Mass Effect 3: Leviathan

StingerCsere Krisztián Gábor2012.09.07. 18:00

A nagy port kavart Extended Cut körüli kálvária után kicsit alábbhagytak az indulatok a Bioware háza táján: a rajongók érdeklődve várták az első prémium fizetős tartalmat a Mass Effect 3-hoz, amely eredetileg már a megjelenést követő egy-két hónapban megjelent volna, ha a Bioware korábbi álláspontját feladva nem simítja el a végjáték körüli ellentéteket. Szerencsére nem így történt, és bár az első komolyabb DLC így cirka 3-4 hónapot késett a tervezetthez képest, kíváncsian ültünk le, vajon mennyiben bolygatja meg ismét a Leviathan-vadászat a sztorit, és képes-e olyan mesteri szintekre felnőni, mint anno azt tette a Liara-szálként ismert Shadow Broker DLC esetében.

Aki kicsit behatóbban ismeri a Mass Effect sorozatot, jól tudja, hogy a játék egyik legfőbb erénye maga a háttértörténet, és az őt körülölelő univerzum, ahol (jó esetben) minden mindennel összefügg - vagy legalábbis annak tűnik. A Leviathan-sztori is ebbe a csoportba tartozik, hiszen a tézis, hogy a galaxis számos rejtélyt tartogat még hőseink számára, már korábban is nyilvánvaló volt és minden bizonnyal hosszú ideig szolgáltat majd alapot az újabb izgalmas felfedezésekhez, és kalandokhoz. Ennek megfelelően ez a történet is bőven a Mass Effect 3 előtti időkbe nyúlik vissza - a Batarian hegemónia által anno felfedezett Leviathanról (Leviathan of Dis) valójában senki sem tudott konkrétumokat, hiszen négyszerű barátaink alaposan tettek róla, hogy eltussolják a felfedezést, és az ebből fakadó előnyeiket a saját malmukra hajtsák (vagy legalábbis megpróbálják...).

De mi is ez a sötét felfedezés, amely akkora erővel bír, hogy egy Reapert is elpusztíthat? Nos, a Leviathan DLC nem csak erre a kérdésre, hanem azokra az időkre is válaszul szolgál, amelyekről eddig maximum csak találgatások folytak. Bármennyire is hihetetlen, de a DLC történeti/történelmi mondanivalója épp úgy megbolygatja a teremtés kezdetét, mint a galaxis nagy harcának időpontját, és a tárgyi bizonyítékokkal olyan helyekre kalauzol, amely semmiben nem hasonlít a korábban látottakra.

A Bioware látványtervezői és grafikusai megint profizmusukról tettek tanúbizonyságot: ismét olyan környezetben lesz lehetőségünk barangolni, , amely bizosan hosszú ideig emlékezetes lesz a rajongók számára - különösen tekintettel az utolsó húsz percre, amely monumentalitásában, játékmechanikájában és feladatában talán csak a Shadow Broker DLC-ben látott űrhajóhoz hasonlítható. Kudos jár a scriptíróknak is, mert az egyre fokozódó cselekmény alatt nyomozói képességeinket is próbára kell majd tennünk, hiszen sem a hely, sem a körülmény nem ad egyértelmű bizonyítékokat arra, mit is keresünk valójában. A látványos előrenyomulást megnehezítő reaperek elleni harc ráadásul érdekes objektívekkel is szembeállítja a játékost, hiszen néhány, a multiplayerből ismert feladattal is meg kell küzdenünk, például fedezhetünk szerelő drónt, vagy rohangálhatunk a csatatéren, energiamodulokkal a hátunkon - ráadásul mindemellett az egyre fokozódó ellenséggel szemben a minket fedező csapattársaikra is figyelmet kell fordítanunk.

Eddig nagyon jó, gondolhatnád kedves olvasó, de vajon meddig tart ez a kiruccanás? Nos, nem túlzottan sokáig: ha alapos vagy, akkor sem töltesz el három, három és fél óránál többet a Leviathan küldetéssel, és a két plusz fegyver, a néhány új karakter, illetve a három izgalmas túrahelyszín sem feledteti: valahogy ennek inkább a játékban lett volna a helye, mintsem 800 pontos letölthető tartalomban, amely bármennyire is jó, a Shadow Brokerre visszagondolva kicsit azért sok érte. A végeredményt és a tartalmat nézve azonban minden Mass Effect rajongónak ajánlott vétel lehet, amely feltehetően nem az első és egyetlen DLC állomás lesz a reaperek elleni harcban.. [7/10]

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

7 órája
13

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

9 órája
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

10 órája

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

10 órája

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

11 órája

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

12 órája
12

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

13 órája
7

Sunlight

Félórás meditatív élmény egy senkinek sem könnyű időszakban – elmentünk virágot szedni a Krillbite festményszerű erdejébe, hogy átéljük, mit nyújt a Sunlight.

23 órája

Genshin Impact 1.3: minden szikrázik!

A Genshin világában is hamarosan beköszönt a kínai Holdújév, rengeteg lampionnal , és extra tartalmakkal.

1 napja
1

Rekordokat döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legnagyobb digitális premierje lett, 10+ millió eladott példánnyal. A kiber-RPG leginkább PC-n tarolt.

1 napja
16

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

2 napja
13

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

2 napja
2

Resident Evil 4 (Remake) átalakítás

Egyes információk szerint a kiadó nem volt elégedett az M-Two eddigi munkájával, így az elsődleges belsős csapatát állította a projekt élére.

2 napja
10

Xbox Live Gold: áremelés, aztán mégsem

A Microsoft csendben megemelte az Xbox Live Gold előfizetés árát - aztán a közösségi felháborodás miatt kapásból visszavonta az egészet.

2 napja
18

Humankind: avatárok és MI-k

A PC-s grand stratégia részleteiről fed fel friss dolgokat a legújabb fejlesztői napló.

2 napja

Games with Gold: februári kínálat

Egy egészen kellemes kínálat. Egy egészen kellemetlen áremelés mellé. Egy biztos: nem most válik ingyenessé a GOLD szolgáltatás. Sőt.

3 napja
23

The Medium: 9 rejtélyes furcsaság

Ha a Maw hátborzongató jelenlétét nem is érezzük egyelőre a hátunk mögött, a marketing anyagok elől már most sincs menekvés.

3 napja
2

Olija: történet a pixelek mögött

A Devolver Digital egy pixelart gyöngyszemet csapott le a Sony indie részlegének kezéről? Pár nap múlva kiderül!

3 napja
5

Sherlock Holmes: Chapter One

Hey, Detektívek! Csak egy tipp: a Frogwares hangulatos videó formájában válaszolja meg az eddig felmerült kérdéseiteket.

3 napja
1

Resident Evil Showcase

Nézzük csak: Resident Evil Village kedvcsináló. Előző generációs verziók. Megjelenési dátum. Gameplay villanások. Na meg exkluzív próbakör!

3 napja
53