Gran Turismo 5

drag2010.08.18. 16:30

A kölni vásárcsarnokba belépve első utunk - a kötelező körök után persze - a Sony standjára vezetett, hogy még azelőtt rávethessük magunkat a Gran Turismo 5 Gamescomos demójára, hogy a lassan, de biztosan beszivárgó sajtó rávetné ellepné a Polyphony Digital játékát.

A kíváncsi szemek - szó szerint - akár 3D-ben is próbát tehettek az ötödik résszel, mi "hagyományos" formában pattantunk bele a cockpitbe, és igyekeztünk az újdonságokra koncentrálni, mert hogy bizony olyanok is voltak a játék legfrissebb próbaverziójában.

Ott van például a pályafelhozatal. A jól ismert aszfaltcsíkok és raliszakaszok (Nürburgring Nordschleife, Nürburgring GP, Rome, Madrid, Tokyo Route 246, Indianapolis Speedway, Circuit de la Sarthe, Top Gear Test Track, Toscana) mellett két új lehetőség is ott lapult a menüben: az egyik a híres monzai versenypálya, amely a sorozat történetében most először teszi tiszteletét, a másik pedig az első pillantásra meglepően rövid és egyszerű Piazza del Campo, amely szintén egy, a franchise esetében újdonságnak számító dologhoz kapcsolódik.

Hogy mi ez az új dolog? A gokartok, mert hogy mostantól ilyen futamok is lesznek a játékban - így az említett pálya milyensége is érthető. Természetesen ki is próbáltuk őket, és nagyjából pont azt nyújtották, ami elvárható ezektől az agilis miniatűr gépektől - külön öröm, hogy az összes segítség kikapcsolásával a vezetési modell itt is képes kellő kihívást nyújtani a játékos számára.

Apróság, de mindenképpen fel kell írni az újdonságok listájára a régóta követelt guminyomokat, hiszen végre ezek is bekerültek a játékba, emellett pedig két olyan dolog volt még, amit szívesen kipróbáltunk volna, csak éppen a demó erre nem kínált lehetőséget. Az egyik a Course Maker, vagyis a pályaszerkesztő, amivel már csak azért is jó lett volna megismerkedni, hogy végre tisztázódjon, mit is takar pontosan, a másik pedig a Drift versenyek, melyek szintén egy lezárt menüpont mögül csábítgatták a játékosokat.


A FRISS FAMITSU-BÓL

Egy kis kitérő: a japán Famitsu legfrissebb számában Kazunori Yamauchi elárult néhány új információt. Kiderült például, hogy mélyül, és egyben nagyobb hangsúlyt is kap a negyedik részben debütált B-Spec mód, ahol egy utasítható AI-ra bízhatjuk a versenyt: virtuális pilótánk például most már fizikálisan és mentálisan is kifáradhat idővel, így a boxkiállások alkalmával lesz lehetőség sofőrcserére is. Szó esett az időjárásváltozásról is: Yamauchi elmondása szerint még mindig folynak finomítások, így ezzel kapcsolatosan továbbra sem tud végleges állásponttal szolgálni.

A végleges verziót nem érinti, de mi mindenképpen szomorúak voltunk egy valami miatt: ez konkrétan a Gamescomra kicipelt build grafikai minősége, ami nem csak az E3-as, de talán még az egy évvel ezelőtti demóverziótól is elmaradt - szívesen élveztük volna teljes pompájában a játék "normál" körülmények között egyébként abszolút kiemelkedő látványát.

Összességében persze sok rossz szavunk nem lehet: a Gran Turismo 5 szépen bővül hónapról-hónapra, így a november harmadikára kitűzött európai premier alkalmával egy tartalmilag és funkcióit tekintve is lassan egészségtelenül kövér játékot emelhetünk majd le a polcról - jó értelemben véve, persze. Videóztunk is - a mozgókép lent várakozik.

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

35 perce
1

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

3 órája

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

4 órája

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

4 órája

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

5 órája

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

6 órája
10

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

7 órája
7

Sunlight

Félórás meditatív élmény egy senkinek sem könnyű időszakban – elmentünk virágot szedni a Krillbite festményszerű erdejébe, hogy átéljük, mit nyújt a Sunlight.

17 órája

Genshin Impact 1.3: minden szikrázik!

A Genshin világában is hamarosan beköszönt a kínai Holdújév, rengeteg lampionnal , és extra tartalmakkal.

19 órája
1

Rekordokat döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legnagyobb digitális premierje lett, 10+ millió eladott példánnyal. A kiber-RPG leginkább PC-n tarolt.

20 órája
13

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

2 napja
13

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

2 napja
2

Resident Evil 4 (Remake) átalakítás

Egyes információk szerint a kiadó nem volt elégedett az M-Two eddigi munkájával, így az elsődleges belsős csapatát állította a projekt élére.

2 napja
10

Xbox Live Gold: áremelés, aztán mégsem

A Microsoft csendben megemelte az Xbox Live Gold előfizetés árát - aztán a közösségi felháborodás miatt kapásból visszavonta az egészet.

2 napja
18

Humankind: avatárok és MI-k

A PC-s grand stratégia részleteiről fed fel friss dolgokat a legújabb fejlesztői napló.

2 napja

Games with Gold: februári kínálat

Egy egészen kellemes kínálat. Egy egészen kellemetlen áremelés mellé. Egy biztos: nem most válik ingyenessé a GOLD szolgáltatás. Sőt.

2 napja
23

The Medium: 9 rejtélyes furcsaság

Ha a Maw hátborzongató jelenlétét nem is érezzük egyelőre a hátunk mögött, a marketing anyagok elől már most sincs menekvés.

3 napja
2

Olija: történet a pixelek mögött

A Devolver Digital egy pixelart gyöngyszemet csapott le a Sony indie részlegének kezéről? Pár nap múlva kiderül!

3 napja
5

Sherlock Holmes: Chapter One

Hey, Detektívek! Csak egy tipp: a Frogwares hangulatos videó formájában válaszolja meg az eddig felmerült kérdéseiteket.

3 napja
1

Resident Evil Showcase

Nézzük csak: Resident Evil Village kedvcsináló. Előző generációs verziók. Megjelenési dátum. Gameplay villanások. Na meg exkluzív próbakör!

3 napja
53