[Teszt] Samba De Amigo: Party Central

Samba De Amigo: Party Central

KennyKern Péter2023.09.25. 22:01

A Sonic Team Samba de Amigo szériája egészen 1999-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor jelent meg a japán játéktermekben, majd egy évvel később otthoni gépen, avagy Sega Dreamcast-re a rumbatökös ritmusjáték.

Lehetett kapni a DC-hez egy Maracas kontrollert, aminek megvásárlásával kaptunk egy műanyag szőnyeget is. Ezen táncolva, valamint a vezetékes kontroller mozgatásával tudtuk bevinni a ritmusokat. Később Wii-s port is született (Wiimote és Nunchuck páros rángatásával működött), valamint a PlayStation-os EyeToy kamerájával, a Sega Superstarban is lehetett majmunkkal bolondozni.

Szeretem a ritmusjátékokat, főleg azokat, ahol valami kiegészítőt is kell használni. Van itthon Guitar Hero féle gitárom, DJ Hero féle keverőpultom, illetve Taiko dobjaim is gyűjteményem része. Az új Switch-re megjelent Samba de Amigo Party Central tesztet is örömmel fogadtam, ugyanis most a rumbatök hangszer kerül újra terítékre. Most nem kell kiegészítőre költeni szerencsére, ugyanis a Nintendo innovatív megoldásának köszönhetően jól szimulálja a két controller az eredetileg lopótökökből készült csörgő hangszert. Elég lecsatolni a gép oldaláról a joy-conokat, majd az egyiket a bal kézbe, a másikat a jobb kézbe fogni, felhúzni a szíjakat a karokra és mehet is a móka. A rumbatökön játszani látszólag egyszerű, de valójában az nagy kézügyességet és sok gyakorlást igénylő hangszer. Határozott, de rövid hangokból álló, pontos ritmusokat csak a két kéz összehangolt és jól begyakorolt mozgásával lehet elérni.

Az eredeti latin-amerikai zene egyik kiemelt hangszerének üregében lévő magok ide-oda csapódása adja a hangot. Szapora rázással és a körkörös lóbálásával egyedi hangokat tudunk képezni. A joy-conok mozgásérékelésének és HD rumble rezgésének köszönhetően remekül van szimulálva mindez. A képernyőn 6 kör jelenik meg. 3 bal oldalon, 3 jobb oldalon, és ezek mindegyik oldalt fent, középen és lent helyezkednek el. Középről indulnak el a karikával illusztrált hangjegyek, és amikor az adott körbe érnek, akkor kell megrázni a joy-conokat. Ha a baloldali felső körhöz érkezik a hangjegy, akkor a bal controllert felemelt kézzel kell rázni, ha jobb oldal alul akkor a másikat lent. Rázáson túl többször köröket is le kell írni a képernyőn megjelenő nyilak irányának megfelelően. A HD rumble rezgés miatt tényleg úgy zörög/rezeg az irányító, mintha valóban az eredeti hangszer lenne a kézben. Az időben és megfelelő pozícióban történő rázás mellett különböző feladatok is színesítik a játékmenetet. Ilyen például, amikor a képernyőn megjelenő pózokat kell leutánozni, de néhol nehezítések is vannak, például gyorsul a zene, vagy egy rögtönzött minijátékban futást kell imitálnunk. Itt felnevettem, mert a jól sikerült futásom után az ellenség rákérdezett, hogy nem Sonic-nak hívnak véletlenül?

A mozgásérzékelős irányítást nagyon élveztem, mivel tényleg elég pontosnak mondható és valóban szórakoztató. Aki mégis a gombos irányítást preferálja, annak ez az opció is működik. Minden karika egy gombnak felel meg, míg a körkörös mozgást az analógok forgatásával lehet kivitelezni. Én maximum csak kézi módban ajánlom ezt, mert szerintem elveszi az élményt a gombos irányítás. Érintőképernyős irányítás sajnos nem támogatott. A sima egy és két játékos meccsek mellett online mód, valamint battle royale lehetőség is van. Az egyik választható módban különböző kihívásokat kell teljesíteni, amivel a játékban a stream platformunk nézettségét növelhetjük. A co-op módban egymás ellen is játszhatunk, de párunkkal akár a szerelmünket is ellenőrizni tudjuk a „Love Checker”-t választva. Azt nézi a játék, hogy mennyire vagyunk szinkronban, azaz mennyire illünk össze. A zenék lenyomása után kiértékeléseket kapunk, valamint beváltható pontokat is, amiért ruhákat, különféle kiegészítőket is vehetünk.

A zenei felhozatalra sem lehet panaszunk. A latin zenék (Macarena, La Bamba, Bom Bom) mellett pop slágerekre is lehet rázni (Lady Gaga, Pitbull, Ariana Grande, Miley Cyrus), de videójátékokból, így a Space Channel-ből, Yakuza és Sonic szériából is van pár track. Látvány is szokásos japán stílusú, azaz színes, elnagyolt, inkább funkcionális, mint technikailag kiemelkedő.

Ritmus, valamint party játékok kedvelőinek melegen ajánlom a cuccot. Régen szórakoztam ennyire jól táncos/zenés alkotással. Ennek oka a japános grafikai megjelenés, a remek zenei lista, valamint a nagyszerű mozgásérzékelős irányítás. Elő a maracassal, induljon a buli!

PLATFORM Nintendo Switch
KIADÓ Sega FEJLESZTŐ Sega
MEGJELENÉS 2023. augusztus 29. ÁR kb. 15,000 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Grand Theft Auto VI: az első trailer

6 órája
24

Laika: Aged Through Blood - az első motorvania konzolokra költözik

A megjelenés pedig szinte azonnali!

17 órája
1

Pacific Drive: autós kirándulás a zónába

Misztikus autó-rpg-thriller készülget. Trailert is tudunk mutatni.

20 órája
1

Flintlock: The Siege of Dawn - így küzdesz majd a hamis istenek ellen

Puskapor-punk, akció és mágia - friss trailer érkezett Új-Zélandról.

20 órája
2

A Banjo-Kazooie rajongók kiáltásait Phil Spencer Xbox fővezér is hallja

Lehet visszatérnek hamarosan a híres Rare-franchise-hoz?

20 órája
5

A Time magazin már elő is állt 2023 legjobb játékainak listájával

Game of the Year - a Time-nál ezek a GOTY játékok.

21 órája
33

Heti megjelenések

23 órája
5

Lake: Season’s Greetings DLC – Ünnepi andalgás

A fejlesztők 2021-ben debütált, Lake című alkotásában egy postást alakítva sétálhattunk komótos tempóban Providence Oaks kies városában, miközben a helyiek ügyes-bajos dolgaiban is elmerülhettünk. Most visszatérünk az 1980-as évekbe, és megnézzük, egykori hősünk apja hogy teljesít a karácsonyi hajrában.

1 napja
7

Dredge: The Pale Reach - Ez nem narvál!

Az idei év egyik legjobb indie címe a Dredge, efelől nincs kétsége annak, aki kipróbálta a játékot. A Team 17 / Black Salt párosától érkező hajózós RPG most friss tartalommal bővül, ami a jeges vizekre csábítja a ködben megrészegült hajókapitányokat.

2 napja
3

Egy váratlan fordulattal TikTok videón szivárgott a GTA VI

Még váratlanabb, hogy valószínű egy gyerekcsínyről lehet szó.

2 napja
15

Itt az új Fallout trailer

Mármint nem egy új játéké, hanem a sorozaté. Teljesen korrektnek tűnik első látásra.

2 napja
6

Super Crazy Rhythm Castle

A Super Crazy Rhythm Castle minden összetevőt tartalmaz ahhoz, hogy egy szuper szórakoztató és bájos ritmusjáték legyen. Tényleg az lett? Tesztben jártunk utána.

2 napja
2

Sokat ígér az új Cyberpunk frissítés

Metró, újrajátszható versenyek és minden más - teljesen ingyen.

2 napja
9

Baldur's Gate 3 gigapatch érkezett kibővített befejezéssel

Végre megkaptuk az epilógust, amit érdemeltünk, és egy csomó mást is!

2 napja
3

25 éves a Thief: ünnepeljünk új kiegészítővel!

A Looking Glass Studios legendás tolvajos játéka nem hivatalos kiegészítést kapott.

2 napja
2

Resident Evil: újra újrázás

A Capcom nem száll le a remake-vonatról.

2 napja
7

Kedden jön a GTA VI trailer

Vége az évtizedes várakaozásnak.

2 napja
8

Assassin’s Creed Nexus VR

Az Assassin’s Creed Nexus VR a Ubisoft első kísérlete arra, hogy saját szemszögbe, és ugyanazzal a lendülettel a virtuális térbe helyezze a szériát. Az eredmény meglepő.

3 napja
14

Új tartalmakat kap az Atari 50 kiadvány

Hivatalos Atari 2600 játékok, prototípusok, homebrew finomságok jönnek a platformra.

3 napja

Resident Evil 4 (Remake): érkezik a VR Mode!

Alig pár nap múlva már PlayStation VR2 headsettel a fejünkön is beléphetünk az idei év egyik legkiválóbb felújításának világába.

4 napja
4

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