[Teszt] Kirby's Return to Dream Land Deluxe - a Luffandúr visszatér

Kirby's Return to Dream Land Deluxe - a Luffandúr visszatér

mcmackoGéczy Attila2023.03.09. 14:54

A kislányom számára a lufi az egy szent dolog. Egyszerű, mégis annyi minden játékra jó. Nagy, de mégis könnyű, légies. Színes, de ha kell, akkor pöttyös, világít, vagy csak simán fehér, mint egy hólabda. Szóval a lufinál ártalmatlanabb, kedvesebb, sokoldalúbb csoda kevés létezik egy kisgyermek számára. Érdekes analógia, hogy Kirby hasonló karakter. Az egyik legártatlanabb Nintendo hős, aki hosszú évtizedek óta szórakoztatja a gyermeki lelkületű játékosokat. Most itt egy újabb (?) epizód, amelyben visszatérünk a 2D-s klasszikus játékmenethez, mi több egy klasszikus epizódhoz.

A Kirby's Return to Dream Land ugyanis egy Wii játék volt eredetileg, aminek a fejlesztése még GameCube-ra indult 2005 tájékán, és elkaszált epizódok tartalmától kezdve csomó olyan ötletet magába foglalt, ami amúgy a Wii-korszakban is jól szuperált. Ilyen például a játékmenet magja, ami a Dream Land (2) óta változatlan. Mész előre a pályán, az ellenfeleket beszippantva megkapod azok speckóit, és olykor mini-bossok nehezítik az előrehaladást. A Wii-s idők ott köszönnek vissza, hogy a játék 4 fős kooperatív haladást is felkínál (a'la New Super Mario Bros), tehát a jópofa platforming szélesebb körben is megosztható a barátokkal. Hja, és minijátékok is a terítékre kerülnek.

De egyedül játszva is teljesen királynak fog hatni a játék felépítése. A pályák változatosak, a felvehető power-upok olykor átmozgatják a tereptárgyakat is, rejtett járatokat felfedve. Mondjuk úgy, hogy a Kirby formula maximumra van pörgetve, és még úgy is izgalmas az egész, hogy korábban sok résszel (ha ezzel a Wii-s epizóddal pont nem is, de) játszottam már. A kreativitás a program minden szegletéből süt, a nehézség nem túl magas, de azért fokozódik, és mindig van miért elindítani a következő pályát. A játékban található "vidámpark" (Merry Magoland) látványosság is, ahol korábbi Kirby minijátékok gyűjteményét tereli össze a Deluxe kiadás. Ráadásul sok esetben online leaderboardokat, vagy battle-royale jellegű lehetőségeket is kapunk, az olyan extrák mellé, mint a kosztümök/maszkok, meg a pecsétes tikettek. Még jobban tetszett hardcore játékosként Magolor hajóján a különböző felvehető "copy-skillekhez" tartozó kihívás-pályák sora, ahol az aranyéremért baromira meg is kell küzdeni. Itt érdemes belelapozni az egyes power-upokhoz tartozó leírásokba is, ahol több oldalon keresztül részletezik a speckó mozdulatokat. Tisztára olyan, mintha egy Smash kézikönyvet nézegetnél - de furcsa az is, hogy a kampányban ezt a mélységet ritkán kell kiaknázni. Speckó, ellenfél támadást-másoló power-upból amúgy kb harminc van mindent egybevéve, szóval mechanikai mélységek tekintetében is le a kalappal a HAL előtt. A játék gyerekkompatibilitását növeli a tény, hogy Magolort aktív segítőként is be lehet vonni a játékmenetbe.

Prezentáció tekintetében a Deluxe kiadás csodás összképet villant. Végig az volt az érzésem, hogy szidjuk itt szegény Switchet, de ez a látvány a maga módján bőven elegendő ezekhez a címekhez, az összkép még így is könnyedén lenyom sok tévés CG mesét látványban. Minden izeg-mozog, minden színes-szagos, ahogy kell. A felbontás növelésével bármelyik konzolon elmenne a játék képi világa. A hangok is viccesek, a zenék jók, de egy értelmes fejhallgatón azonnal kijött, hogy a hangminőség kopottas, tömörített, dinamikátlan.

Ahogy belemélyedtem a Return to Dream Land-be, megfigyeltem, hogy a játék ugyanazokat az ingerközpontokat triggereli bennem, mint évtizedekkel korábban is a Kirby játékok. Pont ugyanúgy éreztem magam, mint a Dream Land 2 játékmenete során, amikor azt Super Game Boy-on, tévén nyomattuk, lassan harminc éve Rehynn barátomnál. A Return to Dream Land valószínű ilyen jól működött már Wii-n is, de a mostani Deluxe kiadás a teljes ráncfelvarrással, minijátékokkal, online lehetőségekkel olyan masszív élménylufi, ami nem durran ki. Dehogy is. Pörög. Forog. Egyszer elviszi a szél. Máskor megül nyugodtan a fűben. És várja, hogy utánaszaladj, játszadozz vele. Ugye milyen jó néha visszatérni fejben a gyermekkori álomföldre?

PLATFORM Nintendo Switch (tesztelt)
KIADÓ | FEJLESZTŐ Nintendo | HAL Laboratory, Vanpool
MEGJELENÉS 2023. február 24. ÁR kb. 22.000 Ft

Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

A négyes számú Resident Evil is remake formájában éled újra, tesztünk után pedig most néhány tippel is készültünk számotokra, hogy felkészülten vághassatok neki a kalandnak.

13 órája
1

Redemption Reapers

Tapasztalt japán nagyágyúkat bevetve támad a körökre osztott taktikai játékok piacán a Redemption Reapers, de úgy tűnik a rutin sem mindig garancia a minőségre.

15 órája
2

MindsEye: az EVERYWHERE metaverzumának úttörője

Leslie Benzies, a Rockstar Games egykori elnökének ambiciózus projektje újra megmutatta magát néhány látványos villanással.

16 órája
5

EDGE #383 pontszámok

Címlapon a Rockstar North egykori alkalmazottaiból verbuválódott Build a Rocket Boy debütáló alkotása, az Everywhere. De a pontszámok is érdekesek!

16 órája
2

Oculus Publishing: tíz évnyi VR tapasztalat

A Meta a belsős Oculus Studios csapatok mellett a külsős fejlesztőket és partnerstúdiókat is támogatja. Jelenleg több mint 150 címet.

16 órája

LEGO 2K Drive: megtörtént a hivatalos bejelentés

Több napi szivárgás után végre hivatalosan is leleplezték a LEGO Racers spirituális utódját! Ráadásul nem is kell rá sokat várni...

17 órája
3

PS5-re is megjelenhetett volna a Redfall

A Microsoftnak azonban más tervei voltak az Arkane játékával.

18 órája
6

Atari x Nightdive Studios felvásárlás

A mára francia kézbe került legendás vállalat felvásárolta a retro játékok felújítására és kiadására szakosodott stúdiót.

18 órája

Pixel Ripped 1978: az Atari virtuális világaiban

Az ARVORE sorozata trilógiává bővül, ráadásul mostantól nem kell fiktív retro címekre szorítkoznia. Megkapta az Atari támogatását!

19 órája
1

Júniusban érkezik a Crash Team Rumble

Napra pontos megjelenési dátum. Előrendelés. Pár perc gameplay. Na meg egy zárt tesztidőszak jövő hónapban!

20 órája

Layers of Fear: 11 perc gameplay

A Bloober Team és az Anshar Studios először enged betekintést a trilógiát lezáró folytatásba. Ami egy újragondolás is egyben.

20 órája

State of Unreal összefoglaló: a jövő valótlanul erős grafikát hoz majd

Fortnite, Hellblade 2, Project M... Csak azért nem írtuk, hogy "unreális grafikát", mert nem akartunk feleslegesen modoroskodni.

21 órája
7

Miasma Chronicles: irányítsd a sötét erőt!

Remek taktikai TPS-kalandjáték érkezik a Mutant Year Zero fejlesztőitől. Trailert is tudunk mutatni.

21 órája

Aliens: Dark Descent - fókuszban a taktikus játékmenet

Zsoldos csapatokkal a xenók csapatai ellen.

22 órája
1

Tovább zöldül az Xbox platform, köszönhetően az energiafogyasztást figyelő fejlesztői eszközöknek

A játék fejlesztése során lehet figyelni a felvett teljesítményt.

22 órája
8

A Valve bejelentette a Counter-Strike 2-t!

A következő generáció a Counter-Strike: Global Offensive ingyenes frissítéseként érkezik idén nyáron!

1 napja
11

Cuki animével hangolódhatunk a Resident Evil 4 megjelenésére

A minisorozat első részében Leon a Titokzatos Faluban kutakodik Ashley után.

1 napja
9

Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse

A 2008-ban Nintendo-exkluzívként Wii-re megjelent Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse végre Japánon kívül is debütál PC-n és a jelen generációs konzolokon, megvalósításában pedig felér egy időutazással a múltba. Visszatértem a holdkórosok szigetére!

1 napja
4

Game Pass: március utolsó heteinek kínálata

MLB The Show 23. Infinite Guitars. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. Jövő hónap elején pedig érkezik a Ghostwire: Tokyo is.

2 napja

Műfajteremtő címnek készül a Spellcraft

A One More Game stúdió első játéka nincs híján ambíciónak.

2 napja