[Teszt] NBA 2K24

NBA 2K24

Gamer3652023.09.26. 10:34

Az idei NBA 2K játék borítóján Kobe Bryant látható, és nehéz nem párhuzamot vonni a sorozat és a játékos között. Kobe egy zseni volt, az első játékos Jordan után akinél komolyan lehetett arról beszélni, hogy veszélyeztetheti a levegő urának GOAT (Greatest Of All Time) státuszát. Amit a pályán tudott, azt kérdés nélkül el kellett ismernie mindenkinek, aki szereti a kosárlabdát, ám a pályán kívül mintha mindent megtett volna azért, hogy ne lehessen könnyen kedvelni. Összebalhézott edzővel, csapattárssal, anyagi igényeivel évekre megfosztotta a Lakerst a bajnoki cím esélyétől, hogy bírósági ügyéről inkább ne is beszéljünk…

A 25. részéhez érkező NBA2K hasonló utat jár be az utóbbi években. Ami a kosárlabdát, a gameplayt, az animációk végtelen sokszínűségét, a nagyszámú karaktermodell élethűségét, az irányítás finomságait vagy akár a játékmódok bőségét illeti nem érheti szó a ház elejét. Ennek ellenére egyre nehezebb szemet hunyni az agresszív monetizációs megoldások felett, amiket látva nem egy free to play mobiljáték készítői sütnék le szégyenkezve a szemüket, hogy ez már nekik is sok. És itt egy teljes árú játékról beszélünk, ugyebár.

Mi sem lenne egyszerűbb, mint sárba taposni az NBA 2K24-et, hiszen bevezetésre kerültek a Season Pass-ek, melyek az összevont MyCareer - MyTeam reward timeline legfelső szintjét nyitják meg, illetve a drágábbik esetében még XP boost-ot és 10 ingyenes szintlépést is adnak. Szintlépést persze szintén vásárolhatunk valós pénzért, ahogy kétféle virtuális fizetőeszközt is. Ezeket aztán végtelen mennyiségben önthetjük MyCareer játékosunk fejlesztésére vagy MyTeam játékoskártya-gyűjteményünk bővítésére, utóbbi esetben akár lootboxokon keresztül is. A karrier módban egy kedves új feature, a keveset használt képesség-jelvények degradálódása biztosítja, hogy az eddigieknél is többet kelljen költeni karakterünkre, hiszen ezt csak az igen drága és nehezen hozzáférhető Floor Setterek alkalmazásával tudjuk elkerülni. A My Team módból kikerült az aukciós ház, helyét a fejlesztők által kontrollált Player Market vette át, így elfelejthetjük a kétes weboldalakon árult, kínai virtuális fizetőeszköz-farmerek (botok?) fáradtságos munkája által jóárasított MT pontok, vagy inflálódott értékű, ámde jól használható kártyák olcsó beszerzését. Nem túlzás kijelenteni, hogy a My Career és My Team módok monetizációs modellje sosem volt ennyire kapzsi, pedig eddig is a legrosszabb iparági példák között emlegettük.

Nem mehetünk el azonban amellett, hogy a két említett játékmód alatt találunk még néhány gombot a játék főmenüjében. A menedzserjátékokat megszégyenítő mélységű MyNBA módot ezúttal is játszhatjuk a 2023/24-es szezon mellett történelmi érákban is, melyek most a Bird/Magic, Jordan és Kobe nevével fémjelzett időszakok mellett a Lebron-korszakkal (2010-es évek) is kibővültek. Bejött egy MyNBA Lite mód is, amiben a már-már túlzottan is komplikálttá vált MyNBA mód egyszerűbb változatát játszhatjuk, ez esetben a modern korra korlátozva ténykedésünket. Külön menüpontban elérhető a női kosárbajnokságot, a WNBA-t feldolgozó mód, ami saját karrier- és csapatmenedzser módokat is tartalmaz. Természetesen lehetőség van online és offline gyorsmeccseket is játszani, 1v1-től 5v5-ig bármilyen felállásban.

Kobe emlékének a tavalyi Jordan Challenge helyét átvevő Mamba Moments mód adózik tisztelettel, amelyben Bryant karrierjének 7 legfontosabb meccsét játszhatjuk újra, 3-3 kihívást próbálva teljesíteni meccsenként. Minden mérkőzést az adott érának megfelelő mezek, rosterek, tévés grafikai elemek és szabályok tesznek teljesen autentikussá.

A gameplay már tavaly is kimagasló volt, így nem bánom, hogy ezen a téren csak apróbb finomhangolások történtek. A dobásokat egyértelműen jobban lehet érezni, megengedőbb lett az időzítés, a védekezés pedig fizikálisabbá vált, köszönhetően annak, hogy ezúttal a védővel való ütközések fogyasztják a támadó stamináját. Fejlődött a csapattársak mozgása is, főleg gyorsindításoknál sokkal hatékonyabbak, mint előző évben. Emellett olyan finomságokkal is találkozhatunk, mint a streetball meccsek közben a pályára fegyelmezetlenül belépő nézők, vagy kétkezes zsákolásoknál a gyűrűn való lengedezés irányítása. PS5-ön játszva a képfrissítés is stabilabb, mint a tavalyi verzióban, sőt, már az átvezető bevágásokban sem esik le 30-ra az fps.

Nincs mit tenni, az NBA 2K24 játszhatóságot és tartalmat tekintve minden idők legjobb kosárlabdajátéka akkor is, ha az agresszívan monetizált MyCareer és MyTeam módokat figyelmen kívül hagyjuk.

De miért hagynánk figyelmen kívül? A MyTeam mód idén is beszippantott, és bár nem tervezek egy fillért sem költeni a játékban, mégis remekül szórakozom. A jól kitalált küldetések végtelen játékidőt garantálnak akár offline játszva is, az új Salary Cap mód pedig biztosítja, hogy gyengébb kártyákkal is kompetitívek lehessünk mások ellen. Az aukciós ház nekem nem hiányzik, az új Player Market sokkal kiszámíthatóbb és jól felépítve ad lehetőséget különféle kollekciók gyűjtögetésére. Tény, hogy a legjobb lapok árazásán látszik, hogy itt bizony virtuális fizetőeszközök vásárlására akar ösztönözni a játék, de ha félre tudjuk tenni gyűjtőszenvedélyünket, használható csapat építhető a költés nélkül megszerezhető jutalmakból is.

A MyCareer mód ezúttal teljesen a megújult City köré épül, nincsenek egyetemi meccsek, nincsen draft, a szokásos sztori helyett pedig nagyrészt NBA sztárok kameóit kapjuk, mind videóüzenetek mind in-game karakterek formájában. Az alapfelállás szerint egy NBA-játékos dinasztia harmadik generációjaként kerülünk a ligába, hatalmas felhajtás közepette, és már az első meccsünk előtt Jordan és Lebron James kihívóját látják bennünk a GOAT státuszért. Innentől a cél ennek elérése, amit egy külön felületen monitorozhatunk, ahol láthatjuk hogyan lépünk egyre feljebb és feljebb a GOAT ranglétrán különféle mérföldköveket teljesítve. A cél elérését segíti az új Key Games feature, amivel a kulcsfontosságú meccsekre koncentrálhatunk, és emberi időn belül letolhatjuk játékosunk teljes karrierjét. A régi érákat ide is sikerült jópofa módon beilleszteni, hiszen időnként apánk vagy nagyapánk bőrébe bújva kell flashback meccsekkel felidézni családunk dicső múltját az akkori kor sztárjai ellen játszva.

Nehéz helyzetben vagyok az NBA 2K24 értékelésekor. A játékon látszik a sorozatot 25(!) éve fejlesztő csapat végtelen tapasztalata és szeretete a téma iránt, az újítások jól működnek, a tartalom amit kapunk elképesztő és végtelen játékidőt biztosít. Ugyanakkor dolgozott a játékon egy monetizációs csapat is, akik hasonlóan profi munkát végeztek a saját területükön, de sajnos ezúttal talán túl messzire mentek, elsősorban a Season Pass rendszerrel és a MyCareer badge-ek degradálódásával már a játékélményt is rontva. Ez nálam most egy pont levonásban mutatkozik meg a tavalyihoz képest, annak ellenére, hogy az idei rész nem lett rosszabb, sőt. Ennél jobban viszont nem tudok és nem akarok büntetni egy olyan játékot, amivel pontosan tudom, hogy hónapokon át fogok kiválóan szórakozni.

Immortal

PLATFORM PC, PlayStation (két generáció), Xbox (két generáció), NIntendo Switch
KIADÓ 2K FEJLESZTŐ Visual Concepts
MEGJELENÉS 2023. szeptember 08. ÁR kb. 25,000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

1 perce

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

9 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==