Puyo Puyo Tetris 2

dracoo2020.12.14. 14:13

Ki ne szeretné a Tetris-t, rakosgatni egymás tetejére az alakzatokat, hogy a megfelelően forgatott, tologatott elemek végül varázslatosan kielégítő sorokat alkotva semmisüljenek meg? Vagy a Puyo Puyo-t, a cuki szemes gumicukrok színalapú egybeolvadásával, kombinációs készségünket stimuláló agymasszírozó érzését? És... a kettőt együtt? A logikai játékok összekeverésének ötletét immár másodszor szolgálja fel szivárványos papírtálcán a nagyérdeműnek a SEGA.

Klasszikus játékok vegyítéséről lévén szó, az alapokat nem magyaráznám túl, talán kicsit a Puyo részére azért kitérnék. A mobilos match-3 időzabálók korában ezt sem szükséges bemutatni senkinek: itt minimum négy azonos színű, amúgy párosával érkező gömböcöt kell egymás mellé, alá, fölé lavíroznunk, hogy eltűnjenek a játéktérről, helyet biztosítva a fölöttük lévő bogyók lepottyanásához. Minél okosabban pakoljuk őket, annál nagyobb eséllyel fognak láncreakció-szerűen elenyészni, így juttatva minket bónusz pontokhoz, illetve a képernyő másik felében ügyködő vetélytársunk területén egyre masszívabb akadályok jelennek meg.

Merthogy ez egy többszemélyes, egymás elleni meccsekre alapozó játék, amit történetesen lehet szólóban is tolni a gép ellen. És érdemes is, hiszen teljesítményünktől függően újabb karaktereket, pályákat és extra képességeket nyithatunk meg. A PPT2 legnagyobb újítása ugyanis a Skill Battle névre keresztelt módozat, ahol háromfős csapatot összeválogatva olyan mérkőzéseket vívhatunk, ahol a tagoktól függ, mennyi HP-nk és MP-nk van (!), milyen speciális képességekkel rendelkezünk (erősebb támadás, gyógyítás stb.), egy kis rpg-szerű fűszert hintve az elegyre. Ebben a módban értelemszerűen az veszít, akinek előbb elfogy a HP-ja.

Az egyszemélyes csatákat igyekeznek kellemesebbé tenni az „Adventure“ mód egy habkönnyű történet beiktatásával, mely visszarepített boldog fiatalságom hétvégéinek rajzfilm-bámulós szakaszába - node nem a szombati, inkább a vasárnap reggeli, sokszor zsibbasztó, végtelen animációs sorozataira emlékeztetvén. Hét világban mászkálhatunk az összecsapásokat jelképező csomópontok között, a’la oldschool Super Mario, csak nehézkesebben (szerencsére alternatív módon, menüből is elérhetőek ezek). Szinte minden lépésünknél beleütközünk valakibe, akivel beszélgetünk egy sort, mielőtt megmérkőzünk. Szépen sorban itt vezetnek be minket a különféle játékvariánsok szabályaiba, melyek közül később online, vagy offline, akár négyen is kedvünkre játszhatunk.

Az alap Tetris-en és Puyo-n túl eltölthetjük időnket ezek különböző mértékű keverékével is, szabályos időközönként váltva egymást, vagy totálisan egybeolvasztva, nem szólva a már említett rpg-s mókáról. Tartalmas, igen, sokszínű (szó szerint), persze, és mindez leginkább az alapoknak köszönhető. A körítés meg inkább töltelék, hogy a kisebbek figyelmét is tovább lekösse. Viszont korrekt, hogy technikailag majdnem hibátlan a megvalósítás, igaz, nem volt nehéz dolguk a fejlesztőknek. Majdnem, mondom, mert eléggé kikerekedett a szemem, amikor a program elkezdett panaszkodni, hogy nincs elég helye elmenteni a visszajátszás felvételét. A szívroham után leellenőriztem, hogy nincs baj, nem az egész rendszerre érti, a replay-eket pedig a Theater menüpontban törölni lehet. Sőt, kell, bizonyos időközönként, az ilyen apróságokkal matatva vesződni plusz nyűg. A térképeken a hud kitakarja az útvonalak nagy részét, néha oda-vissza mászkáltam rajta, csak a célhoz nem jutottam el egyszerűen, mert az irányok sem egyértelműek. A tényleges játék részén is vannak aggályaim, sok esetben durván erősebb az ellenfél, ha nem figyelsz (és nem figyelsz, mert a saját térfeledre koncentrálsz), előhúz a semmiből egy tonnányi követ, majd rádzúdítja.

Felmerül a kérdés, mennyire lehetünk elnézőek a PPT2-vel, hiszen bár kisebbek számára készült, az apró kényelmetlen megoldások sokszor zavaróak, amiket a harsány színpompa és hangulat sem tud elfedni. Kenyérmorzsa a gyümölcslevesben. Maga a játék szépen fut, és őszintén, nincsen ehhez a látványhoz erőműre szükség. Aztán ki tudja, milyen raytracing-es csodát művelnek a jövőre érkező pc verzióval, ám valószínűtlen. Egy szó, mint száz, ha van a környezetedben gyerkőc (esetleg te vagy az), érdemes a Puyo Puyo Tetris 2-re voksolni, egyébként sajnos nem, mert vannak nála jobb műfajtársak, minden platformon - Switchen is.

Pontosan
7
Platform: PS4, PS5 (tesztelt), One, Series S|X, Switch
Kiadó: SEGA | Fejlesztő: SEGA
Megjelenés: 2020. december 08. | Ár: 13.490 Ft

The Medium

Médiumként az élők és holtak világa között ragadva legalább olyan nehéz helyzetben vagyunk, mint mikor egyszerre szeretnénk régimódi és modern horrorjátékot fejleszteni. Tesztlaborban a The Medium.

3 órája
3

The Lord of the Rings: Gollum csak 2022-ben!

A Daedalic Entertainment végül a Nacon kiadói részlegével együttműködve fogja tető alá hozni a kalandot. Jövőre.

9 órája
3

Ghosts ‘n Goblins Resurrection trailer

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

9 órája
8

Werewolf: The Apocalypse és az alakváltás

A Styx és a Call of Cthulhu fejlesztőinek új projektje alakváltó vérfarkassal csábít egy dupla "A" kalandra.

9 órája
7

Game Pass: 18 millió előfizető

A szolgáltatás megállíthatatlan. De az üzleti jelentés többi eleme miatt sem kell szégyenkeznie a redmondiaknak.

9 órája
13

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

24 órája
6

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

1 napja
4

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

1 napja
8

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

1 napja
6

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

1 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

1 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

1 napja
2

RIDE 4: next gen kétkerekezés

A friss trailer felsorolja az eredeti cím érdemeit, és bevonja a képbe a következő generációs frissítéseket is.

1 napja

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

2 napja
14

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

2 napja
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

2 napja

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

2 napja

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

2 napja

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

2 napja
17

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

2 napja
7