[Teszt] NBA 2K24

NBA 2K24

Gamer3652023.09.26. 10:34

Az idei NBA 2K játék borítóján Kobe Bryant látható, és nehéz nem párhuzamot vonni a sorozat és a játékos között. Kobe egy zseni volt, az első játékos Jordan után akinél komolyan lehetett arról beszélni, hogy veszélyeztetheti a levegő urának GOAT (Greatest Of All Time) státuszát. Amit a pályán tudott, azt kérdés nélkül el kellett ismernie mindenkinek, aki szereti a kosárlabdát, ám a pályán kívül mintha mindent megtett volna azért, hogy ne lehessen könnyen kedvelni. Összebalhézott edzővel, csapattárssal, anyagi igényeivel évekre megfosztotta a Lakerst a bajnoki cím esélyétől, hogy bírósági ügyéről inkább ne is beszéljünk…

A 25. részéhez érkező NBA2K hasonló utat jár be az utóbbi években. Ami a kosárlabdát, a gameplayt, az animációk végtelen sokszínűségét, a nagyszámú karaktermodell élethűségét, az irányítás finomságait vagy akár a játékmódok bőségét illeti nem érheti szó a ház elejét. Ennek ellenére egyre nehezebb szemet hunyni az agresszív monetizációs megoldások felett, amiket látva nem egy free to play mobiljáték készítői sütnék le szégyenkezve a szemüket, hogy ez már nekik is sok. És itt egy teljes árú játékról beszélünk, ugyebár.

Mi sem lenne egyszerűbb, mint sárba taposni az NBA 2K24-et, hiszen bevezetésre kerültek a Season Pass-ek, melyek az összevont MyCareer - MyTeam reward timeline legfelső szintjét nyitják meg, illetve a drágábbik esetében még XP boost-ot és 10 ingyenes szintlépést is adnak. Szintlépést persze szintén vásárolhatunk valós pénzért, ahogy kétféle virtuális fizetőeszközt is. Ezeket aztán végtelen mennyiségben önthetjük MyCareer játékosunk fejlesztésére vagy MyTeam játékoskártya-gyűjteményünk bővítésére, utóbbi esetben akár lootboxokon keresztül is. A karrier módban egy kedves új feature, a keveset használt képesség-jelvények degradálódása biztosítja, hogy az eddigieknél is többet kelljen költeni karakterünkre, hiszen ezt csak az igen drága és nehezen hozzáférhető Floor Setterek alkalmazásával tudjuk elkerülni. A My Team módból kikerült az aukciós ház, helyét a fejlesztők által kontrollált Player Market vette át, így elfelejthetjük a kétes weboldalakon árult, kínai virtuális fizetőeszköz-farmerek (botok?) fáradtságos munkája által jóárasított MT pontok, vagy inflálódott értékű, ámde jól használható kártyák olcsó beszerzését. Nem túlzás kijelenteni, hogy a My Career és My Team módok monetizációs modellje sosem volt ennyire kapzsi, pedig eddig is a legrosszabb iparági példák között emlegettük.

Nem mehetünk el azonban amellett, hogy a két említett játékmód alatt találunk még néhány gombot a játék főmenüjében. A menedzserjátékokat megszégyenítő mélységű MyNBA módot ezúttal is játszhatjuk a 2023/24-es szezon mellett történelmi érákban is, melyek most a Bird/Magic, Jordan és Kobe nevével fémjelzett időszakok mellett a Lebron-korszakkal (2010-es évek) is kibővültek. Bejött egy MyNBA Lite mód is, amiben a már-már túlzottan is komplikálttá vált MyNBA mód egyszerűbb változatát játszhatjuk, ez esetben a modern korra korlátozva ténykedésünket. Külön menüpontban elérhető a női kosárbajnokságot, a WNBA-t feldolgozó mód, ami saját karrier- és csapatmenedzser módokat is tartalmaz. Természetesen lehetőség van online és offline gyorsmeccseket is játszani, 1v1-től 5v5-ig bármilyen felállásban.

Kobe emlékének a tavalyi Jordan Challenge helyét átvevő Mamba Moments mód adózik tisztelettel, amelyben Bryant karrierjének 7 legfontosabb meccsét játszhatjuk újra, 3-3 kihívást próbálva teljesíteni meccsenként. Minden mérkőzést az adott érának megfelelő mezek, rosterek, tévés grafikai elemek és szabályok tesznek teljesen autentikussá.

A gameplay már tavaly is kimagasló volt, így nem bánom, hogy ezen a téren csak apróbb finomhangolások történtek. A dobásokat egyértelműen jobban lehet érezni, megengedőbb lett az időzítés, a védekezés pedig fizikálisabbá vált, köszönhetően annak, hogy ezúttal a védővel való ütközések fogyasztják a támadó stamináját. Fejlődött a csapattársak mozgása is, főleg gyorsindításoknál sokkal hatékonyabbak, mint előző évben. Emellett olyan finomságokkal is találkozhatunk, mint a streetball meccsek közben a pályára fegyelmezetlenül belépő nézők, vagy kétkezes zsákolásoknál a gyűrűn való lengedezés irányítása. PS5-ön játszva a képfrissítés is stabilabb, mint a tavalyi verzióban, sőt, már az átvezető bevágásokban sem esik le 30-ra az fps.

Nincs mit tenni, az NBA 2K24 játszhatóságot és tartalmat tekintve minden idők legjobb kosárlabdajátéka akkor is, ha az agresszívan monetizált MyCareer és MyTeam módokat figyelmen kívül hagyjuk.

De miért hagynánk figyelmen kívül? A MyTeam mód idén is beszippantott, és bár nem tervezek egy fillért sem költeni a játékban, mégis remekül szórakozom. A jól kitalált küldetések végtelen játékidőt garantálnak akár offline játszva is, az új Salary Cap mód pedig biztosítja, hogy gyengébb kártyákkal is kompetitívek lehessünk mások ellen. Az aukciós ház nekem nem hiányzik, az új Player Market sokkal kiszámíthatóbb és jól felépítve ad lehetőséget különféle kollekciók gyűjtögetésére. Tény, hogy a legjobb lapok árazásán látszik, hogy itt bizony virtuális fizetőeszközök vásárlására akar ösztönözni a játék, de ha félre tudjuk tenni gyűjtőszenvedélyünket, használható csapat építhető a költés nélkül megszerezhető jutalmakból is.

A MyCareer mód ezúttal teljesen a megújult City köré épül, nincsenek egyetemi meccsek, nincsen draft, a szokásos sztori helyett pedig nagyrészt NBA sztárok kameóit kapjuk, mind videóüzenetek mind in-game karakterek formájában. Az alapfelállás szerint egy NBA-játékos dinasztia harmadik generációjaként kerülünk a ligába, hatalmas felhajtás közepette, és már az első meccsünk előtt Jordan és Lebron James kihívóját látják bennünk a GOAT státuszért. Innentől a cél ennek elérése, amit egy külön felületen monitorozhatunk, ahol láthatjuk hogyan lépünk egyre feljebb és feljebb a GOAT ranglétrán különféle mérföldköveket teljesítve. A cél elérését segíti az új Key Games feature, amivel a kulcsfontosságú meccsekre koncentrálhatunk, és emberi időn belül letolhatjuk játékosunk teljes karrierjét. A régi érákat ide is sikerült jópofa módon beilleszteni, hiszen időnként apánk vagy nagyapánk bőrébe bújva kell flashback meccsekkel felidézni családunk dicső múltját az akkori kor sztárjai ellen játszva.

Nehéz helyzetben vagyok az NBA 2K24 értékelésekor. A játékon látszik a sorozatot 25(!) éve fejlesztő csapat végtelen tapasztalata és szeretete a téma iránt, az újítások jól működnek, a tartalom amit kapunk elképesztő és végtelen játékidőt biztosít. Ugyanakkor dolgozott a játékon egy monetizációs csapat is, akik hasonlóan profi munkát végeztek a saját területükön, de sajnos ezúttal talán túl messzire mentek, elsősorban a Season Pass rendszerrel és a MyCareer badge-ek degradálódásával már a játékélményt is rontva. Ez nálam most egy pont levonásban mutatkozik meg a tavalyihoz képest, annak ellenére, hogy az idei rész nem lett rosszabb, sőt. Ennél jobban viszont nem tudok és nem akarok büntetni egy olyan játékot, amivel pontosan tudom, hogy hónapokon át fogok kiválóan szórakozni.

Immortal

PLATFORM PC, PlayStation (két generáció), Xbox (két generáció), NIntendo Switch
KIADÓ 2K FEJLESZTŐ Visual Concepts
MEGJELENÉS 2023. szeptember 08. ÁR kb. 25,000 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Grand Theft Auto VI: az első trailer

5 órája
20

Laika: Aged Through Blood - az első motorvania konzolokra költözik

A megjelenés pedig szinte azonnali!

15 órája
1

Pacific Drive: autós kirándulás a zónába

Misztikus autó-rpg-thriller készülget. Trailert is tudunk mutatni.

18 órája
1

Flintlock: The Siege of Dawn - így küzdesz majd a hamis istenek ellen

Puskapor-punk, akció és mágia - friss trailer érkezett Új-Zélandról.

19 órája
2

A Banjo-Kazooie rajongók kiáltásait Phil Spencer Xbox fővezér is hallja

Lehet visszatérnek hamarosan a híres Rare-franchise-hoz?

19 órája
5

A Time magazin már elő is állt 2023 legjobb játékainak listájával

Game of the Year - a Time-nál ezek a GOTY játékok.

19 órája
33

Heti megjelenések

21 órája
5

Lake: Season’s Greetings DLC – Ünnepi andalgás

A fejlesztők 2021-ben debütált, Lake című alkotásában egy postást alakítva sétálhattunk komótos tempóban Providence Oaks kies városában, miközben a helyiek ügyes-bajos dolgaiban is elmerülhettünk. Most visszatérünk az 1980-as évekbe, és megnézzük, egykori hősünk apja hogy teljesít a karácsonyi hajrában.

1 napja
7

Dredge: The Pale Reach - Ez nem narvál!

Az idei év egyik legjobb indie címe a Dredge, efelől nincs kétsége annak, aki kipróbálta a játékot. A Team 17 / Black Salt párosától érkező hajózós RPG most friss tartalommal bővül, ami a jeges vizekre csábítja a ködben megrészegült hajókapitányokat.

2 napja
3

Egy váratlan fordulattal TikTok videón szivárgott a GTA VI

Még váratlanabb, hogy valószínű egy gyerekcsínyről lehet szó.

2 napja
15

Itt az új Fallout trailer

Mármint nem egy új játéké, hanem a sorozaté. Teljesen korrektnek tűnik első látásra.

2 napja
6

Super Crazy Rhythm Castle

A Super Crazy Rhythm Castle minden összetevőt tartalmaz ahhoz, hogy egy szuper szórakoztató és bájos ritmusjáték legyen. Tényleg az lett? Tesztben jártunk utána.

2 napja
2

Sokat ígér az új Cyberpunk frissítés

Metró, újrajátszható versenyek és minden más - teljesen ingyen.

2 napja
9

Baldur's Gate 3 gigapatch érkezett kibővített befejezéssel

Végre megkaptuk az epilógust, amit érdemeltünk, és egy csomó mást is!

2 napja
3

25 éves a Thief: ünnepeljünk új kiegészítővel!

A Looking Glass Studios legendás tolvajos játéka nem hivatalos kiegészítést kapott.

2 napja
2

Resident Evil: újra újrázás

A Capcom nem száll le a remake-vonatról.

2 napja
7

Kedden jön a GTA VI trailer

Vége az évtizedes várakaozásnak.

2 napja
8

Assassin’s Creed Nexus VR

Az Assassin’s Creed Nexus VR a Ubisoft első kísérlete arra, hogy saját szemszögbe, és ugyanazzal a lendülettel a virtuális térbe helyezze a szériát. Az eredmény meglepő.

3 napja
14

Új tartalmakat kap az Atari 50 kiadvány

Hivatalos Atari 2600 játékok, prototípusok, homebrew finomságok jönnek a platformra.

3 napja

Resident Evil 4 (Remake): érkezik a VR Mode!

Alig pár nap múlva már PlayStation VR2 headsettel a fejünkön is beléphetünk az idei év egyik legkiválóbb felújításának világába.

4 napja
4

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