Cyber Shadow

GhzSzabó Ákos2021.02.14. 18:00

Azt hittem, hogy a retro láz majd pár év alatt lecseng és megunják az emberek ezt a mániát, de úgy látszik, hogy továbbra is töretlen a népszerűsége. No persze, annyira ez nem is meglepő, ameddig ilyen kis gyöngyszemek érkeznek mint a Cyber Shadow. Ennél retróbb és egyben geek-ebb címet amúgy nem is találhattak volna a játéknak, ráadásul a témát is elkapták - hiszen ki ne szeretné a robotokat és a ninjákat, pláne ugyanabban a játékban.

A fejlesztő, Mechanical Head Studios igazán remek munkát végzett, hogy a lehető legautentikusabb hatást és élményt nyújtsa, azoknak a mostanra már valószínűleg gyermekes szülőknek, akik még a NES-en korszakban csapatták a gaminget és olyan klasszikusok miatt kaptak idegösszeroppanást mint a Mega Man és a Ninja Gaiden játékok. Na a CS ezeknek a spirituális utódja, és bár az alapok ugyanazok maradtak mint 30 éve, azért egy ici-picit modernizáltak rajta a srácok.

A CS amúgy tök ugyanaz mint aminek a képek alapján tűnik, egy oldalra menős, feszes akcióval nyakon öntött, ritmikus, zenés, vagdalkozós, hajkitépős, kontroller szétzúzós, hangulatos és egyben kegyetlen odafigyelést igénylő kaszabolda. Shadow, a címszereplő Ninja, az egyetlen túlélője klánjának és a szokásos “amnézia’ után rajtunk múlik, hogy kiderítsük mi történt. Általában ebben a stílusban az átvezetőket reflexből elnyomkodom, de itt azon vettem észre magam, hogy már várom a pálya végét, hogy merre gördül a történet és még mi derül ki. Szóval ezért abszolút jár a piros pont.

Shadow alap képességei, pont azok amikre számítana az ember: az alaptámadás és ugrás. Természetesen a repertoárunk lassan bővülget, ahogy nyerjük vissza az emlékeinket és egyben a képességeinket is. Ez a folyamat talán az egyetlen a játékban, ami egy kicsit csalódást keltő, mivel a vége felé azért reménykedtem benne, hogy kicsit változatosabb vagy menőbb dolgokat kapunk, nem olyasmit ami például máshol már alapnak számít. Ezen kívül a szokásos, hirtelen emelkedő nehézségi tüskék és a néha, értelmezhetetlenül belőtt checkpoint-ok jelenthetnek még némi komolyabb negatívumot. Sokan szidják is a játékot a túlzott nehézségéért, szóval ha erre érzékeny vagy, óvatosan közelíts.

Bőven kompenzál viszont ezekért a hibákért a játék többi része. Igazi pixelpontos, full-retro, 8 bites grafika vár, egész egyedi ellenfelekkel és remek effektekkel. A fantasztikus OST-ről már ne is beszéljünk. A csiphangverseny egészen parádés lett, ritkán van olyan, hogy külön hallgatom és dúdolgatom egy játék zenéjét, de ezt most nagyon eltalálták. Mivel a játék nehéz, pláne a mai cuccokhoz képest, rengetegszer fogunk meghalni, ergo elég sok időt fogunk 1-1 pályán eltölteni, így nagy könnyebbség, hogy legalább a zene nem fog az agyunkra menni.

Ha a Cyber Shadow film formában jelent volna meg és a VHS korszak szülötte lenne, tutira a VICO adta volna ki itthon kazettán. A játék nem csak múltidézés, de főhajtás, és egyben hozzáadott érték is ebben a fene nagy retro-revivalban.

Pontosan
8
Platform: PC, Switch (tesztelt), Xbox, PS4
Kiadó: Yacht Club Games | Fejlesztő:
Aarne "MekaSkull" Hunziker, Mechanical Head
Megjelenés: 2021. január 26. | Ár: 20 Euro

It Takes Two: együtt minden könnyebb!

Újabb mozgóképen Cody és May párterápiás kooperatív kalandja és minden képkockával csak jobban néz ki!

12 perce

Hoa: a játszható Ghibli animáció

Son Tra, a játék művészeti vezetője kísér minket végig a kézzel festett erdőben. Hét perci gameplay, fejlesztői kommentárral!

27 perce

Tomb Raider Trilogy

A Microsoft Store felületén bukkant fel a reboot trilógia egybecsomagolt változata.

20 órája
20

Heti megjelenések

Továbbra is csendesen érkeznek a tavaszi címek, nem ezen a héten kezdenek befutni a nagyágyúk.

24 órája
10

Mass Effect: Legendary Edition finomhangolások

A Bioware hamarosan megjelenő újrakiadása egyre távolabb kerül a hagyományos értelemben vett remaster kifejezéstől.

2 napja
9

Sea of Solitude: Director's Cut

Akció-kalandnak álcázott lélekbúvárkodás, amely két éve EA Originals címként jelent meg, most pedig Switchre is megérkezett. Végigcsónakáztuk a Sea of Solitude-ot.

2 napja
8

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

3 napja
2

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

3 napja
2

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

3 napja
21

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

4 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

4 napja
8

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

4 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

4 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

4 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

4 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

4 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

4 napja
6

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

4 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

4 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

5 napja
2