Kingdom Hearts: Melody of Memory

V. Miki2020.12.10. 22:00

A Kingdom Hearts sorozat a főjátékok mellett sokszor felbukkant ilyen-olyan mellékvágányokon. Most nagyot fordul Soráékkal a világ - a ritmusjáték műfaja ugyanis messze van az akciódús JRPG stílusától.

A tavalyi év végén vettem elő a Kingdom Hearts harmadik részét. Így visszagondolva egy különös kaland volt, ambivalens érzés rágondolni. Bizonyos szempontból roppant élvezetes játék. Kimondottan kellemes átélni a Disney világok kalandjait, különösen azért, mert a gyerekeim hihetetlenül élvezték, ahogy láthatják Aranyhaj vagy épp a Jégvarázs ismert helyszíneit és szereplőit megelevenedni. Mindemellett mint játék – a harci rendszerén túl – valahol csalódás volt az egész. A széria rengeteget fejődött, mégis, ha a sztorira gondolok, akkor leginkább a katyvasz jut az eszembe. De hagyjuk is a KH3-mat, ami után úgy gondoltam, hogy elég is volt a sorozatból most egy időre. Kezdetben nem is nagyon akartam írni a most Switch-re, PS4-re és Box-ra megjelent Melody of Memory-ról. Aztán kiderült, hogy ez nem egy klasszikus KH epizód, hanem egy a sorozat zenéjére épülő ritmusjáték. Ez már izgalmasabbnak hangzott.

Na most, ha van valami, ami a KH-ban lenyűgözött, akkor az a zene. Yoko Shimomura dallamai csodálatosak, a harmadik epizód titánok elleni boss harca a kedvenceim között van. Aztán persze a Disney számairól se feledkezünk, el, ott a "Legyen hó" és még több tucat szám, ugye. Egy ilyen kombó ígéretesnek tűnt. Tartalmilag nem is lehet panaszunk, több mint 140 szám, a KH sorozat (és nem csak a számozott epizódok) zenei anyaga itt van. Ami első látásra lenyűgöző mennyiség, de határozott véleményem, hogy a kevesebb több lett volna. A játék elején a legtöbb muzsika a sorozat elejéről érdektelen „városi”, „dungeon” meg egyéb felejthető töltelék zenéiből áll, az igazán karizmatikus, vagy fülbemászó dallamok később jönnek.

Nagy kár továbbá, hogy a World Tour módban kronológiai sorrendben lehet csak megnyitni a pályákat és ezzel a zenéket is. Sőt még a sztorit is összefoglalja a játék, ami nem is rossz dolog, ha kíváncsiak vagyunk erre az összevisszaságra. Az elején tehát a KH1-ből indulunk és aztán lehet haladni a későbbi részek felé. A zenék egy az egyben a szériából lettek rippelve, ami egy elég lusta megoldás. Az eredeti dalok mellett jobban örültem volna remixeknek (rock, metal, techno, amit akarsz) vagy teljesen új nótáknak. Ráadásul egy-két karizmatikus darab kimaradt (Karib tenger kalózai), mások meg persze hogy itt vannak (One Winged Angel). Én biztos nem kronológiai sorrendet választottam volna a haladásra, mert így az elejét halálra untam. Nem jók annyira azok az számok, csak a Karácsonyi Lidércnyomásra kaptam fel a fülem.

A játékmenet kellően élvezetes, bár az egyes zenéknél a ritmus és a gombok nyomkodását nem minden esetben éreztem összehangoltnak. Jó hír viszont, hogy van több játékos mód, coopban pedig kifejezetten jó tolni az ilyen játékokat.

Nem voltam tehát maradéktalanul elégedett. Hanyagolni kellett volna a középszerű zenéket és inkább a best of jeligére a legjobbakat elővenni. Így azt mondom, hogy a KH: MoM leginkább a KH rajongóknak készült, azoknak, akik imádják a sorozat zenéit és újra átélnék, egy kicsit más formában kedvenc kalandjukat.

Pontosan
6
Kingdom Hearts: Melody of Memory | Kiadó: SquareEnix | Fejlesztő: Square Enix, indieszero, Square Enix First Development Division | Platform: Xbox / PS / Switch | Kategória: Stratégiai RPG | Megjelenés: 2020. október 14. | Ár: 20.000 Ft

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

8 órája
5

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

11 órája

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

15 órája
6

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

1 napja
6

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

1 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

1 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

1 napja
2

RIDE 4: next gen kétkerekezés

A friss trailer felsorolja az eredeti cím érdemeit, és bevonja a képbe a következő generációs frissítéseket is.

1 napja

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

1 napja
14

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

1 napja
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

1 napja

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

1 napja

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

1 napja

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

1 napja
16

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

1 napja
7

Sunlight

Félórás meditatív élmény egy senkinek sem könnyű időszakban – elmentünk virágot szedni a Krillbite festményszerű erdejébe, hogy átéljük, mit nyújt a Sunlight.

2 napja
1

Genshin Impact 1.3: minden szikrázik!

A Genshin világában is hamarosan beköszönt a kínai Holdújév, rengeteg lampionnal , és extra tartalmakkal.

2 napja
1

Rekordokat döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legnagyobb digitális premierje lett, 10+ millió eladott példánnyal. A kiber-RPG leginkább PC-n tarolt.

2 napja
18

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

3 napja
13

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

3 napja
2