If on a Winter's Night - Four Travelers

mcmackoGéczy Attila2021.03.10. 13:30

Négy maszkos utazó beszélget egy téli expressz meleg, finoman berendezett kupékocsijában. Nem tudják, hogy kerültek a szokatlan maszkabálba...

...de mindannyian hoznak magukkal egy történetet. Ezek az epizódok végül egy narratív point and click kalandjáték formájában állnak össze egy értelmezhető egésszé.

Ez az If on a Winter's Night - Four Travelers.

Az If on a Winter’s Night – Four Travellers ráadásul egy ingyenes darab, amit Laura Hunt az Itch.Io oldalán tett közzé. Miért foglalkozunk vele? Egyészt a cím a frenetikus hangulat és látvány ígéretével győzött meg minket, másrészről pedig két-három órás játékidejével simán önmagában is helyt áll, mint egy rövidebb kalandjáték. Akár Steamen a 6-10 Eurós játékok közé is befészkelődhetne. A négy utazó története három fő fejezetre van szétosztva, amelyet a vonaton játszódó közjátékok szednek szét – ebből áll majd össze a negyedik utas története. Az első sztori egy napsütéses római hotelben játszódik, ami vidám indulást ígér, de hamar bekövetkezik a tragédia. A második epizódban egy viktoriánus villában járunk, itt egy érdekes dimenzióváltásra van felfűzve a mini-sztori. Végül már-már lovecrafti bugyrokba merülünk egy bukott New York-i sebész szuterén lakásából kiindulva. A sztori bár szürreális irányokba zakatol – és a készítők nem titkoltan nagy Kentucky Route Zero rajongók – a titkok felgöngyölítése egyértelmű lesz. Nem művészieskedi magát túl a forgatókönyv, és nem maradnak félbe a sztorik, mint Italo Calvino eredeti regényében, amiből a készítők is ihletet merítettek. Lesznek azonban kőkemény témák, ami miatt gyerekeknek semmiképp nem ajánlott a végigjátszás. Alapvetően a vonat „vendégei” nem szent életűek, és ahogy haladunk előre a sztoriban, egyre mélyebbre ásunk a gyarlóságok és tragédiák vonalán. Szerencsére hihetetlenül pontosan érkezik egy-két könnyedebb jelenet is a sztoriban, így a játék vége sem hagy minket a padlón. Bár végig érezzük, hogy mire megy ki a játék, az utolsó csavar (még ha morálisan nem is teljesen szimpatikus) azért kikönnyíti az emberben dúló érzéseket.

Mechanikáit tekintve a játék egyszerű point and click alapokat követ, de nincs a tárgyhasználatra, vagy a dialógusokra gomb külön – amit meg lehet nézni, amit aktiválhatsz, felvehetsz, minden egy klikkelésre történik. A prioritás a történetmesélésen van, de ez nem jelenti azt, hogy nem futunk össze klasszikus kalandjátékos megoldásokkal. A három fő sztori mindegyikében van valami mechanikai rafinéria. A villában járva-kelve utazásaink emlékéből kell zenehallgatós matinét tartanunk, majd egy múltban lejátszódó esemény sorozatának kirakósa következik. A sebésszel belekóstolunk az alkímia rejtelmeibe, mellette egy labirintust is bejárunk majd. Ezek a feladatok nyilván csak kóstolónyi falatok a régivágású kalandorok számára, de a játék kimérete mellett, és a történetmesélés hangsúlyos mivoltában öröm, hogy a kétfős fejlesztőcsapatnak jutott ereje azért az adventure-gyökerek előtt is tisztelegni.

Ha egy téli éjszakán egy utazó
Italo Calvino

Italo Calvino regényét 1985-ben fordították magyarra, a posztmodern mű sok szempontból adott ihletet a játéknak. Főleg a stuktúrája miatt tartják igen nagyra a művet, amely meta-módon az olvasóról szól, aki mindig új könyvekbe kezd bele. Egy fejezet tehát mindig az olvasó szemével követi az eseményeket, az ezt váltó fejezetek pedig az olvasó által beszerzett könyvekbe engednek betekintést. Csak épp ezek a könyvek technikailag nincsenek befejezve, így egy hajszába keveredünk, amibe idő közben egy másik olvasó is becsatlakozik. Sajnos az olvasás szépségét népszerűsítő regény utolsó kiadása 2011-es, így nehéz beszerezni belőle példányt, az antikvár darabok 10-15 ezer forint körül találnak gazdát.

Ami iszonyat nagy erőssége az If on a Winter’s Night-nak, az a látvány. Fene se gondolná, hogy 320x200-as felbontásba ilyen minőségű háttereket és animációkat lehet rakni – de az az Adventure Game Studio motorjával csodát művelt Thomas Möhring és Laura Hunt párosa. A figurák minden interakciója az utolsó pixelmozdulatig kidolgozott. A hátterek bevilágítása és részletessége mesteri. A második fejezet viszonylagos lassúságát az ellenpontozza, hogy a kúriában minden részletet százszor is megnéznél, annyira szép és kidolgozott az egész vizualitás. Ehhez pedig jól válogatott zenei darabok társulnak, a klasszikus zenék modernebb darabjaiból válogatva.

Különleges játék az If on a Winter’s Night – Four Travellers, amely sötét témájával, kivételes kidolgozottságával és érdekes forgatókönyvével simán megéri azt a 2-3 órát, amit majd rászánsz az életedből. A Gamer365 „Nagy Ízlésformáló Programjából” nem maradhatott ki. Mivel ingyenes, ezért minimum érdemes belenézned, aztán úgyis rajta maradsz, mert kíváncsi leszel a vonaton utazó maszkos társaság eredetére. Még akkor is, ha tudod, ez a vonat a hóviharból soha nem fog kikecmeregni.

If on a Winter's Night - Four Travelers
Dead Idle Games - laurahunt.itch.io | PC 2021. 03. 10.

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

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

5 órája
9

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

5 órája
2

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

6 órája
7

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

7 órája
4

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

21 órája
29

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

23 órája

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

24 órája

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

1 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

1 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

1 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

1 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

1 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

1 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

1 napja
5

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

2 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

2 napja
19

Call of the Sea: PlayStation megjelenés?

Gyanús mottóval és képrészlettel incselkedik a spanyol fejlesztőcsapat. Hamarosan lejárna az Xbox exkluzivitás?

2 napja

Resident Evil Showcase: újabb műsor!

Egy hét múlva újabb adással jelentkeznek. Friss trailer, gameplay videó és talán egyéb meglepetések várnak.

2 napja
9

Abandoned: bejelentés

PlayStation 5 exkluzív túlélő lövölde készül egy norvég stúdióban. A cél a realizmus hajszolása minden területen.

2 napja
17

Alex Kidd in Miracle World DX megjelenés

Harmincnégy év után tér vissza a Sega Master System klasszikusa. Már napra pontos megjelenési dátum is van!

2 napja
3