[Teszt] Kingdom Hearts: Melody of Memory

Kingdom Hearts: Melody of Memory

V. Miki2020.12.10. 22:00

A Kingdom Hearts sorozat a főjátékok mellett sokszor felbukkant ilyen-olyan mellékvágányokon. Most nagyot fordul Soráékkal a világ - a ritmusjáték műfaja ugyanis messze van az akciódús JRPG stílusától.

A tavalyi év végén vettem elő a Kingdom Hearts harmadik részét. Így visszagondolva egy különös kaland volt, ambivalens érzés rágondolni. Bizonyos szempontból roppant élvezetes játék. Kimondottan kellemes átélni a Disney világok kalandjait, különösen azért, mert a gyerekeim hihetetlenül élvezték, ahogy láthatják Aranyhaj vagy épp a Jégvarázs ismert helyszíneit és szereplőit megelevenedni. Mindemellett mint játék – a harci rendszerén túl – valahol csalódás volt az egész. A széria rengeteget fejődött, mégis, ha a sztorira gondolok, akkor leginkább a katyvasz jut az eszembe. De hagyjuk is a KH3-mat, ami után úgy gondoltam, hogy elég is volt a sorozatból most egy időre. Kezdetben nem is nagyon akartam írni a most Switch-re, PS4-re és Box-ra megjelent Melody of Memory-ról. Aztán kiderült, hogy ez nem egy klasszikus KH epizód, hanem egy a sorozat zenéjére épülő ritmusjáték. Ez már izgalmasabbnak hangzott.

Na most, ha van valami, ami a KH-ban lenyűgözött, akkor az a zene. Yoko Shimomura dallamai csodálatosak, a harmadik epizód titánok elleni boss harca a kedvenceim között van. Aztán persze a Disney számairól se feledkezünk, el, ott a "Legyen hó" és még több tucat szám, ugye. Egy ilyen kombó ígéretesnek tűnt. Tartalmilag nem is lehet panaszunk, több mint 140 szám, a KH sorozat (és nem csak a számozott epizódok) zenei anyaga itt van. Ami első látásra lenyűgöző mennyiség, de határozott véleményem, hogy a kevesebb több lett volna. A játék elején a legtöbb muzsika a sorozat elejéről érdektelen „városi”, „dungeon” meg egyéb felejthető töltelék zenéiből áll, az igazán karizmatikus, vagy fülbemászó dallamok később jönnek.

Nagy kár továbbá, hogy a World Tour módban kronológiai sorrendben lehet csak megnyitni a pályákat és ezzel a zenéket is. Sőt még a sztorit is összefoglalja a játék, ami nem is rossz dolog, ha kíváncsiak vagyunk erre az összevisszaságra. Az elején tehát a KH1-ből indulunk és aztán lehet haladni a későbbi részek felé. A zenék egy az egyben a szériából lettek rippelve, ami egy elég lusta megoldás. Az eredeti dalok mellett jobban örültem volna remixeknek (rock, metal, techno, amit akarsz) vagy teljesen új nótáknak. Ráadásul egy-két karizmatikus darab kimaradt (Karib tenger kalózai), mások meg persze hogy itt vannak (One Winged Angel). Én biztos nem kronológiai sorrendet választottam volna a haladásra, mert így az elejét halálra untam. Nem jók annyira azok az számok, csak a Karácsonyi Lidércnyomásra kaptam fel a fülem.

A játékmenet kellően élvezetes, bár az egyes zenéknél a ritmus és a gombok nyomkodását nem minden esetben éreztem összehangoltnak. Jó hír viszont, hogy van több játékos mód, coopban pedig kifejezetten jó tolni az ilyen játékokat.

Nem voltam tehát maradéktalanul elégedett. Hanyagolni kellett volna a középszerű zenéket és inkább a best of jeligére a legjobbakat elővenni. Így azt mondom, hogy a KH: MoM leginkább a KH rajongóknak készült, azoknak, akik imádják a sorozat zenéit és újra átélnék, egy kicsit más formában kedvenc kalandjukat.

Pontosan
6
Kingdom Hearts: Melody of Memory | Kiadó: SquareEnix | Fejlesztő: Square Enix, indieszero, Square Enix First Development Division | Platform: Xbox / PS / Switch | Kategória: Stratégiai RPG | Megjelenés: 2020. október 14. | Ár: 20.000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

9 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

21 órája

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

1 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

8 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==