[Próbakör] Call of Duty: Black Ops

Call of Duty: Black Ops

dragCsető Zsolt2010.08.25. 13:30

A Call of Duty-féle idézőjeles váltógazdaság kifizetődni látszik: az Infinity Ward egyértelműen jobb munkát végzett a múltban, mint a páratlan epizódokat készítő Treyarch, utóbbi csapat azonban úgy tűnik, hogy idénre tényleg összekapta magát. Közelebbről is megvizsgáltuk a Black Ops-ot.

Ha nem is hét lakat alatt, de mindenképpen az iparág legnagyobb franchise-ához méltóan őrizték a Call of Duty: Black Ops-ot a múlt héten lezajlott Gamescomon. Az Activision és a Treyarch a jó öreg "mindent a szemnek, semmi a kéznek" taktikát alkalmazta, így a sajtó a showflooron és zárt ajtók mögött sem kapott a kezébe kontrollert. Az ismerkedés ettől függetlenül megvolt: bő húsz perces, és két misszióra is kitérő ízelítőt kaptunk az idei epizódból.

Sok zsurnaliszta kolléga bizonyára kissé elpilledve ült be a késő délutáni prezentációra egy hosszú Gamescomos nap végén, a Victor Charlie című fejezet felütése azonban garantáltan tágra nyitotta mindenki pupilláit: méretes, néhány pillanat alatt ható adrenalindózist kaptunk. Egy helikopter roncsaiból menekülünk egy vietnami tó mélyéről, a felszín irányába úszunk a vízbe csapódó golyók aláfestésével, elkapunk egy vietkongot, és élő fedezékként használjuk, majd néhány hatásvadász módon belassított fejlövéssel teszünk pontot a szupertömény akciófröccs végére. Kapkodó tekintetek, ámulat, elismerő bólintások: az új Call of Duty ismét hamar bizonyította, hogy még mindig vérbeli hollywoodi shooter, ennek megfelelő koreográfiával.

A látott misszió tempója egyébként kétség kívül kiváló volt: látszott rajta, hogy a fejlesztők tényleg értik a dolgukat. A felvázolt bevezetőt követően egy lassabb lopakodós szekvencia következett, ahol kissé megpihenhettünk, és inkább csak asszisztáltunk a történésekhez, miközben társaink csendben kiiktatták az ellenfeleket, majd néhány sokkolóan brutális képsort láthattunk, ahol kegyetlen késdöfésekkel kellett végeznünk a függőágyaikban fekvő, és így utolsó álmukat aluszó katonákkal. Nem sokkal később ismét felpörögtek az események, és egy igazi, klasszikus Call of Duty-s tűzharc vette kezdetét - az özönlő ellenfelek nem igazán bírták az igen hatékonyan működő gránátvetőt, amely a környező faházakat is alaposan megcsócsálta.

Az összecsapást követően újból lassabb percek következtek, és egyben ezek is tettek pontot a pazar hullámvasút végére: egy rendkívül szűk földbe vájt alagút várt bennünket, melyben társunk meglepetésszerű, és kissé talán ijesztő halálát kellett végignéznünk - határozottan nyomasztó pillanatok voltak. A Victor Charlie itt ért véget, és tényleg nem győzzük hangsúlyozni a fentebb leírtakat: a misszió iskolapéldája volt annak, hogyan is kell megalkotni a tempót illetően egy akciódús FPS-t.

A második, Payback című fejezetre áttérve ismerős képsorok vártak bennünket. Nem véletlen: a Microsoft E3-as konferenciáján is látott missziót vizsgálhattuk be újra, ezúttal testközelből. Aki esetleg nem látta: egy helikopteres szekvenciáról van szó, melyben egy folyó vonalán haladva épületeket, hidakat, és nagy adag ellenséges katonát kellett kirobbantanunk a helyéről, a látvány szempontjából tehát itt sem lehetett túl sok okunk a panaszra. Emellett több példát is láthattunk arra, hogy a Black Ops scriptek nélkül is képes különösen szemkápráztató dolgokat a képernyőre pakolni: ilyen volt az, amikor egy ellenséges helikoptert kilőve két legyet ütöttünk egy csapásra, miután a gép zuhanás közben párját is magával rántotta a mélybe.

Mancsainkat tehát nem tehettük rá az új Call of Duty-ra, így tapasztalataink a látottakra korlátozódtak, és különösebb meglepetés sem ért bennünket, ez viszont nem jelenti azt, hogy csalódtunk, sőt: magas elvárásokkal ültünk be az idei epizód elé, és elégedetten távoztunk a prezentációról. Mindezek után - mint korábban már oly sokszor - most is csak a következőt tudjuk mondani, mint végső következtetés: nagyon úgy néz ki, hogy a Black Ops lesz az az epizód, mellyel a Treyarch csapata felnő a feladathoz és az Infinity Wardhoz. Az a szint pedig cseppet sincs alacsonyan.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Hogyan ne ajánld fel az előtöltés intézményét: Flight Simulator

Morgunk egyet, amíg megvárjuk, hogy a Flight Simulator a launch órájában méltóztatik frissíteni magát.

8 órája
16

Megjelent a hardcore shmup, a DariusBurst Another Chronicle Ex+

Űrtávirat formában számolunk be a megjelenésről.

11 órája

Chernobylite

A S.T.A.L.K.E.R. széria 12 éve nem jelentkezett folytatással, így a Chernobylite igazi hiánypótló lehet, ami a virtuális csernobili katasztrófaturizmust illeti. Ám mindezt a maga módján teszi, ami az elvárásoktól függően jelenthet jót, vagy épp csalódást.

11 órája
3

Elérhető a kultikus JRPG, a The World Ends with You folytatása

A NEO: The World Ends with You PS4-en és Switchen is támad.

12 órája

Az Assassin's Creed vikingjei augusztusban támadják Párizst

A Ubisoft előállt a második DLC megjelenési dátumával.

15 órája
2

Bemutatkoznak a Forza Horizon 5 elképesztő tájegységei

Szikrázó tengerpartok, párafelhős dzsungelek vagy émelyítő magaslatok - te hol töltöd majd az őszi napokat?

16 órája
2

Tizenkét millió példányt jegyeznek a Mortal Kombat 11 eladásai

A sorozat összeladásai is csillagászati számokat mutatnak. Az emberek szeretik az erőszakos játékokat, na!

16 órája
2

Semmi különös, csak a Forza Horizon 5 dobott le néhány szájtátós screenshotot

Irány Mexikó, az sem baj, ha közben átmegyünk loco-ba!

17 órája
4

A GTA 5 másodszor is elhagyja az Xbox Game Pass-t

A Grand Theft Auto ötödik részét kb. augusztus közepéig lehet majd nyomni a Game Pass előfizetőknek.

17 órája
1

Mentőosztagot dirigálhatunk majd a Rescue Operations Simulator játékmenetében

A trailer ígéretes, de milyen lesz a gameplay?

18 órája

Az Xbox Series X is megvillantotta az Unreal motor ötödik generációjának erejét

GDC prezentáción az Alpha Point, a Gears of War szérián dolgozó The Coalition techdemója.

18 órája

A King's Bounty II hősei közül Katharine mágusnő bemutatkozásán van a sor

A videóban láthatjuk, hogy mire megy egy mágus a King's Bounty II világában!

19 órája

A világ peremének pusztulását hozza az Apex Legends új szezonja

Az eddigi legnagyobb átalakítással készül a Respawn az Emergence-szel.

19 órája

Samurai Warriors 5

1 napja
2

A Batmobile mellett az új Koenigsegg is feltűnik a Hot Wheels Unleashed friss trailerében

Csak remélni tudjuk, hogy nem mikrotranzakciókat vezet fel az újonnan bejelentett járgányhad.

1 napja
7

The Great Ace Attorney Chronicles

1 napja
5

Eredeti fejlesztő is dolgozik az új Dead Space-en

Mellette pedig a széria alkotói is reagáltak a bejelentésre.

1 napja

Heti megjelenések

1 napja
9

DariusBurst Another Chronicle Ex+

1 napja
2

Kedvenceink taroltak a 2021 Game Developers Choice Awards díjkiosztón

A Hades, a Half Life: Alyx és a Flight Simulator is szépen szerepelt.

2 napja