[Teszt] Kirby's Return to Dream Land Deluxe - a Luffandúr visszatér

Kirby's Return to Dream Land Deluxe - a Luffandúr visszatér

mcmackoGéczy Attila2023.03.09. 14:54

A kislányom számára a lufi az egy szent dolog. Egyszerű, mégis annyi minden játékra jó. Nagy, de mégis könnyű, légies. Színes, de ha kell, akkor pöttyös, világít, vagy csak simán fehér, mint egy hólabda. Szóval a lufinál ártalmatlanabb, kedvesebb, sokoldalúbb csoda kevés létezik egy kisgyermek számára. Érdekes analógia, hogy Kirby hasonló karakter. Az egyik legártatlanabb Nintendo hős, aki hosszú évtizedek óta szórakoztatja a gyermeki lelkületű játékosokat. Most itt egy újabb (?) epizód, amelyben visszatérünk a 2D-s klasszikus játékmenethez, mi több egy klasszikus epizódhoz.

A Kirby's Return to Dream Land ugyanis egy Wii játék volt eredetileg, aminek a fejlesztése még GameCube-ra indult 2005 tájékán, és elkaszált epizódok tartalmától kezdve csomó olyan ötletet magába foglalt, ami amúgy a Wii-korszakban is jól szuperált. Ilyen például a játékmenet magja, ami a Dream Land (2) óta változatlan. Mész előre a pályán, az ellenfeleket beszippantva megkapod azok speckóit, és olykor mini-bossok nehezítik az előrehaladást. A Wii-s idők ott köszönnek vissza, hogy a játék 4 fős kooperatív haladást is felkínál (a'la New Super Mario Bros), tehát a jópofa platforming szélesebb körben is megosztható a barátokkal. Hja, és minijátékok is a terítékre kerülnek.

De egyedül játszva is teljesen királynak fog hatni a játék felépítése. A pályák változatosak, a felvehető power-upok olykor átmozgatják a tereptárgyakat is, rejtett járatokat felfedve. Mondjuk úgy, hogy a Kirby formula maximumra van pörgetve, és még úgy is izgalmas az egész, hogy korábban sok résszel (ha ezzel a Wii-s epizóddal pont nem is, de) játszottam már. A kreativitás a program minden szegletéből süt, a nehézség nem túl magas, de azért fokozódik, és mindig van miért elindítani a következő pályát. A játékban található "vidámpark" (Merry Magoland) látványosság is, ahol korábbi Kirby minijátékok gyűjteményét tereli össze a Deluxe kiadás. Ráadásul sok esetben online leaderboardokat, vagy battle-royale jellegű lehetőségeket is kapunk, az olyan extrák mellé, mint a kosztümök/maszkok, meg a pecsétes tikettek. Még jobban tetszett hardcore játékosként Magolor hajóján a különböző felvehető "copy-skillekhez" tartozó kihívás-pályák sora, ahol az aranyéremért baromira meg is kell küzdeni. Itt érdemes belelapozni az egyes power-upokhoz tartozó leírásokba is, ahol több oldalon keresztül részletezik a speckó mozdulatokat. Tisztára olyan, mintha egy Smash kézikönyvet nézegetnél - de furcsa az is, hogy a kampányban ezt a mélységet ritkán kell kiaknázni. Speckó, ellenfél támadást-másoló power-upból amúgy kb harminc van mindent egybevéve, szóval mechanikai mélységek tekintetében is le a kalappal a HAL előtt. A játék gyerekkompatibilitását növeli a tény, hogy Magolort aktív segítőként is be lehet vonni a játékmenetbe.

Prezentáció tekintetében a Deluxe kiadás csodás összképet villant. Végig az volt az érzésem, hogy szidjuk itt szegény Switchet, de ez a látvány a maga módján bőven elegendő ezekhez a címekhez, az összkép még így is könnyedén lenyom sok tévés CG mesét látványban. Minden izeg-mozog, minden színes-szagos, ahogy kell. A felbontás növelésével bármelyik konzolon elmenne a játék képi világa. A hangok is viccesek, a zenék jók, de egy értelmes fejhallgatón azonnal kijött, hogy a hangminőség kopottas, tömörített, dinamikátlan.

Ahogy belemélyedtem a Return to Dream Land-be, megfigyeltem, hogy a játék ugyanazokat az ingerközpontokat triggereli bennem, mint évtizedekkel korábban is a Kirby játékok. Pont ugyanúgy éreztem magam, mint a Dream Land 2 játékmenete során, amikor azt Super Game Boy-on, tévén nyomattuk, lassan harminc éve Rehynn barátomnál. A Return to Dream Land valószínű ilyen jól működött már Wii-n is, de a mostani Deluxe kiadás a teljes ráncfelvarrással, minijátékokkal, online lehetőségekkel olyan masszív élménylufi, ami nem durran ki. Dehogy is. Pörög. Forog. Egyszer elviszi a szél. Máskor megül nyugodtan a fűben. És várja, hogy utánaszaladj, játszadozz vele. Ugye milyen jó néha visszatérni fejben a gyermekkori álomföldre?

PLATFORM Nintendo Switch (tesztelt)
KIADÓ | FEJLESZTŐ Nintendo | HAL Laboratory, Vanpool
MEGJELENÉS 2023. február 24. ÁR kb. 22.000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

The Rogue Prince of Persia - Early Access

Az utóbbi években a Dead Cells tartalmi bővítésein dolgozó kis független stúdió debütáló alkotása sem távolodik el a rougelike alapoktól, de éppen ezzel visz egyedi színt a Ubisoft legendás sorozatába.

8 órája
1

Heti megjelenések

16 órája
7

Ian Livingstone - A halál seregei

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal a sorozat atyjának, Ian Livingstone-nak egy jó harmincöt éve megjelent kötetével.

1 napja
2

INDIKA - a konzolos változat

Az idei év egyik legkülönlegesebb független fejlesztését hozta az Odd Meter. A konzolos változatok megjelenésének ürügyén a szerkesztőség két újabb tagja mereng el picit az orosz apáca gondolatébresztő utazásán.

2 napja
1

Próbakalózkodás a Skull and Bones-szal, Miyazaki és az Armored Core - ez történt pénteken

Továbbá: Respawn Entertainment, Doom, Indiana Jones and the Great Circle, Avowed, Astro.

2 napja
1

Warhammer 40K bejelentések, felvásárol az Atari - ez történt csütörtökön

Továbbá: Dragon Quest Champions, Dragon Quest Keshi Keshi!, Call of Duty: Black Ops 6, Stellar Blade, Devolver Direct, MultiVersus.

3 napja
9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

4 napja
34

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

4 napja

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

4 napja
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

5 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

6 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

6 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
7

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

8 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

9 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

9 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

2024.05.17.
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

2024.05.16.
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

2024.05.16.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==