[Teszt] Mega Man X Dive (Offline)

Mega Man X Dive (Offline)

mcmackoGéczy Attila2023.09.26. 22:30

A Mega Man X sorozat sok szempontból az örökös kedvenceim közé tartozik. A Capcom generációkon át formálta a felturbózott Kék Bombázó receptet, de valahol talán az X1-2-3 környékén volt a csúcson az ágyúkarú robo-menő-manó.

Persze később a PSX-es részek is ügyesen hozták az ügyességi/akció/platforming keveréket, de a PS2 korszakra elfáradt a móka. A Capcom mostanában elő-előveszi a korábbi Mega Man játékokat, sőt, az alapszériát is értelmes módon folytatta, háromszor is, az igazi X-folytatásra várni kellett. Nos a Mega Man X Dive érkezése a fentiek értelmében engem teljesen hidegen hagyott, révén az X-sorozat esetében a Capcom a folytatás igényét egy mobiljáték/gacha formájában érezte megvalósítandónak. A most megjelent, mobiltalanított Offline változat viszont még annyi izgalmat is veszt a teljes képből, ami miatt a mobilos játékra egyáltalán rá lehetett kattanni.

Oké, szerintem még senki nem járta körül eddig ilyen „negatív” értelemben azt, hogy gacha mechanikák pénzügyi rétegét kivették egy játékból. Ez általában pozitív, és most sem mondanám azt, hogy etikailag nem ez a helyes döntés egy szolgáltatás alapú játék vége felé közeledve. De ehhez jóféle játék is kell.

A Mega Man X Dive egyébként egy baromi leegyszerűsített Mega Man X a játékmenetét tekintve, ahol rövid kis pályaszakaszokon, az ugrabugrálást leszámítva automatikus célzással, darálással megy az akció. Tudjátok, ahogy azt egy érintőkijelző elbírja. Minél több fegyót grindelünk magunknak, minél magasabb szintje van az egyes páncélunknak, képességünknek, annál könnyebben megyünk előre.

Az igazi Mega Man X kihívást ne is nagyon keressétek, aki többet tejelt a mobiljátékban, vagy itt, aki többet grindel, az nyeri az egyre nehezedő szekciókat. A pályák vezetése amúgy a klasszikus "gaming-on-the-go" falatozás elvére van felhúzva, ami szintén töri a Mega Man immerziót. A gacha rész kiherélésével pedig az egész formula kissé az értelmét veszti. Mert haladunk a történetben, jó bőkezűen kapjuk a lootot, amiért eddig csengetni kellett… de a motiváció, a klasszikus értelemben vett videojátékos önfejlődés és haladás jutalma elmarad.

Azt nem lehet egyébként mondani, hogy a Dive nem vérprofi. Rettentő jól kitalált rendszert raktak a játék mögé, a matek okos tervezők munkája. Mint ahogy a prezentáció is próbál sok régi emlékezetes Mega Man X pilanatra reflektálni valahogy. A készítők nem felejtették el a régi rajongókat, a kérdés inkább az, hogy mekkora az átfedés az ős-fanok és azok között, akik egy mobilos pénznyelde, illetve annak mikrotranzakció-mentes kivezetése formájában is elégedettek Mega Man X újraeljövetelével.

Én speciel nem is tudom hová tenni a dolgokat. Gacha- és mobiljáték, de mobiltelefon és mikrotranzakciók nélkül érkezik. Mega Man X játék, ám a szokásos kihívás helyett eltérő jellegű fokozatossággal, és RPG-light elemekkel operál. Belemélyedéshez így sekély darab; gyorsan megtanulható, casual Mega Man játékhoz képest pedig talán egy picit bonyolult is. Nem tudom, hogy egyáltalán van-e valaki, aki ezzel a kombóval így elégedett, de abban azért bízhatunk, hogy ez a szereplés nem gátolja, inkább katalizálja majd egy új, igazi folytatás eljövetelét.

PLATFORM PC KIADÓ Capcom FEJLESZTŐ Capcom
MEGJELENÉS 2023. szeptember 01. ÁR kb. 12,000 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Grand Theft Auto VI: az első trailer

6 órája
22

Laika: Aged Through Blood - az első motorvania konzolokra költözik

A megjelenés pedig szinte azonnali!

16 órája
1

Pacific Drive: autós kirándulás a zónába

Misztikus autó-rpg-thriller készülget. Trailert is tudunk mutatni.

19 órája
1

Flintlock: The Siege of Dawn - így küzdesz majd a hamis istenek ellen

Puskapor-punk, akció és mágia - friss trailer érkezett Új-Zélandról.

19 órája
2

A Banjo-Kazooie rajongók kiáltásait Phil Spencer Xbox fővezér is hallja

Lehet visszatérnek hamarosan a híres Rare-franchise-hoz?

19 órája
5

A Time magazin már elő is állt 2023 legjobb játékainak listájával

Game of the Year - a Time-nál ezek a GOTY játékok.

20 órája
33

Heti megjelenések

22 órája
5

Lake: Season’s Greetings DLC – Ünnepi andalgás

A fejlesztők 2021-ben debütált, Lake című alkotásában egy postást alakítva sétálhattunk komótos tempóban Providence Oaks kies városában, miközben a helyiek ügyes-bajos dolgaiban is elmerülhettünk. Most visszatérünk az 1980-as évekbe, és megnézzük, egykori hősünk apja hogy teljesít a karácsonyi hajrában.

1 napja
7

Dredge: The Pale Reach - Ez nem narvál!

Az idei év egyik legjobb indie címe a Dredge, efelől nincs kétsége annak, aki kipróbálta a játékot. A Team 17 / Black Salt párosától érkező hajózós RPG most friss tartalommal bővül, ami a jeges vizekre csábítja a ködben megrészegült hajókapitányokat.

2 napja
3

Egy váratlan fordulattal TikTok videón szivárgott a GTA VI

Még váratlanabb, hogy valószínű egy gyerekcsínyről lehet szó.

2 napja
15

Itt az új Fallout trailer

Mármint nem egy új játéké, hanem a sorozaté. Teljesen korrektnek tűnik első látásra.

2 napja
6

Super Crazy Rhythm Castle

A Super Crazy Rhythm Castle minden összetevőt tartalmaz ahhoz, hogy egy szuper szórakoztató és bájos ritmusjáték legyen. Tényleg az lett? Tesztben jártunk utána.

2 napja
2

Sokat ígér az új Cyberpunk frissítés

Metró, újrajátszható versenyek és minden más - teljesen ingyen.

2 napja
9

Baldur's Gate 3 gigapatch érkezett kibővített befejezéssel

Végre megkaptuk az epilógust, amit érdemeltünk, és egy csomó mást is!

2 napja
3

25 éves a Thief: ünnepeljünk új kiegészítővel!

A Looking Glass Studios legendás tolvajos játéka nem hivatalos kiegészítést kapott.

2 napja
2

Resident Evil: újra újrázás

A Capcom nem száll le a remake-vonatról.

2 napja
7

Kedden jön a GTA VI trailer

Vége az évtizedes várakaozásnak.

2 napja
8

Assassin’s Creed Nexus VR

Az Assassin’s Creed Nexus VR a Ubisoft első kísérlete arra, hogy saját szemszögbe, és ugyanazzal a lendülettel a virtuális térbe helyezze a szériát. Az eredmény meglepő.

3 napja
14

Új tartalmakat kap az Atari 50 kiadvány

Hivatalos Atari 2600 játékok, prototípusok, homebrew finomságok jönnek a platformra.

3 napja

Resident Evil 4 (Remake): érkezik a VR Mode!

Alig pár nap múlva már PlayStation VR2 headsettel a fejünkön is beléphetünk az idei év egyik legkiválóbb felújításának világába.

4 napja
4

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