extra tartalmakkal.

2 napja
1

Rekordokat döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legnagyobb digitális premierje lett, 10+ millió eladott példánnyal. A kiber-RPG leginkább PC-n tarolt.

2 napja
18

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

3 napja
13

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

3 napja
2