Gran Turismo 5

drag2010.08.18. 16:30

A kölni vásárcsarnokba belépve első utunk - a kötelező körök után persze - a Sony standjára vezetett, hogy még azelőtt rávethessük magunkat a Gran Turismo 5 Gamescomos demójára, hogy a lassan, de biztosan beszivárgó sajtó rávetné ellepné a Polyphony Digital játékát.

A kíváncsi szemek - szó szerint - akár 3D-ben is próbát tehettek az ötödik résszel, mi "hagyományos" formában pattantunk bele a cockpitbe, és igyekeztünk az újdonságokra koncentrálni, mert hogy bizony olyanok is voltak a játék legfrissebb próbaverziójában.

Ott van például a pályafelhozatal. A jól ismert aszfaltcsíkok és raliszakaszok (Nürburgring Nordschleife, Nürburgring GP, Rome, Madrid, Tokyo Route 246, Indianapolis Speedway, Circuit de la Sarthe, Top Gear Test Track, Toscana) mellett két új lehetőség is ott lapult a menüben: az egyik a híres monzai versenypálya, amely a sorozat történetében most először teszi tiszteletét, a másik pedig az első pillantásra meglepően rövid és egyszerű Piazza del Campo, amely szintén egy, a franchise esetében újdonságnak számító dologhoz kapcsolódik.

Hogy mi ez az új dolog? A gokartok, mert hogy mostantól ilyen futamok is lesznek a játékban - így az említett pálya milyensége is érthető. Természetesen ki is próbáltuk őket, és nagyjából pont azt nyújtották, ami elvárható ezektől az agilis miniatűr gépektől - külön öröm, hogy az összes segítség kikapcsolásával a vezetési modell itt is képes kellő kihívást nyújtani a játékos számára.

Apróság, de mindenképpen fel kell írni az újdonságok listájára a régóta követelt guminyomokat, hiszen végre ezek is bekerültek a játékba, emellett pedig két olyan dolog volt még, amit szívesen kipróbáltunk volna, csak éppen a demó erre nem kínált lehetőséget. Az egyik a Course Maker, vagyis a pályaszerkesztő, amivel már csak azért is jó lett volna megismerkedni, hogy végre tisztázódjon, mit is takar pontosan, a másik pedig a Drift versenyek, melyek szintén egy lezárt menüpont mögül csábítgatták a játékosokat.


A FRISS FAMITSU-BÓL

Egy kis kitérő: a japán Famitsu legfrissebb számában Kazunori Yamauchi elárult néhány új információt. Kiderült például, hogy mélyül, és egyben nagyobb hangsúlyt is kap a negyedik részben debütált B-Spec mód, ahol egy utasítható AI-ra bízhatjuk a versenyt: virtuális pilótánk például most már fizikálisan és mentálisan is kifáradhat idővel, így a boxkiállások alkalmával lesz lehetőség sofőrcserére is. Szó esett az időjárásváltozásról is: Yamauchi elmondása szerint még mindig folynak finomítások, így ezzel kapcsolatosan továbbra sem tud végleges állásponttal szolgálni.

A végleges verziót nem érinti, de mi mindenképpen szomorúak voltunk egy valami miatt: ez konkrétan a Gamescomra kicipelt build grafikai minősége, ami nem csak az E3-as, de talán még az egy évvel ezelőtti demóverziótól is elmaradt - szívesen élveztük volna teljes pompájában a játék "normál" körülmények között egyébként abszolút kiemelkedő látványát.

Összességében persze sok rossz szavunk nem lehet: a Gran Turismo 5 szépen bővül hónapról-hónapra, így a november harmadikára kitűzött európai premier alkalmával egy tartalmilag és funkcióit tekintve is lassan egészségtelenül kövér játékot emelhetünk majd le a polcról - jó értelemben véve, persze. Videóztunk is - a mozgókép lent várakozik.

Nyüzsgős traileren a Persona 5 Strikers

Minden fókusz az akción - ilyen lesz az Atlus új őrülete.

55 perce

Scott Pilgrim visszatért, baby!

Ráadásul nem akármilyen gyűjtői jön Brian Lee O'Malley képregényének játékfeldolgozása, izé, annak is a remaster kiadása mellé.

2 órája

Squadron 51: lődd a csészealjat!

Végre egy játék, ami a régi idők zsé kategóriás sci-fi filmjeit parodizálja!

2 órája

TOHU: álomszép kaland január végére

Kézzel rajzolt, rajzfilmes stílusú, és ráadásul eszméletlenül hangulatos így első blikkre a Fireart játéka.

2 órája

Fantasian: egy darab screenshot

De nem akárkitől - magától Hironobu Sakaguchi mestertől!

2 órája

Samurai Shodown: tavaszi szamurájok

Tavaszi szél katanát áraszt - márciusban jön a következő generációs Samurai Shodown kiadás.

8 órája
2

Persona 5 Strikers

Rövid időre betekintést kaptunk a hamarosan megjelenő új Persona felvonásba, a Persona 5 Strikers-be. Első tapasztalatainkról pedig be is számolunk.

9 órája
3

Quixotic - Highway Violence

A Quixotic a hazai synthwave szcéna leígéretesebb előadója, így ő lesz az, akivel búcsúztatjuk a közepesen izgalmas csütörtök estét.

1 napja
11

Gamer365 Ünnep (Spellbreak - Chapter Pass (multi))

Az ünnepi hangulat sokszorosan fokozott - elrajtolt a nextgen, jön a karácsony, és végül itt az évek óta várt Gamer365 Next. Masszív nyereményjátékkal készültünk!

1 napja
370

Sunlight: napsütéses kerek erdő

Sétaszim Edvard Munch norvég festőművész ihletésével.

1 napja
2

New Pokémon Snap: megjelenési dátum

Április végén vehetjük magunkhoz a fényképezőgépet és indulhatunk a Lental régió felfedezésére. A virtuális szafari azonban nem lesz olcsó mulatság.

1 napja
3

Riders Republic: csak 2021 végén

Az utolsó kanyarnál végül kicsúszik a februárra tervezett Ubisoft extrémsport őrület. Valamikor az év végére állhat majd talpra.

1 napja
3

Resident Evil Showcase: egy hét múlva

A Capcom új mozgóképes anyagokkal készül a Resident Evil Village projektjéből, de további híreket is belengetett azért a sorozattal kapcsolatban.

1 napja
2

Nioh 2: bemutatkozik a PC változat

Hamarosan PC-re is megérkezik a Team Ninja nagyszerű akciójátéka. A The Complete Edition ráadásul már minden DLC-t tartalmaz!

1 napja

The Medium: élőszereplős trailer

Díjnyertes lengyel stúdió és rendező segített életre kelteni a játék hátborzongató, dimenziókon átívelő atmoszféráját. Lássuk hogyan sikerült!

1 napja
3

CD Projekt RED: a minőség elkötelezettje

Hivatalos videóban kér bocsánatot a vezetőség, betekintést nyújtanak a háttérben történtekbe és felvázolják az idei év terveit.

1 napja
53

Twin Mirror

Beragadt tesztek rovatunk legújabb alanya a Dontnod még decemberben megjelent kalandja, a Twin Mirror, amelynek végigjátszása után érthetővé vált a játék körüli csend. Sajnos ez most nem igazán sikerült.

2 napja
7

Hogwarts Legacy: csak 2022-ben!

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a kiadó több időt adott az ambíciózus Harry Potter szerepjáték fejlesztésére. Jövőre nyithat ki a Roxfort kapuja!

2 napja
3

Returnal: információ-morzsák

A Housemarque ezúttal szintén egy külső nézetű akciójátékot készít. De az arcade gyökereket és a töltény-poklot azért nem felejtette el!

2 napja
1

Lucasfilm Games x Ubisoft

Nyílt világú Star Wars játék készül a francia kiadónál! Az Electronic Arts továbbra is fontos stratégiai partner, de van hely másoknak is...

2 napja
38