[DLC] Mass Effect 3: Leviathan

Mass Effect 3: Leviathan

StingerCsere Krisztián Gábor2012.09.07. 18:00

A nagy port kavart Extended Cut körüli kálvária után kicsit alábbhagytak az indulatok a Bioware háza táján: a rajongók érdeklődve várták az első prémium fizetős tartalmat a Mass Effect 3-hoz, amely eredetileg már a megjelenést követő egy-két hónapban megjelent volna, ha a Bioware korábbi álláspontját feladva nem simítja el a végjáték körüli ellentéteket. Szerencsére nem így történt, és bár az első komolyabb DLC így cirka 3-4 hónapot késett a tervezetthez képest, kíváncsian ültünk le, vajon mennyiben bolygatja meg ismét a Leviathan-vadászat a sztorit, és képes-e olyan mesteri szintekre felnőni, mint anno azt tette a Liara-szálként ismert Shadow Broker DLC esetében.

Aki kicsit behatóbban ismeri a Mass Effect sorozatot, jól tudja, hogy a játék egyik legfőbb erénye maga a háttértörténet, és az őt körülölelő univerzum, ahol (jó esetben) minden mindennel összefügg - vagy legalábbis annak tűnik. A Leviathan-sztori is ebbe a csoportba tartozik, hiszen a tézis, hogy a galaxis számos rejtélyt tartogat még hőseink számára, már korábban is nyilvánvaló volt és minden bizonnyal hosszú ideig szolgáltat majd alapot az újabb izgalmas felfedezésekhez, és kalandokhoz. Ennek megfelelően ez a történet is bőven a Mass Effect 3 előtti időkbe nyúlik vissza - a Batarian hegemónia által anno felfedezett Leviathanról (Leviathan of Dis) valójában senki sem tudott konkrétumokat, hiszen négyszerű barátaink alaposan tettek róla, hogy eltussolják a felfedezést, és az ebből fakadó előnyeiket a saját malmukra hajtsák (vagy legalábbis megpróbálják...).

De mi is ez a sötét felfedezés, amely akkora erővel bír, hogy egy Reapert is elpusztíthat? Nos, a Leviathan DLC nem csak erre a kérdésre, hanem azokra az időkre is válaszul szolgál, amelyekről eddig maximum csak találgatások folytak. Bármennyire is hihetetlen, de a DLC történeti/történelmi mondanivalója épp úgy megbolygatja a teremtés kezdetét, mint a galaxis nagy harcának időpontját, és a tárgyi bizonyítékokkal olyan helyekre kalauzol, amely semmiben nem hasonlít a korábban látottakra.

A Bioware látványtervezői és grafikusai megint profizmusukról tettek tanúbizonyságot: ismét olyan környezetben lesz lehetőségünk barangolni, , amely bizosan hosszú ideig emlékezetes lesz a rajongók számára - különösen tekintettel az utolsó húsz percre, amely monumentalitásában, játékmechanikájában és feladatában talán csak a Shadow Broker DLC-ben látott űrhajóhoz hasonlítható. Kudos jár a scriptíróknak is, mert az egyre fokozódó cselekmény alatt nyomozói képességeinket is próbára kell majd tennünk, hiszen sem a hely, sem a körülmény nem ad egyértelmű bizonyítékokat arra, mit is keresünk valójában. A látványos előrenyomulást megnehezítő reaperek elleni harc ráadásul érdekes objektívekkel is szembeállítja a játékost, hiszen néhány, a multiplayerből ismert feladattal is meg kell küzdenünk, például fedezhetünk szerelő drónt, vagy rohangálhatunk a csatatéren, energiamodulokkal a hátunkon - ráadásul mindemellett az egyre fokozódó ellenséggel szemben a minket fedező csapattársaikra is figyelmet kell fordítanunk.

Eddig nagyon jó, gondolhatnád kedves olvasó, de vajon meddig tart ez a kiruccanás? Nos, nem túlzottan sokáig: ha alapos vagy, akkor sem töltesz el három, három és fél óránál többet a Leviathan küldetéssel, és a két plusz fegyver, a néhány új karakter, illetve a három izgalmas túrahelyszín sem feledteti: valahogy ennek inkább a játékban lett volna a helye, mintsem 800 pontos letölthető tartalomban, amely bármennyire is jó, a Shadow Brokerre visszagondolva kicsit azért sok érte. A végeredményt és a tartalmat nézve azonban minden Mass Effect rajongónak ajánlott vétel lehet, amely feltehetően nem az első és egyetlen DLC állomás lesz a reaperek elleni harcban.. [7/10]

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

2 órája
1

Heti megjelenések

14 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
2

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

5 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==