Mass Effect 3: Leviathan

StingerCsere Krisztián Gábor2012.09.07. 18:00

A nagy port kavart Extended Cut körüli kálvária után kicsit alábbhagytak az indulatok a Bioware háza táján: a rajongók érdeklődve várták az első prémium fizetős tartalmat a Mass Effect 3-hoz, amely eredetileg már a megjelenést követő egy-két hónapban megjelent volna, ha a Bioware korábbi álláspontját feladva nem simítja el a végjáték körüli ellentéteket. Szerencsére nem így történt, és bár az első komolyabb DLC így cirka 3-4 hónapot késett a tervezetthez képest, kíváncsian ültünk le, vajon mennyiben bolygatja meg ismét a Leviathan-vadászat a sztorit, és képes-e olyan mesteri szintekre felnőni, mint anno azt tette a Liara-szálként ismert Shadow Broker DLC esetében.

Aki kicsit behatóbban ismeri a Mass Effect sorozatot, jól tudja, hogy a játék egyik legfőbb erénye maga a háttértörténet, és az őt körülölelő univerzum, ahol (jó esetben) minden mindennel összefügg - vagy legalábbis annak tűnik. A Leviathan-sztori is ebbe a csoportba tartozik, hiszen a tézis, hogy a galaxis számos rejtélyt tartogat még hőseink számára, már korábban is nyilvánvaló volt és minden bizonnyal hosszú ideig szolgáltat majd alapot az újabb izgalmas felfedezésekhez, és kalandokhoz. Ennek megfelelően ez a történet is bőven a Mass Effect 3 előtti időkbe nyúlik vissza - a Batarian hegemónia által anno felfedezett Leviathanról (Leviathan of Dis) valójában senki sem tudott konkrétumokat, hiszen négyszerű barátaink alaposan tettek róla, hogy eltussolják a felfedezést, és az ebből fakadó előnyeiket a saját malmukra hajtsák (vagy legalábbis megpróbálják...).

De mi is ez a sötét felfedezés, amely akkora erővel bír, hogy egy Reapert is elpusztíthat? Nos, a Leviathan DLC nem csak erre a kérdésre, hanem azokra az időkre is válaszul szolgál, amelyekről eddig maximum csak találgatások folytak. Bármennyire is hihetetlen, de a DLC történeti/történelmi mondanivalója épp úgy megbolygatja a teremtés kezdetét, mint a galaxis nagy harcának időpontját, és a tárgyi bizonyítékokkal olyan helyekre kalauzol, amely semmiben nem hasonlít a korábban látottakra.

A Bioware látványtervezői és grafikusai megint profizmusukról tettek tanúbizonyságot: ismét olyan környezetben lesz lehetőségünk barangolni, , amely bizosan hosszú ideig emlékezetes lesz a rajongók számára - különösen tekintettel az utolsó húsz percre, amely monumentalitásában, játékmechanikájában és feladatában talán csak a Shadow Broker DLC-ben látott űrhajóhoz hasonlítható. Kudos jár a scriptíróknak is, mert az egyre fokozódó cselekmény alatt nyomozói képességeinket is próbára kell majd tennünk, hiszen sem a hely, sem a körülmény nem ad egyértelmű bizonyítékokat arra, mit is keresünk valójában. A látványos előrenyomulást megnehezítő reaperek elleni harc ráadásul érdekes objektívekkel is szembeállítja a játékost, hiszen néhány, a multiplayerből ismert feladattal is meg kell küzdenünk, például fedezhetünk szerelő drónt, vagy rohangálhatunk a csatatéren, energiamodulokkal a hátunkon - ráadásul mindemellett az egyre fokozódó ellenséggel szemben a minket fedező csapattársaikra is figyelmet kell fordítanunk.

Eddig nagyon jó, gondolhatnád kedves olvasó, de vajon meddig tart ez a kiruccanás? Nos, nem túlzottan sokáig: ha alapos vagy, akkor sem töltesz el három, három és fél óránál többet a Leviathan küldetéssel, és a két plusz fegyver, a néhány új karakter, illetve a három izgalmas túrahelyszín sem feledteti: valahogy ennek inkább a játékban lett volna a helye, mintsem 800 pontos letölthető tartalomban, amely bármennyire is jó, a Shadow Brokerre visszagondolva kicsit azért sok érte. A végeredményt és a tartalmat nézve azonban minden Mass Effect rajongónak ajánlott vétel lehet, amely feltehetően nem az első és egyetlen DLC állomás lesz a reaperek elleni harcban.. [7/10]

The Shore: Lovecraft szörnyei, sorakozó!

Érj partot, járj mezítláb a fekete vulkáni homokban, élvezd a szellőt, majd nézz farkasszemet Dagonnal meg egy Shoggoth-tal!

4 órája
3

Buried In Ice: a Dolog elszabadul

Újra játékot ihletett Carpenter remekműve. A cél ezúttal is túlélni az idegen lényt!

4 órája

Így rajtol az Everspace 2 korai hozzáférése

Kellemes trailert kapott a gyönyörű űrshooter.

4 órája

Gamer365 Ünnep (Chicken Police (X))

Az ünnepi hangulat sokszorosan fokozott - elrajtolt a nextgen, jön a karácsony, és végül itt az évek óta várt Gamer365 Next. Masszív nyereményjátékkal készültünk!

5 órája
372

Apex Legends: a múlt aranya

Dupla újdonsággal szolgál a Stories from the Outlands friss epizódja.

9 órája

Hitman III

Pár napon belül újabb megbízatásokat kap kedvenc kopasz bérgyilkosunk. Itt az utolsó mozgókép az eligazítás előtt.

11 órája
2

The Pedestrian: konzolos megjelenés

Napra pontosan egy évvel a PC-s debütálása után PlayStation konzolokra költözik az egyedi 2.5D logikai platformer.

17 órája
3

S.T.A.L.K.E.R. 2: információ-morzsák

A rövid, de hangulatos kedvcsináló trailer után most néhány új információt osztott meg velünk a kijevi fejlesztőcsapat.

17 órája
5

Ghosts ‘n Goblins Resurrection

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

17 órája
5

Override 2: Super Mech League

Szeretjük a mechákat, szeretjük a kaidzsukat is, így magától értetődő lehet, hogy szeretjük az Override-ot is, amely sorozattá válva a második epizódnál tart jelenleg. Tesztlaborba vittük a lelkes folytatást.

18 órája

Heti megjelenések

Egy kopasz ügynök visszatér, azonban rajta kívül is akad néhány friss megjelenés a héten.

19 órája
4

Everspace 2

Küszöbön az Early Access verzió, ezért bekuncsorogtuk magunkat a most zajló zárt bétába. Nem bántuk meg, ugyanis félkész stádiuma ellenére is nagyon biztató a gyors űrlövöldék koronázatlan királyának örököse, az Everspace 2!

1 napja
4

Star Wars Battlefront 2: túl sok új játékos

Megfektette a Star Wars: Battlefront 2 szervereket az Epic Game Store irányából (ingyenjáték, hééé!) beözönlő játékosok hada - az EA sietve kompenzál.

1 napja
6

Cyberpunk: így csúszott félre minden

A Bloomberg húsz CDPR fejlesztőt keresett meg, hogy kiderítsék: mi csúszott félre a Cyberpunk 2077 fejlesztése során? Válaszok következnek.

2 napja
29

Nyüzsgős traileren a Persona 5 Strikers

Minden fókusz az akción - ilyen lesz az Atlus új őrülete.

3 napja

Scott Pilgrim visszatért, baby!

Ráadásul nem akármilyen gyűjtői jön Brian Lee O'Malley képregényének játékfeldolgozása, izé, annak is a remaster kiadása mellé.

3 napja
7

Squadron 51: lődd a csészealjat!

Végre egy játék, ami a régi idők zsé kategóriás sci-fi filmjeit parodizálja!

3 napja
8

TOHU: álomszép kaland január végére

Kézzel rajzolt, rajzfilmes stílusú, és ráadásul eszméletlenül hangulatos így első blikkre a Fireart játéka.

3 napja
1

Fantasian: egy darab screenshot

De nem akárkitől - magától Hironobu Sakaguchi mestertől!

3 napja

Samurai Shodown: tavaszi szamurájok

Tavaszi szél katanát áraszt - márciusban jön a következő generációs Samurai Shodown kiadás.

3 napja
2