[Teszt] Rustler

Rustler

siklaraSimon Klára2021.09.20. 14:00

Van az úgy, hogy két nagy projekt között néha csak úgy marhulnál egy kicsit és valami pihent(ető) feladaton élnéd ki a kreativitásod, még akkor is, ha játékfejlesztő vagy. Így voltak ezzel a Jutsu Games háza táján is, amikor elkészítették a felülnézetes GTA 2 formulát egy Monty Python humortól és utalásoktól hemzsegő középkori miliőbe ültető Rustlert, a játékosnak pedig szabad kezet adtak, hogy röhögve élje ki a mindennapok során elfojtott frusztrációját.

A történet főszereplője egy Guy nevű (haha) suttyó, aki a történelmileg még véletlenül sem autentikus nyílt világban kerekedik fel, hogy egy lovagi tornát megnyerjen, ezzel megkaparintva a király lányát és fele királyságát. Egy ilyen megmérettetésre azonban fel kell készülni. A felemelkedéshez számos idióta NPC-n és agyament küldetésen át vezet az út, de ha kedvünk úgy tartja, vagy csak gyors meggazdagodásra hajtunk, olykor akár céltalan öldöklésbe is kezdhetünk. A játékmenet tényleg nagyon hűen tükrözi a klasszikus GTA-két, pár szükséges változtatást leszámítva: autók helyett lovakat lovasítunk meg, pisztoly helyett számszeríjjal lövöldözünk, rendőrök helyett szirénával felszerelt lovas őrök üldöznek, rádió helyett pedig bárdok szolgáltatják a zenét. Közelharci fegyvereket lóbálva egy meglepően jól összerakott, de azért összességében mégis elég fapados harcrendszerrel szembesülünk, amelynél leginkább a staminára és a jól időzített counterekre kell odafigyelnünk lóbálás közben, meg persze a fegyverek eltérő sebességére. Az irányítás összességében kellően egyszerű és magától értetődő, inkább csak a behatárolt nézet miatt fogunk szívni olykor, főleg lóháton menekülés közben, mert egyrészt nem látjuk, hová megyünk, másrészt folyton valami tereptárgyba ütközünk.

A világ nem túl nagy és a városi-vidéki helyszínek váltakozásának köszönhetően kellemesen változatos, a rajta elszórt küldetések azonban már eggyel kevésbé kreatívak, a fő szálra azonban nem lehet panasz. Végülis mire számít az ember egy ilyen jellegű címnél, ha nem arra, hogy folyton elküldik ellopni valamit, vagy megölni valakit, ami szükségszerűen azzal jár, hogy rászállnak a hatóságok, akiket újra és újra le kell rázni? Még jó, hogy olykor bemenekülhetünk egy Pimp My Horse garázsba átfesteni a hátasunkat, mert más opció nagyon nincs, de az idétlen nevű képességek fejlesztésével azért javulnak a túlélési esélyeink. Vannak emlékezetesebbre sikerült feladatok is, a játék varázsát azonban tényleg a zsibbasztóan ostoba szereplők és párbeszédek, meg a végtelen jópofa utalás és kikacsintás adja, amiket itt nem fogok lelőni.

A fő inspirációforráshoz hűen a humor néha kicsit korhatáros, de többnyire baromi jó, akárcsak a teljesen idétlen karakterek, akik azonban sajnos elég idegesítő halandzsanyelven hadoválnak – ennél lehet, jobb lett volna a sima felirat. (Vagy tisztességes szinkron. - macko) A poénok értékeléséhez nem árt eléggé képben lenni a Monty Python munkásságával, sok popkultúrára vonatkozó geg azonban enélkül is átjön, meg hát, lehet az ellenfelekre kakát dobálni és van dedikált fingás gomb is. Az élőszereplős intróért és a célnak tökéletesen megfelelő, cel-shaded stílusú grafikáért jár a pirospont, és a zenével is csak akkor van gond, ha túlságosan eltávolodunk a felbérelt bárdunktól, aki muzikális támogatást nyújt a hősök kardélre hányásához, vagy a szerencsétlen parasztok terrorizálásához.

A pár óra alatt végigjátszható Rustlernek az a szerencséje, hogy mire kezdene nagyon unalmas lenni, már véget is ér, de azért a stáblistáig így is megkopik kissé a varázs. Kicsit csiszolatlan és lehetne egy fokkal eredetibb is, ha azonban valami könnyed és nosztalgikus, ugyanakkor teljesen őrült és nagyfokú szabadságot biztosító marhaságra vágyunk, akkor ezzel a bűnös élvezet fogalmát maximálian kimerítő címmel nagyon nem lőhetünk mellé.

Pontosan
6
Platform: PC (tesztelt), PlayStation 4/5, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch
Fejlesztő: Jutsu Games | Kiadó: Modus Games
Megjelenés: 2021. augusztus 19. | Ár: 20 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Cotton 100%: SNES és MD újrakiadások jönnek

Emellett PS4 és Switch változatokat is kap a pamutboszi 1994-es játéka.

10 órája

Gleylancer

Hogy mit keres 2021 piacán egy 1992-es MegaDrive shooter? Friss közönséget! A Ratalaika jóvoltából jött vissza a pixelmúltból a játék, amit tényleg érdemes lehet minden shoot 'em up rajongónak újra, vagy elsőre végigpörgetni. Teszt!

10 órája

Jövő héten újra State of Play!

Ismét új adással jelentkezik a PlayStation műsora, ami ezúttal a külsős fejlesztők korábban már látott és eddig be nem jelentett alkotásaira koncentrál.

15 órája

Advance Wars 1+2: csak 2022 tavaszán

A Re-Boot Camp alcímmel ellátott felújítás nem tudta tartani a decemberi megjelenési dátumot. Leghamarabb jövő év tavaszán láthatjuk.

15 órája
1

CD Projekt x The Molasses Flood

A botrányok ellenére egyre növekedő lengyel fejlesztő és kiadó rátette a kezét a The Flame in the Flood és a Drake Hollow fejlesztőire.

15 órája

NetEase Games x Grasshopper Manufacture

Kínai tőkével megy tovább a No More Heroes fejlesztőcsapata. A nyilatkozatok szerint a stúdió működését nem befolyásolja.

15 órája

Focus Entertainment x Douze Dixiemes

A francia kiadóóriás nem áll meg! A Dotemu és a Streum On Studio után most felvásárolta a Shady Part of Me helyi fejlesztőcsapatát is.

16 órája

Among Us: év végén minden konzolra!

Az őrült népszerűségnek örvendő apró független fejlesztés végre az otthoni konzolokra is megérkezik. Készülhetnek a barátok és az ellenségek!

16 órája

Gran Turismo 7: a startvonalnál

Kazunori Yamauchi áhítattal mesél az autóskultúra területeiről és arról, hogyan igyekeznek mindezt átültetni a jövő év elején megjelenő következő részbe.

16 órája
2

Megjelenési dátumot kapott a Grand Theft Auto: The Trilogy - Definitive Edition

Nem egyszerre érkezik a digitális és a lemezes változat a gyűjteményes kiadásból.

1 napja
23

Fény derült a következő The Dark Pictures játék címére

A Man of Medan, a Little Hope és a House of Ashes után jön a The Devil in Me.

1 napja

Elindult a Behind the Beyond Kickstarter kampánya

A csapat szerény, de esszenciális összegért kalapol a közösségi finanszírozós felületen.

1 napja

Jövő év elején jöhet a King Arthur egypontnullás verziója

A sötét lovagsztori megjelenési dátuma mellé egy friss trailert is kaptunk.

1 napja
1

Panorama Cotton: ál 3D-ben is tarol a pamutboszi

Október végén jelenik meg a klasszikus shooter újrakiadása.

1 napja
1

Ilyen lett volna eredetileg a Mass Effect 3 sokat vitatott befejezése

Most először, tíz évet követően megtörténik a nagy leleplezés...

1 napja
5

Life is Strange: True Colors Wavelengths DLC

Röviddel az alapjáték megjelenése után gyorsan megérkezett a Life is Strange: True Colors DLC-je is.

1 napja
3

A múlt hamvaira épít az Apex Legends új szezonja

A Titanfall 2 ismert pilótájával és egy veszélyes vadállatokkal teli szigettel jön az új etap.

2 napja

Új játékmódot hoz a Doom Eternal 6.66-os frissítése

Fény derült a jövő héten érkező ördögi update részleteire: a fő attrakció a Horde Mode lesz.

2 napja

Több módon lesz bővíthető az újgenerációs Xbox

A Microsoft bejelentette, hogy érkeznek a 2 TB-os és 512 GB-os Expansion Cardok az Xbox Series X és S masinákhoz.

2 napja
6

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes - tűzben edzve

A Supermassive sorozata új rémmesével zörgeti rá az ajtót az októberi szezonra. A House of Ashes egy ősi sumér templom titkait kínálja véres, sötét és akcióval teli formában. Teszteltük az epizódot!

2 napja
7