[Teszt] Kirby's Return to Dream Land Deluxe - a Luffandúr visszatér

Kirby's Return to Dream Land Deluxe - a Luffandúr visszatér

mcmackoGéczy Attila2023.03.09. 14:54

A kislányom számára a lufi az egy szent dolog. Egyszerű, mégis annyi minden játékra jó. Nagy, de mégis könnyű, légies. Színes, de ha kell, akkor pöttyös, világít, vagy csak simán fehér, mint egy hólabda. Szóval a lufinál ártalmatlanabb, kedvesebb, sokoldalúbb csoda kevés létezik egy kisgyermek számára. Érdekes analógia, hogy Kirby hasonló karakter. Az egyik legártatlanabb Nintendo hős, aki hosszú évtizedek óta szórakoztatja a gyermeki lelkületű játékosokat. Most itt egy újabb (?) epizód, amelyben visszatérünk a 2D-s klasszikus játékmenethez, mi több egy klasszikus epizódhoz.

A Kirby's Return to Dream Land ugyanis egy Wii játék volt eredetileg, aminek a fejlesztése még GameCube-ra indult 2005 tájékán, és elkaszált epizódok tartalmától kezdve csomó olyan ötletet magába foglalt, ami amúgy a Wii-korszakban is jól szuperált. Ilyen például a játékmenet magja, ami a Dream Land (2) óta változatlan. Mész előre a pályán, az ellenfeleket beszippantva megkapod azok speckóit, és olykor mini-bossok nehezítik az előrehaladást. A Wii-s idők ott köszönnek vissza, hogy a játék 4 fős kooperatív haladást is felkínál (a'la New Super Mario Bros), tehát a jópofa platforming szélesebb körben is megosztható a barátokkal. Hja, és minijátékok is a terítékre kerülnek.

De egyedül játszva is teljesen királynak fog hatni a játék felépítése. A pályák változatosak, a felvehető power-upok olykor átmozgatják a tereptárgyakat is, rejtett járatokat felfedve. Mondjuk úgy, hogy a Kirby formula maximumra van pörgetve, és még úgy is izgalmas az egész, hogy korábban sok résszel (ha ezzel a Wii-s epizóddal pont nem is, de) játszottam már. A kreativitás a program minden szegletéből süt, a nehézség nem túl magas, de azért fokozódik, és mindig van miért elindítani a következő pályát. A játékban található "vidámpark" (Merry Magoland) látványosság is, ahol korábbi Kirby minijátékok gyűjteményét tereli össze a Deluxe kiadás. Ráadásul sok esetben online leaderboardokat, vagy battle-royale jellegű lehetőségeket is kapunk, az olyan extrák mellé, mint a kosztümök/maszkok, meg a pecsétes tikettek. Még jobban tetszett hardcore játékosként Magolor hajóján a különböző felvehető "copy-skillekhez" tartozó kihívás-pályák sora, ahol az aranyéremért baromira meg is kell küzdeni. Itt érdemes belelapozni az egyes power-upokhoz tartozó leírásokba is, ahol több oldalon keresztül részletezik a speckó mozdulatokat. Tisztára olyan, mintha egy Smash kézikönyvet nézegetnél - de furcsa az is, hogy a kampányban ezt a mélységet ritkán kell kiaknázni. Speckó, ellenfél támadást-másoló power-upból amúgy kb harminc van mindent egybevéve, szóval mechanikai mélységek tekintetében is le a kalappal a HAL előtt. A játék gyerekkompatibilitását növeli a tény, hogy Magolort aktív segítőként is be lehet vonni a játékmenetbe.

Prezentáció tekintetében a Deluxe kiadás csodás összképet villant. Végig az volt az érzésem, hogy szidjuk itt szegény Switchet, de ez a látvány a maga módján bőven elegendő ezekhez a címekhez, az összkép még így is könnyedén lenyom sok tévés CG mesét látványban. Minden izeg-mozog, minden színes-szagos, ahogy kell. A felbontás növelésével bármelyik konzolon elmenne a játék képi világa. A hangok is viccesek, a zenék jók, de egy értelmes fejhallgatón azonnal kijött, hogy a hangminőség kopottas, tömörített, dinamikátlan.

Ahogy belemélyedtem a Return to Dream Land-be, megfigyeltem, hogy a játék ugyanazokat az ingerközpontokat triggereli bennem, mint évtizedekkel korábban is a Kirby játékok. Pont ugyanúgy éreztem magam, mint a Dream Land 2 játékmenete során, amikor azt Super Game Boy-on, tévén nyomattuk, lassan harminc éve Rehynn barátomnál. A Return to Dream Land valószínű ilyen jól működött már Wii-n is, de a mostani Deluxe kiadás a teljes ráncfelvarrással, minijátékokkal, online lehetőségekkel olyan masszív élménylufi, ami nem durran ki. Dehogy is. Pörög. Forog. Egyszer elviszi a szél. Máskor megül nyugodtan a fűben. És várja, hogy utánaszaladj, játszadozz vele. Ugye milyen jó néha visszatérni fejben a gyermekkori álomföldre?

PLATFORM Nintendo Switch (tesztelt)
KIADÓ | FEJLESZTŐ Nintendo | HAL Laboratory, Vanpool
MEGJELENÉS 2023. február 24. ÁR kb. 22.000 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Komplett kiadást kap a Horizon Forbidden West

A DLC-n túl más extra is lesz a PS5-re és PC-re érkező pakkban.

5 órája

Mega Man X Dive (Offline)

A Mega Man X sorozat sok szempontból az örökös kedvencek közé tartozik. A Capcom generációkon át formálta a felturbózott Kék Bombázó receptet, de valahol talán az X1-2-3 környékén volt a csúcson...

22 órája

Ingyen rettegés: kódot oszt a Man of Medan PC verziójából a Bandai Namco

A sokktóberre való készülődés első állomása a Dark Pictures első epizódja lehet.

1 napja

NBA 2K24

Az idei NBA 2K játék borítóján Kobe Bryant látható, és nehéz nem párhuzamot vonni a sorozat és a játékos között. Kobe egy zseni volt, az első játékos Jordan után akinél komolyan lehetett arról beszélni, hogy veszélyeztetheti a levegő urának GOAT (Greatest Of All Time) státuszát...

1 napja
2

Megjelent a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

A DLC-hez launch trailert is kapunk.

1 napja
7

Switchre jönne a Red Dead Redemption 2?

Egy hivatalos brazil oldalon tett bejegyzés borzolta fel a kedélyeket.

1 napja
6

Samba De Amigo: Party Central

A Sonic Team Samba de Amigo szériája egészen 1999-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor jelent meg a japán játéktermekben, majd egy évvel később otthoni gépen, avagy Sega Dreamcast-re a rumbatökös ritmusjáték.

1 napja
1

Októberben távozik Kamiya a PlatinumGames-től

A társalapító 15 év után hagyja ott a stúdiót.

2 napja

Heti megjelenések

2 napja
3

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

5 napja
10

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

5 napja
15

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

5 napja
4

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

6 napja
5

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

6 napja
7

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

6 napja
5

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

6 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

7 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

8 napja
41

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

8 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

8 napja

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