[Teszt] F1 2021 - következő generációs száguldás

F1 2021 - következő generációs száguldás

GhzSzabó Ákos2021.07.25. 18:30

Nagyon rég nem volt annyira izgalmas a Forma 1 mint ebben a szezonban. Egyelőre úgy néz ki, hogy a Red Bullnak sikerül a regnáló bajnok csapat, a Mercedes egyeduralmát megtörnie, vagy legalább is sokkal szorosabbá tennie, aminek köszönhetően végre nem ugyanazt a 3 embert láthatjuk a pódiumon és sokkal nehezebb lesz átaludni azt a köztes 40 kört a versenyek alatt. A középmezőny is rengeteget erősödött, a Mclaren, Ferrari, Alpha Tauri triumvirátus egyértelműen vérre menő csatát folytat a harmadik helyért, miközben a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel vezetésével még az idén megújult - illetve inkább visszatérő - Aston Martin is bele-bele szólhat. Egyszóval még talán sosem volt ennyire egyben a mezőny. Jövőre nagy változások jönnek és minden csapatnak a szélesebb gumikkal és szinte teljesen áttervezett autókkal kell rajthoz állnia, aminek köszönhetően egyelőre lehetetlen megmondani, hogy kik fogják dominálni a mezőnyt. Persze azért erős tippek már vannak.

Így azaz érdekes helyzet állt elő, hogy a jelen teszt tárgyát adó F1 2021 az utolsó “hibrid érából” készült játék, viszont az első olyan Codemasters által készített produktum ami az EA égisze alatt jelent meg. Fura is volt az “EA sports” logót látni egy Codemasters logó után, de hát ezt is megéltük ugye. Reménykedjünk benne, hogy az angol srácok előtt szebb jövő áll, mint az általában az EA által megvett studiók előtt… Az biztos, hogy a játék minőségét elnézvén, rajtuk nem fog múlni. Az F1 2021 két nagy újdonsággal próbálta meg felkavarni az állóvizet, az egyik egy - más sportjátékokból már ismerős - story mód, illetve az éppen bekövetkezett generációs ugrásnak köszönhetően a még sohasem látott vizuális megjelenés.

A "Braking Point" történetének főhőse a friss F2 bajnok, Aiden Jackson, akinek mi fogjuk az útját egyengetni a F1 intrikákkal és politikával agyon locsolt világában. A csapattársunk és a nagy “nemezisünk” is 1-1 kitalált karakter, viszont a rajtrács többi szereplője mind valós. És remekül lemodellezett és animált karakter, akikkel bár szuper sokat nem fogunk interaktolni, a jelenlétünk is meg villanásaik igazán érdekessé és egyértelműen élvezhetőbbé teszik a történéseket. Le sem tagadhatnák a fejlesztők, hogy nézték a Netflix nagy sikerű “Drive to Survive” sorozatát, ami a nagy cirkusz hátterét és a pilóták személyesebb oldalát próbálja meg bemutatni. Én is nagyon szeretem és csak ajánlani tudom mindenkinek. Maga a történet amúgy eléggé egyben van és meglepően színvonalas ahhoz képest, hogy egy versenyautós játékról van szó. Negatívumként talán annyit érdemes felírni, hogy teljesen kezdőként azért igencsak a mély vízbe tud dobni a játék, bár ez csak abban az esetben van így, ha minimum a normál beállításokkal versenyzünk és nem nagyon volt szerencsénk az előző részekhez.

Ezen viszont elég könnyen lehet segíteni, hiszen hasonlóan az előző részekhez szinte mindent megtehetünk a virtuális térben, amit a F1 nyújtani tud. A szokásos gyakorlásokon kívül indíthatunk saját karriert, vagy akár csapatot is ahol teljes szabadságot kapunk a menedzselésben. Illetve a szokásos online multiplayert ahol az ígéretek szerint egyre inkább előtérbe kerül majd az e-sport integráció, illetve a saját ligák menedzselése. Itt két nagyobb újdonság van idén, illetve egy nagy és egy kisebb. Az utóbbival kezdve idén végre tudunk úgy kariert indítani, hogy az éppen aktuális szezon, aktuális állásába csöppenünk bele a választott pilótával. Azaz már letudtunk 9 versenyt és éppen készülünk a Hungaroring meghódítására. Apróság de sokat dob az élményen. A másik - mondhatni, igazi újdonság - , hogy végre lehetőségünk van egy barátunkkal co-op karriert indítani. Itt több opciónk is van, ülhetünk egy csapatban mint két pilóta, vagy egy másikban egy kis egészséges rivalizálásért. Vagy, ha a barátunk az adatok és technika teljes megszállottja, választhatjuk azt is, hogy Ő menedzseli a csapatot illetve a beállításokat, amíg mi “csak” versenyzünk a pályákon. Én személy szerint imádom a co-op mókákat, így ezt talán az egyik legjobb újdonság ami történhetett a sorozattal.

Az irányítás amúgy, illetve pontosabban a vezetési élmény, nekem mint újoncnak - legalább 10 éve nem játszottam F1 játékkal - eléggé mellbevágó élmény volt. Az emlékeimben ugye még a sub 30 fps-es éra, az előttünk felugró tereptárgyak, és a lassúcska játékmenet élt. Nos, itt amikor először megkaptam az autó irányítását és tövig nyomtam a gázt kis híján felkiáltottam, hogy WOOW! Szó szerint nem hittem el, hogy ilyen sebesség mellett be lehet venni bármilyen kanyart. Tudja az ember, hogy gyorsak ezek az autók és elképesztő lassulás-gyorsulás kombókra képesek, de így “megtapasztalva” számomra brutális volt az élmény. Nagyjából azonnal kiáltottam egy teljes cockpit-kormány-pedál-vr sisak szettért. Meg azért a pár százezer forintért amibe kerülne. A hangok is csodálatosak, mintha a rendes versenyt nézném vasárnaponként. Minden autónak megvan az egyedi hangzása, más a kezelhetőségük és nagyjából semmire sem mész ha nem tanulod meg tökéletesen a pályákat. A vizualitás is egy fontos szempont az idei részben, hiszen ez az első hivatalos “next-gen” kiadás.

Nos az élmény eléggé felemás. Maga a játék remekül néz ki, nem nagyon lehet belekötni, viszont nem biztos, hogy bárki meg is tudná mondani a tavalyi és az új rész között a különbséget. Ez nyilvánvalóan valahol egy dicséret is, hiszen már tavaly is nagyon penge volt a látvány, viszont a generációs ugrás sajnos nem hozott olyan szignifikáns változást mint azt reméltük. A PlayStation 5-ös verzió szuper jól néz ki, csak olyan semmi extra feelinget ad. Pedig még Mr. Ray Tracing is tiszteletét teszi-tette benne, akit mondjuk most pont lekapcsoltak egy patchben mivel állítólag stabilitási gondokat okozott. Remélhetőleg gyorsan meggyógyítják Ray bácsit és jöhet is az a sugárkövetéses bevilágítás a játékba vissza. Természetesen szinte minden generációváltásnál hasonló a helyzet, van egy remekül működő motor, amiből már igazából kisajtoltak mindent amit csak lehetett és az igazi következő vizuális ugráshoz muszáj lesz alapjaiból felépíteni a dolgokat. Nincsenek kétségeim afelől, hogy ezen már gőzerővel dolgoznak a Codemasteres srácok.

Mint azt már a bevezetőben is említettem, most nagyon jó Forma 1-es rajongónak lenni, hiszen a mezőny bármely részében találhatunk valakit akinek érdemes szurkolni, a csapatok úgy néz ki, hogy felnőttek egymáshoz és még sosem volt ennyire szoros a világ leggyorsabb versenye. Mindez duplán igaz azokra akik még mellé a videojátékok szerelmesei is, hiszen nem minden sportág kap ekkora “fan servicet” mint a guruló cirkusz. Az is kiemelten dicséretre méltó, hogy a Covid helyzet miatt folyamatosan változó versenynaptár változásait is igyekszenek lekövetni és a frissen bejelentett pályákat hamarosan ingyenes frissítések formájában megkapjuk. Bízom benne, hogy jövőre sikerül a remek tartalomhoz és megvalósításhoz húzni a vizualitást is és akkor már tényleg meglesz mindenkinek a tökéletes szórakozás a szezonok közötti téli szünetre.

Pontosan
8
F1 2021| Platform: PC, PS4, PS5(tesztelt), Xbox One, Xbox Series X/S,
Kiadó: EA Sports / Fejlesztő: Codemasters
Megjelenés: 2021. július 16. | Ár: 22 000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

8 órája
13

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
6

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==