[Riport] Sine Mora: Suda51 és a magyarok

Sine Mora: Suda51 és a magyarok

mcmackoGéczy Attila2010.08.19. 01:50

Ma este nem mindennapi közreműködésről szerezhettünk tudomást. Ott voltunk a Digital Reality által szervezett sajtótájékoztatón, ahol a meglepetés erejével jelentették be a Suda Goichivel (Grasshopper Manufacture) közösen készített Sine Mora-t.

A bejelentés több okból kifolyólag is parádésnak számít. Egyrészt azért, mert ilyen közreműködésre a hazai játékfejlesztés történetében még nem volt példa, másrészt azért, mert Suda-San személyes közreműködése már önmagában is hihetetlenül, sőt mámorítóan hangzik egy hazai project emlegetésénél.

A Sine Mora egy klasszikus shoot 'em up, azaz oldalra scrollozós lövöldözős játék lesz, melyet XBLA és PSN platformokon kívánnak forgalmazni. A Digital Reality a játékmechanikát, a pályákat és a naprakész motort fogja szolgáltatni, Suda51-ék pedig a művészeti designért (tehát a látványstílusért és a muzsikáért) lesznek felelősek a koprodukcióban.

"Mit tennél ha tudnád, mennyi időd van hátra?" Ez az alapmotívum, amely nem csak a narrációt vezeti majd kézen fogva, hanem a játékmenetet is - tudtuk meg Theodore Reikertől, a project szülőatyjától. Konkrét részleteket sajnos nem ismerhettünk meg a mechanikával kapcsolatban, de az kiderült, hogy az időmanipulálás lesz az a játék központi eleme.

A jelenlegi állás szerint lapunk jeles munkatársa, Nagy-Szakáll Ferenc (AKA Vega) lesz a játék pályatervezője. Szurkolunk nektek srácok!

A Sine Mora (szabadfordításban "Késedelem Nélkül") valamikor 2011 harmadik negyedévében fog megjelenni a már említett platformokon, világszerte.

A következő oldalra kattintva a Suda51-el készített interjúnkat olvashatjátok!

Suda Goichi teljesen hétköznapi figura. Rendben, ez kicsit túlzás, révén ékkövekkel kirakott telefon lóg a nyakában és a csattogó ezüst-arany veretes csizmája is kellően figyelemfelkeltő. Mindezek mellett kedves, laza, jópofa és barátságos srác, aki nem hordoz sztárallűröket, és ha arról van szó, megtorpan, hogy maga elé tessékeljen ajtón átkelés előtt. A Digital Reality és Grashopper közreműködés révén volt szerencsénk beszélgetni szemtől-szemben a Mesterrel.

*Gamer365*: Az első és legfontosabb kérdésünk: milyen célközönségnek szánják a Sine Morát?

Suda51: A játékot alapvetően amerikai és európai piacra szánjuk, nem egy szűk célközönségnek. Igyekszünk minél több embert megszólítani a Sine Morával.

*G365*: Minden eddigi játékán megfigyelhető a Suda-hatás. Ez a Sine Mora esetében is érzékelhető-észlelhető lesz?

Suda51: Hú! Nem is tudom, hogy beszélhetünk-e egyáltalán ilyen hatásról... Theodore-nak (Theodore Reiker - a szerk.) nagyon kiforrott elképzelése van a játék világáról, mechanizmusáról, de a művészeti és zenei oldalról kellően hozzá tesszük majd a magunkét. Szinte mondanom sem kell, hogy a muzsikát Akira Yamaoka fogja szolgáltatni.

Ezen szemszögből vizsgálva a kérdést a terméken a mi hatásunk is tükröződni fog a játékon, de semmiképpen sem szeretnénk megzavarni Theo világát és vízióit.

*G365*: A bemutatón erőteljes sztorivonalról számoltak be. Hogyan lehet összeegyeztetni a relatíve egyszerű shoot 'em up mechanikát a mély történetmeséléssel?

Suda51: Amikor először hallottam a játékról Theodore-tól, a koncepció nagyon megindított. Elmondta, hogy szeretne egy olyan játékot készíteni, mint az Out of this World. (Mifelénk ez a játék Another World néven lett híres. - a szerk.) Úgy gondolom, hogy ez a párhuzam is bizonyítja: jó sztorihoz nem feltétlen kellenek kimondott szavak. Elég különböző szituációkat és vizuális megoldásokat bemutatni a játékosnak. Remek lehetőség áll előttünk, hogy stíluson belül a narratívát látványra, érzésekre és érzelmekre alapozzuk.

*G365*: A magyar játékfejlesztésről mit tud, mennyire ismeri a magyarok eddigi munkásságát a videojátékos szcénában?

Suda51: Nagy rajongója vagyok az Ecco the Dolphin játéknak, annak idején játszottam, sőt végig is játszottam. Éppen tegnap hallottam, hogy itt a Digital Realitynél is dolgozik egy úr, aki annak idején az Ecco-n munkálkodott. Nagyon meglepődtem a tényen, és ha ezt tudtam volna előre, akkor elhozom otthonról a játék dobozát, hogy autogrammot kérjek. (Vicces, hogy mi is készültünk Killer7 és No More Heroes borítókkal. - a szerk.)

*G365*: A retro divatos fogalom a videojátékok kontextusában is. A Sine Mora a régi iskolák stílusát viszi tovább, vagy újat mutat majd a zsáneren belül?

Suda51: A shoot 'em up műfajánál és annak eredetéből kifolyólag a retro alapokra építjük a játékot, de a játékmenetben Theo időmanipulálós ötletei igen jelentős designbeli újításokat fognak bevezetni. Fogyasztható, friss és nem utolsósorban mainstream stílus felé vesszük majd az irányt.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Lake

Karrier és a magánélet egyensúlya, a megrekedtség érzete, a fiatalkori gyökereink újrafelfedezése... Az útkeresési válság eme, sokunkat érintő aspektusait boncolgatja a Gamious digitális életképe, amely a narratív kaland-sétajátékok eszköztárát a járműves munkaszimulátorok stílusjegyeivel vegyíti.

1 órája

Amikor az Angry Video Game Nerd és a Commodore 64 találkoznak

A Nerd éppen a C64 felhozatalt szemelte ki a következő bemutató témájaként.

13 órája
2

PlayStation-re is jön az art of rally

Direkt írtuk kisbetűvel, bár ez az oldal layoutján nem látszik, így van a hivatalos neve a játéknak.

16 órája
1

Lost Judgment

A Lost Judgment a Yakuza széria mellékága, amely a japán alvilági viszontagságok helyett, egy magánnyomozó életébe enged bepillantást. A második rész folytatja az előd hagyományait, és az anyasorozat rajongóit sem hagyja lógva. Teszteltük a játékot.

17 órája
2

A Netflix új játékában is véresen hentel Kate a méregzsák

A Kate: Collateral Damage az akciódús filmet követi stílusban és játékmenetben.

18 órája
1

Októberben korai hozzáférésben játszható a Shelter alkotói által készített Book of Travels

A játék amúgy a TMORPG címkét kapta a játék zsánerének meghatározásánál.

18 órája

A hét egyik legjobb trailerét hozza a The Plane Effect

A melankolikus narratív kalandjáték igényes videóval ünnepli a megjelenést.

23 órája
3

Samudra: tengeri szeméthegyekre hívja fel a figyelmet a gyönyörű 2D platformer

A játék az Unity ösztöndíjas fejlesztéseként szeptember végén érkezik.

1 napja

A Heroes stílusát keveri zsiványkodással a The Dragoness

Command of the Flame alcímmel készül a játék, amiből demót is tudunk mutatni.

1 napja
3

Konzolokra is megjelent a Gaijin sztalker-pótléka, a Shadow of Kurgansk

Bár a játék inkább kuriózumnak tűnik, mint trónkövetelőnek.

1 napja
1

Szuper összehasonlító traileren az Alan Wake Remastered

A friss változat csap össze az Xbox 360 kiadással.

1 napja
6

Lost in Random

Az EA Originals által felkarolt egyedi játékok sorába tökéletesen simul be a Lost in Random, melyben Tim Burton stílusa elegyedik a valós idejű és körökre osztott harcok keverékével.

1 napja
8

Perfect Dark: Crystal Dynamics x The Initiative

A modern Tomb Raider trilógia és a Marvel's Avengers alkotói segítenek be a Microsoft sztárstúdiójának a Perfect Dark fejlesztésének további munkálataiban.

1 napja
9

Switch Online: N64 és Genesis címekkel?

Feltéve, hogy előfizetünk az Expansion Pack névre keresztelt új előfizetési csomagra. Indulás a tervek szerint még idén októberben.

1 napja
11

A Super Mario Bros. szinkronhangjai

Az animációs film jövő év végén kerülhet a mozikba. Most pedig azt is megtudhattuk, hogy kik kölcsönzik majd a hangjukat kedvenc karaktereinknek.

1 napja
8

Splatoon 3: a Mammalianok visszatérnek

Friss mozgóképpel jelentkeztek az Inkling kutatólaborból, a vizsgált lények pedig szőrösek. Nagyon. Jövőre trilógiává bővül a sorozat!

1 napja

Metroid Dread: a rettegés hangjai

Természetesen a pár napon belül érkező 2D metroidvánia sem maradhatott ki a műsorból. Sounds of Dread címmel hozott új kedvcsináló mozgóképet.

1 napja

Triangle Strategy megjelenési dátum!

A HD-2D látványvilágával érkezik a Final Fantasy Tactics szellemi örököse jövő év márciusában! A próbakör visszajelzéseire reagáltak.

1 napja
1

Hyrule Warriors: Guardian of Remembrance kiegészítő

Alig több, mint egy hónap múlva érkezik az Age of Calamity második tartalmi bővítése új történetszállal. karakterekkel és helyszínekkel.

1 napja

Voice of Cards: a NieR alkotójától

The Isle Dragon Roars alcímmel és Yoko Taro kreatív irányításával érkezik egy kártyákra építő új szerepjáték. A próbakör már most elérhető!

1 napja