[Teszt] Mega Man Battle Network Legacy Collection

Mega Man Battle Network Legacy Collection

mcmackoGéczy Attila2023.05.17. 22:10

A Mega Man Battle Network mindig egy furcsa jószág volt, amivel már a GBA-s időkben sem tudtam igazán mit kezdeni. Az alapkoncepció ötletes: egyfajta taktikai JRPG mókát kevert a Capcom egy gyors, deck építéssel megspékelt harci játékmenettel, amihez ráadásul a Pokémontól is vettek át ezt-azt. A virtuális világ, a harc, de a JRPG sztori sem volt viszont szerintem azon a szinten, amit én mondjuk a jobb GameBoy Advance RPG-k magasságához igazítottam.

A világ azonban máshogy gondolta - rengeteg példányt adtak el a játékokból, és most is hatalmas a rajongóbázis. A most megjelent Mega Man Battle Network játékcsomag viszont nem változtatott sokat a véleményemen.

A most megjelent Legacy Collection kiadásban kétfelé szedték a Battle Network GBA-s játékainak feldolgozását, ami Vol 1. és Vol 2. néven jelent meg a közelmúltban. A portot készítő NeoBards ráment egyfajta minimum minőségre, de lett volna még min reszelni. A menüben felbukkanó Mega Man avatar még jó előjelként készít fel minket a kalandokra, de a menü már sejteti, hogy nincs túl sok variálási opciónk a múltbéli játékok emulációi kapcsán. Filterként például egy szem upscale jellegű maszatolást kapunk, pedig ennek a cuccnak nagyon jól álna a CRT, vagy alapvetően a low-rez rács ami az első GBA-kat is jellemezte.

Apró figyelmesség viszont, hogy a karakter-arcok, a szövegek, meg úgy alapvetően a HUD magas felbontáshoz vannak skálázva, így lehet ez volt az oka annak, hogy nem kaptunk nagyobb válogatást a megjelenítési módok között. Vannak persze tapéták, meg az ilyenkor szokásos apróságok (galéria, zenék, menüből erősíthető fegyver) de szívesen olvastam volna a sorozat részeinek kulisszatitkairól, vagy nézegettem volna új 3D-s modelleket, vagy hasonlókat. A hat játékot nem is feltétlen értem, miért kellett kétfelé szedni. A Vol2. szerintem abszolút a fanok csomagja lesz. Eleve nagyjából egyenszilárdságúak a játékok (kisebb-nagyobb hullámzással), és a hat epizód alatt nem is fejlődtek annyit, mint mondjuk az alap Mega Man játékok tették. De sztori tekintetében, aki átverekedi magát a Vol 1. első 3 részen, azoknak szerintem eleve Battle Network csömörük lesz. PC-n Denuvo terheli a futtatást, és alapvetően a hangzás is elég gyenge, de vannak újrakevert dalok is a kiadványban

De hogy jót is mondjak. A csomaghoz extra csata-chipek és patch kártyák járnak, amelyeket a sorozat ilyen-olyan spéci gépösszekötős megoldásaival, és beolvasó hardverével lehetett megnyitni. Emellett online is csatázhatunk, vagy chipeket (a dekked lapjai) is cserélgethetsz a többiekkel.

Ismerjük a Capcom hozzáállását, már ami az újrakiadások rendszerezését illeti. Azért elfért volna akár az anime spin-offok közül valami a bithalomban, esetleg a többi játék, a Network Transmission, a Real Operation egy emulált Battle Chip Gate-el, vagy a DS-es Star Force sorozat epizódjai. Persze ezek még jöhetnek egy Vol 3. kiegészítő formájában. Viszont így a kollekció nem mondható teljesnek. A hat GBA-s rész modern gépekre történő fordítása önmagában is érték a rajongók számára, akik már most ódákat zengenek gyerekkoruk újraélt pillanatairól. Viszont szerintem itthon kevesen lesznek azok, akik hat, egymáshoz nagyon hasonló, a nosztalgia szemüvegét levéve kissé darabos taktikai JRPG játékon át fogják magukat rágni.

PLATFORM Switch, PC, PlayStation, Xbox
KIADÓ Capcom | FEJLESZTŐ Capcom, NeoBards Entertainment
MEGJELENÉS 2023. április 14. ÁR 40 EUR

LEGO 2K Drive

A LEGO 2K Drive egy meglepően magabiztos kitérőnek tűnik a Visual Concepts sportjátékok uralta portfoliójában. Sajnos a kiadói részleg már nem volt képes hasonlóan kellemes meglepetést okozni a monetizációjával. TESZT!

1 órája
1

Veterán fejlesztők a Netflix AAA csapatában

Joseph Staten. Jerry Edsall. Chacko Sonny. Rafael Grassetti. A streaming szolgáltató egy nagy költségvetésű saját projekten dolgozik.

2 napja
3

PlayStation Plus: a júniusi trió

Aktuális sportjáték, dinoszauruszos stratégia és egy stílusos független fejlesztés alkotja a Sony aktuális kínálatát a belépő szinten.

2 napja
7

Tényleg börtönbe mehet a Sonic szülőatyja

Megszületett a bírósági ítélet Yuji Naka ügyében.

2 napja
1

Sokkal nagyobb lesz a Marvel's Spider-Man 2, mint az első rész

A karakterváltásról is beszéltek a fejlesztők.

2 napja
8

Kiderült, milyen játékokat tartogat a következő Ubisoft Forward

Új leleplezés is várható a június 12-én esedékes élő show-n.

2 napja
11

Meta Quest Gaming Showcase 2023

Idén is visszatér a Meta Quest headsetek kínálatának saját műsora. Talán látjuk végre mozgásban a GTA: San Andreas-t?

2 napja
9

Folytatódik a Hot Wheels Unleashed, jön a HWU 2 Turbocharged

Mától hivatalosan is nyár van, miért ne ugratnánk ki a fűbe?

3 napja
5

The Tartarus Key

Miért kell 2023-ban úgy kinéznie egy friss megjelenésnek, mintha az 1998-as PlayStation kollekcióból húzták volna elő? A The Tartarus Key megadja a választ.

3 napja
2

Game Pass: június első heteinek kínálata

Számos független fejlesztés debütál a következő hetekben is közvetlenül a Microsoft előfizetéses rendszerének kínálatában.

4 napja
6

Games with Gold: a júniusi duó

Meditatív morális és spirituális kaland, valamint egy egészen egyedi élmény, ami csak a hangokra támaszkodik.

4 napja

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Egy új Legend of Zelda játék megjelenése mindig egyfajta gamer-ünnep, mi pedig teli torokból ünnepelünk, miközben a Királyság krokodilkönnyeket hullajt. Nahát, hogy milyenek vagyunk!

4 napja
28

Újabb PS-exkluzív költözik át PC-re

Július végén érkezik a Ratchet & Clank: Rift Apart Steam-verziója.

4 napja
36

Interaktív, de nem játék: bemutatkozott a Silent Hill: Ascension

A közösség dönthet majd a karakterek sorsáról ebben az interaktív sorozatban.

5 napja
3

Do Not Feed The Monkeys 2099: semmit a kéznek!

Folytatódik a disztópikus, nyomozós kukucska-szimulátor.

5 napja

Óriási mérföldkőhöz ért a The Witcher 3

A CD Projekt bejelentette, hogy a harmadik rész eladásai átlépték az 50 milliós álomhatárt.

5 napja
6

Street Fighter 6

Egy új Street Fighter megjelenése nem kicsi esemény - egészen pontosan hét éveket kell mostanában várni rá, a 2009-es konzolos SF4 megjelenése óta. A Street Fighter franchise, tisztelt harcostársak, visszatért - és alaposan körbejártuk, hogy mit is tud a Capcom legfrissebb kiadványa. Teszt!

5 napja
11

Star Trek: Resurgence

A Star Trek videojátékok végső határát bizonyos értelemben a Telltale-mechanikákra épülő kalandjátékok jelenthetik. Gondoljunk bele, milyen más műfaj adhatja át jobban Roddenberry filozófiájának lényegét, mint amelyben mi magunk hozzuk a vízválasztó (sokszor élet-halál) döntések egész sorozatát. Tesztlaborba

6 napja
4

Heti megjelenések

6 napja
8

Forspoken: In Tanta We Trust

Egy némiképp csalódást keltő alapjáték után a DLC-n állna, hogy valamennyire kiköszörülje a csorbát. Az In Tanta We Trust azonban keveset markol, azt is bizonytalanul.

6 napja
5

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